Ilze Medne

Latvijas Radio 3 - "Klasika" programmu vadītāja

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
Pianiste Diāna Ketlere: Galvenais ir mīlēt mūziku
Pianiste Diāna Ketlere: Galvenais ir mīlēt mūziku
"Es vienmēr saviem studentiem saku – jūs varat tagad man nepiekrist, bet jums ir jābūt savai galvai uz pleciem," sarunā Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Diena sākusies" teic pasaulē atzītā pianiste Diāna Ketlere, pēc kuras idejas un rosinājuma šogad Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā noritēja pirmais pianista Teofīla Biķa piemiņai veltītais konkurss "Atspulgi". 
Un visa enerģija nāk tev! Saruna ar Kormūzikas mūža balvas laureātu Jēkabu Ozoliņu
Un visa enerģija nāk tev! Saruna ar Kormūzikas mūža balvas laureātu Jēkabu Ozoliņu
"Vienmēr saku, ka tā ir enerģiju apmaiņa. Piemēram, gatavojamies Dziesmu svētkiem. Komponists sarakstījis jaunu dziesmu, kura šķiet ļoti laba, diriģents to aiznes korim un rāda. Neapšaubāmi, ka no sākuma tā enerģija no diriģenta iet visdažādākajos veidos uz kora dziedātāju, lai viņu pārliecinātu, ka tas ir kaut kas labs. Un no sākuma tas nebūt nenotiek viegli! Viss nāk atpakaļ lielajos Dziesmu svētkos, kad stāvi priekšā desmitiem tūkstošu lielajam korim, šiem jaukajiem dziedātājiem, un visa enerģija nāk tev – tu vienkārši vari priecāties, viņi tevi uzlādē!" par to ir pārliecinājies pirmās Kormūzikas balvas par mūža ieguldījumu laureāts Jēkabs Ozoliņš – Dziesmu un deju svētku virsdiriģents un Goda virsdiriģents, ilggadējs Liepājas 1. vidusskolas jauktā kora, vīru kora "Nīca" un jauktā kora "Līva" diriģents, Liepājas pilsētas un novada koru virsdiriģents, Kurzemes dziesmu svētku mākslinieciskais vadītājs un arī komponists. Viņš apbalvots arī ar Triju Zvaigžņu ordeni un saņēmis Goda liepājnieka titulu.
Pētot, ko nozīmē varonis, tapis Platona Buravicka jaundarbs «Patiesība un Šķitums»
Pētot, ko nozīmē varonis, tapis Platona Buravicka jaundarbs «Patiesība un Šķitums»
Sestdien, 11. novembrī, pulksten 18.00 Rīgas Domā izskanēs Lāčplēša dienai veltīts koncerts "Rudens dziesma Latvijai", kurā orķestris "Rīga" un tā galvenais diriģents Valdis Butāns atskaņos Lolitas Ritmanis, Viļņa Šmīdberga, Jāņa Ivanova un Platona Buravicka mūziku. Sadarbībai aicināti arī Rīgas kamerkoris "Ave Sol" un Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sōla".
Mūzikas akadēmijas rektors Prānis: Tiem, kuriem dots talants, tas jāatdod ar uzviju
Mūzikas akadēmijas rektors Prānis: Tiem, kuriem dots talants, tas jāatdod ar uzviju
"Esmu daudz domājis par procesiem, kas valda visapkārt – gan valstī, gan pasaulē, un par to, kāda ir mūziķu īpašā misija šajā laikā. Un šķiet, ka tieši sarežģītajos laikos, tieši tad, kad varētu iezagties šaubas vai vismaz bažas par rītdienu, mūziķiem ir jāpilda sava misija, jāsniedz sirdīm mierinājums, veldze, inspirācija un iedvesma katram darīt savu darbu un darīt to maksimāli labi. (..) Tas, manuprāt, ir atslēgvārds – ka tiem, kuriem dots talants, tas jāatdod atpakaļ ar uzviju un tādā veidā jāpalīdz savai valstij, jāpalīdz sabiedrībai," ir pārliecināts Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors un profesors Guntars Prānis.
11 pirmatskaņojumi un džeza naktskoncerts – Madonā gatavojas Latviešu mūzikas svētku kulminācijai
11 pirmatskaņojumi un džeza naktskoncerts – Madonā gatavojas Latviešu mūzikas svētku kulminācijai
"Kas ir latviešu mūzika bez latviešu komponistiem? Tas ir jākopj! Ja es to varu darīt, uzskatu to par savu misiju," saka Jāņa Norviļa Madonas Mūzikas skolas direktors, diriģents Mārtiņš Bergs. Ar viņa gādību šovasar jau 26. reizi notiek Latviešu mūzikas svētki Madonas novadā. Svētku noslēguma koncertā 4. augustā pirmatskaņojums 11 Baltijas jauno komponistu meistarklašu dalībnieku jaundarbiem. 
Muzikāls atklājums – Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā skanēs 17. gadsimta ukraiņu baroks
Muzikāls atklājums – Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā skanēs 17. gadsimta ukraiņu baroks
Ceturtdien, 20. jūlijā, pulksten 18.00 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā notiks labdarības koncerts, kurā 17. gadsimta garīgo mūziku no Ukrainas atskaņos ansamblis "Ældmusic". Ansamblī dzied Valsts akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieki: Ansis Bētiņš un trīs Ukrainas mūziķi – Natālija Behma, Oksana Nikitjuka un apvienības vadītājs Serhijs Zadorožnijs. Ziedojumos iegūtie līdzekļi tiks izmantoti ūdens filtru iegādei reģionālajai klīnikai Hersonā.
Nepieļaut izcilā Kēnigsbergas meistara pēdējā darba bojāeju: vāks ziedojumus unikālo Piltenes ērģeļu...
Nepieļaut izcilā Kēnigsbergas meistara pēdējā darba bojāeju: vāks ziedojumus unikālo Piltenes ērģeļu restaurācijai
Piektdien, 21. jūlijā, pulksten 19.00 Piltenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā izskanēs VII vēsturisko ērģeļu svētku "Latvija – ērģeļu zeme" koncerts "Debesu harmonijas". Skaniskais notikums, kuru veido ērģelniece Ilona Birģele un ansamblis "Schola Cantorum Vox lubilantis", ir veltījums Piltenes baznīcas ērģelēm – koncertā tiks vākti ziedojumi senā instrumenta atjaunošanai
«Sinfonietta Rīga» vadītājs Normunds Šnē: Mūsu finansiālā situācija šobrīd ir tik slidena kā vēl nek...
«Sinfonietta Rīga» vadītājs Normunds Šnē: Mūsu finansiālā situācija šobrīd ir tik slidena kā vēl nekad
"Mūsu finansiālā situācija šobrīd ir ārkārtīgi slidena, gribētu pat teikt – kā vēl nekad. Tāpēc daudz nevaram runāt par pasākumiem nākamajā sezonā, par kuriem nav skaidrs, vai tie vispār notiks. Tas tā ir pirmo reizi mūsu pastāvēšanas vēsturē, ka ir divi koncerti, kurus varbūt nāksies atcelt. Kopumā situācija ar katru gadu kļūst sliktāka, un mūsu aicinājumi pārskatīt budžetu līdz šim rezultējušies ar nulles atsaucību no mūsu vadošajām institūcijām. Negribu mētāties ar akmeņiem, bet, atklāti runājot, fakts ir fakts," runājot par nākamo sezonu, intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" bažas neslēpj Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē.
Meiteņu koris «Tiara» starptautiskajā kompozīciju konkursā LR studijā pirmatskaņos četrus jaundarbus
Meiteņu koris «Tiara» starptautiskajā kompozīciju konkursā LR studijā pirmatskaņos četrus jaundarbus
21. novembrī pulksten 18.00 Latvijas Radio 1. studijā risināsies "ISCM Latvija" un Latvijas Komponistu savienības rīkotā meiteņu kora kompozīciju konkursa fināls, kurā uzstāsies viens no pasaules vadošajiem meiteņu koriem – Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara" diriģentes un mākslinieciskās vadītājas Airas Birziņas vadībā. Šis koncerts būs īpaši pacilājošs, jo koris nesen atgriezies no Spānijas, kur ieguvis pirmo vietu 53. starptautiskajā Tolosas koru konkursā bērnu koru kategorijā.
Ordenis ir cilvēka gara spēka atspoguļojums. Par valsts apbalvojumu nozīmi stāsta eksperte Sintija S...
Ordenis ir cilvēka gara spēka atspoguļojums. Par valsts apbalvojumu nozīmi stāsta eksperte Sintija Stipre
"Ja cilvēks spēj ziedot savu dzīvību augstākas idejas vārdā un citu cilvēku labā, tas viennozīmīgi liecina par garīgi ļoti augstu attīstītu tautu, par garīgi attīstītu indivīdu. Tādēļ ordeņa zīmes primāri ir saistītas ar garīgumu," intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" uzsver valsts simbolikas eksperte Sintija Stipre. Atzīmējot Lāčplēša dienu un Latvijas proklamēšanas 104. gadadienu, klajā nākusi viņas zinātniskā monogrāfija "Latvijas valsts apbalvojumi: vēsturiskā izcelsme un tiesiskais regulējums".
Garīgums slēpjas dvēselē. Par jaundarbiem stāsta komponisti Raivis Misjuns, Jēkabs Bernāts un Lauma...
Garīgums slēpjas dvēselē. Par jaundarbiem stāsta komponisti Raivis Misjuns, Jēkabs Bernāts un Lauma Kazaka
18. augustā Rīgas Domā 25. Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla koncertā "Pirmatskaņojumi" izskanēs jaundarbi, kurus pēc Valsts akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā aicinājuma radījuši pieci autori. Ja Riharda Dubras un Jēkaba Jančevska ciešā sadarbība ar kori "Latvija" jau labi zināma, tad Lauma Kazaka, Jēkabs Bernāts un Raivis Misjuns savas kompozīcijas korim "Latvija" radījuši pirmoreiz. Lai iepazītu šo trijotni tuvāk, Latvijas Radio 3 "Klasika" aicinājusi viņus uz sarunu.
Raiņa pasaule jauno dziedātāju izpildījumā. Doma kora skolas absolvente Katerīna Olekte stāsta par m...
Raiņa pasaule jauno dziedātāju izpildījumā. Doma kora skolas absolvente Katerīna Olekte stāsta par mūziklu «Pūt, vējiņi!»
Pēc Raiņa lugas motīviem veidotais komponista Kārļa Lāča mūzikls "Pūt, vējiņi!" savulaik kļuva par īstenu skatuves notikumu Liepājas teātra iestudējumā, bet šonedēļ tas izskanēs ne mazāk intriģējošā veidolā – kā Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas audzēkņu diplomdarbs. "Raiņa darbā "Pūt, vējiņi!" tēmas ir vairākas, un tās ir aktuālas visos laikos. No tām īsti nevar nogurt, ja tās tiek atsvaidzinātas un parādītas jaunās krāsās.
Komponists Rihards Dubra: Man ļoti, ļoti gribētos ar savu mūziku radīt jaunu pasauli, kurā nav melu
Komponists Rihards Dubra: Man ļoti, ļoti gribētos ar savu mūziku radīt jaunu pasauli, kurā nav melu
"Raugoties uz to, kādā situācijā mēs patlaban dzīvojam, man ļoti, ļoti gribētos, lai es ar savu mūziku varētu radīt jaunu pasauli, kurā nav melu. Tas man šķiet īstais vārds. Jo bēdīgo situāciju, kurā visa pasaule patlaban atrodas, visspēcīgāk, manuprāt, iniciējuši tieši meli. Es labi apzinos, ka ar mūziku gluži nebūs tā, ka tagad to nospēlēs un būs šī jaunā pasaule, bet varbūt, ka vismaz mazu impulsiņu caur to es varētu dot," - par savu visjaunāko opusu "Pasaules radīšana" ("Creatio Mundi") intervijā Ilzei Mednei teic komponists Rihards Dubra.
Izcils sniegums, drosme un pārsteigums – Lielajai mūzikas balvai nominētie koncerti
Izcils sniegums, drosme un pārsteigums – Lielajai mūzikas balvai nominētie koncerti
8. martā Latvijas Nacionālajā operā septiņās kategorijās tiks pasniegta Latvijas Lielā mūzikas balva. Laureāti par mūža ieguldījumu jau zināmi – tas ir diriģents un čellists Imants Resnis un operdziedonis Samsons Izjumovs. Taču pārējo vārdi noskaidrosies tikai ceremonijas laikā. Kategorijai "Gada koncerts" izvirzītos notikumus vieno vārdi "izcils sniegums, drosme un pārsteigums".
Ar pāri plūstošu pateicību. Saruna ar senās mūzikas pētnieku, Mūzikas akadēmijas rektoru Guntaru Prā...
Ar pāri plūstošu pateicību. Saruna ar senās mūzikas pētnieku, Mūzikas akadēmijas rektoru Guntaru Prāni
"Esmu pateicīgs par laiku, kas man ticis dots, un par cilvēkiem, kas blakus. Katrs no viņiem atstājis savu nospiedumu arī manā gājumā. Tāda pāri plūstoša pateicība," – tā savu 50. jubilejas koncertu ''Gratias'', kas dombiedru kompānijā 7. jūlijā izskanēs Rīgas Domā un Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraidē, raksturo senās mūzikas pētnieks, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors un profesors Guntars Prānis.
Ieraksti aiz dzelzs durvīm. Saruna ar «Skani» vadītāju Egīlu Šēferu
Ieraksti aiz dzelzs durvīm. Saruna ar «Skani» vadītāju Egīlu Šēferu
Skatoties caur katra komponista prizmu, ir izdevies sniegt kopēju skatu latviešu mūzikā – atzina klarnetists, nacionālās ierakstu kompānijas “Skani” un Latvijas Mūzikas informācijas centra vadītājs Egīls Šēfers LR3 "Klasika" raidījumā "Atspere". “Skani” 22. janvārī izdeva albumu, kurā vienkopus klausāmas visas Imanta Kalniņa simfonijas un simfoniskie koncerti, bet 29. janvārī par godu LR3 “Klasika” 25 gadu jubilejai ar Pēterim Barisonam veltītu albumu aizsāka īpašu 25 digitālu albumu sēriju, kurā jaunā kvalitātē apkopoti latviešu komponistu darbi, kas glabājušies Radio arhīvā.
Baha «Goldbergu variāciju» kults. Saruna ar pianistu Reini Zariņu
Baha «Goldbergu variāciju» kults. Saruna ar pianistu Reini Zariņu
17. oktobrī Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē Rudens kamermūzikas festivālā pianists Reinis Zariņš atskaņos Johana Sebastiāna Baha “Goldberga variācijas”. Leģenda vēsta, ka grāfs Keizerlings Baham to pasūtinājis ar īpašu vēlmi, lai kliedētu bezmiegu, bet atskaņotājs bijis talantīgs klavesīnists Johans Gotlībs Goldbergs, ar kura vārdu nosaukumu šo darbu pazīstam.
Pienākums pret tautasdziesmu. Saruna ar etnomūziķi Birutu Ozoliņu
Pienākums pret tautasdziesmu. Saruna ar etnomūziķi Birutu Ozoliņu
Latvijā iemīļotie etnomūziķi Biruta Ozoliņa un Uģis Prauliņš apvienojušies jaunā  elektroakustiskā programmā, kuras nosaukums ir "Identitātes". Kaut abi vienā laikā studējuši Mūzikas akadēmijā, kopā piedzīvojuši Atmodu un tautasdziesmas atdzimšanu, sadarbību sākuši tikai pērn: "Katram bija savs ceļš, kas tā arī nekad nekrustojās. Jo katram, kurš veido savu mūzikas telpu, ir svarīga tieši viņa telpa – negribas sevi atšķaidīt," saka Biruta Ozoliņa, kura tagad ir ļoti priecīga par abu radošo satikšanos. "Mēs abpusēji papildinām viens otru."
Top brīnumu muzejs un iluzionisma teātris. Ciemos pie Pecolli ģimenes Vienības gatvē
Top brīnumu muzejs un iluzionisma teātris. Ciemos pie Pecolli ģimenes Vienības gatvē
"Būs vien jāpiekrīt Paulu Koelju teicienam – ja tu kaut ko vēlies, visa pasaule slepus sadodas rokās, lai tev palīdzētu. Jūtu, ka viņš to bija domājis par mums," priecājas iluzioniste Dace Pecolli, kura kopā ar dzīvesbiedru Enriko un dēlu Danti īsteno senlolotu sapni par brīnumu muzeju un iluzionisma teātri "Mystero". Tas atradīsies bijušā kinoteātra "Liesma" telpās Vienības gatvē 30, kur Pecolli ģimene kopā ar palīgiem čakli darbojas kopš februāra. Atklāšanas svētki iecerēti 3. oktobrī.
Pagātnes balss mūsdienu noformējumā – sociālajos tīklos atkal publicē simtgadīgo Emīla Pudeļa dienas...
Pagātnes balss mūsdienu noformējumā – sociālajos tīklos atkal publicē simtgadīgo Emīla Pudeļa dienasgrāmatu
No 1. aprīļa Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta (LU LFMI) Latviešu folkloras krātuves Autobiogrāfiju krājums atsācis publicēt Ziemeļvidzemes saimnieka, latviešu strēlnieka, Brīvības cīņu dalībnieka Emīla Pudeļa (1893-1969) dienasgrāmatu. Konti sociālajos tīklos "Twitter" un "Facebook" tai tika izveidoti 2018. gadā, ik dienu publicējot vienu dienasgrāmatas ierakstu no tās pašas dienas, tikai pirms simt gadiem. Tagad ieraksti turpinās.
Kāds blakussēdētājs viņas nenovērtēja. Aprīlī klajā nāks «Mūsējās»
Kāds blakussēdētājs viņas nenovērtēja. Aprīlī klajā nāks «Mūsējās»
25. aprīlī nāks klajā publicistes Santas Remeres un mākslinieces Elīnas Brasliņas veidotā grāmata “Mūsējās” ar 50 ilustrētām biogrāfiskām pasakām par Latvijas izcilākajām sievietēm. To, cik nepacietīgi šī grāmata tiek gaidīta, pierāda tās tapšanas process: sabiedrības atbalsta kampaņas summa tika savākta divās dienās, un vēl pirms grāmatas klajā nākšanas saņemts piedāvājums to ekranizēt.
Lielajai mūzikas balvai nominētais «Vestsaidas stāsts» – viens no retajiem mūzikliem, ko iestudē arī...
Lielajai mūzikas balvai nominētais «Vestsaidas stāsts» – viens no retajiem mūzikliem, ko iestudē arī operās
“Tās atkal ir manas domas, ka Bernstains īsti nav novērtēts vēl, jo viņam it kā tā mūzika tāda viegla, it kā tur džeziņš, it kā dejas, bet, ja tur rokas iekšā, ir ārprātā daudz, ko rakt,” tā par mūzikla “Vestsaidas stāsts” iestudējumu Cēsu Mākslas festivālā stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra čellists Ēriks Kiršfelds. Solisti, koris “Kamēr...” un Liepājas Simfoniskais orķestris pretendē uz Lielo mūzikas balvu kategorijā “Gada uzvedums”.
«Pasaciņa» arī būs. «Latvian Voices» 10. dzimšanas dienā – pirmatskaņojums un pārbaudītas vērtības
«Pasaciņa» arī būs. «Latvian Voices» 10. dzimšanas dienā – pirmatskaņojums un pārbaudītas vērtības
Kultūras un mākslas telpā "Hanzas perons" 12. decembrī ar apjomīgu koncertu divās daļās radošās darbības 10. gadskārtu atzīmēs vokālā a cappella grupa "Latvian Voices". Par to, kas skanēs programmā un kā grupas dziedātājām klājies šo gadu laikā, intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika” ieskicē divas no sešām grupas dziedātājām – enerģiskās Laura Leontjeva un Elīna Ose.
Jevgēnijs Čepoveckis par Amati vijoli: Jāizmanto fantastiskā instrumenta iespējas
Jevgēnijs Čepoveckis par Amati vijoli: Jāizmanto fantastiskā instrumenta iespējas
Kamermūzikas festivāls "Satikšanās Saulkrastos" šovasar notiks jau sesto reizi. Trīs reizes tajā jau piedalījies Austrijā dzīvojošais vijolnieks Jevgēnijs Čepoveckis, kurš dzimis Rīgā un ļoti lepojas ar piederību Latvijai. Nule viņš atkal ieradies dzimtenē, lai festivālā piedalītos ceturto reizi, turklāt šoreiz viņa rīcībā būs slavenā vijoļmeistara Nikolo Amati 1645. gadā darinātais instruments – tiesības to spēlēt divu gadu garumā jaunais mākslinieks izcīnījis, uzvarot prestižā konkursā Jaunzēlandē.
Vijolniece Elīna Bukša: Nevajag ieciklēties uz savu instrumentu, jo tas var beigties ļoti traģiski
Vijolniece Elīna Bukša: Nevajag ieciklēties uz savu instrumentu, jo tas var beigties ļoti traģiski
Briselē mītošā latviešu vijolniece Elīna Bukša, kura 7. aprīlī Liepājas "Lielajā dzintarā" koncertēs kopā ar savu jauno trio "Aventure", dzīvo ar pilnu jaudu. No visas sirds viņa ir pārliecināta: "Pats svarīgākais – jāmācās dzīvot dzīvi! Jāiet uz izstādēm un koncertiem, jālasa grāmatas, jāskatās labs kino. Tas viss ir ļoti svarīgi, nevajag ieciklēties uz savu instrumentu, jo tas var beigties ļoti traģiski."

Vairāk

Svarīgākais šobrīd