«Izziņas impulss»


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski

Autora ziņas
Stresa nedarbi jeb kāpēc satraukumu labāk noķert aiz astes laikus
Stresa nedarbi jeb kāpēc satraukumu labāk noķert aiz astes laikus
Kairinājumi, uz kuriem reaģējam, var būt visdažādākie – ja mainās vides apstākļi, tad organisms šiem kairinājumiem pielāgojas ar paaugstinātu pulsu vai mainīgu temperatūru. Svīšana, salšana -  tas viss notiek tik automātiski, ka vairumā gadījumu šīs reakcijas pat neatpazīstam kā atbildes uz stresa avotiem. Taču līdzīgi kairinājumi ir arī darba apjoms, informācijas daudzums un domas, uz ko diendienā reaģējam. Kā stress ietekmē cilvēku?
Medicīniskā klaunāde jeb kāpēc smieties ir patiesi veselīgi
Medicīniskā klaunāde jeb kāpēc smieties ir patiesi veselīgi
Pēdējos mēnešos pašizolācijas dēļ neierasta ikdiena bija arī dakteriem klauniem – ārstēt mazos pacientus ar emocijām viņiem nācās ārpus slimnīcas sienām. Varētu domāt, ka tas viss tāda muļķošanās vien ir, taču tā uzskatīt ir maldīgi - klaunu darbs slimnīcā ir būtisks un neatsverams papildinājums medicīnas darbinieku veikumam.
Trīs inovatīvi veidi, kā Latvijā lūko samazināt atkritumu daudzumu
Trīs inovatīvi veidi, kā Latvijā lūko samazināt atkritumu daudzumu
Pēdējās desmitgadēs radīto atkritumu daudzums ir pieaudzis, bet nav mainījušās tehnoloģijas, kā tos savāc un sašķiro. Lai arī nemitīgi tiekam mācīti radīt iespējami maz atkritumu, to kalni turpina augt. Prognozes liecina, ka 2050. gadā atkritumu daudzums pieaugs par 70%. Šo problēmu Latvijā risina zinātnieki, meklējot veidus, kā iepakojumu padarīt gudrāku. Meklējumos iesaistījies arī uzņēmums, kas radījis atkritumu šķirošanas iekārtu.  
«Izziņas impulss»: Kā ikviens var līdzdarboties zinātnes procesos?
«Izziņas impulss»: Kā ikviens var līdzdarboties zinātnes procesos?
Mūsdienu pasaule sniedz iespēju ikvienam līdzdarboties pētniecības procesā. Iespējams gan piedalīties eksperimentos un testos, gan arī dalīties novērojumos ar zinātniekiem. Vairāk par to, kā sniegt palīdzīgu roku zinātnei, stāstīja raidījumā „Izziņas impulss”.
Vidusjūras diēta – sirds veselībai piemērota ēdienkarte
Vidusjūras diēta – sirds veselībai piemērota ēdienkarte
Uztura piramīdās saldumiem atvēlēts pavisam neliels daudzums, bet graudaugi ir pamatu pamatā. Taču jāsaka, daudz precīzākās ietver vēl kādu slāni – tikpat svarīgi, kā ēst, mums ir arī aktīvi kustēties, socializēties un atpūsties. Tie ir Vidusjūras diētas pamatprincipi, un tas nav stāsts par to, ka jāēd būtu tikai Vidusjūras produkti.
Kardiologs: Prediabēts – pēdējā stacija pirms slimības, kur vēl var izkāpt
Kardiologs: Prediabēts – pēdējā stacija pirms slimības, kur vēl var izkāpt
Lai arī cukura diabētu biežāk ierasts saistīt ar vielmaiņu un tā cēloņus meklēt aizkuņģa dziedzera darbībā, arī kardioloģijā šī slimība nav sveša. Tas tāpēc, ka cukura diabēts bieži vien noved pie agrīnas vai paātrinātas asinsvadu apkaļķošanās jeb aterosklerozes vai arī sirds mazspējas.
Paaugstināts holesterīna līmenis var būt arī iedzimts
Paaugstināts holesterīna līmenis var būt arī iedzimts
Bieži nākas dzirdēt, ka augsts holesterīna līmenis ir sekas tam, ka neveselīgi ēdam, maz kustamies un smēķējam. Lai arī vairumam cilvēku tie patiešām ir galvenie iemesli, paaugstināts holesterīna līmenis var arī būt iedzimts.
Kā top «rezerves daļas» cilvēkiem, un ko maina tehnoloģijas?
Kā top «rezerves daļas» cilvēkiem, un ko maina tehnoloģijas?
Cilvēka veselībai svarīgas daļas mēdz nolietoties, tāpēc šoreiz stāsts par to, kā top ''rezerves daļas'' cilvēkiem un kā tās mainās. Piemēram, kā top zobu implanti un kas tos padara tuvus īstajiem zobiem?  Vai arī, kas var nomainīt sirds vārstuli, nemaz neoperējot pašu sirdi.
Vai Latvijas ezeru māli kļūs par līdzekli eksportspējīgas kosmētikas ražošanai?
Vai Latvijas ezeru māli kļūs par līdzekli eksportspējīgas kosmētikas ražošanai?
Māls ir viens no izplatītākajiem Latvijas derīgajiem izrakteņiem. Rēķinot uz vienu iedzīvotāju, mēs šajā ziņā esam viena no bagātākajām valstīm Eiropā. Tomēr māla resursu potenciāls Latvijā netiek pienācīgi izmantots. Pārsvarā taisām traukus un izmantojam mālus celtniecībā. Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā tiek pētīts, ko vēl ar māliem varētu iesākt.
Kā radās un attīstījās auto drošības jostas?
Kā radās un attīstījās auto drošības jostas?
Pagājušā gadsimta sākumā cilvēki automašīnas sauca par nepraktiskām un bīstamām. Bet tehnoloģijas, materiāli un aprīkojums ir nemitīgi attīstījies, un īpaša vieta tajā ir drošības jostām.
Smēķēšana no zinātniska skatupunkta. Skaidro kardiologs Kārlis Trušinskis
Smēķēšana no zinātniska skatupunkta. Skaidro kardiologs Kārlis Trušinskis
Smēķēšana nogalina, izraisa vēzi, aklumu – šie visi brīdinošie uzraksti ir zināmi kā smēķētājiem, tā nesmēķētājiem. Bet pamatā stāsts ir par divām vielām: darvu, kas ļauj organismā nonākt kancerogēnajām vielām, kas tālāk izraisa vēzi, un nikotīnu, kas sašaurina artērijas.
Lauku konsultantu pētījumā veido tiešsaistes informācijas krātuvi
Lauku konsultantu pētījumā veido tiešsaistes informācijas krātuvi
Tehnoloģijas palīdz padarīt saimniekošanu gudrāku, bet daudz zinātnes jāliek lietā, lai padarītu gudrākus pašus saimniekotājus. Te palīdzēt var sociālās zinātnes. Pētījumā “Agrilink” vēta lauksaimnieku konsultēšanu un veido tiešsaistes informācijas krātuvi.
Baktēriju baterijas attīra ūdeni un ražo enerģiju. Skaidro pētniece Ilze Dimanta
Baktēriju baterijas attīra ūdeni un ražo enerģiju. Skaidro pētniece Ilze Dimanta
Baktērijas, citi mikroorganismi vairumā gadījumu mūs vairāk biedē nekā iedrošina. Tomēr baktērijas var piespiest strādāt arī mums visiem labvēlīgi un izdevīgi. Latvijas Universitātes pētniece Ilze Dimanta no Cietvielu fizikas institūta patiešām prot panākt to, ka baktērijas aug mums visiem labvēlīgi un ražo enerģiju.
Zinātnieks Jānis Liepiņš pēta raugu un atzīst – cilvēkam ar to ir daudz kas kopīgs
Zinātnieks Jānis Liepiņš pēta raugu un atzīst – cilvēkam ar to ir daudz kas kopīgs
Mikroorganismi ir varena lieta, tā ļoti spēcīgi ietekmē mūsu dzīves, un tas ir ļoti aizraujoši. Tā uzskata Jānis Liepiņš, kurš jau gadiem pēta raugu. Bet viņa uzmanības lokā nav nedz maize, nedz alus vai jebkurš cits produkts, kura gatavošanas procesā klāt bijis raugs. Viņš, vārda tiešā nozīmē, zem lupas paliek pašas rauga šūnas, tās audzējot īpašās barotnēs.
Kā cīnās ar bīstamu organismu ievazāšanu Baltijas jūrā?
Kā cīnās ar bīstamu organismu ievazāšanu Baltijas jūrā?
Baltijas jūrā ar kuģiem nonāk dažādas invazīvas sugas, kuras apdraud vietējo dzīvo radību. Jūrā nonāk arī bīstamas baktērijas. Pētnieki meklē risinājumus un pēta, kā mazināt šo problēmu, analizējot pat ūdenī atstāto DNS.
Jāmācās lietot robotus, nevis baidīties no tiem. Intervija ar profesoru Leo Seļāvo
Jāmācās lietot robotus, nevis baidīties no tiem. Intervija ar profesoru Leo Seļāvo
Jomu, kurās roboti sevi piesaka, Latvijā netrūkst. Tas viss liek uzdot jautājumu, kur tad robotika mūs tālāk ved un kā labāk sagatavoties šai robotu ērai, lai mēs tajā būtu ieguvēji, nevis zaudētāji. Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes profesors Leo Seļāvo intervija LTV raidījumā “Izziņas impulss” norāda, ka roboti ir instrumenti, kurus jāmācās pareizi lietot, nevis baidīties no tiem.
Nākotnes pārtika – jaunas tehnoloģijas vai ēšanas paradumu maiņa? Intervija ar uzņēmēju un pētnieku
Nākotnes pārtika – jaunas tehnoloģijas vai ēšanas paradumu maiņa? Intervija ar uzņēmēju un pētnieku
Nākotnes pārtikas jomā Latvijā vēl nevaram runāt par mākslīgās gaļas izaudzēšanu, bet attiecībā uz augu pasauli gan mums ir savi veiksmes stāsti. Proti, to, kas citādi būtu vajadzīgs hektāros audžu, nu iespējams iegūt laboratorijā. Par pārtikas izaicinājumiem nākotnē intervija ar uzņēmuma “Alternative Plants” līdzdibinātāju Annu Ramatu-Stundu un Latvijas Universitātes pētnieku Jāni Brizgu.
Ilga Gedrovica – Latvijas zinātniece, kura pēta slieku izmantošanu pārtikā
Ilga Gedrovica – Latvijas zinātniece, kura pēta slieku izmantošanu pārtikā
Ilga Gedrovica ir pētniece, kuras uzmanības lokā ir tas, ko ēdam un ko vēl tikai ēdīsim. Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātniskajā laboratorijā nonāk tas, ko citās laboratorijās izveidojuši Ilgas kolēģi – piena produkti, graudaugi, gaļa, dzērieni, maize. Tas viss, pamainīts vai nedaudz uzlabots, nonāk visdažādākajās testēšanas iekārtās.
Matemātiķis Andris Ambainis – pionieris kvantu skaitļošanā
Matemātiķis Andris Ambainis – pionieris kvantu skaitļošanā
Tam, ka smadzenes, ļoti vispārinot, var salīdzināt ar datoru, piekrīt matemātiķis Andris Ambainis. Viņš ir cilvēks, kurš datorikā ir iedziļinājies vairāk, nekā spējam iedomāties, jo savā galvā, tā vien gribas teikt, skaitļo datorā, kurš vēl nemaz nav uzbūvēts.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd