Kārlis Miksons

LTV Ziņu dienesta Sociālo mediju redaktors, žurnālists

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Pār aviobūves gigantu «Boeing» savilkušies tumši mākoņi
Pār aviobūves gigantu «Boeing» savilkušies tumši mākoņi
"Visa pasaule mūs vēro" – tā šonedēļ, paziņojot par atkāpšanos no amata, sacīja ASV uzņēmuma "Boeing" izpilddirektors Deivs Kalhūns. Pār ASV aviobūves gigantu savilkušies tumši mākoņi pēc vairākiem negadījumiem un ražošanas kvalitātes problēmām. Pēdējais no incidentiem notika janvārī, kad lidmašīnai, esot gaisā, izkrita durvis. Bet šomēnes miris tika atrasts bijušais "Boeing" kvalitātes kontroles menedžeris, kurš sniedza liecības pret uzņēmumu.
Streika dēļ «Finnair» daļu no tālsatiksmes lidmašīnām uzpilda Rīgā
Streika dēļ «Finnair» daļu no tālsatiksmes lidmašīnām uzpilda Rīgā
Šīs nedēļas sākumā Somijas Transporta darbinieku arodbiedrība paziņoja par divu nedēļu streiku. Tas ietekmē ne tikai degvielas piegādi uzpildes stacijām, bet arī dažādiem uzņēmumiem. Viens no šādiem uzņēmumiem, kurš saskāries ar problēmām, ir Helsinku starptautiskā lidosta. Turpinoties streikam, var rasties situācija, ka Helsinku lidostā izveidojas aviācijas degvielas deficīts un tā nespēs apkalpot visus gaisa kuģus.
Uzsverot vienlīdzību, NATO veicis sieviešu vadītu misijas lidojumu
Uzsverot vienlīdzību, NATO veicis sieviešu vadītu misijas lidojumu
Uzsverot sieviešu nozīmi NATO struktūrās un kolektīvajā aizsardzībā, pirmo reizi NATO vēsturē Tāldarbības radiolokāciju sistēmas lidmašīnas (AWACS) misiju veikušas tikai sievietes. Šī bija parasta misija, kuras galvenais uzdevums bija novērot situāciju pie NATO austrumu robežas.
Starptautisku ekspertu pētījums atklāj nozīmīgu Ukrainas sabiedrības lomu cīņā ar Krievijas izplatīt...
Starptautisku ekspertu pētījums atklāj nozīmīgu Ukrainas sabiedrības lomu cīņā ar Krievijas izplatīto dezinformāciju
Pēc mēneša, 24. februārī, apritēs jau divi gadi, kopš Krievijas Federācija ir izvērsusi pilna mēroga iebrukumu pret Ukrainu. Var teikt, ka šajā laikā Ukraina ir kļuvusi par pieredzes bagātāko valsti, lai cīnītos ar Krievijas dezinformāciju. Jau no 2014. gada, kad tika anektēta Ukrainai piederošā Krimas pussala, līdz pat šodienai var teikt, ka Ukraina ir pieredzējusi, ko nozīmē agresijas pāraugšana no informatīvās telpas uz reālo dzīvi. 
Rīgas lidosta maina zīmolu un sāk darbu pie 300 miljonu eiro vērtas lidostas pilsētas izveides
(papi...
Rīgas lidosta maina zīmolu un sāk darbu pie 300 miljonu eiro vērtas lidostas pilsētas izveides (papildināts)
Turpinot virzību uz mērķi – kļūt par Ziemeļeiropas ceļošanas centru – starptautiskā lidosta "Rīga" šogad plāno uzsākt ne tikai jaunā pasažieru termināļa būvniecību, kas varētu sākties vasaras otrajā pusē, bet arī darbu pie lidostas pilsētas "RIX Airport City" izveides, lidostas jaunās vides prezentācijas pasākumā pirmdien, 22. janvārī, sacīja lidostas valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa. Lidostas jaunais zīmola nosaukums ir "RIX Rīgas lidosta" (RIX Riga Airport – angļu valodā).
Gaisa satiksmes dispečeru ieraksti atklāj jaunas detaļas par aviokatastrofu Japānas Hanedas lidostā
Gaisa satiksmes dispečeru ieraksti atklāj jaunas detaļas par aviokatastrofu Japānas Hanedas lidostā
Hanedas lidostas gaisa satiksmes dispečeru un Japānas aviokompānijas "JAL – Japan Airlines" pilotu sarunas ir viens no galvenajiem virzieniem, kurā strādā izmeklēšanas komisija saistībā ar šonedēļ notikušo reisa "JAL516" aviokatastrofu, kad pēc sadursmes ar Japānas krasta apsardzes lidmašīnu, aizdegās "Japan Airlines" aviolaineris. Publicētajos ierakstos redzams, ka Japānas lidsabiedrībai bija dota atļauja nosēsties. 
Japānā pēc sadursmes ar krasta apsardzes lidaparātu sadeg pasažieru lidmašīna; bojā gājuši 5 cilvēki...
Japānā pēc sadursmes ar krasta apsardzes lidaparātu sadeg pasažieru lidmašīna; bojā gājuši 5 cilvēki (papildināts)
Japānas Hanedas lidostā otrdienas, 2. janvāra, rītā incidentā iekļuvusi Japānas nacionālās lidsabiedrības "JAL - Japan Airlines" lidmašīna "A350", kura aizdegās uz skrejceļa, kad piloti veica nosēšanās manevru. Visi 367 lidmašīnā esošie pasažieri un 12 apkalpes locekļi no tās evakuēti, liecina sociālajos tīklos publicētie video un ārvalstu mediju ziņas, bet bojā gājuši pieci apkalpes locekļi no krasta apsardzes lidaparāta, ar kuru pasažieru lidmašīna sadūrusies uz skrejceļa, informējusi Japānas Transporta ministrija.
2023. gads aviācijas nozarē – tie paši izaicinājumi, ko rada citi apstākļi
2023. gads aviācijas nozarē – tie paši izaicinājumi, ko rada citi apstākļi
Izaicinājumi ir tie paši, bet tos rada citi apstākļi – tā īsumā, manuprāt, varētu raksturot aizejošo 2023. gadu globālajā aviācijas nozarē. Ja 2022. gada beigās gadu varēja nosaukt par "gadu, kam bija jānes peļņa", tad šogad jau vairāk aviokompāniju ir atgriezušās pie pozitīviem peļņas rādītājiem vai arī turpinājušas virzību uz izaugsmi, apliecinot, ka Covid-19 krīze vairāk vai mazāk ir aiz muguras. Tomēr izaicinājumus rada dažādi ģeopolitiskie apstākļi. 
Par lidostas drošību ziemā gādā ledusvīri, kas cīnās ar sniegu un laika apstākļiem
Par lidostas drošību ziemā gādā ledusvīri, kas cīnās ar sniegu un laika apstākļiem
"Dažkārt tā ir cīņa ar laika apstākļiem, dažkārt cīņa pašam ar sevi, bet beigu beigās svarīgākais ir nodrošināt lidostas "Rīga" darbu teju jebkuros laika apstākļos," saka lidlauka maiņas inženieris Artūrs Leitis. Viņš par savu darbu teic īsi – šeit nekad nebūs divu vienādu dienu, pat tad ja laika apstākļi ir ļoti līdzīgi.
Kopš sankciju ieviešanas ievērojami palielinājies Krievijas un Baltkrievijas lidmašīnu skaits «RIGA...
Kopš sankciju ieviešanas ievērojami palielinājies Krievijas un Baltkrievijas lidmašīnu skaits «RIGA FIR» zonā
2024. gada februārī apritēs divi gadi kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un tam sekojošajām sankcijām, kas vērstas pret Krieviju un Baltkrieviju. Viens no sankciju aizliegumiem ir izmantot Eiropas Savienības gaisa telpu gaisa kuģiem, kuri reģistrēti Krievijā vai Baltkrievijā vai arī lidmašīnas pieder ar šīm valstīm saistītām personām. Neskatoties uz sankcijām, Krievija un Baltkrievija joprojām var veikt lidojumus uz Kaļiņingradu un no Kaļiņingradas, izmantojot starptautisko gaisa telpu.
Kas nākotnē darbinās lidmašīnas dzinējus – cepamā eļļa, ūdeņradis vai elektrība?
Kas nākotnē darbinās lidmašīnas dzinējus – cepamā eļļa, ūdeņradis vai elektrība?
Pēdējos gados arvien vairāk tiek runāts par to, kā mazināt aviācijas nozares ietekmi uz apkārtējo vidi. Viens variants, ko jau izmanto vairākas valstis, ir lidojumu skaita regulēšana. Otrs variants, kas pašlaik ir dažādu testu stadijā, ir lidmašīnu darbināšana, izmantojot atjaunojamos resursus. Atjaunojamā degviela jau pašlaik tiek plaši izmantota aviācijas nozarē, bet citu degvielas veidu izmantošanā turpinās pētījumi.
Apvienotajos Arābu Emirātos attīsta mākslīgo intelektu un tā izmantošanu veselības aprūpē
Apvienotajos Arābu Emirātos attīsta mākslīgo intelektu un tā izmantošanu veselības aprūpē
Turpinot ieguldīt mākslīgā intelekta attīstībā, tiek spriests arī par tā izmantošanu medicīnas nozarē. Svarīgi jau uzreiz akcentēt, ka tas neaizstās ārstus, bet būs palīgs, palīdzot saskatīt kopsakarības un potenciālos riskus. Mākslīgais intelekts un tā sniegtās iespējas pašlaik tiek testētas dažādās medicīnas iestādēs Apvienotajos Arābu Emirātos. 
Skandināvijas «SAS» restrukturizācijas rezultātā kļūs par Dānijas aviosabiedrību
Skandināvijas «SAS» restrukturizācijas rezultātā kļūs par Dānijas aviosabiedrību
Šīs nedēļas sākumā no bankrota izglābta viena no lielākajām Eiropas aviosabiedrībām "SAS" ("Scandinavian airlines"). Otrdien, 3. oktobrī, kļuva zināms, ka "AirFrance-KLM" grupa iegādāsies 19,9% SAS akciju, kas ir daļa no aviokompānijas vairāk nekā 1,18 miljardu ASV dolāru lielā restrukturizācijas plāna. Par uzņēmuma lielāko akcionāru kļuvusi Dānijas valdība, kurai uzņēmumā piederēs nedaudz mazāk par 50% (48,1%), otrais lielākais akcionārs ir ASV investīciju firma "Castlelake", kurai piederēs 32% no uzņēmuma.
Baltijas aviācijas leģenda Jurģis Kairis: Vissvarīgākais aerobātikā – darīt un palikt dzīvam
Baltijas aviācijas leģenda Jurģis Kairis: Vissvarīgākais aerobātikā – darīt un palikt dzīvam
Jurģis 71 gada vecumā joprojām iepriecina tūkstošiem skatītāju dažādos aviācijas šovos visā pasaulē un ir labi zināms arī Latvijā. Viņš pārliecināts, ka ir svarīgi saprast savas robežas, bet "pati spilgtākā lieta, kas arī ir vissvarīgākā – darīt šīs lietas un palikt dzīvam". Par dzīves filozofiju, lidošanu un aerobātikas tradīcijas attīstību Lietuvas un visas Baltijas aviācijas leģenda Jurģis Kairis stāstīja LTV raidījumam "Aculiecinieks"
Lietuvas aviācijas inženieris: Ukrainas gaisa spēku pilotiem ir redzama vēlme mācīties
Lietuvas aviācijas inženieris: Ukrainas gaisa spēku pilotiem ir redzama vēlme mācīties
Pēc aktīva Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska lobija teju visas vasaras garumā ASV un vairāki Rietumu partneri ir vienojušies piegādāt Ukrainai F-16 iznīcinātājus. Lai modernos iznīcinātājus pilnvērtīgi varētu izmantot Ukrainas aizstāvībai, pilotiem nepieciešams iziet dažādus apmācību posmus – no valodas apguves līdz lidmašīnu apkopes niansēm. 
Jau otro gadu aviācijas entuziastus Liepājā pulcē Baltijā lielākais aviošovs
Jau otro gadu aviācijas entuziastus Liepājā pulcē Baltijā lielākais aviošovs
Beļģijas un Čehijas gaisa spēku iznīcinātāji, leģendas no Lietuvas, kā arī vairāki īpaši un elpu aizraujoši helikopteru paraugdemonstrējumi. Tas viss un ne tikai šajā nedēļas nogalē priecē skatītājus Liepājas starptautiskajā lidostā, kuru par savām mājām jau otro gadu dēvē Baltijā lielākais aviošovs "Baltic International airshow".

Vairāk

Svarīgākais šobrīd