Māris Klūga

"De facto" redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Krimināllikumā skaidrāk paredzēs atbildību par viltus ziņām
Krimināllikumā skaidrāk paredzēs atbildību par viltus ziņām
Tieslietu ministrija gatavo jaunus grozījumus krimināllikumā, lai par viltus ziņu izplatīšanu pienāktos kriminālatbildība. Ministrija Saeimas deputātiem solījusi drīzumā tos iesniegt apstiprināšanai parlamentā, taču pagaidām detaļas par ieceri ministrija sīkāk neskaidro.
Saeima atbalsta valsts budžetu 2022. gadam
(papildināts)
Saeima atbalsta valsts budžetu 2022. gadam (papildināts)
Pēc piecu dienu darba Saeima otrdien, 23. novembrī, atbalstīja 2022. gada valsts budžetu un ar to saistītos likumprojektus. Par budžeta likumprojektu otrajā galīgajā lasījumā balsoja 52 deputāti, bet pret bija 37 parlamentārieši.
Sākas pieteikšanās Covid-19 atbalstam
Sākas pieteikšanās Covid-19 atbalstam
No pirmdienas, 22. novembra, uzņēmēji un pašnodarbinātie var pieteikties Covid-19 atbalsta programmām. Lai saņemtu atbalstu, ieņēmumu kritumam oktobrī un novembrī jābūt vismaz par 20%. Ekonomikas ministrija lēš, ka naudu varētu izmaksāt pēc divām vai trim nedēļām, kad programmas būs ieguvušas Eiropas Komisijas saskaņojumu.
Latvijā svin valsts proklamēšanas 103. gadadienu
(papildināts)
Latvijā svin valsts proklamēšanas 103. gadadienu (papildināts)
Latvijā trešdien, 18. novembrī, svin valsts proklamēšanas 103. gadadienu. Covid-19 izplatības dēļ arī šogad nenotiek vairāki ierastie pasākumi, taču visas dienas garumā notiek koncerti gan klātienē, gan tiešsaistē, kā arī īpašu sveicienu Latvijas iedzīvotājiem sarūpējuši Nacionālie bruņotie spēki.
VIDEO: NBS sveiciens Latvijas Republikas proklamēšanas 103. gadadienā
VIDEO: NBS sveiciens Latvijas Republikas proklamēšanas 103. gadadienā
Šobrīd sabiedrība piedzīvo Covid-19 pandēmijas izaicinājumus, tāpēc arī šogad 18. novembrī nenotiek ierastā militārā parāde. Tā vietā, godinot Latvijas Republikas proklamēšanas svētkus, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārā transporta parādē ar 22 tehnikas vienībām, nāciju zalvi un gaisa kuģu pārlidojumu Latvijas iedzīvotāji sveikti valsts proklamēšanas 103. gadadienā.
Pret Covid-19 nepotēto domnieku atstādināšana: pirmie – Rēzeknē un Ropažos; īpatnēja situācija Jūrma...
Pret Covid-19 nepotēto domnieku atstādināšana: pirmie – Rēzeknē un Ropažos; īpatnēja situācija Jūrmalā
Kā pirmās pašvaldības, kas apturējušas pilnvaras pret Covid-19 nevakcinētajiem deputātiem, ir Rēzeknes pilsētas un Ropažu novada domes. Kopumā no darba izslēgti seši deputāti, taču vairums no viņiem vakcināciju ir uzsākuši. Kamēr deputātiem nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, viņu vietas domēs pienākas kandidātiem, kas vēlēšanās palika pirmie aiz svītras.
Latvijā reģistrēta firma iesaistīta miljonu dolāru atmazgāšanā
Latvijā reģistrēta firma iesaistīta miljonu dolāru atmazgāšanā
Latvijā reģistrēta kompānija, iespējams, tikusi izmantota, lai atmazgātu desmitiem miljonu dolāru ASV izkrāptas naudas. Runa ir par virtuālās valūtas maiņas platformu "Chatex", kas pēc ASV sankciju piemērošanas darbību apturējusi. Firmas juridiskā adrese reģistrēta ēkā, kas daļēji pieder Saeimas deputātes Jūlijas Stepaņenko ("Latvija pirmajā vietā") firmai. Deputāte uzsvēra, ka par to neko nav zinājusi, vēstīja Latvijas Televīzija.
Premjers: Latvija nemainīs migrantu atgrūšanas taktiku
Premjers: Latvija nemainīs migrantu atgrūšanas taktiku
Latvija nemainīs nostāju atgrūst no Baltkrievijas nākošos migrantus, piektdien uzsvēra premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"). Šonedēļ Eiropas Komisijas iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone izteicās, ka varētu prasīt šādus likumus grozīt, tomēr Kariņš uzsvēra, ka Latvija to nedarīs. Gan premjers, gan Valsts prezidents Egils Levits pauda pārliecību, ka Latvijas dienesti būtu gatavi arī lielākam migrantu vilnim no Baltkrievijas. 
Ģenerālprokurors izvērtēs kriminālprocesa neuzsākšanu pret agresīvo jūtūberi Sondaru
Ģenerālprokurors izvērtēs kriminālprocesa neuzsākšanu pret agresīvo jūtūberi Sondaru
Ģenerālprokurors Juris Stukāns sola izvērtēt kriminālprocesa neuzsākšanu pret Jāni Sondaru par iespējamu vajāšanu un draudu izteikšanu žurnālistei Ingai Spriņģei. Kā vēstīja raidījums "De facto", policija lietu atteicās ierosināt, jo Sondara agresīvajām ziņām neesot bijis nodoms izraisīt bailes. Diskusijās Saeimas apakškomisijā, kur tika pārrunāts šis jautājums, radās šaubas, vai policija krimināllikuma pantu interpretējusi pareizi.
IeM par migrantu grupām pie Polijas–Baltkrievijas robežas: Latvija gatava dažādiem scenārijiem
(papi...
IeM par migrantu grupām pie Polijas–Baltkrievijas robežas: Latvija gatava dažādiem scenārijiem (papildināts)
Lai gan Latvija novēro ievērojami mazāku nelikumīgo robežšķērsotāju skaitu, nekā tas ir Polijā, kur uz robežas ar Baltkrieviju ik dienas fiksē rekordlielu cilvēku skaitu, kas nelikumīgi vēlas iekļūt Eiropas Savienībā, situācija var mainīties, pauda Iekšlietu ministrijā, norādot, ka ir izstrādāti rīcības plāni arī mainīgajiem scenārijiem.
Tiesa skata pirmo sūdzību par pienākumu vakcinēties pret Covid-19
(papildināts)
Tiesa skata pirmo sūdzību par pienākumu vakcinēties pret Covid-19 (papildināts)
Pirmdien, 8. novembrī, notika Latvijā pirmā tiesas sēde, kurā izskata sūdzību par pienākumu vakcinēties pret Covid-19 publiskajā sektorā strādājošajiem. Sūdzības iesniedzēji ir Labklājības ministrijas (LM) ierēdne Sandra Rucka un viņas ģimene – vīrs un meita. Tiesai jāvērtē, vai šī prasība attiecībā uz konkrētajām personām ir samērīgs. Tiesa lietu izskatīja pēc būtības un spriedumu sola paziņot sestdien, 13. novembrī.
Grib straujāk celt algas arī pašvaldību vadītājiem
Grib straujāk celt algas arī pašvaldību vadītājiem
Straujāk nekā iepriekš paredzēts celt algas pašvaldību vadītājiem. Algu griestus iecerēts celt visā valsts pārvaldē, līdz ar to – arī augstākajām amatpersonām. Taču ir svarīga nianse – ja pārvaldē strādājošajiem algas kāps tikai tad, ja iestāde naudu tam atradīs, tad augstāko amatpersonu algu pieaugumam nauda budžetā jau paredzēta.
Tiesā ierosinātas 40 lietas par pienākumu vakcinēties pret Covid-19
Tiesā ierosinātas 40 lietas par pienākumu vakcinēties pret Covid-19
Administratīvajā rajona tiesā šonedēļ straujš pieplūdums ar pieteikumiem saistībā ar Ministru kabineta rīkojumā noteikto pienākumu vakcinēties pret Covid-19 publiskajā sektorā strādājošajiem. Tiesā Latvijas Televīzijai norādīja, ka šobrīd ierosinātas 40 lietas, taču ienāk arvien jauni pieteikumi.
Bijušajiem «Pasažieru vilciena» valdes locekļiem jāmaksā valstij 1,48 miljonu eiro kompensācija
(pap...
Bijušajiem «Pasažieru vilciena» valdes locekļiem jāmaksā valstij 1,48 miljonu eiro kompensācija (papildināts)
Četriem bijušajiem uzņēmuma "Pasažieru vilciens" valdes locekļiem valstij jāatlīdzina zaudējumi aptuveni pusotra miljona eiro apmērā neveiksmīgā vilcienu iepirkuma dēļ. Viņi atzīti par vainīgiem ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā. Bijušais valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds vainu joprojām noliedz, taču spriedums vairs nav pārsūdzams.
Ārstu biedrības nesaskaņas: jauno kolēģu centieni tikt politikā vai problēmas vadībā?
(papildināts)
Ārstu biedrības nesaskaņas: jauno kolēģu centieni tikt politikā vai problēmas vadībā? (papildināts)
Pēdējā laika notikumi Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB) pamatīgi to sašūpojuši. No biedrības aizgājuši jau divi valdes locekļi, un valdē notikusi sašķelšanās – daļa uzstāj, ka vadītājai Ilzei Aizsilniecei amats jāpaņet, bet daļa ir pret. Latvijas Radio prasīja viedokli vairākiem biedrības valdes locekļiem. Uzskati ir dažādi – kāds domā, ka jaunākie kolēģi cenšas tikt politikā, bet citi sliecas domāt, ka notiekošais ir biedrības vadītājas nepieņemamās rīcības loģiskas sekas.
Atbalsta 2 miljonu eiro piešķiršanu «deputātu kvotām»
(papildināts)
Atbalsta 2 miljonu eiro piešķiršanu «deputātu kvotām» (papildināts)
Prakse koalīcijas deputātiem pēc pašu ieskatiem sadalīt biedrībām un projektiem valsts budžeta naudu jau ilgstoši tikusi kritizēta, tomēr arī šoreiz tā dēvētās "deputātu kvotas" budžetā ir paredzētas. Valdība atbalstījusi deputātu priekšlikumus kopumā divu miljonu eiro apmērā. Gala lēmums par priekšlikumiem vēl būs jāpieņem Saeimai. 
«Latvijas dzelzceļš» atlaidīs vēl 684 darbiniekus
«Latvijas dzelzceļš» atlaidīs vēl 684 darbiniekus
Valsts AS "Latvijas dzelzceļš" paziņojis Nodarbinātības valsts aģentūrai (NVA) par 684 darbinieku atlaišanu līdz gada beigām. Mērķis – samazināt izmaksas. Uzņēmuma ieņēmumi aizvien samazinās kravu krituma dēļ. Daļu atlaisto darbinieku piesaistīt sev cer Rīgas lidosta.
Lemberga lietu tiesā tomēr skatīs mutvārdu procesā
Lemberga lietu tiesā tomēr skatīs mutvārdu procesā
Krimināllietu, kurā par kukuļņemšanu un citiem noziegumiem apsūdzēts bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs, tiesa tomēr skatīs mutvārdu procesā. Pirmā sēde paredzēta pēc ārkārtējās situācijas beigām nākamā gada 24. janvārī.
Ražotājiem atbalstu enerģētikas krīzē nesola
Ražotājiem atbalstu enerģētikas krīzē nesola
Covid-19 aizsegā Eiropu skārusi arī enerģētikas krīze. Rekordus šoruden sasniegušas gan gāzes, gan elektrības cenas. Rēķini kāpj ne tikai mājsaimniecībām, bet arī uzņēmējiem, kuriem ar cenu kāpumu jātiek galā pašiem, jo valsts atbalstu nesola. Ražotāju izmaksu pieauguma dēļ straujāk var kāpt  cenas būvniecībā.
Tieslietu padome: Prasība vakcinēties pret Covid-19 attiecas arī uz tiesnešiem
Tieslietu padome: Prasība vakcinēties pret Covid-19 attiecas arī uz tiesnešiem
Tiesnešiem ir pienākums vakcinēties pret Covid-19, tas izriet no valdības lēmuma, ka visiem valsts pārvaldē strādājošajiem jābūt obligāti vakcinētiem līdz 15. novembrim. Arī Tieslietu padome sēdē tam piekrita. Bija gan diskusijas par tiesnešu neitralitāti un jautājumi, vai nevakcinētie zaudēs darbu vai nesaņems atalgojumu pēc novembra vidus. Padome lēma, ka atstādināšanas gadījumus skatīs individuāli.
Ēdināšanas uzņēmums «Lido» tuvu Covid-19 atbalsta griestiem
Ēdināšanas uzņēmums «Lido» tuvu Covid-19 atbalsta griestiem
Atsevišķi lielie uzņēmumi varētu nesaņemt valsts kompensācijas par apgrozījuma kritumu, jo sasnieguši Eiropas Savienības (ES) noteiktos atbalsta griestus. Šādai situācijai tuvojas ēdināšanas uzņēmums "Lido", kas kopš Covid-19 krīzes sākuma grantos saņēmis gandrīz 1,8 miljonus eiro.
Saeima konceptuāli atbalsta 2022.gada valsts budžeta projektu; debatēs strīdi par mediķu un ierēdņu...
Saeima konceptuāli atbalsta 2022.gada valsts budžeta projektu; debatēs strīdi par mediķu un ierēdņu algām (papildināts)
Saeima pirmdien pirmajā lasījumā atbalstīja 2022. gada valsts budžeta likuma projektu, vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojektu 2022., 2023. un 2024. gadam un 12 likumprojektus, kas saistīti ar budžetu. Debates par to ilga visu dienu. Galvenās viedokļu atšķirības bija par valsts parāda audzēšanu un mediķu algām, kuras opozīcijas deputāti rosinās celt straujāk. 
Gobzems vieglā formā izslimojis Covid-19; pārliecību mainījis neesot
Gobzems vieglā formā izslimojis Covid-19; pārliecību mainījis neesot
Viens no dažiem nevakcinētajiem Saeimas deputātiem Aldis Gobzems ("Likums un kārtība") izslimojis Covid-19. Slimība viņam noritējusi vieglā formā. Deputāts neatklāj, kad pozitīvo testu saņēmis, taču vēl pagājušajā nedēļā Gobzems atradās veikalā bez maskas. Viņš noliedz, ka būtu apdraudējis citus vai pārkāpis karantīnu. 
Seniori par poti varētu saņemt dāvanu kartes medikamentiem
Seniori par poti varētu saņemt dāvanu kartes medikamentiem
Lai paātrinātu senioru vakcināciju, plānots arvien vairāk doties izbraukumos, pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča. Tāpat izstrādes stadijā ir vairākas jaunas ieceres, piemēram, ar bruņoto spēku resursiem apbraukāt viensētas. Vakcināciju varētu veicināt arī ar dāvanu kartēm medikamentiem.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd