LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens"


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Kāpēc cilvēki (ne)vēlas bērnu? «Aizliegtais paņēmiens» uzklausa sešus atklātus stāstus
Kāpēc cilvēki (ne)vēlas bērnu? «Aizliegtais paņēmiens» uzklausa sešus atklātus stāstus
Problēmas ar dzimstību pēdējos gados ir ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā, radot satraukumu par valstu nākotnes ekonomikām, par darbavietām, par vecuma pensijām un arī par nelielu nāciju pastāvēšanu. Dzīve bez bērniem pasaulē vairs nav unikāla pozīcija, nenoliedzami ir arī izņēmumi. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Aizliegtais paņēmiens" uzklausīja vairākus cilvēkus, viņu pieredzi, stāstus, redzējumu, nostāju, cenšoties saprast, kādēļ viņiem ir vai nav bērnu. 
Skarbā nonākšana lielajā dzīvē. «Aizliegtais paņēmiens» pa pēdām «sistēmas bērna» Mareka pirmajiem s...
Skarbā nonākšana lielajā dzīvē. «Aizliegtais paņēmiens» pa pēdām «sistēmas bērna» Mareka pirmajiem soļiem patstāvībā
Bez vecāku gādības palikušais Mareks, kurš savā "sistēmas bērna" mūžā pabijis neskaitāmās institūcijās, nu sasniedzis pilngadību un ir patstāvīgajā dzīvē. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" devās līdzi Marekam, ieraugot gan istabiņu ar prusakiem, kur uz laiku piedāvā izmitināšanu pašvaldība, gan padoma un emocionālā atbalsta trūkumu.
Boikotēt vai ne. Vai Krieviju nepametušie Rietumu zīmoli «tur pie dzīvības» agresora ekonomiku?
Boikotēt vai ne. Vai Krieviju nepametušie Rietumu zīmoli «tur pie dzīvības» agresora ekonomiku?
Lai arī daudzas ārvalstu kompānijas Krievijas tirgu pametušas, kopš tā sāka karu Ukrainā, ne mazāk ir tādu, kas turpina arī strādāt. Krievijā darbību turpina izteikti daudz Francijas uzņēmumu. Aizvien strādā citi zīmoli un veikali Krievijā. Bet vai starp šiem ir arī Latvijas uzņēmumi? Tagad Krievijā plaši praktizē preču zīmju zagšanu, tikmēr valsts ekonomikas sagrūšana atgādina kūdras degšanu. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" turpināja pētīt, kāda Krievijā ir dzīve sankciju cilpā.
Daļa latviešu ziemu pārlaiž siltajās zemēs. Kā viņiem tas izdodas?
Daļa latviešu ziemu pārlaiž siltajās zemēs. Kā viņiem tas izdodas?
Latvijā ir daļa iedzīvotāju, kuri ziemu izlēmuši pavadīt siltajās zemēs – kāds tur uzturas ilgāk, kāds tikai mēnesi. Daudziem no viņiem ir iespēja strādāt attālināti, kā arī ir darba devēji, kuri ļauj darbiniekiem strādāt no citas valsts. Daži uzskata, ka pārziemot ārzemēs ir lētāk, ņemot vērā gaidāmos lielos apkures rēķinus Latvijā, citi norāda – tas nav lētāk, bet ir piedzīvojums.
«Aizliegtais paņēmiens» modelē: Cik tālu sniegtos kodolsprādziena efekts?
«Aizliegtais paņēmiens» modelē: Cik tālu sniegtos kodolsprādziena efekts?
Kodolkarš un kodolieroči ir temati, kurus kopš 24. februāra, kad Krievija iebruka Ukrainā, tiešākā un netiešākā veidā savā retorikā uztur Krievijas līderis Vladimirs Putins, ik pa laikam atgādinot par Krievijas kodolieroču varu gadījumā, ja Rietumi apdraudēs Krieviju. Tādēļ šie temati nonākuši arī pasaules dienaskārtībā. Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" skaidroja, kā pasaulē ienākuši kodolieroči, kam tie pieder, kādas ir to pielietošanas sekas, kā vērtēt Putina retoriku. Īpaša simulācija arī parādīs kodolsprādziena sekas, un eksperti skaidros, kas šādā gadījumā būtu jādara iedzīvotājiem. 
Kas ir Uldis Pīlēns? Skaidro «Aizliegtais paņēmiens»
Kas ir Uldis Pīlēns? Skaidro «Aizliegtais paņēmiens»
Arhitekts, uzņēmējs un miljonārs Uldis Pīlēns aptuveni pēc 14 gadiem atgriezies uz politiskās skatuves ar paša iniciētu "Apvienoto sarakstu". No vienas puses, viņš sevi ambiciozi ir pieteicis kā krīzes menedžeri, aktīvi piedalās arī valdības veidošanā, bet, no otras puses, viņš nav kandidējis vēlēšanās, kā arī nepretendē uz amatiem. Tas liek uzdot jautājumus, kāds varētu būt Pīlēna statuss turpmākajā Latvijas politikā. "Aizliegtais paņēmiens" tādēļ pētīja Pīlēna līdzšinējo vēsturi, lai uzzinātu, kas ir Uldis Pīlēns.
Apkures tarifu aina Latvijā – dažās pašvaldībās tie atšķiras pat septiņas reizes
Apkures tarifu aina Latvijā – dažās pašvaldībās tie atšķiras pat septiņas reizes
Rudens un gaidāmās ziemas luksusa prece – apkure. Par to, ka tā būs dārgāka, brīdināts jau iepriekš, taču – cik daudz dārgāka? Aina no pašvaldības uz pašvaldību atšķiras pat septiņkārtīgi. Piemēram, Ikšķilē uz šī gada 1. oktobri tarifs par vienu megavatstundu bija 324 eiro, bet Ludzā vien 46 eiro. Kā secināja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens", lētākie tarifi šoziem iezīmējas tajās vietvarās, kur pārsvarā neizmanto vai maz kā kurināmo izmanto gāzi. Lai arī šogad izmaksu "slāpēšanai" paredzēts valsts atbalsts, raidījums secinājis – lielāks tas būs pašvaldībās, kur ir visaugstākie siltuma tarifi, nevis mērķēts uz tiem, kam plānākie maciņi.
Gribēja nogriezt garos matus, un nācās izstāstīt, ka nejūtas kā meitene. 15 gadus vecā Īden stāsts p...
Gribēja nogriezt garos matus, un nācās izstāstīt, ka nejūtas kā meitene. 15 gadus vecā Īden stāsts par dzimuma identitāti
Jaunietim vārdā Īden ir 15 gadu, un viņš sevi identificē kā "viņš", lai gan vēl salīdzinoši nesen "viņš" visiem bija "viņa". To, ka viņš nejūtas kā meitene, Īden sāka just aptuveni 12 gadu vecumā. Pirmais protests – vienā brīdī ļoti skaidra vēlme atbrīvoties no garajiem matiem. Par pieredzēto LTV raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" stāsta pats jaunietis un viņa mamma.
Kā veidojas dzimuma identitāte? Skaidro bērnu psihiatrs un endokrinoloģe
Kā veidojas dzimuma identitāte? Skaidro bērnu psihiatrs un endokrinoloģe
Izzinot dzimuma identitātes sarežģījumus, ar ko aizvien biežāk pasaulē un Latvijā saskaras jaunieši, LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pēc skaidrojuma vērsās pie bērnu psihiatra Ņikitas Bezborodova, kurš ar dzimuma identitātes jautājumiem saskaras ikdienā un lasa arī par to lekcijas topošajiem ārstiem, un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģes Ivetas Dzīvītes-Krišānes.
Dzimuma identitātes jautājumi aktuālāki kļūst arī Latvijā. Kāpēc?
Dzimuma identitātes jautājumi aktuālāki kļūst arī Latvijā. Kāpēc?
Aizvien biežāk arī Latvijā izgaismojas tendence, ka jaunieši mēdz nejusties labi dabas piešķirtajā dzimumā un vairs nevēlas ar to identificēties. Stāsti ir dramatisma pilni: neziņa un pārdzīvojumi pašiem jauniešiem, bailes būt nepieņemtiem un šoks arī viņu vecākiem.
«Banānu cīņas» pērn un dārdzība veikalos šogad – kā augušas pārtikas cenas
«Banānu cīņas» pērn un dārdzība veikalos šogad – kā augušas pārtikas cenas
Pašreizējo krietni kāpušo pārtikas cenu dēļ cilvēkiem nu jau nākas domāt, ko ēst un no kā labāk atteikties. Daļai preču cenu pieaugums bijis lielāks, daļai – mazāks. Vienīgais produkts, kam cena dažos veikalos pat kritusies, ir degvīns, un īpaši kāpusi nav arī cūkgaļas cena. Vairāki aptaujātie Latvijas uzņēmumi atzina – elektroenerģijas un izejvielu izmaksas ir krasi kāpušas, un arī cenu stabilizēšanās tik drīz aiz apvāršņa nav redzama, uzzināja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" operācijā "Pārtikas cenas. Inflācija".
«Miljardus vērtais ātrvilciens». Cik tālu pavirzījies «Rail Baltica» projekts?
«Miljardus vērtais ātrvilciens». Cik tālu pavirzījies «Rail Baltica» projekts?
Baltijas valstu megaprojekts – dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" vēriens izmaksu ziņā te vēl nav piedzīvots. Kopējās izmaksas plānotas nevis miljonos, bet miljardos eiro. Arī solītie ieguvumi ir lieli – "iekāpi Tallinā vai Rīgā, bet izkāpi Berlīnē". Ērti būšot gan pašiem pasažieriem, gan pārvadāt kravas. Šobrīd ikviens, kurš nonācis Rīgas centrā, nu var redzēt patiesu ķeršanos pie darbiem, tādēļ neviļus rodas jautājums – cik tālu projekts pavirzījies un kad varēs baudīt solītās ērtības. To operācijā "Miljardu vērtais ātrvilciens" skaidroja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens", secinot, ka ne uz visiem jautājumiem saistībā ar projekta īstenošanu iesaistītajiem ir skaidras atbildes.
«Anglomānija» Latvijā: Kādēļ jaunieši labprātāk runā angliski, nevis latviski?
«Anglomānija» Latvijā: Kādēļ jaunieši labprātāk runā angliski, nevis latviski?
Kamēr Latvijas politiķi cīnās ar krievu valodu, jauniešu vidū tik lekni zeļ angļu valoda, ka daudzi savā starpā latviski vairs pat nesarunājas. No vienas puses – labi, ka protam svešvalodas, no otras – ja tā turpināsies, vai jaunieši spēs izteikties latviski? To operācijā "Anglomānija" skaidroja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens", kuram aptaujātie jaunieši atzina – angliski patērē daudz izklaides satura, tādēļ nereti arī runāt vieglāk ir šajā valodā. Tāpat daudziem ir draugi ārzemēs, un arī paši labprāt dotos studēt uz citām valstīm, kur angļu valoda būs nepieciešama.
Es biju dzīvs mironis. Māra nodzeršanās stāsts
Es biju dzīvs mironis. Māra nodzeršanās stāsts
Liepājnieks Māris (vārds mainīts) šobrīd dzīvo Rīgā, īpašā rehabilitācijas centrā. Nedzer jau divus gadus un astoņus mēnešus un strādā veikalā par palīgu. LTV raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" viņš atklāja savu dzīvesstāstu, kā no labvēlīgas, nedzerošas ģimenes nonācis līdz kārtīgai dzeršanai un piedzīvojis tās postu.
Ko etiķete jums nestāsta? «Aizliegtais paņēmiens» vēta alkoholisko dzērienu kalorijas, saturu un iet...
Ko etiķete jums nestāsta? «Aizliegtais paņēmiens» vēta alkoholisko dzērienu kalorijas, saturu un ietekmi
Glītās un raibās daudzo alkoholisko dzērienu etiķetes pārsvarā nestāsta ne par kaloriju daudzumu, ne par ietekmi uz organismu, ne arī par veselības problēmām un postu, ko pārmērīga alkohola lietošana var nest. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" skaidroja, kā alkohols rodas un kā iedarbojas uz organismu, kā arī devās uz laboratoriju ar dzērienu paraugiem.
Elektrība no atoma. Kā Somija uzbūvēja vēl vienu reaktoru, un vai savu vajadzētu arī Latvijai?
Elektrība no atoma. Kā Somija uzbūvēja vēl vienu reaktoru, un vai savu vajadzētu arī Latvijai?
Ja Vācija bēga no kodolenerģijas un nonāca Krievijas "ķetnās", tad Somija rīkojās citādāk – uzbūvēja jaunu un modernu Olkiluoto kodolreaktoru. No oglēm uz atomu nolēmusi pāriet Polija, par mazu reaktoru domā arī Igaunija, bet ko Latvija? Pēc Čornobiļas traģēdijas Padomju Savienībā un vēlāk arī pēc zemestrīces un cunami izraisītas reaktora avārijas Fukušimā Japānā daudzu valstu sabiedrībās valda pretējs noskaņojums, kad runa ir par elektrības ražošanu no atoma, tomēr ģeopolitiskā situācija, Krievijai uzsākot karu Ukrainā, liek meklēt jaunas iespējas, kā tikt pie lētākas un no Krievijas neatkarīgas enerģijas. Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" devās uz Somiju, lai izzinātu tās pieredzi kodolenerģijas jomā.
Autobusu pārvadājumu «ēnainais bizness». Kāpēc Igaunijā sokas ar komercmaršrutiem, bet Latvijā ne?
Autobusu pārvadājumu «ēnainais bizness». Kāpēc Igaunijā sokas ar komercmaršrutiem, bet Latvijā ne?
Pēc iefiltrēšanās starppilsētu autobusu pārvadājumu šoferu rindās Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" atklāja šīs nozares ēnaino pusi – zemās šoferu algas, darbinieku piepelnīšanos ar biļešu nedošanu pasažieriem, degvielas zagšanu no darba devēja un spiegu cienīgus risinājumus, lai izvairītos no biļešu kontroles. Lai meklētu atbildes, kā šo nozari padarīt caurspīdīgāku, raidījums devās uz Igauniju, kur pārvadātāji krietni plašāk spiesti konkurēt savā starpā komercreisu jomā, kamēr Latvijā ar to nesokas tik labi – komercreisi darbojas tikai divos maršrutos, un pārvadātāji jauniem pieteikties nesteidz, aizbildinoties ar neizdevīgumu.
Autobusu šoferi krāpjas, zog degvielu, brīdina par kontroli čatā. «Aizliegtais paņēmiens» iefiltrēja...
Autobusu šoferi krāpjas, zog degvielu, brīdina par kontroli čatā. «Aizliegtais paņēmiens» iefiltrējas uzņēmumos (papildināts)
Pasažieru starppilsētu pārvadājumu bizness tiek līdzfinansēts no valsts budžeta. Šajā biznesā gadu gadiem saimniekojuši Latvijā ietekmīgi uzņēmēji, miljonāri vai arī viņiem pietuvinātas personas. Tomēr visai zemo algu dēļ autobusu šoferi krāpjas ar biļetēm, zog degvielu, tiek izsekotas pat kontrolieres. Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" aptuveni četru mēnešu garumā iefiltrēja savu cilvēku starppilsētu pārvadājumu šoferu pulkā, tādā veidā atklājot gan pašu šoferu piepelnīšanos, gan šī biznesa aizkulises, par to pastāstot operācijas "Tumšais autobusu bizness" 1. sērijā.
Galvenie degvielas piegādātāji Latvijā jau atteikušies no Krievijas naftas
Galvenie degvielas piegādātāji Latvijā jau atteikušies no Krievijas naftas
Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, Eiropas Savienība spriež par atteikšanos no Krievijas naftas, bet vairākas valstis un uzņēmumi jau ir rīkojušies, un galvenie degvielas piegādātāji Latvijai jau ir atteikušies no Krievijas naftas, vēstīja LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens". Tiesa, tirgū vēl gaidāmas izmaiņas un arī cenas svārstīsies.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd