Ilze Nagla

Latvijas Televīzijas korespondente Briselē

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Eiropas Savienība vēlas līdz gada beigām apmācīt 40 000 Ukrainas karavīru
Eiropas Savienība vēlas līdz gada beigām apmācīt 40 000 Ukrainas karavīru
Spānijas pilsētā Toledo ceturtdien notika Eiropas Savienības ārlietu ministru tikšanās, uz kuru bija uzaicināts arī Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba. Pagājušā gada novembrī, kad Eiropa sāka Ukrainas karavīru apmācības misiju, sākotnējais mērķis bija apmācīt 15 000 karavīru. Februārī šis skaitlis tika dubultots līdz 30 000, bet tagad izskanējis priekšlikums to vēl palielināt līdz 40 000 karavīru.
Krievijas uzbrukumi Odesas ostai var radīt milzīgu pārtikas krīzi
Krievijas uzbrukumi Odesas ostai var radīt milzīgu pārtikas krīzi
Jau trešo nakti pēc kārtas Krievija veikusi uzbrukumu Ukrainas ostām un tagad arī draud vērsties pret kuģiem, ar kuriem tiek izvesti graudi no Ukrainas. Briselē Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministru tikšanās laikā izskanēja sašutums, ka Krievija bombardējusi Ukrainas graudu glabātuves Odesas ostā, kur sadeguši 60 000 tonnu graudu. 
Eiropas Savienība gatavo jaunas sankcijas pret Baltkrieviju
Eiropas Savienība gatavo jaunas sankcijas pret Baltkrieviju
Eiropas Savienība (ES) jau drīzumā varētu ieviest papildu sankcijas pret Baltkrieviju. Briselē ir panākta politiska vienošanās, kas jaunnedēļ varētu tikt oficiāli apstiprināta. Jaunās sankcijas noteiks ierobežojumus ievest Baltkrievijā ieročus un munīciju, lai šo valsti nebūtu iespējams izmantot militāro preču tranzītam uz Krieviju.
Eiropas Savienības un Latīņamerikas valstu līderiem grūti vienoties par Krievijas nosodīšanu
Eiropas Savienības un Latīņamerikas valstu līderiem grūti vienoties par Krievijas nosodīšanu
Briselē noslēdzies 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un 33 Latīņamerikas un Karību jūras reģiona valstu kopienas samits, kurā piedalījās valstu līderi, ieskaitot Brazīlijas prezidentu. Turpinoties Krievijas sāktajām karam un veidojot piesardzīgāku sadarbību ar Ķīnu, ES meklē jaunus tirdzniecības partnerus un tāpēc vēlas veicināt politisko un ekonomisko integrāciju ar šo reģionu.
Viļņā sācies NATO samits, uzmanības centrā ir atbalsts Ukrainai
(papildināts)
Viļņā sācies NATO samits, uzmanības centrā ir atbalsts Ukrainai (papildināts)
Lietuvas galvaspilsētā Viļņā otrdien sācies NATO samits. Alianses līderu diskusiju un lēmumu centrā ir jautājums par atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju un Ukrainas ceļš uz dalību aliansē. Tāpat tiks spriests par NATO aizsardzības spēju stiprināšanu un Zviedrijas uzņemšanu aliansē.
Tiesnese Ziemele: Krievijas aktīvu iesaldēšanā Eiropai jāizšķiras starp miera un privātīpašuma aizsa...
Tiesnese Ziemele: Krievijas aktīvu iesaldēšanā Eiropai jāizšķiras starp miera un privātīpašuma aizsardzību
Šobrīd Eiropas Savienībā, ASV, Lielbritānijā un Kanādā ir iesaldēta apmēram puse no visiem Krievijas centrālās bankas aktīviem – aptuveni 600 miljardi dolāru. No tiem aptuveni 200 miljardi atrodas Eiropā, pamatā Beļģijā, "Euroclear" sistēmā, un tiek rēķināts, ka šī nauda nopelnīs vairākus miljardus gadā. Tāpēc Eiropas Komisija šobrīd meklē veidus, kā tos novirzīt Ukrainas atjaunošanai. Eiropas Centrālā banka gan pretojas šim plānam, baidoties, ka tas var aptraipīt eiro uzticamību pasaulē un radīt bīstamību precedentu. Taču vēl sarežģītāk nekā ar Krievijas valsts īpašumu, varētu būt ar Krievijas oligarhiem piederošā īpašuma, kas šobrīd ir iesaldēts, izmantošanu Ukrainas labā. Tomēr tas nav neiespējami, uzskata Eiropas Savienības tiesas tiesnese Ineta Ziemele.
Spānija pārņēmusi ES prezidentūru grūtā laikā
Spānija pārņēmusi ES prezidentūru grūtā laikā
Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidentūru ar 1. jūliju no Zviedrijas pārņēmusi Spānija. Eiropas Savienībai šis nav viegls laiks – jāpalielina atbalsts Ukrainai, Francija piedzīvo nemierus un Eiropā joprojām ir augsts inflācijas līmenis.
Eirozonas valstīs ap 2026. gadu plāno laist klajā digitālo eiro
Eirozonas valstīs ap 2026. gadu plāno laist klajā digitālo eiro
Centrālās bankās visā pasaulē, sākot no Ķīnas un Nigērijas līdz pat Eiropas Centrālajai bankai, pašlaik visas veido savu digitālās naudas versiju. Digitālais eiro būtībā ir skaidra nauda digitālā formā. To, tāpat kā skaidro naudu, tieši emitēs centrālā banka. Eiropā to varētu sākt testēt 2026. gadā.
ES līderu sanāksmē Briselē asas diskusijas par migrāciju
(papildināts)
ES līderu sanāksmē Briselē asas diskusijas par migrāciju (papildināts)
Migrācija kļuvusi par lielāko klupšanas akmeni Eiropas Savienības (ES) valstu līderu sanāksmē, kas piektdien turpinās Briselē. Polijas un Ungārijas premjeri izmantoja šo tikšanos, lai asi iebilstu pret nesen pieņemto lēmumu par migrācijas nastas sadali starp ES dalībvalstīm.
Diasporas koris «Staro»: Dziesmas pieskaras dvēselei
Diasporas koris «Staro»: Dziesmas pieskaras dvēselei
Dziesmu svētkos piedalīsies 87 diasporas kolektīvi, arī 12 no Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV), pieci no Austrālijas, divi no Brazīlijas; būs kolektīvi no Japānas un Ukrainas, bet visvairāk, protams, no Eiropas. Ģimeņu koris "Staro" apvieno dziedātājus no Vācijas, Francijas, Luksemburgas un Šveices un gaida dalību Dziesmu svētkos Latvijā, sakot, ka dziesmas pieskaras dvēselei, ko, dzīvojot ārzemēs, jūt vēl vairāk.
REPORTĀŽA: Piedņestra – «republika», kas pieder oligarham
REPORTĀŽA: Piedņestra – «republika», kas pieder oligarham
Ja ir kāds oligarhs, kam pieder ne tikai bizness un mediji, bet arī teju visa valsts – tad to var teikt par Viktoru Gušanu – viņš ir de facto Piedņestras īpašnieks un vadītājs. Viņa fotogrāfijas gan internetā gandrīz neatrast; par viņa dzīvesvietu ir tikai minējumi, bet viņa uzņēmums "Sheriff" Piedņestrā ir pamanāms visur – tā ir centrālā iestāde valstī. 
Risks vai ieguvums? Latvijas uzņēmēji vēlas iesaistīties Ukrainas atjaunošanā
(papildināts)
Risks vai ieguvums? Latvijas uzņēmēji vēlas iesaistīties Ukrainas atjaunošanā (papildināts)
Interesi piedalīties Ukrainas atjaunošanā izrāda arī Latvijas uzņēmumi – tie vēlas piedāvāt gan digitālos risinājumus valsts pārvaldes darba modernizēšanai, gan palīdzēt atjaunot Krievijas sagrauto elektrības infrastruktūru. Vienlaikus uzņēmēji atzīst, ka risks strādāt Ukrainā šobrīd ir lielāks, bet arī potenciālie ieguvumi var būt vērā ņemami.
Rietumvalstis Ukrainas rekonstrukcijai sola miljardiem eiro
Rietumvalstis Ukrainas rekonstrukcijai sola miljardiem eiro
Kamēr Krievija turpina bombardēt Ukrainas pilsētas un Ukrainas armija koncentrē spēkus pretuzbrukumam, Kijiva jau domā par valsts rekonstrukciju. Ukrainas atjaunošanas konferencē Londonā rietumvalstu līderi solīja Ukrainas rekonstrukcijai atvēlēt miljardiem eiro.
Rinkēvičs cer uz Krievijas ietekmes mazināšanu Eiropas Padomē līdz Latvijas prezidentūras beigām
(pa...
Rinkēvičs cer uz Krievijas ietekmes mazināšanu Eiropas Padomē līdz Latvijas prezidentūras beigām (papildināts)
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs cer, ka Latvijas prezidentūras laikā Eiropas Padomes Ministru komitejā tiks mazināta Krievijas ietekme un Padomē pārtrauktas darba attiecības ar Krievijas dubultpilsoņiem. Strasbūrā šobrīd notiek Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas jūnija sesija, kurā Latvija kā Ministru komitejā prezidējošā valsts atbildēja uz deputātu jautājumiem par to, kā veicas ar izvirzīto mērķu sasniegšanu.
Kā strādā NATO integrētā pretgaisa aizsardzība?
Kā strādā NATO integrētā pretgaisa aizsardzība?
Ukrainas aizsardzības kontekstā daudz tiek runāts par pretgaisa aizsardzību. Draudi no gaisa var nozīmēt gan naidīgus lidaparātus, spārnotās un ballistiskās raķetes, gan arī jaunus draudus, piemēram, bezpilota lidaparātus un virsskaņas raķetes. Ko pret šiem draudiem spēj darīt NATO un kā tas notiek?

Vairāk

Svarīgākais šobrīd