Indra Sprance

Latvijas Radio speciālkorespondente Ukrainā

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ukraina cer pēc iespējas ātrāk sagaidīt ASV apstiprināto palīdzību
Ukraina cer pēc iespējas ātrāk sagaidīt ASV apstiprināto palīdzību
Ar lielu prieku, pateicību un atvieglojumu Ukrainā uzņemts ASV Pārstāvju palātas lēmums piešķirt Ukrainai 61 miljardu dolāru vērtu palīdzību. Ukraina ar nepacietību gaida lēmuma stāšanos spēkā un pēc iespējas ātrāku ASV militārā ekipējuma nosūtīšanu uz Ukrainu.
Krievijas raķešu uzbrukumā Černihivai nogalināti vismaz 17 cilvēki
(papildināts)
Krievijas raķešu uzbrukumā Černihivai nogalināti vismaz 17 cilvēki (papildināts)
Krievija trešdienas rītā uz blīvi apdzīvoto rajonu Černihivā raidīja trīs raķetes "Iskander". Bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 17, ievainoti vismaz 60, arī bērni. Smagi izpostītas ir vairākas daudzstāvu ēkas, bojājumi nodarīti slimnīcai un civilās infrastuktūras objektiem. Jau no paša rīta pilsētā sākās glābšanas darbi.
No vēstures glabātāja par kara liecību vācēju. Saruna ar Ukrainas lielākā muzeja vēsturnieku
No vēstures glabātāja par kara liecību vācēju. Saruna ar Ukrainas lielākā muzeja vēsturnieku
"Kad studēju, mums teica, ka visi svarīgie notikumi jau ir bijuši un nekad vairs nebūs nekā vērienīgāka. Bet nu strādājam ar apziņu, ka šobrīd dzīvojam laikā, kad katra diena var izmainīt vēstures gaitu," sarunā ar Latvijas Radio korespondenti Kijivā Indru Spranci pauda Ukrainas Nacionālā vēstures muzeja vēsturnieks Oleksandrs Lukjanovs. Viņš glābis valsts lielākā muzeja arhīvus brīdī, kad nebija skaidrs, cik veiksmīgs būs iebrucēju gājiens uz Kijivu, bet šobrīd vāc liecības par karu.
Zelenskis: Mūsu spēki ir gatavi aizsargāt Harkivu un Kijivu
Zelenskis: Mūsu spēki ir gatavi aizsargāt Harkivu un Kijivu
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka pāris mēnešu laikā Ukrainā ir jāpabeidz nocietinājumu izbūve, kas šobrīd aktīvi norit visā frontes līnijas garumā un arī pie robežām ar Krieviju un Baltkrieviju.
Ukraina būvē nocietinājumus un gatavojas atvairīt jaunus Krievijas uzbrukumus
Ukraina būvē nocietinājumus un gatavojas atvairīt jaunus Krievijas uzbrukumus
Ukrainā arvien skaļāk izskanot prognozēm par iespējamu jaunu plaša apmēra Krievijas ofensīvu vasarā, jaunus apgriezienus uzņēmuši darbi valsts aizsardzības stiprināšanai. Ukrainas valdība šonedēļ piešķīrusi papildus aptuveni 132 miljonus eiro nocietinājumu izbūvei visā frontes līnijas tuvumā.
Latvijas Radio Ukrainā: Nelikumīgā zāļu piegādē Krievijas armijai vainotā Latvijas firma noliedz aps...
Latvijas Radio Ukrainā: Nelikumīgā zāļu piegādē Krievijas armijai vainotā Latvijas firma noliedz apsūdzības
Ukrainā turpinās pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesā par nelikumīgu Ukrainas uzņēmumā "Novofarm–Biosintez" ražotu anestēzijas medikamentu piegādi Krievijas armijai pēc pilna apmēra iebrukuma sākuma. Kriminālprocesā figurē arī Latvijas uzņēmuma vārds. Latvijas Radio ir izdevies sazināties ar zāļu ražotāja akcionāru un Latvijas uzņēmuma īpašnieku, kurš apsūdzības noliedz.
Latvijas Radio Ukrainā: Irpiņā piemin divus gadus, kopš tā atbrīvota no Krievijas karaspēka
Latvijas Radio Ukrainā: Irpiņā piemin divus gadus, kopš tā atbrīvota no Krievijas karaspēka
Kijivas priekšpilsētā Irpiņā ceturtdien piemin divus gadus, kopš pilsēta atbrīvota no Krievijas karaspēka. Līdz pilna apmēra iebrukumam šīs pilsētiņas vārds plašākai sabiedrībai visdrīzāk neko neizteiktu, bet 2022. gada pavasarī Irpiņa nonāca pasaules mediju redzeslokā ar šausminošiem skatiem, kas pavērās, Krievijas karaspēkam no tās atkāpjoties.
Ukraina noslēdz pirmo apkures sezonu, kurā nav izmantota importa gāze
Ukraina noslēdz pirmo apkures sezonu, kurā nav izmantota importa gāze
Ukrainā šonedēļ noslēdzas pirmā apkures sezona valsts pastāvēšanas vēsturē, kurā pašu iekšzemes vajadzību segšanai nav izmantota importa gāze. Lai arī pilna apmēra iebrukums Ukrainā turpinās jau vairāk nekā divus gadus, vienošanās par Krievijas gāzes tranzītu caur Ukrainu gan joprojām turpinās un tiek pildīta.
Latvijas Radio Ukrainā: «airBaltic» lidojumus uz Borispiļas lidostu atsāks, tiklīdz būs droša gaisa...
Latvijas Radio Ukrainā: «airBaltic» lidojumus uz Borispiļas lidostu atsāks, tiklīdz būs droša gaisa telpa
Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" bija viena no pēdējām, kas izlidoja no Ukrainas pirms pilna apmēra iebrukuma sākuma, un gribētu būt starp pirmajām aviokompānijām, kas uz šo valsti atsāk lidojumus, kad tas būs droši, tā pirmdien Kijivā pauda kompānijas vadītājs Martins Gauss. Lidojumus uz un no Kijivas, Ļvivas un pakāpeniski arī Odesas varētu atsākt, tiklīdz karš būs beidzies un Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) paziņos, ka ir atkal droši veikt lidojumus uz un no Ukrainas.
Ukrainas pusē karojošie Krievijas brīvprātīgie sola turpināt Kurskas un Belgorodas apgabalā sāktās k...
Ukrainas pusē karojošie Krievijas brīvprātīgie sola turpināt Kurskas un Belgorodas apgabalā sāktās kaujas
Krievijas prezidenta "vēlēšanu" noslēguma dienā Ukrainas galvaspilsētā Kijivā notikusi Krievijas opozīcijas pārstāvju tikšanās. Tās mērķis bija vienoties par turpmāku finansējumu Krievijas brīvprātīgo karavīru vienībām, kas šobrīd cīnās pret Putina varu, vēstīja bijušais Krievijas Valsts domes deputāts Iļja Ponomarjovs. Brīvprātīgie uzsāktās kaujas Krievijā pie Ukrainas robežas sola turpināt.
Dezinformācijas apkarotāji Ukrainā: Krievija to ražo «rūpnieciskos apmēros»
Dezinformācijas apkarotāji Ukrainā: Krievija to ražo «rūpnieciskos apmēros»
Pirms Krievijas tā dēvētajām "vēlēšanām" vēl lielākos apmēros nekā parasti Ukrainā pastiprinājusies dezinformācijas aprite, ziņo dezinformācijas apkarotāji. Kā lasāms dažādu faktu pārbaudītāju mājaslapās, dezinformācijas temati ir visdažādākie, bet mērķis ir viens – graut uzticību Ukrainas valstij un tās amatpersonām, kā arī sēt neuzticību esošajai varai.
Organizācija: Krievijas sagūstīto ukraiņu apmaiņa ir lēna – visu atbrīvošanai vajadzēs aptuveni 100...
Organizācija: Krievijas sagūstīto ukraiņu apmaiņa ir lēna – visu atbrīvošanai vajadzēs aptuveni 100 gadus
Ukrainas valdībai ir jāsāk komunikācija ar Krieviju par tūkstošiem nelikumīgi aizturēto Ukrainas civiliedzīvotāju atbrīvošanu, savukārt starptautiskajai sabiedrībai jānosaka īpašas sankcijas pret Krieviju tieši par attieksmi pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, tā uzskata Ukrainas nevalstiskās organizācijas "Pilsonisko brīvību centrs" pārstāvji. 
Latvijas Radio Ukrainā: kriminālprocesā par nelikumīgu zāļu piegādi Krievijas armijai figurē Latvija...
Latvijas Radio Ukrainā: kriminālprocesā par nelikumīgu zāļu piegādi Krievijas armijai figurē Latvijas firma
Ukrainas tiesībaizsardzības iestādes izmeklē kriminālprocesu par valsts teritorijā ražotu medikamentu piegādi Krievijas armijai. Latvijas Radio Ukrainā noskaidrojis, ka aizdomas ir par Žitomiras apgabalā strādājošās "Novofarm-biosintez" rūpnīcā ražoto anestēzijas preperātu piegādi Krievijas uzņēmumam "Alba medikal", kas apkalpo Krievijas Aizsardzības ministriju. Nelikumīgajās zāļu piegādes shēmās figurē arī Latvijā reģistrēta firma "Gentmed".
Ukrainā saasinājusies iekšpolitiskā cīņa starp Zelenski un Porošenko vadīto opozīciju
Ukrainā saasinājusies iekšpolitiskā cīņa starp Zelenski un Porošenko vadīto opozīciju
Divus gadus ilgajā cīņā pret Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainas tauta un arī politiķi izrādījuši lielu vienotību, taču pēdējā laikā līdz ar sarežģīto situāciju frontē saasinājušās arī Ukrainā pie varas esošo spēku un opozīcijas politiķu domstarpības. Nesaskaņu risināšanā iesaistītas pat Eiropas Savienības (ES) institūcijas.
Ukrainas premjers: Mēs izturēsim un uzvarēsim
Ukrainas premjers: Mēs izturēsim un uzvarēsim
"Esmu pārliecināts, ka Ukraina spēs izturēt," Ukrainas premjers Deniss Šmihaļs pirmdien sacīja preses konferencē par Ukrainas spēju savilkt galus apstākļos, kad starptautiskie partneri kavējas ar militāro un finansiālo atbalstu.
Zelenskis: Šobrīd ir visgrūtākais brīdis mūsu vienotībai
Zelenskis: Šobrīd ir visgrūtākais brīdis mūsu vienotībai
"Šobrīd ir visgrūtākais brīdis mūsu vienotībai. Ja mēs visi sabruksim – ārēji ar partneriem un, nedod Dievs, iekšēji – tad tas būs visvājākais posms [šajā karā]," tā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien, 25. februārī, pauda preses konferencē, kas noslēdza pirmo dienu trešajā pilna apmēra kara gadā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd