Māris Klūga

"De facto" redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Stukāns nosoda prokurora Cinkmaņa plaģiātismu bakalaura darbā, bet atlaišanai pamatu neredz
Stukāns nosoda prokurora Cinkmaņa plaģiātismu bakalaura darbā, bet atlaišanai pamatu neredz
Administratīvā rajona tiesa nesen faktiski atzinusi, ka prokurora Ulda Cinkmaņa bakalaura darbā konstatēts plaģiātisms. Tomēr tiesa atcēla Latvijas Universitātes (LU) lēmumu Cinkmanim atcelt bakalaura grādu, jo plaģiātisms noticis pārāk sen – pirms 13 gadiem. Saistībā ar šo lietu ģenerālprokurors Juris Stukāns stāsta, ka Cinkmani atlaist neesot pamata.
Ekonomisti Latvijā prognozē recesiju, taču ne krīzi
Ekonomisti Latvijā prognozē recesiju, taču ne krīzi
Augstā inflācija, Krievijas karš pret Ukrainu un Ķīnas izaugsmes bremzēšanās rada bažas par ekonomisko lejupslīdi visā Eiropā, tajā skaitā Latvijā. Ekonomisti prognozē, ka gada beigās vai nākamā gada sākumā gaidāma recesija, kas nozīmē iekšzemes kopprodukta samazināšanos divus ceturkšņus pēc kārtas. Īpaši problēmas skars nabadzīgākos iedzīvotājus, kuriem ziemā samaksāt siltuma rēķinus būs visgrūtāk. Tajā pašā laikā ekonomisti uzskata, ka no ekonomiskās krīzes, kas nozīmētu arī bezdarba pieaugumu, visticamāk, izdosies izvairīties.
Sašķidrinātās gāzes termināļa projektu izvērtējumu plāno pirkt par 150 000 eiro
Sašķidrinātās gāzes termināļa projektu izvērtējumu plāno pirkt par 150 000 eiro
Ja nevar gāzi piegādāt no Krievijas pa cauruļvadiem, jāmeklē alternatīvas. Viena no tām ir sašķidrinātā gāze. Tur gan, visticamāk, neiztiks bez sašķidrinātās gāzes termināļa celšanas. Kur to darīt izdevīgāk, vērtēs eksperti, un Ekonomikas ministrija šobrīd četrām kompānijām nosūtījusi piedāvājumu izvērtēt sašķidrinātās dabasgāzes termināļu projektus. Ministrija prognozē, ka analīze varētu izmaksāt 150 000 eiro.
«Liepājas autobusu parkam» nedēļas laikā jānovērš nespēja izpildīt reisus Ogrē un Aizkrauklē
(papild...
«Liepājas autobusu parkam» nedēļas laikā jānovērš nespēja izpildīt reisus Ogrē un Aizkrauklē (papildināts)
Ja nedēļas laikā "Liepājas autobusu parks" nevarēs izpildīt reisus Aizkrauklē un Ogrē, sāks līguma laušanas procedūru. Tā ceturtdien lēma Sabiedriskā transporta padome. Uzņēmums pirmajā nedēļā pēc maršrutu pārņemšanas atcēlis jau aptuveni 300 reisu. Vairākas organizācijas tādēļ prasījušas satiksmes ministra Tāļa Linkaita ("Konservatīvie") demisiju, taču viņš atkāpties no amata neplāno.
Granulu iegādei apkurei būs kompensācija, malkas cena vēl zem ministrijas noteiktā sliekšņa
Granulu iegādei apkurei būs kompensācija, malkas cena vēl zem ministrijas noteiktā sliekšņa
Valdība lēmusi pieaugošās enerģijas cenas kompensēt dažādiem kurināmā veidiem, taču sarakstā iztrūkst malka, lai gan tās cena šogad dubultojusies. Ekonomikas ministrija šādu izvēli pamato ar aprēķiniem, ka siltums no malkas joprojām izmaksā vislētāk. Atbalstu malkas lietotājiem gan sola Labklājības ministrija, vienlaikus atgādinot, ka pabalsta saņemšanai jāsaglabā malkas iegādes čeks, kas  daudziem var izrādīties problēma.
«Latvijas gāze» ignorē EM prasību un pielaiž «Gazprom» akcionāru sapulcē
«Latvijas gāze» ignorē EM prasību un pielaiž «Gazprom» akcionāru sapulcē
Krievijas kompānija “Gazprom” vairs nedrīkst piedalīties “Latvijas gāzes” akcionāru sapulcēs, norāda Ekonomikas ministrija. Tas izriet no jaunajām izmaiņām Nacionālās drošības likumā, kas spēkā stājās pagājušajā nedēļā. “Latvijas gāze” gan uzskata, ka uz to likuma izmaiņas neattiecas, un “Gazprom” šonedēļ akcionāru sapulcē piedalījās.
Bijušās tieslietu ministres Brokas lietas izskatīšana atkal atlikta uz septembri
Bijušās tieslietu ministres Brokas lietas izskatīšana atkal atlikta uz septembri
Bijusī tieslietu ministre Baiba Broka joprojām nav sēdusies uz apsūdzēto sola par iespējamo kukuļņemšanu. Lietu kavē tas, ka Broka dzīvo Apvienotajos Arābu Emirātos, kas pagaidām neatbild uz Latvijas lūgumu nodrošināt Brokas tiesāšanu videokonferences režīmā. Tagad lietas izskatīšana atlikta uz septembri cerībā, ka līdz tam laikam atbilde tomēr būs.
Latvijā atkal ieplūdusi dabasgāze no Krievijas
(papildināts)
Latvijā atkal ieplūdusi dabasgāze no Krievijas (papildināts)
Latvijā ceturtdien, 16. jūnijā, atkal nelielā daudzumā ieplūdusi dabasgāze no Krievijas, liecina informācija vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") mājaslapā.
Ušakovs neierodas uz tiesu slēptās ierīces krimināllietā
Ušakovs neierodas uz tiesu slēptās ierīces krimināllietā
Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs ("Saskaņa") ceturtdien neieradās uz tiesas sēdi krimināllietā, kurā viņš tiek apsūdzēts par neatļautas videonovērošanas ierīces slepenu glabāšanu laikā, kad bija Rīgas mērs. Ušakovs tiesu bija informējis, ka šonedēļ viņš ir aizņemts Eiropas Parlamentā. Tiesa atzina to par attaisnojošu iemeslu, vienlaikus piekodinot Ušakova advokātam, lai šāda situācija vairs neatkārtotos.
Tiesa sāk skatīt «būvnieku karteļa» lietu
Tiesa sāk skatīt «būvnieku karteļa» lietu
Aizvadīta pirmā tiesas sēde tā dēvētajā "būvnieku karteļa" lietā. Konkurences padome pirms gada par būvniecības iepirkumu slēptu sadalīšanu savā starpā sodīja 10 uzņēmumus, kopumā liekot tiem samaksāt 16,6 miljonu eiro lielu soda naudu. Tikai viens no tiem vainu atzina, savukārt pārējie tagad lēmumu apstrīd tiesā. Nav gan zināms, cik lielas iespējas sabiedrībai būs sekot līdzi tiesvedībai, jo jau pirmajā sēdē uzņēmums "LNK Industries" lūdza procesu aizvadīt aiz slēgtām durvīm.
Bijušais «Trasta komercbankas» šefs tiesā noliedz bijušā Latvijas Bankas prezidenta kukuļošanu
Bijušais «Trasta komercbankas» šefs tiesā noliedz bijušā Latvijas Bankas prezidenta kukuļošanu
Bijušā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča krimināllietā šonedēļ liecināja viens no svarīgākajiem lieciniekiem – bijušais “Trasta komercbankas” valdes loceklis Viktors Ziemelis, kurš apsūdzības ieskatā devis Rimšēvičam kukuļus kopumā 250 000 eiro apmērā. Ziemelis no kriminālatbildības tika atbrīvots, jo noziegumus atzina un piekrita liecināt pret Rimšēviču, taču tiesai viņš šonedēļ kukuļošanu noliedza un uzsvēra, ka izmeklētāji atzīšanos no viņa izspieduši. 
Inčukalna dabasgāzes krātuve rudenī būs krietni tukšāka nekā ierasts
Inčukalna dabasgāzes krātuve rudenī būs krietni tukšāka nekā ierasts
Bez gāzes piegādēm no Krievijas Inčukalna pazemes krātuvi līdz apkures sezonai varētu paspēt piepildīt tikai līdz pusei, liecina Latvijas Televīzijas (LTV) aprēķini. Tas ir par 40% mazāk nekā pērn. Tāpēc krātuves operatora vadītājs norādīja, ka Latvijai ir ļoti svarīgi, lai līdz gada beigām darbu sāktu Igaunijas un Somijas sašķidrinātās dabasgāzes terminālis Paldiskos. Ekonomikas ministrijā (EM) vienlaikus pauda pārliecību, ka no krīzes situācijas izdosies izvairīties un gāzes reģionā pietiks.
Sankcijas skar Savicka uzņēmumu «Itera Latvija»
Sankcijas skar Savicka uzņēmumu «Itera Latvija»
Sankcijas pret Krieviju un Krievijas pilsoņiem ir instruments, uz kuru arvien tiek liktas lielas cerības, lai apturētu Krievijas uzsākto karu. Tāpēc Eiropas Savienības līderi pirmdien spriedīs par jaunām sankcijām pret mūsu kaimiņvalsti, bet Latvijā, turpinot šķetināt Krievijas oligarhu saites ar Latvijas kompānijām,  ar sankcionēto personu saistīto uzņēmumu sarakstā ievietota  “Itera Latvija”, kam pieder 16% uzņēmuma “Latvijas gāze” akciju. “Itera Latvija” faktiskais kontrolētājs esot “Rosņeft” vadītājs Igors Sečins, kuram ir tuvas saites ar Vladimiru Putinu. 
TM rosina atlikt lobēšanas regulējumu līdz 2025. gada vidum
TM rosina atlikt lobēšanas regulējumu līdz 2025. gada vidum
Ilgi apspriestais lobēšanas likums spēkā varētu stāties tikai pēc trim gadiem. Tā rosinājusi Tieslietu ministrija, norādot, ka laiks vajadzīgs, lai Uzņēmumu reģistrs varētu paspēt izveidot lobiju reģistru. Par likumu vēl gaidāmas garas diskusijas Saeimā.
Rīgas domnieka kukuļošanā vainotā aizstāvis: Kukuli nevar dot par to, kas nav atļauts
Rīgas domnieka kukuļošanā vainotā aizstāvis: Kukuli nevar dot par to, kas nav atļauts
Vienā no pēdējā laika skaļākajām kukuļošanas krimināllietām piektdien, 20. maijā, tiesā liecības sniedza Rīgas domes deputāts Mārtiņš Kossovičs ("Par!/Progresīvie"). Viņš tiesai niansēs klāstīja, kā ticies ar uzņēmēju Igoru Trubko, kurš esot Kossovičam izteicis dažādus piedāvājumus par "Rīgas namu pārvaldnieka" saimniecības pārņemšanu. Aizstāvība uzskata, ka šādu pārņemšanu likums nepieļauj, tāpēc kukuli par to nemaz nevarot dot.
Mazās AES izveidošana Latvijā varētu prasīt 15 gadus
Mazās AES izveidošana Latvijā varētu prasīt 15 gadus
Atomelektrostacijas (AES) izveidošana Latvijā varētu prasīt vismaz 15 gadus. Šādu uzskatu trešdien konferencē "Nukleārā enerģija Latvijā" pauda eksperts Gunārs Valdmanis, norādot, ka nepieciešams izveidot gan uzraudzības institūcijas, gan izglītības programmas.
Jaunākie partiju reitingi: Doties vēlēt vairāk motivēti koalīcijas atbalstītāji; Saeimā tiktu arī Šl...
Jaunākie partiju reitingi: Doties vēlēt vairāk motivēti koalīcijas atbalstītāji; Saeimā tiktu arī Šlesera partija
Koalīcijas partiju atbalstītāji ir motivētāki piedalīties vēlēšanās nekā potenciālie opozīcijas partiju vēlētāji. Motivētākie vēlētāji šobrīd ir “Jaunajai Vienotībai” un Nacionālajai apvienībai. Ja Saeimas vēlēšanas notiktu rīt, šīs partijas parlamentā iegūtu visvairāk vietu, tomēr Saeimā tiktu arī Aināra Šlesera izveidotā partija “Latvija pirmajā vietā”, liecina pētījumu centra “SKDS” pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma veiktā aptauja. Šādu rezultātu pētījuma aģentūra ieguva, ņemot vērā ne tikai katras partijas atbalstītāju skaitu aptaujā, bet arī motivāciju piedalīties vēlēšanās. 
Premjers brīdina par Vitenberga atbrīvošanu no ministra amata
(papildināts)
Premjers brīdina par Vitenberga atbrīvošanu no ministra amata (papildināts)
Pirmdien, 16. maijā, koalīcijas partiju kopsēdē premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") valdību veidojošajām partijām norādījis, ka līdz ar iekšlietu ministres Marijas Golubevas ("Attīstībai/Par!") demisiju koalīcijas stabilitātes vārdā amatu nāksies atstāt arī ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (Nacionālā apvienība (NA)).
Iekšlietu ministre Golubeva neplāno atkāpties no amata
Iekšlietu ministre Golubeva neplāno atkāpties no amata
Iekšlietu ministre Marija Golubeva ("Attīstībai/Par!") atzīst, ka reakcija uz 10. maija pulcēšanos Uzvaras parkā bijusi novēlota, tomēr no amata atkāpties viņa negrasās. Golubeva uzskata, ka uz pulcēšanos cilvēkus kūdījuši atsevišķi politiķi tajā pašā dienā un tāpēc sagatavoties neesot bijis iespējams. Ministres atkāpšanos pagaidām neprasa arī koalīcijas partneri.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd