LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens"


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
LTV eksperiments: Krāsotājam, auklei vai privātskolotājam samaksa «tikai skaidrā». Kā viņus izvilkt...
LTV eksperiments: Krāsotājam, auklei vai privātskolotājam samaksa «tikai skaidrā». Kā viņus izvilkt no ēnu ekonomikas?
Daudzajiem nelielajiem dažādu pakalpojumu sniedzējiem aizvien patīk atrasties ēnā, nedeklarēt visus savus ienākumus un nemaksāt nodokļus. Taču, ja tā turpināsies, viņus vecumdienās vajadzēs uzturēt mums – visiem pārējiem, kas nodokļus ir godīgi maksājuši. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pārliecinājās – iespējamo nodokļu nemaksātāju individuālo pakalpojumu jomā netrūkst. Kā panākt viņu iznākšanu no ēnu ekonomikas?
Cik daudz sāls ir pārāk daudz? «Aizliegtais paņēmiens» skaidro, kā to kontrolēt uzturā un kāda ir va...
Cik daudz sāls ir pārāk daudz? «Aizliegtais paņēmiens» skaidro, kā to kontrolēt uzturā un kāda ir valsts «pretsāls politika»
Ļoti maldīgs ir uzskats, ka pārmērīgi daudz sāls ir tikai čipsos vai riekstiņos. Aizraujoties ar pārlieku sāļiem pārtikas produktiem un ēdieniem ikdienā, var tikt pie paaugstināta asinsspiediena un vecumdienās pat pie demences. Taču kādi ir pārlieku sāļie ēdieni, kāda ir optimālā dienas norma, kādas sekas pārmērībai un kāda ir valsts pretsāls politika? To skaidroja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens", arī meklējot veidus, kā mazāk lietot sāli, nezaudējot ēdiena garšu.
Spriedze, slodze un kolēģu attieksme. Kāpēc jaunie skolotāji pamet darbu?
Spriedze, slodze un kolēģu attieksme. Kāpēc jaunie skolotāji pamet darbu?
Latvijā gan valsts, gan pašvaldības, gan arī skolas izglītības sistēmā cenšas pēc iespējas ātrāk un vairāk iegūt jaunos pedagogus, īpaši eksaktajās jomās. Vai tas dod labu rezultātu? LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" aplūkoja statistiku un runāja ar jaunajiem skolotājiem, kā viņi jūtas.
Norauti pirksti un lauzta plauksta – «Tukuma pienā» dažu mēnešu laikā 4 darbinieku traumas
Norauti pirksti un lauzta plauksta – «Tukuma pienā» dažu mēnešu laikā 4 darbinieku traumas
Uzņēmumā "Tukuma piens", kurš sabiedrībai plašāk pazīstams ar piena produktu zīmolu "Baltais", pēdējo četru mēnešu laikā ir traumēti četri darbinieki – trijos gadījumos cilvēki zaudējuši pirkstu daļas, vienā – gūts plaukstas lūzums. Trīs cietušie ir strādnieki no Ukrainas. "Aizliegtais paņēmiens" pārbaudīja bažas par darba devēja paviršu attieksmi pret drošību un darbinieku nesaudzēšanu.
Vai Latvijā bioatkritumu šķirošana tiešām obligāta? «Aizliegtais paņēmiens» pēta nenopietno Rīgas pi...
Vai Latvijā bioatkritumu šķirošana tiešām obligāta? «Aizliegtais paņēmiens» pēta nenopietno Rīgas piemēru
Lai tuvotos Eiropas Savienības (ES) noteiktajiem vides un klimata mērķiem, no šī gada bioloģisko atkritumu šķirošanu visā Latvijā ir obligāta, tomēr līdzšinējā Rīgas pieredze, kur šķirošana bijusi obligāta jau kopš 2021. gada, liecina, ka var šķirot, bet var arī nešķirot. Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" skaidroja, kā darbojas atkritumu šķirošanas sistēma, kāda ir iedzīvotāju un pašvaldību motivācija iesaistīties obligātajā bioatkritumu šķirošanā un kādas sekas draud par neizdarību.
«Aizliegtais paņēmiens» revidē suņu barību: kas mīlulim ir veselīgākā maltīte
«Aizliegtais paņēmiens» revidē suņu barību: kas mīlulim ir veselīgākā maltīte
Kādus barības produktus tirgotāji un ražotāji piedāvā suņiem? Lētākajā suņu ēdienā princips ir līdzīgs kā ar kaķu ēdienu – gaļas maz, bet daudz graudaugu. Kādas ir alternatīvas, kam pievērst uzmanību, lai sunim izvēlētos veselīgāko maltīti? To pētīja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".
«Aizliegtais paņēmiens» Ungārijā: kā Budapešta kļuva par ķīli Eiropas Savienībā?
«Aizliegtais paņēmiens» Ungārijā: kā Budapešta kļuva par ķīli Eiropas Savienībā?
Ungārija šobrīd attiecībā uz Krievijas sākto karu Ukrainā demonstrē gandrīz pilnīgi pretēju nostāju visai pārējai Eiropas Savienībai (ES). Tā ir valsts, kura bloķējusi vairākas sankcijas pret Krieviju, kura Ukrainai nav palīdzējusi pat ne ar vienu lodi un kuras līderis premjers Viktors Orbāns ir vienīgais no ES valstu vadītājiem, kurš pēc sāktā iebrukuma Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir spiedis roku un smaidījis. Kāpēc tā ir? To Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens"skaidroja Ungārijā. 
«Aizliegtais paņēmiens» pēta: Bīstamie kilogrami bērniem – anoreksija trīsreiz biežāk un aptaukošanā...
«Aizliegtais paņēmiens» pēta: Bīstamie kilogrami bērniem – anoreksija trīsreiz biežāk un aptaukošanās jau no mazotnes
Latvijas bērniem un jauniešiem par nopietnu problēmu ir kļuvusi aptaukošanās un  liekais svars. Līdzīgas problēmas arī citviet pasaulē, apdraudot viņu veselību nākotnē un radot slogu sabiedrībai, jo tas prasīs lielākus izdevumus veselības aprūpes budžetam. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" ielūkojās bērnu svara tendencēs, divu pusaudžu stāstos un atbalsta sistēmā kopumā.
«Aizliegtais paņēmiens» Kijivā: Parasta pilsētas dzīve, kuru jebkurā brīdī var izjaukt nāvējošs uzbr...
«Aizliegtais paņēmiens» Kijivā: Parasta pilsētas dzīve, kuru jebkurā brīdī var izjaukt nāvējošs uzbrukums
Drīz apritēs divi gadi, kopš Krievija sāka karu pret Ukrainu. Karš mainīja politisko dienaskārtību pasaulē un ikdienas ritējumu Eiropā. Protams, karš līdz nepazīšanai izmainīja cilvēku dzīves Ukrainā. Valsts galvaspilsēta Kijiva no frontes līnijas ir aptuveni 600 kilometru attālumā. Varētu domāt, ka Kijivā dzīve rit kā parastā pilsētā, jo cilvēki dodas uz darbu un veikaliem, kursē sabiedriskais transports. Taču jebkurā brīdī to visu var izjaukt gaisa trauksme, kas brīdina par kārtējiem Krievijas raķešu vai dronu uzbrukumiem. Kā ir sadzīvot ar karu? To Latvijas Televīzijas raidījums skaidroja Kijivā. 
Kā Latvijas jaunieši kļūst par «naudas mūļiem»? Pēta «Aizliegtais paņēmiens»
Kā Latvijas jaunieši kļūst par «naudas mūļiem»? Pēta «Aizliegtais paņēmiens»
Mūsdienās plaši izplatīts noziegums, kas pēdējos gados arvien populārāks kļūst arī Latvijas jauniešu vidū, ir iesaistīšanās naudas atmazgāšanas shēmās, kļūstot par "naudas mūļiem". Šādas darbības vilina ar vieglas peļņas iespējām, bet nereti beidzas ar sodu un kriminālas pagātnes ierakstu jauniešu biogrāfijā. Tēmu pēta LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".
Milzu grabaža Zaķusalā: ko iesākt ar Latvijas Televīzijas ēku?
Milzu grabaža Zaķusalā: ko iesākt ar Latvijas Televīzijas ēku?
Latvijas Televīzijas ēka Zaķusalā, kas būvēta vēl padomju laikos, ir ļoti būtiska celtne Rīgas pilsētas ainavā un vienlaikus arī valsts nozīmes stratēģiskais objekts, bet, no otras puses, – arī milzu grabaža, kas, gadiem ritot, arvien vairāk kļūst par simbolu politiķu nespējai pieņemt lēmumus. Ēkas atjaunošana prasītu vismaz 66 miljonus eiro. Tikmēr apvienotā sabiedriskā medija koncepcija paredz četrus variantus ēkas turpmākajai izmantošanai, taču galīgais politiskais lēmums – apvienot Latvijas Televīziju un Latvijas Radio – vēl aizvien nav pieņemts.
«Aizliegtais paņēmiens» pēta kaķu barības tirgus īpatnības: kā mīlulim atrast pilnvērtīgāko maltīti
«Aizliegtais paņēmiens» pēta kaķu barības tirgus īpatnības: kā mīlulim atrast pilnvērtīgāko maltīti
Kaķu barības izvēle veikalos ir liela – dažādi zīmoli, iepakojumi un cenas. Konservi, pastētes, ēdiens želejā un sausi graudiņi ar vistu un tītaru, ar liellopu un lasi. Kā kaķa saimniekam orientēties tirgū, lai saprastu, kas viņa mīlulim ir vispiemērotākais? Vai augu proteīni nekaitē kaķa veselībai? Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" un speciālisti analizēja dažādu kaķu barību sastāvu. Vai ekspertu skatījums sakritīs ar kaķu gaumi?
Cik grūti piesaistīt viesstrādniekus? Ievest istabeni no Uzbekistānas lēti un bez šmaukšanās nevar
Cik grūti piesaistīt viesstrādniekus? Ievest istabeni no Uzbekistānas lēti un bez šmaukšanās nevar
Viesstrādnieku piesaistīšanai Latvijā daudzi uzņēmēji vēlas vienkāršākus noteikumus, jo šobrīd darbaroku trūkst. LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" analizētais liek secināt, ka tādiem zemāk atalgotajiem darbiem kā uzkopšana viesnīcās darbiniekus no ārvalstīm piesaistīt lēti un bez noteikumu apiešanas nevar. Taču ir virkne citu jomu, kur trešo valstu darbarokas jau sen ir. Par savu pieredzi darbā Latvijā dalījās informācijas tehnoloģiju (IT) speciālists no Ukrainas, tālbraucējs no Uzbekistānas un zivju pārstrādes ceha darbiniece no Vjetnamas.
Kāpēc skolēni tik slikti zina matemātiku? Vētī «Aizliegtais paņēmiens»
Kāpēc skolēni tik slikti zina matemātiku? Vētī «Aizliegtais paņēmiens»
Pamatskolas matemātikas eksāmenā šogad rezultāti bijuši viduvēji, un arī vidusskolu beidzēju rezultāti nav būtiski labāki. Turklāt tas vērojams jau vismaz desmit gadus. Pārliecinošas skaidrības par iemesliem nav, tomēr zināms, ka skolās trūkst matemātikas skolotāju, un vecāki, kuri spēj to atļauties, mēdz aktīvi izmantot privātskolotāju palīdzību.
Ko var viltot mākslīgais intelekts: Rinkēvičs un Baidens «audzē bruņurupučus»; viltus balsis māna ar...
Ko var viltot mākslīgais intelekts: Rinkēvičs un Baidens «audzē bruņurupučus»; viltus balsis māna arī vēlētājus
Mākslīgais intelekts spēj radīt ne tikai tekstus un attēlus, bet arī atdarināt cilvēku balsis, un LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" eksperimentā ar robota palīdzību viltoja Latvijas prezidenta Edgara Rinkēviča un ASV prezidenta Džo Baidena dialogu par bruņurupuču audzēšanu. Pats Rinkēvičs atzina, ka robota veikumā vēl ir vieta uzlabojumiem, bet, runājot nopietnāk, neizslēdza, ka balsu viltojumus varam piedzīvot jau 2026.gada Saeimas vēlēšanu kampaņā.
Bērns no donora: «Aizliegtais paņēmiens» pēta Latvijas, Igaunijas un Dānijas pieredzi
Bērns no donora: «Aizliegtais paņēmiens» pēta Latvijas, Igaunijas un Dānijas pieredzi
Medicīniskā apaugļošana kļūst arvien pieprasītāka, to izmanto arī sievietes bez vīriešiem un homoseksuāli pāri. Arī Latvijā jau 11 gadu no valsts budžeta apmaksā mākslīgo apaugļošanu, taču atšķirības, kā Latvijā, Igaunijā un Dānijā var tikt pie bērniņa, izmantojot šo metodi, ir vērā ņemamas. Atšķiras arī divu solo mammu – Pia no Dānijas un Aleksandras (vārds mainīts) no Latvijas – pieredze ne vien donora izvēles iespējās, bet arī uztverē, vai bērnam vispār atklāt patiesību, kādēļ viņa dzimšanas apliecībā nav tēva vārda, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".
Pūļi tūrisma aģentūrās un laipni uzņemošā Minska. Kā irākiešiem atvērās vārti uz Eiropu
Pūļi tūrisma aģentūrās un laipni uzņemošā Minska. Kā irākiešiem atvērās vārti uz Eiropu
Migrantus uz Baltkrievijas un Polijas robežu nogādā ne tikai privātie kontrabandisti, bet arī militārās kravas automašīnas, turklāt to, cik šķietami viegli robežpārkāpējiem ir iekļūt Eiropas Savienībā, tā dēvētie "migrantu kontrabandisti" atrāda vietnes "Telegram" tiešraidēs, Latvijas Televīzijai pastāstīja Balkānu izmeklējošās žurnālistikas tīkla BIRN žurnāliste Klaudija Ciobana. Tikmēr Irākā Baltkrievija ieguvusi Parīzes līmeņa atpazīstamību.
Vakance «TikTok» un lielas peļņas solījumi. «Aizliegtais paņēmiens» iefiltrējas migrantu kontrabandi...
Vakance «TikTok» un lielas peļņas solījumi. «Aizliegtais paņēmiens» iefiltrējas migrantu kontrabandistu tīklā
Šogad līdz septembra vidum novērsti 9247 mēģinājumi nelegāli iekļūt Latvijā no Baltkrievijas teritorijas. Šie cilvēki mēģina ceļot tālāk uz Rietumeiropas valstīm, un viņi to nedara uz savu galvu – ir nelegālie darboņi, kas viņiem palīdz. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" izpētīja starptautisko shēmu, atsaucoties darba sludinājumam populārajā lietotnē "TikTok" un iefiltrējoties starp migrantu pārvadātājiem. Žurnālistu eksperiments beidzās ar vairāk nekā 30 aizturētiem robežšķērsotājiem.
«Aizliegtā paņēmiena» eksperiments: Vai robots var radīt uzticamu saturu recepšu žurnālam?
«Aizliegtā paņēmiena» eksperiments: Vai robots var radīt uzticamu saturu recepšu žurnālam?
Mākslīgais intelekts var ne tikai palīdzēt skolēniem izpildīt mājasdarbus, bet arī veidot attēlus un dažu minūšu laikā ģenerēt saturu, piemēram, recepšu žurnālam. LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" eksperimentā mākslīgais intelekts radīja saturu par spinātiem, kuru par ticamu atzina arī ārsts dietologs, tiesa, izdevniecības profesionāle par attēliem bija noskaņota skeptiski.
Likumam neatbilstošs dzīvoklis jaunceltnē. Kā tas iespējams – šķetina «Aizliegtais paņēmiens»
Likumam neatbilstošs dzīvoklis jaunceltnē. Kā tas iespējams – šķetina «Aizliegtais paņēmiens»
Dace pirms četriem gadiem Rīgā, Pārdaugavā, iegādājās jaunu, modernu dzīvokli. Viņai bija svarīgi, lai māja būtu energoefektīva un nama attīstītājs – Latvijā ilgi pazīstams, ar vairākām ekspluatācijā nodotām mājām. Tomēr nu dzīvokļa iegāde Dacei izvērtusies par cīņas lauku, liekot uzdot jautājumus par projektēšanas kvalitāti Latvijā, likumu ievērošanu un atbildību. Daces stāšanos pretim Somijas būvniecības koncernam "YIT" un tā meitas uzņēmumam Latvijā atspoguļoja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".
Nākotni neaizliegsi? Ko ar mākslīgo intelektu iesākt skolās un augstskolās
Nākotni neaizliegsi? Ko ar mākslīgo intelektu iesākt skolās un augstskolās
Roboti ir ikdiena daudzās jomās, arī izglītībā, kurā salīdzinoši nesen ienācis jauns rīks – mākslīgā intelekta programma "ChatGPT", kuru izmanto arvien vairāk skolēnu un studentu, akadēmiskajā vidē raisot jautājumus, ko ar to iesākt. Atsevišķās izglītības iestādēs pasaulē, tostarp Amerikas Savienotajās Valstīs, mākslīgā intelekta rīki mācību procesā ir jau aizliegti. Vai par to domā arī Latvijā? Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" aptaujāja ekspertus un augstskolu mācībspēkus.
«Aizliegtā paņēmiena» eksperiments: Vai skolotāji spēj atšķirt skolēna un mākslīgā intelekta garadar...
«Aizliegtā paņēmiena» eksperiments: Vai skolotāji spēj atšķirt skolēna un mākslīgā intelekta garadarbu?
Mākslīgo intelektu arvien plašāk izmanto Latvijas skolās un augstskolās – gan godīgos, gan ne tik godīgos nolūkos. Vai mākslīgais intelekts spēs tikt galā ar skolēna mājasdarbu un vai to varēs atšifrēt pedagogi? Un vai robots spēs atpazīt robotu? Latvijas Televīzijas raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" eksperimenta centrā – eseja fizikā par to, kā strādā vēja ģeneratori. 
Trīs stāsti. Latvijā dzimušie, kuri pieņēmuši Krievijas pilsonību – kāds devies prom, citu aizrāvusi...
Trīs stāsti. Latvijā dzimušie, kuri pieņēmuši Krievijas pilsonību – kāds devies prom, citu aizrāvusi latviešu valoda
LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" ielūkojās trīs Latvijas iedzīvotāju stāstos, kurus skar pērnā gada steidzami pieņemtie grozījumi Imigrācijas likumā, nosakot, ka Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem ir jāsaņem jaunas uzturēšanās atļaujas, un viena no galvenajām prasībām ir latviešu valodas zināšanas vismaz A2 līmenī.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd