Ģirts Zvirbulis

LTV Ziņu dienesta korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Tirgotāji noraida piena ražotāju pārmetumus par pārmērīgu uzcenojumu
Tirgotāji noraida piena ražotāju pārmetumus par pārmērīgu uzcenojumu
Vietējos pārtikas ražotājos jau ilgstoši rūgst neapmierinātība ar pārstrādātāju piedāvātajām iepirkuma cenām, kas esot nesamērīgi mazas salīdzinājumā ar produktu gala cenu veikalos. Īpaši sašutuši ir piena ražotāji, kas pat draudējuši pieteikt lielveikalu boikotu. Cik pamatots ir tirgotāju noteiktais uzcenojums, un kā risināt šo konfliktu? Par to šodien tikšanās laikā sprieda zemkopības ministrs un tirgotāji, kas noraidīja pārmetumus par pārmārīgu uzcenojumu.
Patērētāju sargi vēršas pret negodīgiem tirgoņiem internetā - «SMS Solutions»
(papildināts)
Patērētāju sargi vēršas pret negodīgiem tirgoņiem internetā - «SMS Solutions» (papildināts)
Interneta spēlītēs, iepazīšanās portāli vai pat šķietami nevainīgs links uz kādu video sociālās saziņas tīklos – tas viss patiesībā var slēpt virtuālas lamatas. Viens klikšķis – un jūs gluži nejauši varat kļūt par abonentu kādam paaugstinātas maksas pakalpojumam, ko nekad neesat vēlējies, bet jāmaksā būs tā kā tā. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atklājis kārtējo negodīgo interneta uzņēmēju SIA "SMS Solutions" (SIA "CDR"), par ko saņemtas simtiem un pat tūkstošiem sūdzības no neapmierinātiem klientiem.
Gatavo ārkārtējo situāciju cīņai pret mizgraužiem egļu audzēs
Gatavo ārkārtējo situāciju cīņai pret mizgraužiem egļu audzēs
Latvija gatavojas jaunas ārkārtējās situācijas izsludināšanai. Šoreiz gan tā attieksies galvenokārt uz mežsaimniekiem. Pēdējo gadu laika apstākļi ir bijuši īpaši labvēlīgi egļu astoņzobu mizgraužiem. Šie kukaiņi savairojušies tādā skaitā, ka draud mūsu egļu audzes pārvērst līdzīgas bēdīgi slavenajai Belovežas gāršai, brīdināja meža pētnieki. Savukārt dabas aizstāvji raizējas, ka "ārkārtējās situācijas" aizsegā varētu tikt izcirstas arī aizsargājamās dabas teritorijās augošas egles.
Garantijas lietota auto pircējam: nozarei līdzēs vai kaitēs?
Garantijas lietota auto pircējam: nozarei līdzēs vai kaitēs?
Arī lietota auto iegādes gadījumā pircējam ir pamats sagaidīt, ka tas būs bez trūkumiem. Bet, ja tādi tomēr atklājas, tad piedzīt remonta tēriņus no pārdevēja. Tā secināts Augstākās tiesas spriedumā, ar kuru kādam auto tirgošanas uzņēmumam uzdots kompensēt pircējam radušos izdevumus par iegādātās mašīnas remontu. Pircējiem ziņa šķiet iepriecinoša, bet lietoto auto tirgotāji nobažījušies, kā šis precedents ietekmēs viņu nozares nākotni.
CSDD pēdējos gados miljonos mērāma peļņa, bet vairākiem pakalpojumiem plāno celt cenas. Kāpēc tā?
CSDD pēdējos gados miljonos mērāma peļņa, bet vairākiem pakalpojumiem plāno celt cenas. Kāpēc tā?
Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) pēdējos gados strādājusi ar miljonos eiro mērāmu peļņu, taču, sekojot inflācijai un vispārējam dzīves dārdzības pieaugumam, arī CSDD pārskata savu pakalpojumu cenrādi. Plānots, ka dažām pozīcijām cenas pieaugs pat vairākas reizes. Direkcijā un atbildīgajā ministrijā uzskata, ka plānotais cenu pieaugums ir atbilstošs. Bet Saeimā tuvākajās nedēļās varētu pieprasīt CSDD skaidrojumus par cenu palielināšanu.
Ārvalstu uzņēmējiem Latvijā neērtības ar e-adresi
Ārvalstu uzņēmējiem Latvijā neērtības ar e-adresi
Kopš šī gada sākuma visām juridiskajām personām par obligātu prasību saziņā ar valsts pārvaldi kļuvusi e-adrese. Taču atsevišķai uzņēmēju kategorijai šī elektroniskā saziņas instrumenta iegūšana radījusi pamatīgas neērtības.
Par 20 zvēriem palielina šosezon pieļaujamo vilku nomedīšanas apjomu; dabas aizstāvji iebilst
(papil...
Par 20 zvēriem palielina šosezon pieļaujamo vilku nomedīšanas apjomu; dabas aizstāvji iebilst (papildināts)
Saistībā ar to, ka pieaudzis reģistrēto ziņojumu skaits par vilku uzbrukumiem un tajos nodarīto postījumu apjomu, Valsts meža dienests (VMD) 2022./2023. gada medību sezonā palielinājis pieļaujamo vilku nomedīšanas apjomu par 20 dzīvniekiem, informēja VMD. Mednieku ieskatā šāds lēmums ir apsveicams, bet vides aizstāvji mudina meklēt citus veidus, kā pasargāties un sadzīvot ar lielajiem plēsējiem, nepalielinot medīšanas apjomus.
Pirmajā gadā depozīta sistēmā nodoti 68% no tirgū laistā iepakojuma; 12 uzņēmumi taru arvien nepieņe...
Pirmajā gadā depozīta sistēmā nodoti 68% no tirgū laistā iepakojuma; 12 uzņēmumi taru arvien nepieņem (papildināts)
Pirmajā gadā, kopš Latvijā ieviesta depozīta sistēma dzērienu iepakojumam, depozīta pieņemšanas vietās kopumā līdz šim savākti ap 250 miljoni dažādu iepakojumu, kas ir 68% no gada laikā kopumā tirgū laistā depozīta iepakojuma apjoma. Patlaban Latvijā ir 1400 depozīta iepakojuma nodošanas vietas. 12 uzņēmumi ar 47 tirdzniecības vietām likumu joprojām nepilda, proti, šajos veikalos iepakojumu arvien nepieņem nedz taromātos, nedz manuāli. 
Valsts prezidents: Ar aizsardzības dienesta ieviešanu nedrīkst kavēties
Valsts prezidents: Ar aizsardzības dienesta ieviešanu nedrīkst kavēties
Turpinot jaunās valdības ministru iztaujāšanu, Valsts prezidents Egils Levits otrdien, 31. janvārī, uz Rīgas pili bija aicinājis aizsardzības ministri Ināru Mūrnieci (Nacionālā apvienība). Valsts prezidents sarunas laikā paudis, ka likumprojekts par valsts aizsardzības dienesta ieviešanu jāpieņem bez kavēšanās. 
Biķernieku memoriālā un citviet Eiropā piemin holokausta upurus
(papildināts)
Biķernieku memoriālā un citviet Eiropā piemin holokausta upurus (papildināts)
27. janvārī aprit 78 gadi kopš Aušvicas-Birkenavas koncentrācijas nometnes atbrīvošanas Otrā pasaules kara nogalē. Tādēļ šajā datumā visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā holokausta upuru piemiņas diena. Šajā dienā daudzviet Eiropā tiek rīkoti piemiņas pasākumi. Piektdien tāds notika arī Biķernieku memoriālā.
Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā pērn pieaudzis par 4,2%
(papildināts)
Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā pērn pieaudzis par 4,2% (papildināts)
Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā 2022. gadā, salīdzinot ar 2021. gadu, pieauga par 4,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 0,4%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieauga par 8,6%, autodegvielas – palielinājās par 0,9%.
Mežaparkā izzāģēs bīstamās papeles
Mežaparkā izzāģēs bīstamās papeles
Uzņēmums "Rīgas meži" iecerējis šogad veikt plašus meža kopšanas darbus kultūras un atpūtas parka "Mežaparks" mežā un tā apkārtnē.
Sāk strādāt pie darbaspēka nodokļu pārskatīšanas
Sāk strādāt pie darbaspēka nodokļu pārskatīšanas
Latvijas darbaspēka nodokļu politikā ir virkne sasāpējušu jautājumu, ar kuriem nemierā ir ne vien uzņēmēji, bet arī darba ņēmēji. Situācija ir tiktāl saasinājusies, ka to atrisināt īsti nespēj ne valdība viena un pat ne trīspusējās sadarbības padomes formātā. Tādēļ izveidota jauna sadarbības platforma, kur valdība strādās kopā ne vien ar ierastajiem sociālajiem partneriem – darba devējiem un arodbiedrībām –, bet arī ar citu jomu ekspertiem. Ceturtdien šī jaunā padome sanāca uz savu pirmo sēdi.
Eirokomisāre: Austrumeiropai jābūt dzirdamākai Briselē
Eirokomisāre: Austrumeiropai jābūt dzirdamākai Briselē
Austrumeiropas balsij jābūt dzirdamākai Briselē, tā ceturtdien pēc tikšanās ar Latvijas premjeru Krišjāni Kariņu ("Jaunā Vienotība") uzsvēra Eiropas Komisijas priekšsēdētājas vietniece, vērtību un pārredzamības komisāre Vera Jourova no Čehijas. 
Finanšu ministrs: Ar valsts budžetu izstrādi viss iet pēc plāna
Finanšu ministrs: Ar valsts budžetu izstrādi viss iet pēc plāna
Kā norit darbs pie valsts budžeta sagatavošanas? Vai valsts aizsardzībai, zinātnei un inovācijām būs pietiekams finansējums? Kā Latvijai veicas ar Eiropas fondu apgūšanu? Par šiem jautājumiem ceturtdien, 26. janvārī, Rīgas pilī finanšu ministru Arvilu Ašeradenu ("Jaunā Vienotība") izjautāja Valsts prezidents Egils Levits. 
Rīgas dome palielina deputātu algas
Rīgas dome palielina deputātu algas
Rīgas dome trešdien pieņēma grozījumus lēmumā "Par darba samaksu Rīgas domē", kas paredz atalgojuma palielināšanu pašvaldībā ievēlētajām amatpersonām, tostarp deputātiem, kā arī mēram un viņa vietniekiem. 
Pieaugusi interese par Latvijas pilsonības iegūšanu
Pieaugusi interese par Latvijas pilsonības iegūšanu
Ministru kabinets otrdien, 24. janvārī, apstiprināja rīkojuma projektu, ar kuru Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā tiek uzņemtas 28 personas. Kopš naturalizācijas procesa ieviešanas pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū šādā ceļā Latvijas pilsoņu rindas papildinājušās par gandrīz 150 000 cilvēku.
Valsts policija vairākās laupīšanās Rīgas centrā vaino jauniešu bandas
Valsts policija vairākās laupīšanās Rīgas centrā vaino jauniešu bandas
Valsts policijas Latgales iecirkņa darbinieki pēdējo piecu mēnešu laikā sākuši astoņus kriminālprocesus par laupīšanām Rīgas centrā, Stacijas laukumā un tā apkārtnē, ko pastrādājušas jauniešu bandas. Iespējamie vainīgi esot noskaidroti, un vairums no viņiem jau aizturēti.
Barikāžu pasākumā ierakumu sveces Ukrainai lej iedzīvotāji trīs paaudzēs
Barikāžu pasākumā ierakumu sveces Ukrainai lej iedzīvotāji trīs paaudzēs
Latvijas iedzīvotāji labi zina, ko nozīmē cīnīties par savu brīvību milzīga pārspēka priekšā. Tādēļ nespēj mierīgi noskatīties pārdzīvojumos, kas šobrīd jāiztur Ukrainas tautai. Arī Barikāžu laika piemiņas pasākumā Doma laukumā visas dienas garumā darbojas biedrības "Tavi draugi" sveču darbnīca, kur iespējams gan ziedot materiālus ierakumu sveču izgatavošanai, gan pašiem pielikt roku to tapšanā.
Latvijā pasta nodaļu skaitu samazinās, pakomātus – vairos
Latvijā pasta nodaļu skaitu samazinās, pakomātus – vairos
Šomēnes darbu sākusi valsts akciju sabiedrības "Latvijas pasts" jaunā valde, bet izaicinājumi uzņēmumam paliek līdzšinējie – kā pielāgoties un attīstīties strauji mainīgajos brīvā tirgus un konkurences apstākļos, kad tradicionālo vēstuļu un drukātās preses apjomi samazinās, bet paciņu sūtījumi – pieaug. Līdz ar iedzīvotāju paradumiem jāmainās arī pastam, tādēļ sagaidāms, ka arī tradicionālo pasta nodaļu skaits samazināsies, bet pakomātu skaits augs.
Upuriem nav jākaunas! Mudina ziņot par vardarbīgiem noziegumiem
Upuriem nav jākaunas! Mudina ziņot par vardarbīgiem noziegumiem
Lai vardarbībā cietušie un viņu tuvinieki būtu informēti par to, kāds atbalsts pieejams un kur to saņemt, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā kopā ar Valsts policiju un nevalstiskajām organizācijām ceturtdien, 19. janvārī, sāk kampaņu "Es turēšu acis vaļā".
Darbu sāk Latvijā pirmais pārtikas pakomāts
Darbu sāk Latvijā pirmais pārtikas pakomāts
Āgenskalna tirgū sāk darboties Latvijā pirmais pārtikas pakomāts. Tas būs kā pašapkalpošanās veikals zemnieku saražotajai produkcijai, jo uztur ēdiena glabāšanai piemērotu temperatūru. Vienlaikus tas kalpos arī par sūtījumu apmaiņas un glabāšanas vietu. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd