Laura Dzērve

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Saeima protestu pavadībā konceptuāli atbalsta aizliegumu cirkā izmantot savvaļas dzīvniekus
(papildi...
Saeima protestu pavadībā konceptuāli atbalsta aizliegumu cirkā izmantot savvaļas dzīvniekus (papildināts)

Saeima ceturtdien, 30. martā, pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumus, kas tostarp paredz aizliegumu dažādās atrakcijās, arī cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus. Šāda kārtība attiecināma arī uz ceļojošajiem cirkiem. Taču aizliegums neattiecas uz priekšnesumiem, kuros uzstājas mājas vai lauksaimniecības dzīvnieki, piemēram, zirgi un pūdeļi.

«Delna» norāda uz iespējumu interešu konfliktu Veselības ministrijā
«Delna» norāda uz iespējumu interešu konfliktu Veselības ministrijā

Sabiedrība par atklātību „Delna” identificējusi iespējamu interešu konfliktu Veselības ministrijā – valsts galvenā onkoloģe Dace Baltiņa, kas konsultē Veselības ministrijas lēmumu pieņēmējus, paralēli strādā un saņem finansiālu atlīdzību no farmācijas kompānijas, kas virza konkrētu onkoloģisku preparātu.

Zemes stundā mudina stundu nelietot elektrību
Zemes stundā mudina stundu nelietot elektrību

Sestdien, 25.martā, visā pasaulē svin Zemes stundu – no plkst. 20:30 līdz 21:30 iedzīvotāji, pašvaldības un uzņēmumi tiek aicināti stundu nelietot elektrību, tā simboliski pievēršot uzmanību klimata pārmaiņām.

Komisija: Veselības nozarei ar plāksteri uz budžeta deficīta palielināšanas rēķina nepietiks
Komisija: Veselības nozarei ar plāksteri uz budžeta deficīta palielināšanas rēķina nepietiks

Veselības nozarei ar plāksteri uz budžeta deficīta palielināšanas rēķina nepietiks, ir nepieciešams ilgtermiņa risinājums, kā nodrošināt trūkstošo naudu šai jomai. Tādas atziņas trešdien, 22.martā izskanēja no deputātiem Saeimas Sociālo lietu komisijas un budžeta un finanšu komisijas kopsēdē, kas bija veltīta iecerētajām reformām. Pašlaik veselības aprūpei tiek tērēti 9,6% no valsts budžeta, bet nākotnes mērķis ir šo skaitli palielināt līdz 12%.

Mediķi mazo algu dēļ no jūnija varētu atteikties strādāt pagarināto darba laiku
(papildināts)
Mediķi mazo algu dēļ no jūnija varētu atteikties strādāt pagarināto darba laiku (papildināts)

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padomes sēdē otrdien, 21. martā, vienbalsīgi atbalstīts priekšlikums no 1. jūnija atteikties strādāt pagarināto normālo darba laiku, ja par to netiks paaugstināta darba samaksa. Gala lēmumu plānots pieņemt LVSADA padomes sēdē aprīlī, jo priekšlikums vēl jāvērtē pašiem mediķiem arodorganizācijās un Latvijas Māsu asociācijai.

Bērnu rehabilitācijas centrs «Poga» īsteno labdarības akciju
Bērnu rehabilitācijas centrs «Poga» īsteno labdarības akciju

Lai nodrošinātu bērniem ar kustību traucējumiem no visas Latvijas pieejamu un modernu rehabilitāciju bez maksas, bērnu rehabilitācijas centrs "Poga” un labdarības organizācija ziedot.lv uzsācis labdarības akciju. Centru "Poga" izveidoja pirms gada kā sabiedrības dāvanu bērniem gaidāmajā Latvijas simtgadē. 

Patentbrīvās zāles – pat desmitreiz lētākas par oriģinālajām
Patentbrīvās zāles – pat desmitreiz lētākas par oriģinālajām

Pērn oriģinālo zāļu vidējā cena par zāļu iepakojumu ir 19 eiro un 60 centi, savukārt, ģenēriskajām jeb patentbrīvajās zālēm vidējā cena – kopumā četras reizes mazāka, liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) apkopotie dati. Pēc aģentūras ziņām, cilvēki ģenēriskās zāles, kas ir līdzvērtīgas oriģinālajām, pērk arvien biežāk, taču 24% no pārdotajiem iepakojumiem joprojām ir oriģinālās zāles.

Testa projektā divām bēgļu ģimenēm palīdzēs segt mājokļa īri līdz darba atrašanai
Testa projektā divām bēgļu ģimenēm palīdzēs segt mājokļa īri līdz darba atrašanai

Lai noskaidrotu, vai grūtības atrast mājokli ir izšķirošās, kas patvēruma meklētājos raisa pārdomas pamest Latviju, Sabiedrības integrācijas fonds sācis darbu pie pilotprojekta. Plānots šajā projektā iesaistītajām bēgļu ģimenēm, visticamāk, no Sīrijas, kādu laiku segt mājokļa īri,  līdz bēgļi sāks strādāt un pelnīt paši.

Līdz šim e-veselību piekrituši lietot 14% ģimenes ārstu
Līdz šim e-veselību piekrituši lietot 14% ģimenes ārstu

E-veselības sistēmas funkcionalitātes risinājumi ir pabeigti, taču līgumus par sistēmas lietošanu vairākums ģimenes ārstu pagaidām kavējas slēgt – to darījuši tikai 14%. Tā Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē atzina Veselības ministrijas pārstāvji, kurus uzaicināja atskaitīties par līdz šim paveikto.

Konkurences padome zāļu tirgotavu trūkumu laukos piedāvā risināt ar «aptiekām uz riteņiem»
Konkurences padome zāļu tirgotavu trūkumu laukos piedāvā risināt ar «aptiekām uz riteņiem»

Ja novadā nav aptiekas, zāļu iegāde mēdz būt pamatīgs izaicinājums – tas atklājās vienā no raidījumiem par Ciblas novadu Latvijas Radio ierakstu sērijā "Farmācijas neredzamā vara". Risinājums ir jāmeklē. Veselības ministrija (VM) pagaidām nav nākusi klajā ar priekšlikumu, kā visiem reģionu nodrošināt aptiekas, taču Konkurences padome (KP) uzskata – risinājums varētu būt tā dēvētās aptiekas uz riteņiem jeb izbraukuma aptiekas, kādas jau ir vairākās valstīs.

Veselības ministrija rosina mediķiem maksāt dubultu samaksu par virsstundām
Veselības ministrija rosina mediķiem maksāt dubultu samaksu par virsstundām

Pakāpeniski līdz 2020.gadam ir jāatsakās no krīzes laikā pieņemtā risinājuma - normālā pagarinātā darba laika mediķiem, un beidzot mediķiem ir jāsāk maksāt par papildu stundām kā par virsstundām. Ar šādu priekšlikumu nākusi Veselības ministrija (VM), un šāds priekšlikums guva atbalstu Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijā, kas to virzīs uz Sociālo lietu komisiju.

Koalīcija uz divām nedēļām atliek jautājumu par RPIVA likvidāciju 
(papildināts)
Koalīcija uz divām nedēļām atliek jautājumu par RPIVA likvidāciju (papildināts)

Strīdīgais Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidēšanas jautājums karāsies gaisā vēl vismaz divas nedēļas. Lai gan vēl pirmdien, 6.martā, priekšpusdienā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) prezentēja rīkojuma projektu par augstskolas likvidāciju, ko otrdien, 7.martā, bija plānots skatīt valdībā, pēcpusdienā bija jauns pavērsiens – koalīcijas padome tomēr nolēma jautājuma izskatīšanu atlikt uz divām nedēļām.

LU Botāniskajā dārzā Dienvidamerikas tauriņu dienas
LU Botāniskajā dārzā Dienvidamerikas tauriņu dienas

Latvijas dabā tauriņu parādīšanos dabas pētnieki gaida vien pēc pāris nedēļām - atkarībā no laika apstākļiem. Tikmēr Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā šodien sākas Dienvidamerikas tauriņu dienas.

Saeimas komisijā asas diskusijas par centralizēto olšūnu donoru reģistru
(papildināts)
Saeimas komisijā asas diskusijas par centralizēto olšūnu donoru reģistru (papildināts)

Asas diskusijas trešdien, 1.martā, Saeimas Sociālo lietu komisijā izsauca jautājums, vai veidot centralizētu olšūnu donoru reģistru vai arī sistēmu, kas uzdotu ārstniecības iestādēm apmainīties ar ziņām par olšūnu donorēm. Komisija pēc pusgadu ilga pārtraukuma pievērsās daudz diskutētajiem likuma grozījumiem par olšūnu ziedošanu cerībā, lai līdz šīs Saeimas sesijas beigām priekšlikums trešajā lasījumā beidzot tiktu izskatīts.

Pēc ziņām par aptieku «minimonopoliem» Saeima varētu uzdot valdībai pētīt situāciju farmācijā
(papil...
Pēc ziņām par aptieku «minimonopoliem» Saeima varētu uzdot valdībai pētīt situāciju farmācijā (papildināts)

Pēc Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas rubrikas "Farmācijas neredzamā vara" sižetiem par lielo aptieku tīklu koncentrāciju un "minimonopolu" veidošanos Latvijas pilsētās Saeima, visticamāk, uzdos Ministru kabinetam pētīt situāciju farmācijā. To Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (Zaļo un zemnieku savienība).

Vairāk

Svarīgākais šobrīd