LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens"


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Prezidenta vēlēšanās jautājumam par Lembergu «nebija nekādas slodzes». Intervija ar Rinkēviču
Prezidenta vēlēšanās jautājumam par Lembergu «nebija nekādas slodzes». Intervija ar Rinkēviču
Jaunievēlētais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs nevēlas spekulēt par iespējamo valdības maiņu un apgalvo, ka jautājumam par pirmajā tiesu instancē notiesātā Zaļo un Zemnieku premjera (ZZS) amata kandidāta Aivara Lemberga iespējamo apžēlošanu nākotnē "prezidenta vēlēšanu procesā nebija nekādas slodzes". Rinkēvičs intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" arī stāstīja, ka prezidentūras laikā vēlas censties saliedēt Latvijas sabiedrību ap pamatprincipiem – valsts valodu, attieksmi pret Krievijas agresiju un Latviju kā drošu valsti, kas ir daļa no NATO un Eiropas Savienības (ES) un kuru mēs veidojam kopā neatkarīgi no dzimtās valodas.
Pārkrauto kokvedēju izskaušana: Valsts policija sola veidot nodaļu, kas kontrolēs tikai autopārvadāj...
Pārkrauto kokvedēju izskaušana: Valsts policija sola veidot nodaļu, kas kontrolēs tikai autopārvadājumus
Daudzi kokvedēji pa Latvijas ceļiem pārvietojas pārkrauti, tāpēc tiek bojāti ceļi. Arī kontrole uz ceļiem ir nepietiekama, kokvedēji var no tās izvairīties, brīdinot cits citu par policiju "Whatsapp" čatos. Meklējot risinājumus, Valsts policija (VP) sola no 1. augusta veidot nodaļu, kas nodarbosies tikai ar autopārvadājumu kontroli, LTV raidījumu "Aizliegtais paņēmiens" informēja Iekšlietu ministrija.
Noguruši šoferi pārkrautajos kokvedējos: kāpēc kontrole netiek galā ar problēmām
Noguruši šoferi pārkrautajos kokvedējos: kāpēc kontrole netiek galā ar problēmām
Daudzi kokvedēji pa Latvijas ceļiem pārvietojas pārkrauti, arī pati nozare atzīst, tā ir problēma un tā tiek bojāti Latvijas ceļi. Turklāt šoferiem ir iespēja neievērot braukšanas ilguma un atpūtas laikus, apdraudot satiksmes drošību. Bet kontrole uz ceļiem ir nepietiekama, kokvedēji var no tās izvairīties un tā "ir cīņa ar vējdzirnavām", vēstīja LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens". Tomēr Satiksmes ministrija pa galvenajiem autoceļiem grib atļaut pārvadāt vēl smagākas kravas.
«Aizliegtais paņēmiens» iefiltrējas kokvedēju biznesā: kā pārkrauj kravas un izvairās no policijas?
«Aizliegtais paņēmiens» iefiltrējas kokvedēju biznesā: kā pārkrauj kravas un izvairās no policijas?
Uzņēmumi, kas sniedz miljoniem vērtos kokvedēju pakalpojumus, bieži pārkrauj kravas, apdraudot satiksmes drošību un bojājot Latvijas ceļus. Savukārt galvenais ierocis pret policiju ir ziņojumi "Whatsapp" čatos un arī "kukuļi". To atklāj Latvijas Televīzijas raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" veiktais eksperiments, vairāku mēnešu garumā iefiltrējoties vienā no šīs jomas flagmaņiem – uzņēmumā "PATA".
«Izaicinājums ir sociālais taisnīgums.» Kāda nākotnē būs pensiju aina Latvijā?
«Izaicinājums ir sociālais taisnīgums.» Kāda nākotnē būs pensiju aina Latvijā?
Lai būtu vairāk naudas, aptuveni trešdaļa pensionāru Latvijā šobrīd turpina strādāt. Taču pensionāriem strādāt bieži neļauj arī sliktā veselība. Pensionēšanās vecumu šobrīd Latvijā nav plāna mainīt, arī skaidra risinājuma pensionāru uzturēšanai nav. Kāda ir un kāda nākotnē varētu būt Latvijas pensiju aina, cik tuvu patiesībai ir daudzu cilvēku izteikumi, ka "līdz pensijai es nenodzīvošu" – to skaidroja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".
«Aizliegtā paņēmiena» eksperiments: Cik viegli tikt pie tievētāju modes buma – diabētiķu recepšu zāl...
«Aizliegtā paņēmiena» eksperiments: Cik viegli tikt pie tievētāju modes buma – diabētiķu recepšu zālēm?
Līdz Latvijai nonākusi mānija – tievēšanā izmantot cukura diabēta pacientiem domātus preparātus. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" eksperimentā skaidroja, cik viegli šādas zāles ir dabūt Latvijā. Ārsti cilvēkiem bez liekā svara radītajiem riskiem nebija gatavi izrakstīt šo medikamentu, bet kāds sporta treneris piekrita tās dabūt. 
Slodzes un likmes – kā veidojas skolotāju alga
Slodzes un likmes – kā veidojas skolotāju alga
Atšķirīgas mēneša algas skolotājiem var būt ne tikai dažādu pašvaldību skolās, bet pat vienas skolas ietvaros, un alga par lielāku slodzi var būt pat mazāka. Kā aprēķina skolotāju algu, un kurš nosaka slodzes un likmes, pētīja LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".
Cēsīs arvien visu var uzzināt krievu valodā. «Aizliegtais paņēmiens» atkārto eksperimentu pēc 9 gadi...
Cēsīs arvien visu var uzzināt krievu valodā. «Aizliegtais paņēmiens» atkārto eksperimentu pēc 9 gadiem
Cēsīs, komunicējot krievu valodā, var uzzināt visu nepieciešamo. Lai arī pirms vairāk nekā 10 gadiem 95% cēsnieku referendumā par krievu kā otru valsts valodu nobalsoja "pret" un kopš Krievijas sāktā kara pret Ukrainu apritējis jau gads, Cēsīs ar krievu valodas zināšanām sadzīvei pietiek. To eksperimentā secināja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Aizliegtais paņēmiens", kas pilsētā veica tādu pašu eksperimentu kā pirms deviņiem gadiem. 
Kurš (ne)runā krieviski? «Aizliegtais paņēmiens» pēta krievu valodas lietošanu uzņēmumos un iestādēs
Kurš (ne)runā krieviski? «Aizliegtais paņēmiens» pēta krievu valodas lietošanu uzņēmumos un iestādēs
Latvijā novērojams, ka gan valsts, gan pašvaldību iestādes, gan arī privātie uzņēmumi attālinātā saziņā ar klientiem sāk atteikties no krievu valodas. Krievu valoda pazūd no interneta mājaslapām, no klientu telefona servisiem, arī cita veida publiskajā komunikācijā. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pētīja krievu valodas lietošanu dažādos uzņēmumos un iestādēs. 
Ierēdņiem veselības apdrošināšana ir, bet daudzi mediķi un skolotāji «laipni lūgti rindā pie ārstiem...
Ierēdņiem veselības apdrošināšana ir, bet daudzi mediķi un skolotāji «laipni lūgti rindā pie ārstiem»
Rindās, lai saņemtu valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, jāgaida pat gads, taču tās var apiet, ja par vizīti pie speciālista var samaksāt no savas kabatas vai arī to sedz veselības apdrošināšana. Taču arī ar polisēm situācija nav vienlīdzīga, piemēram, valsts pārvaldē, arī Izglītības un zinātnes ministrijas un Veselības ministrijas darbiniekiem polises ir, bet divu lielāko slimnīcu mediķiem un daudziem pedagogiem – apdrošināšanas nav, izpētīja LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".
Talsu skolotājiem veselības apdrošināšanas nav – Daina jau ilgi netiek pie ārstiem
Talsu skolotājiem veselības apdrošināšanas nav – Daina jau ilgi netiek pie ārstiem
Latvijā līdz šim nav izdevies panākt, ka valsts finansēti veselības aprūpes pakalpojumi savlaicīgi ir aizsniedzami visiem, un rindas uz dažiem pakalpojumiem pārsniedz pat gadu. Tās var apiet, ja pakalpojumu saņem par maksu, ko sedz veselības apdrošināšana. Bet, kamēr ministriju darbiniekiem šādas polises ir, skolotāju situācija dažādās pašvaldības atšķiras, un, piemēram, Talsu novada skolotāja Daina Erenberga ir neizpratnē – ar ko ministrijas darbinieks ir labāks.
Ginekoloģe iesaka ķeizargriezienu, slimnīcā liek dzemdēt pašai. Maijas pieredze
Ginekoloģe iesaka ķeizargriezienu, slimnīcā liek dzemdēt pašai. Maijas pieredze
Maija [vārds mainīts], nedaudz vecāka par 30 gadiem, dzemdēja savu otro bērniņu Rīgas Dzemdību namā. Lai gan viņas ginekoloģe dokumentos norādīja ķeizargrieziena iespēju, sieviete pavadīja vairākas stundas sāpēs parastajās dzemdībās, ārsti viņai situāciju neizskaidroja un beigās tomēr taisīja ķeizargriezienu. Slimnīcas skaidro, ka ķeizargrieziens ne vienmēr ir labākais un arī tam ir savi riski. Bet Dzemdību nams atzīst komunikācijas kļūdu.
Maksā pats vai gaidi gadu. «Aizliegtais paņēmiens» pēta nevienlīdzību veselības aprūpes rindās
Maksā pats vai gaidi gadu. «Aizliegtais paņēmiens» pēta nevienlīdzību veselības aprūpes rindās
Rindas pēc veselības aprūpes pakalpojumiem Latvijā nav jaunums, taču tās radījušas milzu atšķirību, kurā vieni, kas spēj maksāt vai kuriem ir attiecīgas apdrošināšas polises, pie ārsta var tikt pēc nedēļas, bet citiem jāgaida rindā pat gadu. Šobrīd rekordus rindas ilguma ziņā uzstāda ļoti būtisks izmeklējums – ultrasonogrāfija. Vai nu maksā par visu pats, vai gaidi rindā pat gadu – Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pētīja, kā šo nevienlīdzību izbeigt.
Paaugstināts asinsspiediens ir klusais slepkava. Kā to mērīt, skaidro «Aizliegtais paņēmiens»
Paaugstināts asinsspiediens ir klusais slepkava. Kā to mērīt, skaidro «Aizliegtais paņēmiens»
Ārsti cilvēkiem rekomendē ik pa brīdim pamērīt asinsspiedienu un pavērot, kā tas mainās. Ja, piemēram, ķermeņa temperatūras svārstības mēs gana labi sajūtam paši, tad asinsspiediena izmaiņas – ja tās nav pēkšņas un krasas – nē. Aptaujājot ārstus, apskatot pētījumus un veicot nelielu eksperimentu, Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" guva atziņas, ka būtiski ir asinsspiedienu mērīt pareizi, lai iegūtu precīzākos datus. Savukārt ārsti iedrošina cilvēkus to darīt regulāri, lai problēmu pamanītu tad, kad tā vēl novēršama.
Kā aptiekā izvēlēties precīzāko termometru? Vētī «Aizliegtais paņēmiens»
Kā aptiekā izvēlēties precīzāko termometru? Vētī «Aizliegtais paņēmiens»
Viens no jautājumiem, ko cilvēki mēdz uzdot bieži, ir – kurš termometrs tagad ir labāks, kurš precīzāks, ja vairs nav atļauti tie ar dzīvsudrabu? Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" lūkoja pēc ārstu skaidrojuma, apvaicājās farmaceitiem, apskatīja zinātniskos pētījumus un veica nelielu eksperimentu, lai saprastu, kurš termometrs no veikalos atrodamajiem ir labāks un vai tiešām dzīvsudraba mērlīdzekļi ir neaizstājami.
«Aizliegtā paņēmiena» mācību stunda – ko jauniešiem der zināt par seksu
«Aizliegtā paņēmiena» mācību stunda – ko jauniešiem der zināt par seksu
Seksualitāte ir cieši saistīta ar cilvēka pašapziņu, spēju pastāvēt par sevi. Pētījumi rāda – cilvēki, kuri jūtas seksuāli drošāki, prot vadīt savu seksualitāti, ir spēcīgākas personības arī citās dzīves jomās. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" apskata galvenos jautājumus, kas saistās ar seksuāli reproduktīvo veselību, bet uz kuriem jaunieši pietiekami nesaņem atbildes izglītības iestādēs vai ģimenēs. Raidījumā velk paralēles ar seksuālās audzināšanas paradumiem padomju laikā un to sekām.
Parunāsim skolā par seksu: kāpēc daudziem galvenais informācijas avots ir «māte Google»?
Parunāsim skolā par seksu: kāpēc daudziem galvenais informācijas avots ir «māte Google»?
Jaunās paaudzes seksuālā audzināšana valstiski tiek uzsvērta kā ļoti būtiska un nepieciešama, tas minēts gan Latvijas, gan starptautisku dokumentu, un tā ir viena no prioritātēm arī Eiropas Savienības mērogā. Taču kurš, ko un kā tieši šobrīd māca jauniešiem Latvijas skolās, kopainas nav, tikmēr paši jaunieši nereti atbildes meklē internetā, un ne vienmēr atrastā informācija ir patiesa un noderīga, vēstīja LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".
«Aizliegtais paņēmiens»: Latvijā nepietiekami izpēta autoavāriju iemeslus
«Aizliegtais paņēmiens»: Latvijā nepietiekami izpēta autoavāriju iemeslus
Lai gan ir dažādas kampaņas un arī bargāki sodi, Latvijā aizvien daudz cilvēku smagi cieš un iet bojā ceļu satiksmes negadījumos. Eiropas Savienībā Latvija ir priekšgalā šajā jomā. "Aizliegtais paņēmiens" pētīja iemeslus un atklāja, ka liela daļa ceļu satiksmes negadījumu iemeslu nemaz netiek izpētīti. Raidījums smēlās pieredzi arī Somijā.
Ne tikai istaba ar prusakiem, bet arī pavirša attieksme un nepatiesa informācija. Ar ko nākas saskar...
Ne tikai istaba ar prusakiem, bet arī pavirša attieksme un nepatiesa informācija. Ar ko nākas saskarties jaunietim pēc bērnunama
LTV raidījumam "Aizliegtais paņēmiens", vētot, kāds atbalsts ir pieejams bez vecāku gādības palikušajiem jauniešiem, kas līdz ar pilngadību pamet dzīvi institūcijās, atklājās pavirša attieksme Jelgavas pašvaldības institūcijās. Nepareiza informācija stāstīta gan par sodu piedziņu, gan par mājokļa īres pabalstu. Trūkst arī cilvēciska un praktiska atbalsta ikdienišķās lietās. Dažviet gan Latvijā ir izveidotas sistēmas, kas spēj būt par atbalsta plecu šiem jauniešiem.
Kāpēc cilvēki (ne)vēlas bērnu? «Aizliegtais paņēmiens» uzklausa sešus atklātus stāstus
Kāpēc cilvēki (ne)vēlas bērnu? «Aizliegtais paņēmiens» uzklausa sešus atklātus stāstus
Problēmas ar dzimstību pēdējos gados ir ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā, radot satraukumu par valstu nākotnes ekonomikām, par darbavietām, par vecuma pensijām un arī par nelielu nāciju pastāvēšanu. Dzīve bez bērniem pasaulē vairs nav unikāla pozīcija, nenoliedzami ir arī izņēmumi. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Aizliegtais paņēmiens" uzklausīja vairākus cilvēkus, viņu pieredzi, stāstus, redzējumu, nostāju, cenšoties saprast, kādēļ viņiem ir vai nav bērnu. 
Skarbā nonākšana lielajā dzīvē. «Aizliegtais paņēmiens» pa pēdām «sistēmas bērna» Mareka pirmajiem s...
Skarbā nonākšana lielajā dzīvē. «Aizliegtais paņēmiens» pa pēdām «sistēmas bērna» Mareka pirmajiem soļiem patstāvībā
Bez vecāku gādības palikušais Mareks, kurš savā "sistēmas bērna" mūžā pabijis neskaitāmās institūcijās, nu sasniedzis pilngadību un ir patstāvīgajā dzīvē. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" devās līdzi Marekam, ieraugot gan istabiņu ar prusakiem, kur uz laiku piedāvā izmitināšanu pašvaldība, gan padoma un emocionālā atbalsta trūkumu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd