Evita Puriņa

"Re:Check" redaktore

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
«Re:Check» pēta: Kā gada laikā Krievijas dezinformācija pāraugusi arvien absurdākos melos?
«Re:Check» pēta: Kā gada laikā Krievijas dezinformācija pāraugusi arvien absurdākos melos?
Pirms gada, sākot karu, Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka viņa valsts dodas atbrīvot Ukrainu no nacistiem. Tagad viņš melo, ka visa Eiropa bijusi Hitlera pusē jau Otrā pasaules kara laikā un Krievijai atkal esot jāaizstāvas pret visu kolektīvo Rietumu uzbrukumu. Kā gada laikā Krievijas dezinformācija pāraugusi arvien absurdākos melos?
«Re:Check» pārbauda: Elektrovelosipēdu izloze vai krāpnieku mēģinājums tikt pie datiem?
«Re:Check» pārbauda: Elektrovelosipēdu izloze vai krāpnieku mēģinājums tikt pie datiem?
Aptuveni 12 000 "Facebook" lietotāju noticējuši viltus konkursam, kurā piedāvāta iespēja bez maksas tikt pie jauna elektrovelosipēda. Fiktīvā konkursa "organizētājs" ir kāds anonīms konts ar nosaukumu "E-bike", kas izlozi piedāvā tikai janvārī izveidotās "Facebook" lapās dažādās valstīs un valodās. Patiesībā velosipēdi netiek izlozēti un konkursa "organizētāji", visdrīzāk, mēģina izkrāpt cilvēku bankas informāciju vai novirzīt viņus uz, iespējams, nedrošām interneta lapām.
«Re:Check» pārbauda: Vai tiešām Eiropas Komisija plāno liegt apkurē izmantot malku?
(papildināts)
«Re:Check» pārbauda: Vai tiešām Eiropas Komisija plāno liegt apkurē izmantot malku? (papildināts)
Janvāra vidū Latvijas Meža īpašnieku biedrība izplatīja paziņojumu, kura virsrakstā aicina no Eiropas Savienības (ES) direktīvas svītrot "aizliegumu izmantot malku un šķeldu siltumapgādē". Asociācijas aicinājumu pārpublicēja daži ziņu portāli, un runas par "malkas aizliegšanu" sāka izplatīties arī sociālajos medijos. "Re:Check" secināja, ka biedrības paustais ir pārspīlēts un maldinošs. Viens no direktīvas priekšlikumiem paredz nākotnē vairs ar dažādiem atbalsta mehānismiem neveicināt meža biomasas jeb koksnes kurināmā izmantošanu katlumājās, taču netiek plānots to aizliegt. Piedāvātie ierobežojumi attiecas uz centralizētās siltumapgādes katlumājām, kurās pamatā izmanto šķeldu. Tie neskar malkas vai cita koksnes kurināmā izmantošanu individuālajās krāsnīs.
«Re:Check» pārbauda: Vai ES imports no Krievijas aizvadītajā gadā auga par spīti sankcijām?
«Re:Check» pārbauda: Vai ES imports no Krievijas aizvadītajā gadā auga par spīti sankcijām?
Gada sākumā ASV strādājošais medijs "Politico" rakstīja, ka Eiropas Savienība joprojām pilda Krievijas kasi. Žurnālisti infografikā parādīja, ka pērn no februāra līdz augustam Eiropas Savienībā no Krievijas importēto preču vērtība bijusi lielāka nekā šajā pašā laika posmā gadu iepriekš. Vai Eiropas Savienības imports no Krievijas aizvadītajā gadā auga par spīti sankcijām?
«Re:Check»: Vai Brantei taisnība par telekanālu «Doždj?»
«Re:Check»: Vai Brantei taisnība par telekanālu «Doždj?»
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ieva Brante ("Apvienotais saraksts") otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja, ka telekanāls "Doždj" joprojām demonstrē necieņu pret Latvijas valsti un atsakās pildīt tās likumus, kas esot "vairāk nekā pretīgi". Kā argumentus šim viedoklim Brante minēja sekojošo: pēc licences zaudēšanas medijs esot teicis, ka lēmumu nepārsūdzēs, bet tagad to dara; tas maldinājis par plāniem Latvijā, uzreiz cenšoties iegūt licenci citā valstī; medijs savām pārraidēm joprojām nav nodrošinājis skaņu celiņu latviešu valodā. "Re:Check" secināja, ka divi pirmie deputātes apgalvojumi neatbilst patiesībai, bet trešais nav pamatots.
«Re:Check» pēta: Kam ticēt par Covid-19?
«Re:Check» pēta: Kam ticēt par Covid-19?
Kamēr vieni sociālo mediju maldinātāji biedē ar it kā gaidāmiem ierobežojumiem, citi stāsta, ka Covid-19 plosās tikpat smagi kā kādreiz. Taču tagad tam uzmanību vairs nepievēršot, jo par to vairs nemaksājot un valdībai esot citas prioritātes.
«Re:Check» pēta: Vai banku norēķini ļauj sabiedrību kontrolēt?
«Re:Check» pēta: Vai banku norēķini ļauj sabiedrību kontrolēt?
Sociālo mediju telpā Latvijā kļuvuši populāri dažādi ieraksti, ka valdības cenšas atbrīvoties no skaidras naudas, jo banku norēķini ļaujot sabiedrību kontrolēt. Nesen vairāki tūkstoši cilvēku dalījušies ar kādu ierakstu, kurā paziņots, ka skaidra nauda ir "karalis". Tajā stāstīts, ka vienmēr vajagot maksāt tikai ar to, un uzburta idealizēta aina, kā šādā gadījumā naudas summa paliekot nemainīga. 
«Vācieši vairs negrib palīdzēt Ukrainai». Vai Latvijas mediji pārpublicē Krievijas propagandu?
«Vācieši vairs negrib palīdzēt Ukrainai». Vai Latvijas mediji pārpublicē Krievijas propagandu?
Portāli "Otkrito.lv" un "NRA.lv" publicējuši rakstu, kurā nekorekti pārstāstīts ASV medija "The Washington Post" izklāsts par Vācijas iedzīvotāju gatavību atbalstīt Ukrainu. Tajā paziņots, ka vācieši vairs negrib palīdzēt Ukrainai un šī vēlme vājinoties tieši proporcionāli bēgļu skaitam valstī, taču "The Washington Post" publikācijā tādu secinājumu nav. Tekstu sakritība liek domāt, ka abi Latvijas portāli ziņu ņēmuši nevis no pirmavota, bet Krievijas medijiem, kuros saturs sagrozīts atbilstoši Kremļa propagandas naratīviem.
«Re:Check»: Vai jaunās Saeimas deputātam Kulbergam taisnība, ka minimālā alga ir padomju standarts,...
«Re:Check»: Vai jaunās Saeimas deputātam Kulbergam taisnība, ka minimālā alga ir padomju standarts, kas daudzās valstīs nepastāv?
Iepriekšējā Saeima savā pēdējā sēdē oktobra beigās gandrīz vienbalsīgi nolēma palielināt minimālo algu. Nākamgad tā būs 620 eiro, bet vēl pēc gada – 700 eiro pirms nodokļu nomaksas. Pret to iebilda Latvijas Darba devēju konfederācija. Uzņēmēji netiekot uzklausīti, viņiem pārāk strauji augšot darbaspēka izmaksas, par to varot lemt tikai jaunā Saeima.
«Re:Check»: Sociālajos medijos izplatās maldi, ka sarkanās mušmires nāk par labu veselībai
«Re:Check»: Sociālajos medijos izplatās maldi, ka sarkanās mušmires nāk par labu veselībai
Aizvadītajā nedēļā mediji ziņoja, ka Valmieras pusē iepērk mušmires. It kā ārstnieciskiem nolūkiem, lai gan uzpircēju patieso mērķi noskaidrot nav izdevies. Sociālajos medijos tikmēr izplatās dažādi maldi par sarkano mušmiri. To droši varot ēst, un tā pat palīdzot pret dažādām veselības kaitēm. Bet sabiedrībai to nestāstot, jo, atzīstot sēnes efektivitāti, tiktu traucēts "oficiālās medicīnas bizness".

Vairāk

Svarīgākais šobrīd