Kairinājumi, uz kuriem reaģējam, var būt visdažādākie – ja mainās vides apstākļi, tad organisms šiem kairinājumiem pielāgojas ar paaugstinātu pulsu vai mainīgu temperatūru. Svīšana, salšana - tas viss notiek tik automātiski, ka vairumā gadījumu šīs reakcijas pat neatpazīstam kā atbildes uz stresa avotiem. Taču līdzīgi kairinājumi ir arī darba apjoms, informācijas daudzums un domas, uz ko diendienā reaģējam. Kā stress ietekmē cilvēku?
Autora ziņas
Pēdējos mēnešos pašizolācijas dēļ neierasta ikdiena bija arī dakteriem klauniem – ārstēt mazos pacientus ar emocijām viņiem nācās ārpus slimnīcas sienām. Varētu domāt, ka tas viss tāda muļķošanās vien ir, taču tā uzskatīt ir maldīgi - klaunu darbs slimnīcā ir būtisks un neatsverams papildinājums medicīnas darbinieku veikumam.
Pēdējās desmitgadēs radīto atkritumu daudzums ir pieaudzis, bet nav mainījušās tehnoloģijas, kā tos savāc un sašķiro. Lai arī nemitīgi tiekam mācīti radīt iespējami maz atkritumu, to kalni turpina augt. Prognozes liecina, ka 2050. gadā atkritumu daudzums pieaugs par 70%. Šo problēmu Latvijā risina zinātnieki, meklējot veidus, kā iepakojumu padarīt gudrāku. Meklējumos iesaistījies arī uzņēmums, kas radījis atkritumu šķirošanas iekārtu.
Uztura piramīdās saldumiem atvēlēts pavisam neliels daudzums, bet graudaugi ir pamatu pamatā. Taču jāsaka, daudz precīzākās ietver vēl kādu slāni – tikpat svarīgi, kā ēst, mums ir arī aktīvi kustēties, socializēties un atpūsties. Tie ir Vidusjūras diētas pamatprincipi, un tas nav stāsts par to, ka jāēd būtu tikai Vidusjūras produkti.
Māls ir viens no izplatītākajiem Latvijas derīgajiem izrakteņiem. Rēķinot uz vienu iedzīvotāju, mēs šajā ziņā esam viena no bagātākajām valstīm Eiropā. Tomēr māla resursu potenciāls Latvijā netiek pienācīgi izmantots. Pārsvarā taisām traukus un izmantojam mālus celtniecībā. Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā tiek pētīts, ko vēl ar māliem varētu iesākt.
Saimniekot tā, lai cilvēkam būtu labi un arī videi un ekonomikai būtu ieguvums. Turklāt nedarīt to uz nākamo paaudžu rēķina. Tie ir ilgtspējīgas attīstības principi, kas ieviesti vairākās Latvijas saimniecībās, tostarp saimniecībā “Mežacīruļi”. Lielais izaicinājums, kā trūkumus pārvērst lieliskās iespējās.
Baktērijas, citi mikroorganismi vairumā gadījumu mūs vairāk biedē nekā iedrošina. Tomēr baktērijas var piespiest strādāt arī mums visiem labvēlīgi un izdevīgi. Latvijas Universitātes pētniece Ilze Dimanta no Cietvielu fizikas institūta patiešām prot panākt to, ka baktērijas aug mums visiem labvēlīgi un ražo enerģiju.
Mikroorganismi ir varena lieta, tā ļoti spēcīgi ietekmē mūsu dzīves, un tas ir ļoti aizraujoši. Tā uzskata Jānis Liepiņš, kurš jau gadiem pēta raugu. Bet viņa uzmanības lokā nav nedz maize, nedz alus vai jebkurš cits produkts, kura gatavošanas procesā klāt bijis raugs. Viņš, vārda tiešā nozīmē, zem lupas paliek pašas rauga šūnas, tās audzējot īpašās barotnēs.
Jomu, kurās roboti sevi piesaka, Latvijā netrūkst. Tas viss liek uzdot jautājumu, kur tad robotika mūs tālāk ved un kā labāk sagatavoties šai robotu ērai, lai mēs tajā būtu ieguvēji, nevis zaudētāji. Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes profesors Leo Seļāvo intervija LTV raidījumā “Izziņas impulss” norāda, ka roboti ir instrumenti, kurus jāmācās pareizi lietot, nevis baidīties no tiem.
Nākotnes pārtikas jomā Latvijā vēl nevaram runāt par mākslīgās gaļas izaudzēšanu, bet attiecībā uz augu pasauli gan mums ir savi veiksmes stāsti. Proti, to, kas citādi būtu vajadzīgs hektāros audžu, nu iespējams iegūt laboratorijā. Par pārtikas izaicinājumiem nākotnē intervija ar uzņēmuma “Alternative Plants” līdzdibinātāju Annu Ramatu-Stundu un Latvijas Universitātes pētnieku Jāni Brizgu.
Ilga Gedrovica ir pētniece, kuras uzmanības lokā ir tas, ko ēdam un ko vēl tikai ēdīsim. Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātniskajā laboratorijā nonāk tas, ko citās laboratorijās izveidojuši Ilgas kolēģi – piena produkti, graudaugi, gaļa, dzērieni, maize. Tas viss, pamainīts vai nedaudz uzlabots, nonāk visdažādākajās testēšanas iekārtās.
Jānis Karušs ir viens no nedaudzajiem Latvijas polārpētniekiem. Kopā ar saviem domubiedriem viņš pirms dažiem gadiem aizsāka polārpētniecības tradīcijas Latvijā. Tolaik daži ģeoloģijas studenti nolēma doties vispirms uz Islandi, tad Grenlandi, līdz kamēr viņu ceļi aizveda līdz lielā sapņa piepildījumam – Antarktīdai.