Laura Vonda

LTV "Panorāma" vadītāja

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Vājredzīgiem skolēniem jaunas lasīšanas iekārtas
Vājredzīgiem skolēniem jaunas lasīšanas iekārtas
Jaunais mācību pusgads Strazdumuižas internātvidusskolā sācies ar ilgi gaidītiem jaunumiem! Mācību iestāde saņēmusi vājredzīgiem bērniem domātus lasīšanas palīglīdzekļus, un nu, lai lasītu grāmatas, skolēniem vairs nebūs jāstāv rindā. Priecājoties par šo tehniku, skolas vadība sapņo par planšetdatoriem -- tie daudzās dzīves situācijās varētu kļūt par neredzīgo bērnu acīm.
Ogres krastos situācija stabilizējusies
Ogres krastos situācija stabilizējusies
Applūdušo Ogres upes krastu iedzīvotāji šodien ar lielu atvieglojumu vēroja, kā izsprāgst ledus korķis, kas licis upei iziet no krastiem un applūdināt desmitiem māju. Vairākus kilometrus garais ledus sablīvējums izkustējies, ļaujot upei atgriezties tās gultnē, bet iedzīvotājiem - beidzot iekļūt savās applūdušajās mājās vai - izkļūt no tām.
Šišons: Tas ir necilvēcīgi - saņemt mazāk nekā 300 latus mēnesī
Šišons: Tas ir necilvēcīgi - saņemt mazāk nekā 300 latus mēnesī
Šovakar Lielajā Ģildē izskan pēdējais šā gada koncerts, kurā muzicē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Karela Marka Šišona vadībā. Jaunais gads, kā zināms, orķestrī nesīs lielas pārmaiņas- Šišons to vairs nevadīs. Šis viņa lēmums un tā pamatojums uzjundījis dažādu viedokļu sadursmi par situāciju orķestrī kopumā. Izcilais diriģents šodien pats izteica vēlmi tikties ar Latvijas televīziju, lai paustu savu viedokli. Sarunā ar Lauru Vondu viņš atzīst, ka pārāk maz pievērsies darbam ar mūsu orķestri un mūziķiem ir pamats justies aizvainotiem.
Amatas novadā nav neviena bankomāta
Amatas novadā nav neviena bankomāta
Amatas novads ir viens no četriem Latvijas novadiem, kurā nav neviena bankomāta. Un bankas likušas noprast, ka arī nebūs. Bankām nav izdevīgi tos uzstādīt vietās, kur apgrozās maz cilvēku un maz naudas- tik vienkāršs ir pamatojums, kāpēc iedzīvotājiem jācieš lielas neērtības un pat zaudējumi. Lai Amatas novada trūcīgais varētu saņemt savu 35 latu pabalstu, vai māmiņa 8 latu bērnu naudu, vairāk nekā 2 lati jātērē autobusam, vai arī 5 lati jāmaksā kaimiņam, kurš aizvedīs ar auto. Bet atbildīgā ministrija iesaka tikai teorētiskus un nepraktiskus risinājumus.
Ne visur lauki izmirst
Ne visur lauki izmirst
Svešas zemes vai Latvijas lielākās pilsētas ir liels vilinājums lauku iedzīvotājiem. Lauki paliek arvien tukšāki, jo tur atrast jebkādu darbu ir sarežģīti. Taču uz vispārējā pesimistiskā fona, kā izsakās vietējā pašvaldībā, ir arī pa cerību saliņai. Viena no tādām ir Jaunmuiža Skrundas novadā -- tur brīvu dzīvokli ciemata centrā atrast nav iespējams un bērnudārza grupiņas ir pilnas.
Ogres pasta nodaļā nebeidzami garas rindas
Ogres pasta nodaļā nebeidzami garas rindas
Pirmssvētku drudzis jau visu šo nedēļu jūtams ne tikai veikalos, bet arī pasta nodaļās! Pensijām, ierakstītajām vēstulēm un citiem sūtījumiem tagad pievienojušās arī Ziemassvētku dāvanas. Šis pastā vienmēr bijis saspringts laiks, taču Ogres nodaļā gaisotne ir īpaši saspīlēta jau vairāk nekā mēnesi - tur darbinieku trūkuma dēļ klientiem nākas gaidīt rindā pat vairāk nekā stundu.
Alkohols joprojām ir galvenā viela, kas apdraud dzīvības uz ceļiem
Alkohols joprojām ir galvenā viela, kas apdraud dzīvības uz ceļiem
Ne sodi, ne arests autovadītājus Latvijā vairs nebiedē - tāpēc likumsargi ik gadu, sevišķi pirms garākām svētku brīvdienām, šoferus pie prāta mēģina vest ar iedarbīgām, pat biedējošām kampaņām. Alkohols principā nav savienojams ar sēšanos pie stūres - nemainīgs ir šo akciju vēstījums. Tikmēr radio ēterā regulāri skan reklāma, kurā teikts - drusciņ jau var, ja vien jums ir savs alkometrs, ar ko pārbaudīties. Ne vienam vien šī reklāma šķiet īpaši bezatbildīga tāpēc, ka šogad pieaudzis avārijās bojāgājušo skaits un alkohols joprojām ir galvenā viela, kas apdraud dzīvības uz ceļiem.
Vai Rīgas dome rīkojas taisnīgi?
Vai Rīgas dome rīkojas taisnīgi?
Nav svarīgi, vai tā ir personīgā, draugu vai līzinga kompānijas mašīna. Svarīgi, lai mašīna paliktu garāžā. Tā izteicās Rīgas mērs Nils Ušakovs, paziņojot, ka turpmāk dienās, kad daudz snigs, šoferi Rīgas sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas. Šāds sastrēgumu mazināšanas paņēmiens ne vienam vien autovadītājam šodien lika pārsēsties sabiedriskajā transportā. Bet tie, kuri regulāri uz darbu brauc ar tramvaju, trolejbusu vai autobusu un pērk biļeti, nesaprot, kāpēc pašvaldība kādam pēkšņi uzsauc ceļa izdevumus.
Pilnveidos likumus komunālo parādu jomā
Pilnveidos likumus komunālo parādu jomā
Tiksimies tiesā! Šādu solījumu no saviem klientiem, Melīdas ielas 3. nama iedzīvotājiem, šodien dzirdēja namu apsaimniekotājs "Jauna vide". Rīdzinieki, kuri līdz pagājušajai piektdienai dzīvoja bez apkures, lai gan lielākā daļa komunālos rēķinus samaksājuši, kaimiņu un arī apsaimniekotāja sakrātos parādus tomēr būs spiesti samaksāt. Par šo netaisnību rūgtums godprātīgajiem maksātājiem joprojām palicis, taču to nedaudz mazina apziņa, ka līdz nākamajai apkures sezonai likumi būs pilnveidoti tā, lai citi Latvijas iedzīvotāji šādu bezcerīgu situāciju nepiedzīvotu. Kolēģe Laura Vonda turpina sekot tematam.
Policija izmeklē zīdaiņa nāvi
Policija izmeklē zīdaiņa nāvi
Jau atkal izmeklētājiem jāskaidro, vai mazuļa nāvē nav vainojams pats tuvākais cilvēks - mamma. Naktī uz sestdienu Ogres novada operatīvie dienesti saņēmuši izsaukumu uz kādām mājām, kur, iespējams, nosalis nepilnu mēnesi vecs zīdainis.
Vecumnieku cietumā turpmāk būs labāki sadzīves apstākļi
Vecumnieku cietumā turpmāk būs labāki sadzīves apstākļi
Par to, kādā stāvoklī ir Latvijas cietumi, valsts ir saņēmusi daudz kritikas. Eiropas Cilvēktiesību tiesā sūdzības no Latvijas lielākoties tiek iesniegtas par apstākļiem cietumos un policijas izolatoros. Tiem, kuri sodu izcieš Vecumnieku cietumā, Eiropai, visticamāk, nebūs jāsūdzas. Atklāta tipa cietums piedzīvojis ievērojamu renovāciju, un no pirmdienas notiesātie varēs ievākties svaigi remontētajās istabiņās, kas drīzāk atgādina viesnīcu.
Lai tiktu pie siltuma, iedzīvotājus piespiež par apkuri maksāt divreiz
Lai tiktu pie siltuma, iedzīvotājus piespiež par apkuri maksāt divreiz
Nākamās nedēļas beigās gaidāms bargs sals! Izdzirdot šo vēsti, nepatikā noskurinās ne viens vien Latvijas iedzīvotājs. Taču aptuveni 260 rīdziniekiem, kas dzīvo Melīdas ielā 3, īstas ziemas iestāšanās liek krist izmisumā. Lai gan par apkuri pērn nav maksājuši tikai dažu dzīvokļu saimnieki, apkures visā namā joprojām nav un nebūs. Ja vien godprātīgie maksātāji nepiekritīs samest naudu un segt svešus parādus no savas kabatas. Turklāt ne tikai tos, kas radušies kaimiņu dēļ. Lauvas tiesa nenokārtoto saistību ir uz apsaimniekotāja rēķina!
Ar glābējsilītēm izglābti 20 bērni, tagad tās grib aizliegt
Ar glābējsilītēm izglābti 20 bērni, tagad tās grib aizliegt
20! Sanāk vesela klase laimīgu bērnu! Tā ar lielu lepnumu ziņo glābējsilīšu ieviesēji. Tiesa gan- līdz skolai šiem bērniem vēl jāpaaugas, -pirmajam glābējsilītē atstātajam puisītim tagad ir tikai trīs gadi. Pirmo glābējsilīti Latvijā atklāja 2009. gadā.Šobrīd ir jau sešas drošas vietas, kur anonīmi atstāt zīdaini tiem vecākiem, kuri paši nespēj vai nevēlas rūpēties par saviem mazuļiem. Tikmēr Apvienoto nāciju organizācija plāno aizliegt glābējsilītes, jo tas esot pārāk vienkāršs veids, kā atbrīvoties no bērna.
Slēpj auditoru ziņojumu par radariem
Slēpj auditoru ziņojumu par radariem
Pirkt vai nepirkt uz Latvijas ceļiem jau izvietotos fotoradarus? Ja pirkt, tad - par kādu cenu? Kādas būtu šā lēmuma sekas? Vai labāk rīkot jaunu fotoradaru iepirkuma konkursu? Atbildes uz šiem jautājumiem politiķi solīja pēc tam, kad fotoradaru situāciju būs izpētījuši neatkarīgi eksperti. Auditorkompānijas ziņojums saņemts jau piektdien, taču Iekšlietu ministrijā secinājumus publiskot nesteidzas. Tikmēr neoficiāli Panorāmai zināms - pirmdien, visticamāk, tiks paziņots, radari no Vācijas uzņēmuma "Vitronic" netiks atpirkti. Ministrs Rihards Kozlovskis ir pret esošo radaru pārņemšanu, taču jau tagad izteikt skaidru nostāju liedz tas, ka šis ir ne tikai saimniecisks, bet arī - politisks jautājums.
Pasniedz ikgadējo Cicerona balvu
Pasniedz ikgadējo Cicerona balvu
Kas kopīgs bijušajam Amerikas Savienoto Valstu prezidentam Bilam Klintonam un Ikšķiles mēram Indulim Trapiņam? Abi šie politiķi, tāpat kā vēl četri sabiedrībā labi zināmi cilvēki, šodien saņēma Cicerona balvu. Tā ir sabiedrības uzticības balva, kuru ik gadu pasniedz politiķiem, zinātniekiem un publicistiem par prasmi uzrunāt un saliedēt. Ne tikai pašmāju, bet arī -- starptautiskā līmenī. Līdz ar izcilniekiem šajā ceremonijā parasti tiek nosaukti arī aizvadītā gada neveiksminieki.
Patvēruma lūdzēju skaits joprojām liels
Patvēruma lūdzēju skaits joprojām liels
Zilupes robežkontroles punktā pārtverti divi Sīrijas pilsoņi. Nemieru skartās zemes iemītnieki mēģināja ieceļot Latvijā ar viltotām Turcijas pilsoņu pasēm un it kā Francijā izdotām Šengenas vīzām. Šogad robežsargi notvēruši jau 8 nelegālos imigrantus no Sīrijas, taču uz kopējā fona tas nav nekas liels. Pēc statistikas, visvairāk apdraudēti jūtas gruzīni - šīs valsts piederīgie masveidā lūdz patvērumu Latvijai, lai gan Gruzija pašlaik nav uzskatāma par karsto punktu. Lielākā daļa ir ekonomiskie bēgļi - tā sauc tos, kuri mūk nevis no vajātājiem, bet no nabadzības.
Statistika apliecina, ka motobraucēju agresīvā braukšana ir pārspīlēta
Statistika apliecina, ka motobraucēju agresīvā braukšana ir pārspīlēta
Skaties divreiz! Jo moči brauc pārāk ātri, agresīvi un bezkaunīgi! Tāds visbiežāk ir viedoklis tiem, kuri pārvietojas kājām vai uz četriem riteņiem. Beidzoties motosezonai, aktīvākie braucēji norāda - motociklu bezkaunīgā un bezbailīgā uzvedība uz ceļa drīzāk ir mīts. Negadījumu skaits īpaši nepieaug, lai gan motociklistu kļūst aizvien vairāk.
Cik valstij izmaksā eksprezidenti?
Cik valstij izmaksā eksprezidenti?
Cik naudas valsts izdod par bijušo valsts vadītāju uzturēšanu, pavisam precīzi zināms tikai tiem, kuru uzdevums - nodrošināt visu to, ko likums paredz prezidentiem pēc amata atstāšanas. Piemēram, uzzināt, cik saņem eksprezidentu apsargi un cik viņu ir, liedz likums. Drošības apsvērumu dēļ tas ir valsts noslēpums. Taču, saskaitot zināmās izmaksas, varam secināt - gadā tie ir 250 tūksoši latu par visiem trim bijušajiem prezidentiem. Protams, neskaitot lielus, vienreizējus tēriņus, kā, piemēram, dzīvoklis Valdim Zatleram par pusmiljonu latu vai daudzus desmitus tūkstošu vērtie limuzīni.
15 mājas Rīgā joprojām neapsilda
15 mājas Rīgā joprojām neapsilda
Pielaikot apģērbu veikalā, kurā nav daudz siltāk kā ārā. Krāsot matus nekurinātā frizētavā. Pārnākot mājās, nenovilkt mēteli, jo ir tikai 12 grādu, lai gan darbojas sildītājs. Tāda ir skarbā realitāte 15 galvaspilsētas namos. Parādu dēļ apkure tajos joprojām nav pieslēgta, lai gan lielākā daļa iedzīvotāju rēķinus nomaksājuši. Dažviet parādi ir tik lieli, ka bez apkures būs jāiztiek arī tad, kad termometra stabiņš noslīdēs zem nulles.
Svētku uguņošanas laikā dedzina Latvijas karogu
Svētku uguņošanas laikā dedzina Latvijas karogu
Brīdi pēc tam, kad visas pasaules latvieši kopīgi bija nodziedājuši Latvijas himnu un debesīs šāvās raķetes, vairākiem cilvēkiem valsts svētku noskaņojumu sabojāja kāds krieviski runājošs jaunietis, kurš aizdedzināja Latvijas karogu. Sašutusi aculieciniece to nofilmēja un publicēja internetā. Bravūrīgā rīcība jaunajam vīrietim var bēdīgi beigties - par viņu ieinteresējusies Drošības policija.
Pēcsvētku dienā šoferīši brauc godīgi
Pēcsvētku dienā šoferīši brauc godīgi
Valsts svētkiem veltītās trīs brīvdienas var uzskatīt par aizvadītām. Lielās un mazās pilsētās, ļaudis pulcējās uz svinīgajiem pasākumiem. Uguņošana, vakariņas, pa lāsei šampanieša vai kā stiprāka un, skat, pret rītu, policista alkometrs uzrāda nepatīkamo. Aizvadītajā diennaktī par braukšanu reibumā aizturēti 32 ceļu satiksmes dalībnieki, no kuriem 18 sēdušies pie autostūres. Pēcsvētku rīta reidā pie Rīgas robežas piedalījās arī mūsu filmēšanas grupa.
Eiropu pārpludina sintētiskās narkotikas
Eiropu pārpludina sintētiskās narkotikas
Eiropu pārplūdina jaunas narkotikas, par kuru iedarbību var tikai zīlēt. Savā jaunākajā ziņojumā Eiropas Savienības narkotiku aģentūra secinājusi, ka šogad vien atklātas 50 līdz šim nezināmas vielas. To izgudrotāji un ražotāji vienmēr ir soli priekšā apkarotājiem. Kamēr tās tiek iekļautas aizliegto vielu sarakstā, paiet laiks - tikmēr lietotāji ar tām var nesodīti apreibināties. Arī Latvijā saraksts nupat papildināts ar 30 jaunām vielām. Bet, kamēr speciālisti cenšas apkarot narkotiku izplatību, sabiedrībā vērojami mēģinājumi attieksmi pret narkotikām padarīt brīvāku.
Prezidenta institūtam - 90
Prezidenta institūtam - 90
Pirms 90 gadiem Latvijas Saeima ievēlēja pirmo Latvijas Valsts prezidentu -- Jāni Čaksti. Šo gadu laikā Valsts prezidenta godā bijuši astoņi cilvēki, četri no viņiem šodien plecu pie pleca atskatījās uz pašu un arī pirmās brīvvalsts kolēģu paveikto. Ikviens no viņiem savā uzrunā skāra tematu, kas nerimst jau gadiem - vai prezidenta ietekmes sviru arsenāls nav jāpapildina?
Kā apkarot jauniešu nodzeršanos?
Kā apkarot jauniešu nodzeršanos?
Kaismīgas diskusijas parlamentā šodien bija par to, kā apkarot Latvijas jauniešu nodzeršanos. Speciāla darba grupa sagatavojusi likumu grozījumus, kas apgrūtinās nepilngadīgo iespējas nopirkt grādīgo dzērienu, taču ne visām iesaistītajām pusēm piedāvātie risinājumi šķiet pietiekami efektīvi. Atbildīgā komisija tos šodien konceptuāli atbalstīja, taču vēl gaidāmi karsti strīdi - galvenokārt starp alkohola industriju un veselīga dzīvesveida piekritējiem.
Olainē būvēs jaunu cietumu
Olainē būvēs jaunu cietumu

Šodien valdības ministri pieņēma konceptuālu lēmumu, kas ievērojami uzlabos vismaz 1200 ieslodzīto dzīves kvalitāti. Valdības komiteja paudusi atbalstu jaunajai ieslodzījuma vietu infrastruktūras koncepcijai, un tas arī dod zaļo gaismu jauna cietuma būvniecībai. Tam būs vajadzīgi 55 ar pusi miljoni latu, un tie, visticamāk, tiks ņemti no valsts budžeta. Tieslietu ministrija gan paredzējusi arī iespēju cietuma būvniecībā iesaistīt privāto partneri, taču līdzšinējā pieredze pret šādu finansēšanas modeli liek izturēties piesardzīgi.

Jācīnās pret nevēlamu grūtniecību, nevis abortiem
Jācīnās pret nevēlamu grūtniecību, nevis abortiem
Vairāki desmiti ginekologu šodien pulcējās, lai runātu par to, ko ik dienas apspriež politiķi. Kopš demogrāfiskās krīzes piesaukšanas intīmais abortu jautājums no dakteru kabinetiem pārcēlies arī uz Saeimas kuluāriem. Vairāki deputāti apņēmušies samazināt abortu skaitu, tikmēr speciālisti uzsver - jāsamazina nevis abortu, bet gan - nevēlamu grūtniecību skaits.
Paralizētajai Anitai Arikānei pansionāts nebūs jāpamet
Paralizētajai Anitai Arikānei pansionāts nebūs jāpamet
Anitai Arikānei, kas jau piecus gadus dzīvo sociālās aprūpes namā "Gauja", virtuālās dienasgrāmatas dēļ pansionāts nebūs jāpamet. Iestādes vadītāja, kas turpmāk vairs nevēlējās sadarboties ar klienti, jo, viņasprāt, internetā rakstītais nomelno pansionātu un tā darbiniekus, šodien savas domas mainījusi. Tiesībsarga birojs nācis klajā ar paziņojumu, ka līguma laušana ir prettiesiska
Nelegālā alkohola tirgotavu karte populāra iedzīvotāju vidū
Nelegālā alkohola tirgotavu karte populāra iedzīvotāju vidū
Tiem, kuriem apnicis vērot, cik veiksmīgi kaimiņos darbojas nelegālas alkohola un citu akcīzes preču tirgotavas, kopš vasaras ir pavisam vienkārša iespēja darīt kaut ko, lai pieliktu tam punktu. Par nelegālo rūpalu policijai var paziņot, ieklikšķinot adresi interaktīvā Latvijas kartē internetā.
Kur turpmāk dzīvos paralizētā Anita?
Kur turpmāk dzīvos paralizētā Anita?
Plašu rezonansi izraisījis Panorāmas sižets par saspīlētajām attiecībām sociālās aprūpes namā "Gauja". Šodien turp devās dažādu iestāžu ierēdņi, lai noskaidrotu, vai tiešām kopš dzimšanas paralizētajai Anitai Arikānei uzteikta vieta pansionātā tādēļ vien, ka viņa izlikusi publiskai apskatei savas domas par to. Kā iespējams atrisināt šo konfliktu un kur turpmāk dzīvos Anita, skaidroja Laura Vonda.
Izslēgt no pansionāta par atklātību?
Izslēgt no pansionāta par atklātību?
Kāda ir dzīve sociālās aprūpes namos -- to zina tie, kas tur dzīvo, strādā vai apciemo savus mīļos. Kopš bērnības paralizētā Anita Arikāne ļāvusi ielūkoties panisonāta ikdienā ikvienam, kas ielūjojies viņas profilā interneta portālā "draugiem.lv". Sociālās aprūpes nama "Gauja" vadībai ieraksti virtuālajā dienasgrāmatā likuši atteikties no turpmākās sadarbības ar atklāto iemītnieci. Vai savu domu izpaušana ir pietiekams iemesls līguma laušanai, būs jāskaidro tiesībsargam.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd