Māra Rozenberga

Latvijas Radio žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
«Rīgas slavenākajam graustam» Marijas ielā top atjaunošanas projekts
«Rīgas slavenākajam graustam» Marijas ielā top atjaunošanas projekts
Par “Rīgas slavenāko graustu” dēvētais jūgendstila nams Marijas ielā 6 ziņu virsrakstos nonācis daudzkārt. Pārsvarā, pateicoties īpašnieku ilgstošajām domstarpībām un nespējai to atjaunot. Tagad beidzot ēkai ir tikai viens saimnieks un top arī būvprojekts tās atjaunošanai. No 1904. gadā celtā īres nama gan pāri palikušas tikai sienas, un Covid-19 licis pārvērtēt arī idejas, kādai funkcijai ēku nākotnē vispār pielāgot.
«Nekad nezaudējiet cerību!» Latviešu pāris Skotijā izauklē grūtniecības 23.nedēļā dzimušu meitenīti
«Nekad nezaudējiet cerību!» Latviešu pāris Skotijā izauklē grūtniecības 23.nedēļā dzimušu meitenīti
“Viens no jaunākajiem Skotijā jebkad priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem beidzot dodas mājup!” tāds ieraksts pirms dažām dienām rotāja britu raidsabiedrības BBC ziņu lentu. Četrus mēnešus pirms laika dzimusī meitenīte Sofija, kura pasaulē nāca oktobrī - tikai grūtniecības 23. nedēļā, ir retums pasaules mērogā. Izrādās – viņas vecāki ir Skotijā dzīvojoši latvieši Egija un Inārs Biriņi. Tagad jau vairākas nedēļas mazā Sofija ir mājās, un Egija Biriņa piekrita dalīties ar Latvijas Radio viņas piedzimšanas stāstā, lai dotu cerību arī citu priekšlaikus dzimušu mazuļu vecākiem. 
Grāmatas uz naktsgaldiņa – Kronberga dzeja un romāns par Emīlu Dārziņu
Grāmatas uz naktsgaldiņa – Kronberga dzeja un romāns par Emīlu Dārziņu
Kamēr pandēmijas dēļ daudzi kultūras un izklaides veidi mums ir liegti, Latvijas Radio sestdienas rītos turpina ielūkoties cilvēku grāmatplauktos un grāmatās uz naktsgaldiņiem, uz brīdi ienirstot radio klausītāju grāmatu pasaulē, lai radītu zināmu kopības sajūtu un ļautu ieraudzīt, cik daudzkrāsaina ir mūsu literatūras izvēle un lasīšanas paradumi.
VKKF gada pirmajā konkursā pieprasītais finansējums vairākkārt pārsniedzis iespējas
VKKF gada pirmajā konkursā pieprasītais finansējums vairākkārt pārsniedzis iespējas
Covid-19 pandēmijas apstākļos ievērojami augusi kultūras nozares aktivitāte un projektu kvalitāte Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) konkursos – tā 26. februārī pēc pirmā šī gada regulārā projektu konkursa noslēguma sacīja fonda padomes priekšsēdētājs Valts Ernštreits. Šogad pieprasītais finansējums sasniedzis teju astoņus miljonus eiro salīdzinājumā ar 5,8 miljoniem pirms gada. Atbalstīt varēja projektus tikai par pusotru miljonu eiro, tāpēc ekspertu darbs projektu atlasē bijis ļoti smags, atzina Ernštreits. Aktivitātes pieaugumu viņš saista ar lielo neskaidrību par atbalstu kultūras nozarei, kāds valdīja šā gada sākumā.
«Pārstrādāsim satiksmes organizāciju tikai ar krāsu» – dome vēlreiz ķeras pie pagaidu velojoslām Rīg...
«Pārstrādāsim satiksmes organizāciju tikai ar krāsu» – dome vēlreiz ķeras pie pagaidu velojoslām Rīgā
Gadu pēc pandēmijas sākuma Rīgā tomēr taps pagaidu jeb tā saucamās Covid-19 laika velojoslas. Satiksmes departaments pērnvasar lauza līgumu ar velojoslu projektētājiem, pārmetot neiekļaušanos līguma termiņā, un tagad par pusmiljonu eiro nolēmis velojoslas plānot un uz asfalta krāsot pats saviem spēkiem. Projektētājus gan izbrīna šāda dubulta resursu tērēšana, jo pērn tikuši izstrādāti jau faktiski gatavi risinājumi.
Valdībā nav vienprātības par rosinājumu atvērt visus veikalus
Valdībā nav vienprātības par rosinājumu atvērt visus veikalus
Vai, par spīti Covid-19 pandēmijai, turpmāk ļaut strādāt visiem veikaliem, par to šonedēļ pēc ekonomikas ministra ierosinājuma varētu spriest valdības un krīzes padomes kopsēdē. Ministrs Jānis Vitenbergs (no partijas “Par cilvēcīgu Latviju”, kas agrāk bija pazīstama ar nosaukumu "KPV LV") iepriekš rosināja drošas tirdzniecības modeli attiecināt uz visiem veikaliem un pilnībā atteikties no preču sarakstiem. Par šo ideju gan valdībā nav vienprātības.
Skates pirms skolēnu dziesmu un deju svētkiem šogad nenotiks
Skates pirms skolēnu dziesmu un deju svētkiem šogad nenotiks
Ierastās skates jeb pārbaudījumi pirms šīs vasaras skolēnu dziesmu un deju svētkiem šogad nenotiks – tā lēmuši svētku rīkotāji. Ja Covid-19 saslimstība mazināsies un svētki samazinātā formātā vispār tiks atļauti, piedalīties varēs visi kolektīvi, kas zinās repertuāru un spēs to izpildīt. Taču laikā, kad jau kopš oktobra vidus bērni nav varējuši dziedāt, dejot un muzicēt klātienē, nav zināms, cik daudz kolektīvu un kādos sastāvos līdz vasarai būs “izdzīvojuši”.
Grāmatas uz naktsgaldiņa – Plotkina «Dvēseles māksla» un Čapeka «Dārzkopja gads»
Grāmatas uz naktsgaldiņa – Plotkina «Dvēseles māksla» un Čapeka «Dārzkopja gads»
Laikā, kad pandēmijas dēļ daudzi kultūras un izklaides veidi ir liegti, iespējams, ne viens vien no mums vairāk pievērsies lasīšanai vai vismaz biežāk palūkojies grāmatplaukta virzienā. Lai radītu zināmu kopības sajūtu un ļautu ieraudzīt, cik daudzkrāsaina ir mūsu literatūras izvēle un lasīšanas paradumi, Latvijas Radio katru sestdienu jautā cilvēkiem – ko viņi pašlaik lasa? Arī šoreiz piedāvājumā divi ļoti atšķirīgi stāsti – par Bila Plotkina grāmatu “Dvēseles mākslas” un Karela Čapeka klasisko “Dārzkopja gadu”. 
Privātais Aviācijas muzejs sācis vākt ziedojumus jaunai mājvietai
Privātais Aviācijas muzejs sācis vākt ziedojumus jaunai mājvietai
Būt vai nebūt Latvijā Aviācijas muzejam? Šo jautājumu aktualizējuši lidostas “Rīga” attīstības plāni un plānotā “Rail Baltica” stacija, kas savas pašreizējās mājas līdz 31. martam liek pamest privātajam Rīgas aviācijas muzejam. Lidostā norāda, ka ar privātās kolekcijas īpašnieku Viktoru Talpu sarunas par pārcelšanos nesekmīgi ilgst jau gadiem. Līdzšinējos variantus Talpa noraidījis un tagad sācis ziedojumu kampaņu, viņaprāt, labākai mājvietai.
Kā ir būt ārzemniekam Latvijā Covid-19 laikā? Skolotāja no Itālijas, misionārs no ASV un astrofiziķi...
Kā ir būt ārzemniekam Latvijā Covid-19 laikā? Skolotāja no Itālijas, misionārs no ASV un astrofiziķis no Kubas
Vai es varēšu tikt pie vakcīnas tāpat kā pārējie? Šis ir jautājums, kas satrauc daudzus Latvijā dzīvojošus ārzemniekus, kuri pandēmijas laikā asāk nekā iepriekš izjutuši to, ka angļu valodā ātras un uzticamas informācijas par Latvijā notiekošo ir maz. Viņi izslāpuši lasa Latvijas sabiedrisko mediju portāla LSM angļu versiju, tulko ziņas paši ar “Google Translate” un bezcerīgi meklē angļu versijas ar Covid-19 saistītajiem lēmumiem Latvijas oficiālo iestāžu mājaslapās.
Kultūras ministrija un Rīgas dome veidos darba grupu Laikmetīgās mākslas muzeja virzībai
Kultūras ministrija un Rīgas dome veidos darba grupu Laikmetīgās mākslas muzeja virzībai
Laikmetīgās mākslas muzeja ieceres virzībai Rīgas domē veidos darba grupu, kuras rokās būs izvērtēt iespējamos finansējuma un muzeja apsaimniekošanas modeļus pašvaldībai sadarbībā ar valsti. Pēc “ABLV Bank” kraha muzeja ieceres autori nolēma privātā muzeja projektu atdāvināt valstij. Muzeja tālākais liktenis būs atkarīgs no sarežģītas vienošanās starp Kultūras ministriju, Rīgas domi un uzņēmumu “Pillar”, kura pamatkapitālā joprojām ir muzejam paredzētā zeme.
Drīzumā būs pieejama «manavakcina.lv» krievu un angļu versija
Drīzumā būs pieejama «manavakcina.lv» krievu un angļu versija
Pieteikties vakcīnai pret “Covid-19” pašlaik iespējams gan mājaslapā “manavakcina.lv”, gan pa bezmaksas tālruni 8989, kas strādā darba dienās no deviņiem rītā līdz pieciem pēcpusdienā. Līdz šim iespēju reģistrēties internetā vai pa telefonu izmantojuši vairāk nekā 90 tūkstoši cilvēku. Taču ar grūtībām saskārusies daļa Latvijā dzīvojošo ārzemnieku, jo vietne “manavakcina.lv” pašlaik ir tikai latviešu valodā. Vakcinācijas biroja pārstāve Ieva Stūre gan sola, ka tuvākajā laikā tas mainīsies.
Grāmatas uz naktsgaldiņa – «Anna no Zaļajiem jumtiem» un Haruki Murakami
Grāmatas uz naktsgaldiņa – «Anna no Zaļajiem jumtiem» un Haruki Murakami
Laikā, kad daudzi kultūras un izklaides veidi mums pandēmijas dēļ ir liegti, iespējams, ne viens vien no mums vairāk pievērsies lasīšanai vai vismaz domājis, ka varētu kaut ko palasīt. Lai radītu zināmu kopības sajūtu un ļautu ieraudzīt, cik daudzkrāsaina ir mūsu literatūras izvēle un lasīšanas paradumi, Latvijas Radio turpina pagājušonedēļ aizsākto sestdienas ierakstu sēriju, kurā jautājam cilvēkiem – ko viņi pašlaik lasa? 
Radio pēc pieprasījuma. Pasaules radio dienā saruna ar LR podkāstu redaktoru Andreju Siliņu
Radio pēc pieprasījuma. Pasaules radio dienā saruna ar LR podkāstu redaktoru Andreju Siliņu
Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija jeb UNESCO 13. februārī aicina atzīmēt Pasaules radio dienu. Tās tēma šogad ir “Jauna pasaule, jauns radio”, uzsverot radio spēju pielāgoties digitālā laikmeta prasībām. Arvien pārliecinošāku vietu īpaši jaunāko paaudžu vidū ieņem iespēja klausīties radio saturu jebkurā sev ērtā laikā un vietā podkāsta jeb raidieraksta formā. Šis vārds, par kuru latviešu valodā daudz tiek lauzti šķēpi, ir arī Latvijas Radio jaunā podkāstu redaktora Andreja Siliņa ikdiena un misija.
Lucavsalas mazdārziņos siro piromāni, klaiņo suņi un mitinās bezpajumtnieki; nomnieki prasa RD sakār...
Lucavsalas mazdārziņos siro piromāni, klaiņo suņi un mitinās bezpajumtnieki; nomnieki prasa RD sakārtot teritoriju
Vismaz septiņas nodedzinātas mājiņas pusotra mēneša laikā – tā ir realitāte, ar ko šoziem saskārušies pašvaldībai piederošo Lucavsalas mazdārziņu nomnieki. Piromāni te rosījušies arī agrāk, bet pēdējā laikā svilināšanas intensitāte pieaugusi. Nomnieki bezspēcīgi vēro, kā ziemās vasaras dārza mājiņās iemitinās bezpajumtnieki, pa ielām klaiņo viņu suņi, bet daļa teritorijas aizaug ar krūmiem un nelegāli izmestiem būvgružiem. Jaunā pašvaldības vadība sola šopavasar ķerties pie teritorijas sakopšanas un paredzēt naudu tās uzturēšanai, bet ilgtermiņa plānus kavē joprojām neapstiprinātais Rīgas teritorijas plānojums, kas daļu Lucavsalas dārziņu nodos apbūvei.
Termiņā samaksāti tikai mazliet virs 10% sodu par mājsēdes pārkāpumiem
Termiņā samaksāti tikai mazliet virs 10% sodu par mājsēdes pārkāpumiem
No decembra beigām līdz februāra sākumam par aizliegtu iedzīvotāju pārvietošanos jeb mājsēdes pārkāpumiem uzlikti naudas sodi par 133 230 eiro, liecina dati no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra uzturētā Sodu reģistra. Bet noteiktajā termiņā – mēneša laikā – samaksāti ir tikai mazliet vairāk nekā 10% no kopējā naudas sodu apjoma, proti 14 600 eiro.
Ko tu tagad lasi? Latvijas Radio klausītāji stāsta par grāmatām uz sava naktsgaldiņa
Ko tu tagad lasi? Latvijas Radio klausītāji stāsta par grāmatām uz sava naktsgaldiņa
Uz pētnieku jautājumu, vai pēdējā gada laikā esat pabeidzis lasīt kādu grāmatu, pērn rudenī Kultūras ministrijas pasūtītā pētījumā apstiprinoši atbildēja tikai 28 procenti aptaujāto. Tomēr Latvijas Radio (LR) Ziņu dienests ir pārliecināts, ka to, kuri domā, ka “derētu kaut ko palasīt”, ir daudz vairāk. Tāpēc laikā, kamēr daudzas citas kultūras baudīšanas iespējas ir liegtas, ar LR ik sestdienu divi cilvēki dalīsies ar lasāmvielu, kas pašlaik ir uz viņu naktsgaldiņa un ievedīs savā grāmatu pasaulē. 
Jaunība, traģisms, drāma un baroks. Trīs Balanas koncertēs ar «Sinfonietta Riga»
Jaunība, traģisms, drāma un baroks. Trīs Balanas koncertēs ar «Sinfonietta Riga»
6. februārī tiešsaistē no koncertzāles “Cēsis” izskanēs koncerts, kurā plašu akadēmiskās mūzikas programmu izpildīs pasaulē jau pazīstamie vijolnieki Kristīne un Roberts Balanas, viņu māsa čelliste Margarita un kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”. Pie diriģenta pults – kino mūzikas pasaulē labi zināmais Bens Palmers no Lielbritānijas. Koncerts būs īpašs vairāku iemeslu dēļ – ar to Balanas ģimenes mūziķi kļūs par koncertzāles “Cēsis” rezidējošajiem māksliniekiem, uzsāks ar to ciešāku sadarbību un, protams, biežāk koncertēs Latvijā, turklāt šī būs pirmā reize, kad visi trīs mūziķi uzstāsies uz vienas skatuves.
Barikāžu muzejs vēlas pievienoties Kara muzejam; Aizsardzības ministrija iebilst
Barikāžu muzejs vēlas pievienoties Kara muzejam; Aizsardzības ministrija iebilst
Savā divdesmitajā darbības gadā grūtos apstākļos nonācis 1991. gada barikāžu muzejs. Privātā, bet valsts akreditētā atmiņas institūcija sava statusa dēļ saskaras ar finansiālu nedrošību un biežu darbinieku maiņu. Pēdējā gada laikā situāciju krietni pasliktinājusi pandēmija, apcērpot līdzšinējos ienākumu avotus. Pats Barikāžu muzejs izteicis vēlmi pievienoties Latvijas Kara muzejam, bet to pārraugošā Aizsardzības ministrija tam nepiekrīt.
«KPV LV» valde aicina tās apšaubītājus pamest partijas rindas
«KPV LV» valde aicina tās apšaubītājus pamest partijas rindas
Partijas "KPV LV" valde 30. janvāra sēdē nolēmusi aicināt atstāt partijas rindas tiem deputātiem, kuri “neatzīst valdes leģitimitāti un publiski pauž viedokļus par to”. Tā Latvijas Radio rakstiski norādīja “KPV LV” valdes loceklis Toms Andersons.
Slēpošanas trašu asociācija vienojusies necelt cenas uz pandēmijas rēķina
Slēpošanas trašu asociācija vienojusies necelt cenas uz pandēmijas rēķina
Slēpošanas kalnu rezervācijas tagad ir jaunās Jaunā Rīgas teātra biļetes – tā joko tie, kuri pandēmijas ierobežojumu laikā mēģinājuši tikt pie trases rezervācijas un redzējuši tās pazūdam tikpat ātri kā savulaik pieprasītākās teātra biļetes. Tā kā uz kalna pašlaik vienlaikus drīkst atrasties daudz mazāk cilvēku nekā šādos ziemas priekiem piemērotos apstākļos ierasts, kalnu saimniekiem jāpieliek papildu pūles, lai viss ritētu gludi. Trašu īpašnieki gan esot vienojušies neizmantot lielo pieprasījumu, lai uz pandēmijas rēķina būtiski celtu cenas.
Pētījums: arī pandēmijas laikā turpina kristies grāmatu lasītāju skaits; aug interese par Latvijas f...
Pētījums: arī pandēmijas laikā turpina kristies grāmatu lasītāju skaits; aug interese par Latvijas filmām internetā
Covid-19 ierobežojumu ietekmē paredzami krities iedzīvotāju kultūras patēriņš, liecina jaunākais pētījums, ko pēc Kultūras ministrijas pasūtījuma jau vairākus gadus veic Latvijas Kultūras akadēmija ar partneriem. Zīmīgi, ka kritums ir arī tādām Covid-19 mazāk ietekmētām aktivitātēm kā grāmatu lasīšana un bibliotēku apmeklējums. Taču pieaugusi interese par digitālo kultūras saturu, un trešā daļa respondentu ir gatavi par to arī maksāt.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd