Gundega Evelone

LSM.lv autore, māksliniece

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
Starp mums viss labi? Recenzija par kādā konspiratīvā dzīvoklī piedzīvotu izstādi
Starp mums viss labi? Recenzija par kādā konspiratīvā dzīvoklī piedzīvotu izstādi
Dzirnavu ielas 60 iekšpagalma teju konspiratīvā dzīvoklī redzama kvīru kopienai veltīta izstāde "Starp mums viss labi" (kuratore Andra Silapētere, rīko Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs). Redzamie mākslas darbi vizuālu un sajūtamu metaforu formā pievēršas LGBTK+ pieredžu izstumšanai ārpus vēsturiskā un arī tagadnes vadošā informatīvā lauka.
Cūku traģikomikss: Krievijā kļuvis vēl tumšāks
Cūku traģikomikss: Krievijā kļuvis vēl tumšāks
Krievijā valdošais Putina režīms ir nobendējis opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, kurš piektdien mira ieslodzījumā 47 gadu vecumā. Krievijas specdienesti jau agrāk bija centušies noindēt Navaļniju, bet pirms trim gadiem viņš drosmīgi atgriezās Krievijā, kur nekavējoties tika apcietināts. Līdz ar Navaļnija nāvi vēl vairāk sarukušas jau tā niecīgās cerības uz demokrātijas atdzimšanu Krievijā, lai gan viņa atraitne Jūlija apņēmusies turpināt Alekseja sākto cīņu.
Cūku komikss: Slēgt, un viss!
Cūku komikss: Slēgt, un viss!
Iedzīvotāju skaitam samazinoties un mainoties paradumiem, tam sekojoši mainās arī sniegto pakalpojumu klāsts. Pasts atsākās no fiziskām pasta ēkām, bet skolēni, optimizējot finanšu resursus un mēģinot celt izglītības kvalitāti, tiek pārvietoti uz lielākām skolām. Diemžēl tas izjauc mazo apdzīvoto vietu sabiedrisko dzīvi, jo te skola un pasts ir kas vairāk par vienkārši tam paredzētajām pamatfunkcijām.
Cūku komikss: Gribam pludmali Vecrīgā!
Cūku komikss: Gribam pludmali Vecrīgā!
Pateicoties vērienīgu apvedceļu izbūvei, smagajām kravas mašīnām ceļā uz ostu vairs nebūs jāspiežas cauri 11. Novembra krastmalai. Attiecīgi svaigāks gaiss, mazāk sastrēgumu, labāks skats un cerības uz cilvēkam patiešām draudzīgu Daugavmalu.
Cik grūti atrast mākslu Latgalē? Ekspedīcija ar slēpņošanas elementiem
Cik grūti atrast mākslu Latgalē? Ekspedīcija ar slēpņošanas elementiem
Decembra sākumā medijos uz brīdi pazibēja pētījums par to, ka cilvēki Latgalē kūtri apmeklē kultūras pasākumus. Lai arī piedāvājums it kā būtu kvantitatīvi gana plašs, skatītāju/klausītāju līdzdalība tajā ir zemākā Latvijā. Kā galvenais iemesls tiek minēta kultūrvietu grūtā sasniedzamība. Savukārt rīdzinieki Latgalē notiekošo neapmeklē nemaz, uzskatot, ka tas ir tik tālu, ka tur jau nekā nopietna nav (lai gan attālums apmēram tāds pats kā līdz Liepājai un Tallinai). Taču, rūpīgāk papētot reģiona kalendāru, atklājas pretēja aina – ir gan koncerti, gan izstādes. Sanāk, ka tuvākie netiek, bet tālākie vienkārši negrib.
Astoņu porciju ēdienreize vienam. Recenzija par Rotko muzeja ziemas izstāžu ciklu
Astoņu porciju ēdienreize vienam. Recenzija par Rotko muzeja ziemas izstāžu ciklu
Rotko muzejs, kas iepriekš bija zināms kā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, decembra sākumā atklājis jauno ziemas izstāžu ciklu. Abas izstādes – Hannas Mjadzvedzevas "Ainavas" un Pashmin mākslas konsorcija "Kosmiki Dynami: Māksla kā vispārējs impulss" – blīvi pieguļ klāt jau esošajām Rotko nama ekspozīcijām, padarot skatītāja pieredzi vēl piesātinātāku un draudot ar pamatīgu mākslas pārēšanos.
Cūku komikss: Tehnoloģiju sasniegumi 2024
Cūku komikss: Tehnoloģiju sasniegumi 2024
Tehnoloģiju attīstība mūsdienās uzņem arvien straujāku gaitu, un tas, kas vēl pirms gada šķita neticams, tagad jau ir reāls. Varbūt jau šogad mēs tiksim pie tehnoloģijām, kas patiešām piepildīs mūsu vēlmes.
Mazkubiņš mākslas. Ko var ieraudzīt «Pasaules mazākajā izstāžu zālē»?
Mazkubiņš mākslas. Ko var ieraudzīt «Pasaules mazākajā izstāžu zālē»?
Reizēm mākslas vārdā ir jādara dīvainas lietas. Jāļaujas absurdam notikumu plūdumam, kas, ja paveicas, finišē vērtīgā pieredzē. Bieži vien šis process jau pats par sevi ir gana interesants – dažādiem piedzīvojumiem bagāts vai arī kā konceptuāls žests. Ar šādiem pacilājošiem tekstiem es sevi mierinu autobusā Rīga–Kuldīga. Es ziedošu veselu dienu savas dzīves – kopumā tās būs deviņas stundas ceļā turp un atpakaļ, lai Aizputē aplūkotu "Pasaules mazāko izstāžu zāli". 10x10x10cm kubiņš pret 9 stundām mākslas vērotāja eksistences.
Pieci dažādi risinājumi pieciem dažādiem 1. janvāriem
Pieci dažādi risinājumi pieciem dažādiem 1. janvāriem
1. janvāris ir iluzora parādība. Tas laikam ir vienīgais datums gadā, kas paslīd garām gandrīz nemanīts. Bezdarbībā un bezjēdzībā ar to varētu sacensties vienīgi Jāņu diena pēc kārtīgi nolīgotas nakts. Taču 24. jūnijs tomēr ir materialitātē bagātāks. Smaržīgi, vītuši vainagi, tradicionālais lietus, pieelpotas teltis un gruzdošs ugunskurs ar tajā aizmirsta šašlika aromātu smagnēji pārspēj tik ēterisko pirmo janvāri. Labākajā gadījumā pirmītis ož pēc mandarīnu miziņām un raķešu pulvera iekšpagalmos, bet, visticamāk, tiek vienkārši nogulēts bez jebkādiem maņu kairinājumiem. Ar pirmo janvāri neviens nerēķinās – ja nu vienīgi grāmatveži, jo tieši tad spēkā stājās kārtējās, nevienam nesaprotamās izmaiņas nodokļu likumos. Tas ir jau norakstīts bez sirdsapziņas pārmetumiem kā pārejas posms starp jau pagājušo gadu un nākamo, kas pa īstam sāksies tikai ar pirmo īsto darba dienu. Tas ir nogurdinošs transfērs no svinību vietas līdz savai gultai un tranzīts starp 31. un 2.. Pēc savas būtības pirmais janvāris ir kā tie mazie centi cenu zīmēs, ko ik pa laikam kāds rosina nolīdzināt uz apaļām summām.
Cūku komikss: Jaunais olimpiskais sports
Cūku komikss: Jaunais olimpiskais sports
Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) par spīti tam, ka Krievijas sāktais karš Ukrainā joprojām turpinās tikpat intensīvi kā iepriekš, atļāvusi Krievijas un Baltkrievijas sportistiem Parīzes olimpiādē startēt neitrālā statusā. SOK apgalvo, ka individuāli atlēti neesot vainojami savu valstu valdības rīcībā. Skaidri gan zināms, ka Krievijā un Baltkrievijā sports ir daļa no politiskās propagandas.
Cūku komikss: Neapturamais «Rail Baltica»
Cūku komikss: Neapturamais «Rail Baltica»
Pēdējo desmitgažu iespaidīgākais inženiertehniskais projekts "Rail Baltica" kļūst arvien dārgāks, un tā pabeigšana attālinās. Jau tagad skaidrs, ka inflācijas un ģeopolitisko krīžu dēļ moderni, starptautiskie vilcieni sāks kursēt daudz vēlāk par iepriekš prognozēto 2027. gadu. Arī Rīgas centrālā dzelzceļa mezgla izbūve maksās vismaz par 90 miljoniem eiro vairāk, sasniedzot vairāk nekā pusmiljardu eiro.
Cūku komikss: Alkoholisma lielie mīnusi un viens pluss
Cūku komikss: Alkoholisma lielie mīnusi un viens pluss
Alkohola akcīzes nodoklis nodrošina miljoniem eiro lielus ieņēmumus valsts budžetā, bet pēc Veselības ministrijas pasūtījuma veiktā pētījumā pirmoreiz aprēķināti arī alkohola lietošanas nodarītie zaudējumi. Saskaņā ar šo pētījumu 2021. gadā Latvija alkohola lietošanas radīto problēmu dēļ zaudēja gandrīz 150 miljonus eiro. Alkohola radītā kaitējuma dēļ 2021. gadā zaudēti līdz pat 88 620 dzīves gadi, kas būtu nodzīvoti labā veselībā un dzīves kvalitātē. Latvijā ir augstākais absolūtā alkohola patēriņš OECD valstu vidū – 12,2 litri uz vienu iedzīvotāju.
Cūku komikss: Sievietes pienākumi nācijas labā
Cūku komikss: Sievietes pienākumi nācijas labā
Latvijā, līdzīgi kā daudzās Eiropas valstīs, dzimstības līmenis ir ļoti zems un turpina kristies. Šogad pirmo deviņu mēnešu laikā Latvijā pasaulē nākuši 10 822 mazuļi jeb par 14% mazāk nekā attiecīgā laika posmā pērn. Viens no iemesliem ir potenciālo māmiņu skaita samazināšanās, jo 90. gados dzimušo paaudze ir daudz mazskaitlīgāka nekā 80. gados dzimušo. Taču sociologi norāda arī uz citām tendencēm: jaunībā sievietes vairāk laika iegulda izglītības iegūšanā un karjeras veidošanā, bet ģimenes pieaugums tiek atlikts uz vēlāku laiku.
Cūku komikss: Politiķi kā eksperti bremzēšanā
Cūku komikss: Politiķi kā eksperti bremzēšanā
Gadiem ilgi muļļātie jautājumi par Stambulas konvencijas ratifikāciju un viendzimuma partnerattiecību tiesiskā regulējuma ieviešanu beidzot izkustējušies no vietas pēc Evikas Siliņas valdības nākšanas pie varas: valdība nesen nolēma iesniegt Stambulas konvenciju ratifikācijai Saeimā un parlaments spēra soli ceļā uz partnerības institūta ieviešanu, kas aizsargātu arī viendzimuma pāru tiesības. Šie soļi gan ir pretrunīgi vērtēti sabiedrībā, un opozīcija jau aicina rīkot referendumu. Mūsu kaimiņvalstī Igaunijā gan Stambulas konvencija ir ratificēta, gan viendzimuma laulības būs atļautas, bet nekāds pasaules gals vēl nav iestājies.
Cūku komikss: Asins maize
Cūku komikss: Asins maize
Eiropas Savienība ir noteikusi plašas sankcijas pret Krieviju, taču nav likusi šķēršļus Krievijas lauksaimniecības produkcijas eksportam. To savā labā izmantojuši arī daži Latvijas uzņēmumi, tādēļ Latvija izvirzījusies līderpozīcijās Krievijas graudu importa ziņā. Sevišķi strauji šogad audzis Krievijas kukurūzas imports. Turklāt nav zināms, vai daļa graudu nav nolaupīti Ukrainas zemniekiem vai audzēti okupētajā Ukrainas teritorijā. Latvijas amatpersonas tikmēr plāta rokas un stāsta, ka vēl jānoskaidro, vai Krievijas graudi paliek Latvijā vai arī tiek sūtīti tālāk uz citām valstīm.
Tirgus diena. Festivāla «Survival Kit» izstādes «Attāluma draudzības» recenzija
Tirgus diena. Festivāla «Survival Kit» izstādes «Attāluma draudzības» recenzija
Festivāla "Survival Kit 14" izstādē "Attāluma draudzības", kas šobrīd redzama Vidzemes tirgus paviljonā, labi saliktā un pārdomāti izsvērtā izstādē jūs uzzināsiet, ka arī jūsu kaimiņam – tuvākam un pavisam tālākam – ir savas kaislības un problēmas. Sen zināms, citu likstu risināšana ir labākais veids, kā uz brīdi aizmirst savējās. 
Labie nodomi un neuzdotie jautājumi. Recenzija par Kauņas biennāli «Attāluma draudzības»
Labie nodomi un neuzdotie jautājumi. Recenzija par Kauņas biennāli «Attāluma draudzības»
Kauņas biennāle "Attāluma draudzības" cer uz draudzību starp Austrumeiropu un Āfrikas kontinentu, izstādē Kauņas Centrālajā pasta ēkā meklējot attiecību iedīgļus, vēsturisku pamatojumu un iepazīstoties ar potenciālajiem komunikācijas partneriem. Lielākoties tas notiek, saņemot laikmetīgās mākslas pastkartes ar pagātnes notikumu aprakstiem, šī brīža situācijas analīzi atstājot uz biennāles dvīņu māsas – festivāla "Survival Kit" izstādes – pleciem.
Cūku komikss: Kultūras politikas politika
Cūku komikss: Kultūras politikas politika
Ar hronisku finanšu trūkumu apveltītais kultūras ministra krēsls partijām, šķiet, nav pārāk iekārojams, kā arī paši nozares līderi šobrīd neraujas pamest iesāktos darbus un iegrimt politiskajā scēnā. Ar kultūru nesaistītā Gunāra Kūtra kā potenciāla kandidāta iespējama izvirzīšana no ZZS nepatīkamo situāciju izgaismojusi vēl vairāk.
Cūku komikss: Septembra uzdevumi
Cūku komikss: Septembra uzdevumi
Lai kā arī negribētos noslēgt vasaru, ir pienācis septembris. Katram no mums ir jāatgriežas rudenīgajā realitātē un jāsastopas ar ikgadējiem septembra izaicinājumiem.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd