Guntars Meluškāns

lsm.lv autors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Ārpus ētera
Guntars Meluškāns: Nacionālā ideja - esam laipni
Guntars Meluškāns: Nacionālā ideja - esam laipni
Ir karsta diena. Četras ceļotājas tikko pieveikušas 30 kilometru ilgu pārgājienu un nonākušas tuvu galapunktam – manai dzimtajai pilsētai Cēsīm. Pēc nogurdinošā ceļa viņas iegriežas ekskursantu iecienītā vietā, kur Latvijas ainavā var aplūkot kamieļus, un cilvēkam pie vārtiņiem palūdz ūdeni. "Nopērciet biļeti un iekšā varēsiet nopirkt arī ūdeni!"
Guntars Meluškāns: Kazas un vilki jeb visparastākā rokāde
Guntars Meluškāns: Kazas un vilki jeb visparastākā rokāde
Rīgai jauns mērs. Mediji to sauc par Ušakova ēras beigām. Gan jau, ka ar laiku mēs labāk apjautīsim, ko vēl bez viņa atrašanās Rīgas domes vadītāja amatā nozīmē šī ēra. Daudzi teiks, ka tā bija korupcijas un visatļautības ēra, un viņiem būs taisnība, tomēr nenoliedzami, ka tā sākās pirms Ušakova un turpināsies arī pēc viņa. Iespējams, ka tieši viņa laikā tika sasniegts augstākais nekaunības un visatļautības līmenis, bet, iespējams, ka mēs vienkārši pārāk maz zinām par to, kas bijis pirms tam. Cilvēki mainās, bet sistēma turpinās.
LSM komikss: Ar dziesmu uz Briseli
LSM komikss: Ar dziesmu uz Briseli
Politiskā Eirovīzija noslēgusies. Smukāko priekšnesumu un lipīgāko meldiņu izpildītāji dodas uz Strasbūru un Briseli, lai tur pavadītu nākamos piecus gadus. Jau šobrīd ir skaidrs, ka ievēlēto mākslinieku kopa ansambli neizveidos, bet gan nodarbosies ar saviem solo projektiem.
LSM komikss: Vai stukaču likums?
LSM komikss: Vai stukaču likums?
Kopš 1. maija Latvijā darbojas Trauksmes celšanas likums, kura uzdevums ir pasargāt cilvēkus, kas ziņo par ko nelikumīgu, par darbību, kas vērsta pret sabiedrības interesēm, indivīda tiesībām u.t.t. Ja redzi – ziņo, bet valsts uzdevums ir rūpēties, lai tam nebūtu negatīvu seku tev, bet gan tam, par ko tu ziņo. Viss klāri un loģiski, bet sabiedrības mutē šis pasākums ieguvis nosaukumu – stukaču likums. Nav taču labi sūdzēties par kaimiņiem un paziņām, kas dara nelietības, tātad arī par darba devēju, kas pārkāpj likumu.
Guntars Meluškāns: Taisnīgums pret tiesiskumu
Guntars Meluškāns: Taisnīgums pret tiesiskumu
Liela daļa sabiedrības uzskata, ka tiesiskums ir ierocis taisnīguma rokās. Taisnīgums nozīmē, ka sliktie saņem pēc nopelniem, jo tas taču ir taisnīgi, bet, ja tiesiskums stājas ceļā ātrai taisnīguma uzvarai, tad tas ir slikts tiesiskums. Gluži tāpat šis taisnīgums pieļauj, ka labos tiesiskums saudzē, jo taisnīgi ir, ja sliktie sēž cietumā, bet labie labos amatos. KNAB rosību Rīgas domes un pašvaldības uzņēmumu gaiteņos tauta uztver ar ovācijām – visus aiz restēm!
LSM komikss: Bronzas prezidents
LSM komikss: Bronzas prezidents
Līdz prezidenta vēlēšanām atlicis burtiski mēnesis. Šobrīd gan nekas neliecina, ka process, kurā Latvija tiks pie sava nākamā prezidenta, varētu saukties ''vēlēšanas''. Drīzāk – prezidenta iecelšana. Par to piedāvājam komiksu. 
LSM komikss: Briest klope jeb vistautas sapulce politiski vajāto atbalstam
LSM komikss: Briest klope jeb vistautas sapulce politiski vajāto atbalstam
Latvijā ir sākusies politisko medību un tautas sapulču sezona. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un prokuratūra vienu pēc otra krata, purina un pieprasa izdot dažādus politiķus. Politiķu atbalstītāji to visu dēvē par politisko vajāšanu un rīko tautas sapulces.
LSM komikss: Katram latvietim ordeni un titulu!
LSM komikss: Katram latvietim ordeni un titulu!
Lāčplēša dienā daudzi valsts un pašvaldību darboņi svinīgos apstākļos saņēma īpašu apbalvojumu – Lāčplēša goda zīmi. Šī “ordeņa” piešķiršanu un “apsaimniekošanu” nodrošina biedrība “Lāčplēsis”, kurā rosās Latviešu strēlnieku apvienības aktīvists Jānis Kasparsons, bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs un politiķis Gunārs Kūtris, bet Saskaņu šajā raibajā kompānijā pārstāv Zenta Tretjaka.
LSM komikss: Kas maisiņā?
LSM komikss: Kas maisiņā?
Ziemassvētki ir gaišs laiks. Lampiņas, svecītes, piparkūkas un dāvanas. Šogad Latvijas pašvaldībās valda īpašs satraukums. Nevar skaidri zināt, vai uz eglīti atnāks Ziemassvētku vecītis un atnesīs dāvanas, vai arī nāksies atbildēt par tām dāvanām, kas saņemtas gada laikā, jo ir gandrīz kā dziesmiņā – dažu brīdi dusmīgs KNAB garām aizcilpo… Tiem, kas uzvedušies smuki, nav jāsatraucas, bet, kas darījuši palaidnības, pelnījuši žagarus. Tā mums mācīja bērnībā.
LSM komikss: Paši pūta, paši dega…
LSM komikss: Paši pūta, paši dega…
Latviešu (un citu tautu) sakāmvārdi mēdz būt ļoti trāpīgi. Kā gan vēl precīzāk raksturot to, kas kopš Alfreda Rubika pilsētvadības laikiem norisinājies Latvijas galvaspilsētā? Gan jau, ka ''paši pūta, paši dega'' arī viņa laikā, bet ne par to stāsts. Vai ''Saskaņa'' pie varas nāca uzreiz pēc neatkarības? Vai korupcija Rīgā sākās kopš tā brīža? Nē, protams.
Guntars Meluškāns: Vai Kariņš grib būt mieriņš?
Guntars Meluškāns: Vai Kariņš grib būt mieriņš?
Es pilnīgi piekrītu, ka vārdu spēle "Kariņš – mieriņš" ir banāla. Nav pat jādomā, lai to izdomātu. Un tomēr ir tik grūti atturēties no kārdinājuma, īpaši, ja acu priekšā ir kāds pirmsvēlēšanu debašu video, kas šobrīd izskatās gluži kā pareģojums.
Guntars Meluškāns: Prezidenta laiks
Guntars Meluškāns: Prezidenta laiks
Šis brīdis ir Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa zvaigžņu stunda. Reti Latvijas politiskās reālijas kādam prezidentam piedāvā tik lielisku iespēju tieši vadīt un ietekmēt politisko procesu.
LSM komikss: Plāns B
LSM komikss: Plāns B
Pēc ieilgušās jaunpartiju mērīšanās ar vietu skaitu parlamentā, personiskā nozīmīguma slavināšanas, apvainošanas un atvainošanos caurvītajām bezgalīgi konstruktīvajām sarunām visi acu skatieni pievērsti Rīgas pilij, kur top plāns B – prezidenta Raimonda Vējoņa paša radītais premjera kandidāts.
Guntars Meluškāns: Jūsu laiks ir beidzies! Ejiet ar mieru.
Guntars Meluškāns: Jūsu laiks ir beidzies! Ejiet ar mieru.
Pēc daudziem gadiem deputāta krēslā nonākt citā realitātē ir smagi. Krēsls, kurš, šķiet, jau ieņēmis tava dibena formu, balsošanas podziņas ar nācijas likteņa lemšanas funkciju, omulīgā Saeimas kafejnīca – tas viss tagad ir pagātne. Nu, kā var nepārvēlēt?
Guntars Meluškāns: Neīstā dzīve
Guntars Meluškāns: Neīstā dzīve
Politisko partiju, Saeimas un arī valdības reitings Latvijā ir tradicionāli zems. Ja cilvēkiem, kas vēl vakar nobalsoja par savu partiju, rīt pajautātu, kāpēc neuzticaties saviem deputātiem, vairums atbildētu – viņi visi mūs apzog un ir atrauti no tautas. Tās, protams, lielā mērā ir muļķības. Ierindas deputātam iespēju kādu apzagt ir ne vairāk kā skolotājam – var paņemt uz mājām A4 lapas vai piespraudītes. Deputāts, protams, var piedalīties balsojumos, kuri nav valsts un sabiedrības interesēs, ievēlēt amatpersonas tāpēc, ka tās ir ērtas vai vajadzīgas, nevis labākās utt. Varas deputātam it kā ir vairāk, tomēr pamatā tā koncentrējas partiju līderu rokās.
LSM komikss: Man šodien vienalga..
LSM komikss: Man šodien vienalga..
Saeimas vēlēšanas ir diena, kad lemjam valsts nākotni nākamajiem četriem gadiem. Arī nepiedalīšanās ir lēmums. Tas ir balsojums – man vienalga.
LSM komikss: EXPO 2018. Saeimas vēlēšanas
LSM komikss: EXPO 2018. Saeimas vēlēšanas
Līdzīgi kā uzņēmēju pasākumos, kas regulāri norisinās Ķīpsalas hallē, arī vēlēšanas ir sava veida gadatirgus, kurā partijas cenšas mums pārdot savu piedāvājumu. Politiskajam EXPO gan ir kāda būtiska atšķirība – partijas ir apkarinātas ar birkām, un no tām ir pagalam grūti atbrīvoties. Vai tās ir tādas, kādas mēs redzam, bet varbūt mēs redzam to, ko gribam? Vai tie ir stereotipi, bet varbūt - objektīva realitāte? Kur ir šī sarkanā līnija?
LSM komikss: Atturības netikums
LSM komikss: Atturības netikums

Tie, kas seko norisēm Latvijas Republikas Saeimā, būs ievērojuši, ka balsojuma rezultātus nereti nosaka tie, kas balsojot atturas. Tā tas bija arī pavisam nesen, kad Saeima noraidīja prezidenta rosinājumus piešķirt Latvijā dzimušiem bērniem Latvijas pilsonību. Rezultāts: par 39, pret 38, atturas 14 - līdz ar to noraidīts. Katram no mums šajā jautājumā cits, bet lielākoties ir viedoklis. Veseliem 14 Saeimas deputātiem nav. Varbūt ka viņi piedāvāja kādu citu variantu? Nav dzirdēts. Tāpat nav dzirdēts, ka kādas partijas programmā būtu solījums atturēties svarīgos jautājumos. 

LSM komikss: Skola nekad nav gatava
LSM komikss: Skola nekad nav gatava

Ir sācies jaunais mācību gads. Tas solās būt raibs un notikumiem bagāts. Mūs sagaida cīņa par un pret izglītības reformu, neizbēgami pedagogu streiki un piketi, mazo skoliņu nezināmais liktenis, mācības no sešu gadu vecuma un citi jautri notikumi. Apsveicam visus ar jaunā mācību gada sākumu un novēlam mums visiem kļūt zinošākiem un gudrākiem!

LSM komikss: Nākamo gadalaiku gaidot
LSM komikss: Nākamo gadalaiku gaidot
Latvieša mīļākās sarunu tēmas – laikapstākļi un “viss ir slikti”. Saka, ka mēs esam tauta, kas visu gadu gaida nākamo gadalaiku. Lai arī skaidrs, ka tik traki nav un mums katram ir savs – mīļākais no četriem gadalaikiem, sūkstīšanās par laikapstākļiem ir viena no mūsu nacionālajām īpatnībām, bet vainojami pie tā, protams, ir politiķi.
LSM komikss: Noslēpt Sudrabu!
LSM komikss: Noslēpt Sudrabu!

Saeimā izveidota parlamentārās izmeklēšanas komisija, kas sākotnēji bija iecerēta kā viesnīcā “Rīdzene” noklausīto “oligarhu sarunu” vētīšanas pasākums.

LSM komikss: Valsts ir apzagta, ķeriet zagli!
LSM komikss: Valsts ir apzagta, ķeriet zagli!

Oligarhu sarunas” viesnīcā "Rīdzene" sabiedrību un medijus sašķēlušas divās daļās. Vieni šajās sarunās saskata valsts nozagšanas pazīmes un satraucas par sarunu saturu, bet otri, kas tā vai citādi tajās iesaistīti, izvēlējušies klasisko aizstāvības stratēģiju – ķeriet zagli!

Guntars Meluškāns: Aivars un Džordžs – kurš kuru?
Guntars Meluškāns: Aivars un Džordžs – kurš kuru?

Visi, kas zina Aivaru Lembergu, zina, ka viņam ir saspīlētas attiecības ar miljardieri Džordžu Sorosu. Viņa garo roku saltais pieskāriens jūtams teju visās likstās, kas piemeklē no amata pienākumiem atstādināto, smagos noziegumos apsūdzēto u.t.t. Ventspils pašvaldības vadītāju.

LSM komikss: Laivā ar prezidentu
LSM komikss: Laivā ar prezidentu

Pēc ilgas klusēšanas par "oligarhu sarunām" Rīdzenē izteicies arī Valsts prezidents. Iesākumā pēc paša sasauktās Nacionālās drošības padomes sēdes, viņš cieti norādīja, ka visām iesaistītajām amatpersonām pašām sevi jāvērtē un jākomentē sacītais, bet vēlāk, kad pie Rīgas pils viņu uz skatuves uz skatuves aicināja mītiņotāji, mīklaini izteicās, ka mēs (?) visi esam vienā laivā. Taisnības labad jāatzīst, ka viņš lika noprast, ka šajā laivā ir viņš un tauta, tomēr svilpieni liecināja, ka ievērojama daļa klātesošo domā citādi… Kādā laivā un ar ko kopā kuģo Valsts prezidents ir viens no tiem jautājumiem, uz kuriem jau tuvākajā laikā atbildes gaida Latvijas sabiedrība.

Guntars Meluškāns: Šķelties, nevis vienoties!
Guntars Meluškāns: Šķelties, nevis vienoties!

Visās pēdējās vēlēšanās esmu balsojis par "Vienotību". Tā, ja kāds piemirsis, ir organizācija, kurā apvienojušies liberāļi, sociāldemokrāti un konservatīvie. Tātad pilnīgi atšķirīgu ideoloģiju partijas, kas lielā mērā arī nosaka "Vienotības" iekšējo nespēju vienoties. Tomēr cīņa nav galā – izskan doma, ka šai kompānijai vajadzētu pievienot vēl Jauno konservatīvo partiju (JKP), Latvijas Reģionu apvienību un partiju "Latvijas attīstībai".

Vairāk

Svarīgākais šobrīd