Māris Klūga

"De facto" redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
SAB direktora amatam virzītais Zviedris: Izmaiņas biroja darbā nav pašmērķis
(papildināts)
SAB direktora amatam virzītais Zviedris: Izmaiņas biroja darbā nav pašmērķis (papildināts)
Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora amatam virzītais Egils Zviedris, ja tiks apstiprināts, sola turpināt līdzšinējā vadītāja iesāktos darbus, norādot, ka izmaiņas biroja darbībā nav viņa pašmērķis. Trešdien viņu amatā vienbalsīgi atbalstīja Saeimas Nacionālās drošības komisija, un jau nākamnedēļ gaidāms balsojums parlamentā.
VARAM atbalsta kažokzvēru audzēšanas aizliegumu no 2026. gada
(papildināts)
VARAM atbalsta kažokzvēru audzēšanas aizliegumu no 2026. gada (papildināts)
Latvijā no 2026. gada 1. janvāra jāaizliedz audzēt un turēt lauksaimniecības dzīvniekus, ja to turēšanas un audzēšanas vienīgais vai galvenais iemesls ir kažokādu ieguve. To paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātie Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumi, kurus otrdien, 11.  janvārī, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija atbalstīja virzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā.
Veikali sašaurina telpas, lai apkalpotu pret Covid-19 nevakcinētos
Veikali sašaurina telpas, lai apkalpotu pret Covid-19 nevakcinētos
Vairāki lielveikali izvēlējušies sašaurināt telpas, lai apkalpotu nevakcinētus pircējus. Ekonomikas ministrija uzskata, ka šāda rīcība varētu būt likuma pārkāpums, jo telpa ierobežota mākslīgi, pārbīdot produktu plauktus. Tirgotāji tikmēr norāda, ka cenšas atslogot mazos veikalus, pie kuriem veidojas rindas.
Eksperti neizpratnē par ierobežojumu atvieglošanu pirms Covid-19 omikrona paveida pieņemšanās spēkā...
Eksperti neizpratnē par ierobežojumu atvieglošanu pirms Covid-19 omikrona paveida pieņemšanās spēkā (papildināts)
Veselības aprūpes eksperti ir neizpratnē par valdības otrdien, 21. decembrī, pieņemtajiem Covid-19 izplatības ierobežojumu atvieglojumiem laikā, kad Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatība pieņemas spēkā. Valdība, no vienas puses, aicina svētkos nepulcēties, bet, no otras puses, dod zaļo gaismu Covid-19 "superizplatītāju notikumiem", vērtēja infektologs Uga Dumpis. 
Prokurors digitālās TV lietā Šķēlem prasa piespriest trīs gadu cietumsodu
(papildināts)
Prokurors digitālās TV lietā Šķēlem prasa piespriest trīs gadu cietumsodu (papildināts)
Prokurors bijušajam premjeram Andrim Šķēlem prasījis piespriest brīvības atņemšanu uz trim gadiem, kā arī vairāk nekā 1,2 miljonu eiro piedziņu, krimināllietā par digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā, savukārt pārējiem apsūdzētajiem, tajā skaitā Aināram Šleseram, prasīts noteikt naudas sodus. Lietas tiesnesis norāda – jau nākammēnes lietā varētu pasludināt spriedumu.
Covid-19 risku dēļ tomēr neiznīcinās «Baltic Devon Mink» ūdeles
Covid-19 risku dēļ tomēr neiznīcinās «Baltic Devon Mink» ūdeles
Valdība tomēr nelems par ūdeļu iznīcināšanu uzņēmumā "Baltic Devon Mink", kur konstatēta dzīvnieku inficēšanās ar Covid-19. Institūciju sadarbības grupa šādu risinājumu nav atbalstījusi. Tā vietā tikšot pastiprinātas biodrošības prasības. Zemkopības ministrija (ZM) norādīja, ka ūdeļu izkaušanas gadījumā uzņēmumam būtu jākompensē 24 miljoni eiro.
Policija sākusi 61 administratīvā pārkāpuma procesu par Gobzema aktivitātēm
(papildināts)
Policija sākusi 61 administratīvā pārkāpuma procesu par Gobzema aktivitātēm (papildināts)
Valsts policija (VP) sākusi 61 administratīvā pārkāpuma procesu par Saeimas opozīcijas deputāta Alda Gobzema decembrī organizētajām aktivitātēm, savukārt Kurzemes likumsargu darbības izvērtēšanai uzdots veikt dienesta pārbaudes, trešdien, 15. decembrī, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja VP priekšnieks Armands Ruks.
Sankciju skartā «Belaruskalij» kravas «Latvijas dzelzceļš» vairs nepārvadā
Sankciju skartā «Belaruskalij» kravas «Latvijas dzelzceļš» vairs nepārvadā
Vai "Belaruskalij" kravas ienāk Latvijā? Šādu jautājumu licis uzdot arī kāds sociālajos medijos ievietots attēls, kurā uz dzelzceļa Valmieras pusē redzams vagons ar uzņēmuma nosaukumu. "Latvijas dzelzceļš" norādīja, ka šajā gadījumā krava Latvijā ievesta, pirms sankcijas stājušās spēkā, taču vairāk "Belaruskalij" kravas netiekot pārvadātas. Sadarbību ar "Belaruskalij" noliedz arī Latvijas lielākās ostas.
Novembrī reitings krities «Saskaņai» un partijai «Likums un kārtība»
Novembrī reitings krities «Saskaņai» un partijai «Likums un kārtība»
Novembrī atbalsts pieaudzis “Jaunajai Vienotībai”, savukārt pirmajā vietā esošās “Saskaņas” popularitāte pakāpeniski turpina samazināties. Tikmēr pieaudzis neizlēmušo vēlētāju skaits, liecina pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma SKDS veidotā partiju popularitātes aptauja.
Noraida piecu tiesnešu sūdzību par pienākumu vakcinēties pret Covid-19
(papildināts)
Noraida piecu tiesnešu sūdzību par pienākumu vakcinēties pret Covid-19 (papildināts)
Administratīvā rajona tiesa noraidījusi piecu tiesnešu sūdzību par pienākumu vakcinēties pret Covid-19. Lietas tiesnese Ilze Freimane pastāstīja, ka nav iemeslu valdības noteikto pienākumu vakcinēties neattiecināt arī uz konkrētajiem tiesnešiem. Vienlaikus jautājums par tiesnešu atstādināšanu jālemj individuāli tiesnešu disciplinārkolēģijai. Spriedumu pieteicēji var pārsūdzēt mēneša laikā.  
Baltkrievijas sankcijām uz Latviju paredz mazu ietekmi
Baltkrievijas sankcijām uz Latviju paredz mazu ietekmi
Baltkrievijas izziņotais embargo pārtikas produktiem no Eiropas Savienības Latvijai būtiskas sekas neradīs, uzskata Latvijas Bankā un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijā. Eksportētās pārtikas apjoms uz Baltkrieviju ir neliels, līdz ar to skarti varētu būt tikai kādi atsevišķi uzņēmumi, nevis nozare kopumā.
Aizkrauklē iespēju saņemt Covid-19 testēšanas sertifikātu aptiekā izmantojuši ap 30 cilvēku
Aizkrauklē iespēju saņemt Covid-19 testēšanas sertifikātu aptiekā izmantojuši ap 30 cilvēku
Vairāk nekā 1,2 miljoni Latvijas iedzīvotāju pabeiguši vakcinācijas pret Covid-19 pamatkursu, vairāk nekā 90 000 – arī saņēmuši balstvakcīnu. Bet joprojām ir situācijas, kad nepieciešams Covid-19 testēšanas sertifikāts. Šomēnes tos var saņemt arī aptiekās, kas to piedāvā, turklāt drīzumā farmaceiti drīkstēs arī vakcinēt. Aizkrauklē iespēju saņemt testēšanas sertifikātu aptiekā izmantojuši aptuveni 30 cilvēku.
Nacionālā apvienība atlīdzību par represijām rosina piešķirt arī latviešiem un romiem
Nacionālā apvienība atlīdzību par represijām rosina piešķirt arī latviešiem un romiem
Nacionālā apvienība piedāvā paplašināt likumu par labas gribas atlīdzinājumu ebreju kopienai un starp naudas saņēmējiem iekļaut arī latviešus un romus. Drīzumā Saeimā par atlīdzinājumu ebreju kopienai diskusijas atsāksies, jo noslēdzies priekšlikumu iesniegšanas termiņš uz otro lasījumu. Arī citi priekšlikumi paredz saņēmēju loku paplašināt, taču par likumprojektu atbildīgais deputāts Mārtiņš Bondars ("Attīstībai/Par!") norāda, ka šādām iecerēm būtu jāizstrādā atsevišķi likumi.
Pārbaudīs Covid-19 prasību ievērošanu Mārtiņa Rītiņa pasākumā
Pārbaudīs Covid-19 prasību ievērošanu Mārtiņa Rītiņa pasākumā
Lai gan mājsēde ir beigusies, pulcēšanās ierobežojumi joprojām ir strikti. Valsts policija uzsākusi pārbaudi par Mārtiņa Rītiņa grāmatas atklāšanas pasākumu, lai noskaidrotu, vai tajā noteikumi pārkāpti. Fotogrāfijās no pasākuma redzams, ka tajā pulcējušies vairāki desmiti cilvēku, tajā skaitā plašākai sabiedrībai zināmas personas, savukārt maskas lieto tikai apkalpojošais personāls, vēstīja Latvijas Televīzija.
Latvijā pēta pirmos Covid-19 paraugus ar omikrona variantam līdzīgām mutācijām
Latvijā pēta pirmos Covid-19 paraugus ar omikrona variantam līdzīgām mutācijām
Laboratorijā Latvijā sākts sekvencēt astoņus aizdomīgus Covid-19 paraugus, kuriem ir jaunajam omikrona variantam raksturīgas mutācijas. Laboratorijas vadītājs gan uzsver, ka vēl nevar pateikt, vai tiešām jaunais variants Latvijā nonācis, jo tādas pašas mutācijas ir arī iepriekš izplatītajam vīrusa alfa variantam. Atbildi, vai paraugos ir omikrona variants, varētu sniegt nākamnedēļ.
Tiesu portālu aizstāj «Elieta.lv»
Tiesu portālu aizstāj «Elieta.lv»
No 1. decembra līdzšinējo tiesu portālu “Manas.tiesas.lv” aizstāj jaunais E-lietas portāls “elieta.lv”. Tas ir tiešsaistes e-pakalpojumu portāls, kur vienviet pieejami pakalpojumi, informācija un lietas materiāli tiesvedības, izmeklēšanas un sodu izpildes procesos iesaistītajām personām.
Magoņa kukuļošanas lietā prokuratūra sašaurina apsūdzību
Magoņa kukuļošanas lietā prokuratūra sašaurina apsūdzību
Rīgas apgabaltiesa sākusi skatīt krimināllietu par pusmiljona eiro kukuļa došanu bijušajam "Latvijas dzelzceļa" prezidentam Uģim Magonim. Prokuratūra pirmajā sēdē grozījusi apsūdzību, un tagad, prokuratūras ieskatā, kukulis dots tikai par "Latvijas dzelzceļa" meitasuzņēmuma lokomotīvju iepirkumu, nevis lobēšanu Krievijā. Virsprokurors izmaiņas apsūdzībā skaidro ar pierādījumu trūkumu. 
Elektrības cena turpina kāpt
Elektrības cena turpina kāpt
Elektrības cenai jauns rekords – vidējā elektrības cena sasniegusi 26 centus par kilovatstundu. Eksperti to skaidro ar ziemas iestāšanos un elektrības ražošanai nelabvēlīgiem laikapstākļiem.
Covid-19 paštestu piegādātājiem maza pieredze; infektologam bažas par testu noderīgumu
(papildināts)
Covid-19 paštestu piegādātājiem maza pieredze; infektologam bažas par testu noderīgumu (papildināts)
Covid-19 paštestu izmantošana skolēnu un klātienē strādājošo darbinieku testēšanai samazinās saslimstību tikai tad, ja sabiedrība būs atbildīga, intervijā Latvijas Radio sacīja Stradiņa slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis. Viņš ir skeptisks par cilvēku godaprātu testu veikšanā un arī rīcībā, ja tie izrādās pozitīvi. Vienlaikus jau noslēdzies pirmais iepirkums, kurā uzvarējis uzņēmums bez pieredzes valsts iepirkumos.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd