Ģirts Zvirbulis

LTV Ziņu dienesta korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Lembergs vaino Latvijas valdību «Krievijas provocēšanā»; viņa teikto lūdz vērtēt Saeimas komisijā
Lembergs vaino Latvijas valdību «Krievijas provocēšanā»; viņa teikto lūdz vērtēt Saeimas komisijā
"Tas ir viņa privāts viedoklis." Šādi valdošās koalīcijas partijas cenšas formāli distancēties no pašu koalīcijas sabiedrotā – bijušā Ventspils domes priekšsēdētāja un ASV sankcijām pakļautā politiķa Aivara Lemberga izteikumiem, kuros manāmas Krievijas retorikas atbalsis.  Lembergs savā "Facebook" profilā publicējis paziņojumu, kurā pauž neizpratni par tā sauktā Maskavas nama nacionalizēšanu, vainojot Latviju "Krievijas provocēšanā".
ES sūtnis: Sankciju ieviešana Krievijas budžetā jau radījusi 400 miljardu dolāru robu
(papildināts)
ES sūtnis: Sankciju ieviešana Krievijas budžetā jau radījusi 400 miljardu dolāru robu (papildināts)
Ja nebūtu Eiropas Savienības (ES) sankciju, Krievijas rīcībā būtu par 400 miljardu dolāru vairāk kara finansēšanai nekā šobrīd. Tā par sankciju ietekmi starptautiskajā konferencē "Efektīvas sankcijas un mērķi 2024. gadam" pavēstīja Eiropas Savienības sūtnis sankciju jautājumos Deivids O'Salivans. Konferenci rīko Finanšu izlūkošanas dienests, kam no aprīļa būs jauna loma sankciju jautājumos.
FOTO: Rīgā protestē mežsaimnieki un lauksaimnieki
(papildināts)
FOTO: Rīgā protestē mežsaimnieki un lauksaimnieki (papildināts)
Rīgā šodien aizvadīts vērienīgs mežsaimnieku un lauksaimnieku protests, pulcējot teju 1000 dalībnieku. Protestētāji no dažādiem reģioniem pulcējās pie Ministru kabineta ar smago tehniku, plakātiem, spaiņiem, siena dakšām un lāpstām, kā arī pretī valdības namam bija uzslējuši milzu koka krēslu bez vienas kājas. Meža īpašnieki aicināja valdību ieviest taisnīgas kompensācijas par ierobežojumiem, ja zeme tiek nodota dabas aizsardzībai. Tāpat zemnieki un mežsaimnieki joprojām protestē pret birokrātiju nozarē un iestājas par atsevišķām prasībām, kuras pauduši protestos jau pirms mēneša.
Arodbiedrības sarunā ar prezidentu aktualizē nozarēs strādājošo sasāpējušās problēmas
Arodbiedrības sarunā ar prezidentu aktualizē nozarēs strādājošo sasāpējušās problēmas
Lai nepastarpināti gūtu priekšstatu par to, ar kādām problēmām un izaicinājumiem šobrīd saskaras dažādās nozarēs strādājošie, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs tikās ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadību, kā arī lielāko nozaru arodbiedrību pārstāvjiem. Tikšanās laikā pārrunāti gan nepildīti solījumi par finansēm, gan nepieciešamās izmaiņas likumos.
Krievijas armijas simbolika pie Jelgavas šosejas beidzot aizkrāsota
Krievijas armijas simbolika pie Jelgavas šosejas beidzot aizkrāsota
Valsts policijā joprojām turpina ienākt ziņas par militāro agresiju un totalitāro režīmu slavinošo simbolu jeb konkrētāk Krievijas armijas izmantoto burtu Z un V publisku izmantošanu. Pērn reģistrēti vairāk nekā 580 šādi gadījumi. Šādu pārkāpumu skaitam ir tendence samazināties, taču ik pa laikam gadās kādi jauni izlēcieni, viens no tiem šonedēļ fiksēts autoceļa A8 jeb tā sauktās Jelgavas šosejas malā.
Strupišs: Spriedumos par pretvalstisku darbību tiesas vairākkārt lēmušas tā, it kā kara Ukrainā nebū...
Strupišs: Spriedumos par pretvalstisku darbību tiesas vairākkārt lēmušas tā, it kā kara Ukrainā nebūtu
Cerams, ka policijai izdosies atrast Okupācijas muzeja dedzinātāju un viņš par nodarīto saņems sodu. Jautājums vienīgi – kādu. Jau esam ziņojuši, ka pat pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvijas tiesas, lemjot par noziedzīgiem nodarījumiem pret valsts drošību, bieži vien vainīgajiem piemērojušas maigus vai pat simboliskus sodus. Tas izraisīja sašutumu sabiedrībā. Tagad šos spriedumus analizējis arī Augstākās tiesas Senāts un atklājis tajos virkni nepilnību, kas būtu labojamas. Galvenās no tām – tiesu spriedumos trūkst argumentēta pamatojuma piespriestajam sodam. 
Kādēļ vietvarām šogad tik grūti sagatavot budžetus?
Kādēļ vietvarām šogad tik grūti sagatavot budžetus?
Daudzas pašvaldības šogad ar grūtībām apstiprināja jaunos budžetus. Rēzekne ar šo uzdevumu tā arī nav spējusi tikt galā, un domei draud atlaišana. Bet daudzviet citur, lai salāgotu ieņēmumus ar izdevumiem, vietvarām nācies pieņemt nepopulārus lēmumus, piemēram, samazināt atalgojumu, saīsināt darba nedēļu. Vismaz piecām pašvaldībām būs nepieciešams valsts piedāvātais budžeta un finanšu vadības kredīts. Kādēļ vietvarām šogad tik grūti sagatavot budžetus?  
Saeimā apskatāmas divas Ukrainai veltītas izstādes
Saeimā apskatāmas divas Ukrainai veltītas izstādes
Saeimā no trešdienas, 22. februāra, apskatāmas divas Ukrainai veltītas izstādes. Vienā no tām aplūkojamas diplomātiskās dāvanas, ko gadu gaitā Latvijas politiķi saņēmuši no ukraiņiem. Savukārt fotoizstādē "Ukraina. Kara hronika" aplūkojami ukraiņu fotožurnālistu iemūžinātie kara kadri.
Rinkēvičs Krievijas pilna apmēra kara Ukrainā gadadienā: Nogurt no kara ir liela greznība, ir jādara...
Rinkēvičs Krievijas pilna apmēra kara Ukrainā gadadienā: Nogurt no kara ir liela greznība, ir jādara vairāk (papildināts)
Krievijas karš ar Ukrainu sākās nevis pirms diviem gadiem 24. februārī, bet jau pirms 10 gadiem, anektējot Krimu un Rietumiem samierinoties un pieverot acis uz to. Taču nogurt no kara ir liela greznība, tādēļ visiem ir jāsaņemas un jādara vēl vairāk, lai Ukraina varētu uzvarēt, norādīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, Saeimas ārkārtas sēdē ceturtdien pieminot Krievijas pilna mēroga militārā iebrukuma Ukrainā gadadienu. 
Talsu novadā budžetu lāpīs uz iedzīvotāju rēķina
Talsu novadā budžetu lāpīs uz iedzīvotāju rēķina
Talsu novada dome trešdien, 21. februārī, lēma par jauno pašvaldības budžetu, kurā iecerēti dramatiski taupības pasākumi, jo pašvaldībai jāsabalansē vairāk nekā 8 miljonu eiro liels iztrūkums. Samazināts atalgojums un saīsināta darba nedēļa pašvaldības iestāžu darbiniekiem, pārtraukts līdzfinansējums pagalmu labiekārtošanai un vēsturisko ēku atjaunošanai, kultūras un tūrisma projektiem. Atteikšanās no stipendijām jaunajiem mediķiem un skolotājiem, kā arī no pašvaldības apmaksātajām brīvpusdienām skolēniem un bērnudārzniekiem.
Ģimenes apskāvieni, rozes un urravas: Biatlona medaļnieku Rastorgujevu sagaida mājās
(papildināts)
Ģimenes apskāvieni, rozes un urravas: Biatlona medaļnieku Rastorgujevu sagaida mājās (papildināts)
Pasaules čempionātu vēsturē Latvijas biatlonam pirmo sudraba medaļu izcīnījušo Andreju Rastorgujevu pirmdien sagaidīja mājās, sveicējiem pulcējoties lidostā "Rīga". Andreja ģimene priecājās viņu satikt pēc vairāku mēnešu prombūtnes, bet draugi, cīņubiedri un dažādu organizāciju pārstāvji spieda vicečempionam roku un pateicās par dāvātajām emocijām. 
Saeimas Analītiskais dienests – palīgs vai formalitāte?
Saeimas Analītiskais dienests – palīgs vai formalitāte?
Turpinot valsts pārvaldes modernizācijas plānu, Valsts kancelejā iecerējusi izveidot Analītisko dienestu. Šim mērķim plānots atvēlēt 400 000 eiro. Dienestā strādās četri eksperti, kuru uzdevums būs palīdzēt ministrijām apkopot, apstrādāt un sakārtot datus, ar mērķi iegūt pilnīgāku skatījumu kādas rīcībpolitikas attīstībai. Līdzīgs Analītiskais dienests jau septiņus gadus darbojas Saeimā. Ar ko tas īsti nodarbojas, kā šo pētnieku pienesumu vērtē paši deputāti un eksperti?  
Lauksaimniecībā valsts atbalstu nesaņems Krievijas un Baltkrievijas izejvielu importētāji
Lauksaimniecībā valsts atbalstu nesaņems Krievijas un Baltkrievijas izejvielu importētāji
Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā vairums Latvijas zemnieku ir atteikušies sadarboties ar agresorvalstu piegādātājiem un atraduši citus izejvielu avotus. Taču, ja kādi vēl turpina pirkt graudus, minerālmēslus, vai citas izejvielas no Krievijas vai Baltkrievijas, viņi turpmāk nevarēs saņemt valsts atbalstu. To paredz Ministru kabinetā šonedēļ apstiprinātie noteikumi. 
FOTO. Rīgā pretim Krievijas vēstniecībai uzstāda mākslas objektu nolaupīto Ukrainas bērnu piemiņai
FOTO. Rīgā pretim Krievijas vēstniecībai uzstāda mākslas objektu nolaupīto Ukrainas bērnu piemiņai
Vienlaikus ar ceturtdien Rīgā notikušo konferenci, kurā piedalījās arī Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska un kurā meklēja risinājumus uz Krieviju deportēto ukraiņu bērnu atgūšanai, pēc fonda "Uzņēmēji mieram" iniciatīvas Kronvalda parkā iepretim Krievijas vēstniecībai izveidots mākslas objekts "Krievijas nolaupītie" – dzeloņdrātīs iepīts, raudošs rotaļlaukums, kas atgādina par agresorvalsts pastrādātajiem noziegumiem.    
Šūnu apraidi sola ieviest līdz gada beigām
Šūnu apraidi sola ieviest līdz gada beigām
No pandēmijas līdz nelegālās migrācijas vilnim, no plūdiem un ugunsgrēkiem līdz mobilo sakaru un interneta traucējumiem, neaizmirstot arī par militāriem draudiem. Iespējamie apdraudējumi ir dažādi un mainīgi, tādēļ plāni, kā tiem gatavoties, regulāri jāatjauno. 
Uz VID «Attaisnoto izdevumu» lietotni «Android» lietotājiem labāk nepaļauties
Uz VID «Attaisnoto izdevumu» lietotni «Android» lietotājiem labāk nepaļauties
Tuvojoties 1.martam, kad sāksies iedzīvotāju ienākumu deklarāciju brīvprātīgā iesniegšana, cilvēki sāk atcerēties par attaisnoto izdevumu čekiem par tēriņiem izglītībai un veselības aprūpei, par ko var saņemt nodokļu atmaksu. Taču tiem, kuri raduši šos čekus iesniegt ar viedtālruņa "Attaisnoto izdevumu" lietotni, šogad jābūt īpaši vērīgiem, jo ne visos telefonos šī lietotne darbojas korekti.
Vides organizācijas nemierā ar Dabas aizsardzības pārvaldes vadītāja meklējumiem
Vides organizācijas nemierā ar Dabas aizsardzības pārvaldes vadītāja meklējumiem
Dabas aizsardzības pārvalde (DAP), kas ir viena no galvenajām Latvijas iestādēm dabas aizsardzības jomā, jau ilgāk nekā gadu ir bez pastāvīga vadītāja. Nu beidzot izsludināts konkurss, taču vides organizācijas cēlušas iebildumus pret konkursa komisijas sastāvu, jo kandidātu izvērtēšanā lielāka teikšana atvēlēta nozarēm, kuras vidi ietekmē, bet nevis tām, kas to sargā.
Siguldas novada domes vadītāja Sausiņa zaudē amatu
(papildināts)
Siguldas novada domes vadītāja Sausiņa zaudē amatu (papildināts)
Karstas politiskas cīņas ceturtdien risinājās Siguldas novadā. Ar 14 pašvaldības deputātu balsīm par un piecām pret no amata atstādināta līdzšinējā domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa (Nacionālā apvienība). Kaut arī domes kolēģu uzticību Sausiņa zaudējusi, viņai ir savs atbalstītāju loks iedzīvotāju un pašvaldības darbinieku vidū, kas šodien sanāca uz piketu atstādinātās priekšsēdētājas atbalstam. 
Tiesa neļauj Rīgas domei atlaist izpilddirektora padomnieku Māri Knoku
Tiesa neļauj Rīgas domei atlaist izpilddirektora padomnieku Māri Knoku
Tiesa piebremzējusi Rīgas domes ieceri atbrīvot no amata pašvaldības izpilddirektora juridisko padomnieku Māri Knoku. Viņš Rīgas domē sāka darbu Mārtiņa Staķa laikā ar konkrētu mērķi – izmeklēt pārkāpumus pašvaldības ierēdņu un amatpersonu darbībā. 
Latvijā astoņu gadu laikā aizturēti 20 ārvalstu aģenti
Latvijā astoņu gadu laikā aizturēti 20 ārvalstu aģenti
Pēdējo astoņu gadu laikā Valsts drošības dienests (VDD) publiski informējis par divdesmit personu aizturēšanu par spiegošanu vai citām nacionālo drošību apdraudošām darbībām. Nevar izslēgt iespēju, ka aizturēto skaits bijis lielāks, jo ne par visiem gadījumiem tiek ziņots atklātībai.
Koalīcija gatava debatēt par Krievijas graudu importa aizliegumu Latvijā; gaida Baltijas valstu vai...
Koalīcija gatava debatēt par Krievijas graudu importa aizliegumu Latvijā; gaida Baltijas valstu vai ES lēmumus (papildināts)
Latvija varētu aizliegt Krievijas un Baltkrievijas graudu importu, veicinot līdzīgus lēmumus arī citās reģiona valstīs. Tā uzskata Saeimas opozīcijā esošā Nacionālā apvienība, kuras sagatavoto likumprojektu gatavi vērtēt arī valdošās koalīcijas pārstāvji. Vienlaikus tādējādi nebūtu ietekmēta graudu kustība tranzītā palīdzības sniegšanai valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES).

Vairāk

Svarīgākais šobrīd