Eva Johansone (Ikstena)

LTV žurnāliste un LSM.lv autore

Apskatīt autora rakstus: Latviski Krieviski

Ārpus ētera
Raidieraksts «Valis». Sarunas par latviešu valodu – publiskā runa
Raidieraksts «Valis». Sarunas par latviešu valodu – publiskā runa
Pēdējos gados Latvijā plaukst un zeļ apmācību programmas, kas veltītas publiskās runas apgūšanas mākslai. Sevis prezentēšanā un plašas auditorijas uzrunāšanā ļoti būtisku lomu ieņem laba un pareiza latviešu valoda. Kādus principus ievērot brīdī, kad jāuzrunā daudz cilvēku?
Raidieraksts «Valis». Kāda ir pareiza latviešu valoda?
Raidieraksts «Valis». Kāda ir pareiza latviešu valoda?
Ko tieši mēs saprotam ar pareizu vai nepareizu latviešu valodu? Vai lietojam pārāk daudz vai pārāk maz komatu? Kas ir biežāk pieļautās valodas kļūdas? Kas latviešu valodu zina labāk – valodnieki vai rakstnieki? Raidierakstā "Valis" par latviešu valodas pareizību, nepareizību, kļūdām, attīstību un svešvalodu ietekmi stāsta valodniece, tulkotāja, lektore, raidieraksta "Pieturzīmes" veidotāja Aiga Veckalne, uzsverot, ka valoda ir kā upe, kas var pastāvēt, tikai mainoties. Tēmu komentē arī reperis ansis un pasākumu vadītājs Renārs Zeltiņš.
Eva Johansone: Mazā latviešu valodas kladīte
Eva Johansone: Mazā latviešu valodas kladīte
Ko drīkst un nedrīkst latviešu valodā? Kas ir pareiza vai nepareiza latviešu valoda? Kā saglabāt latviešu valodu digitālajā telpā? Kādēļ es lietoju pārāk daudz komatu? Kā atgriezt bērnos lasītprieku? Kā apzināt fantastisko mūsu valodas vēsturi un vērtību? Starptautiskajā dzimtās valodas dienā publicējam sarunām par latviešu valodu veltītu raidierakstu "Valis".
Raidieraksts «Valis». Sarunas par latviešu valodu – lasītprasme
Raidieraksts «Valis». Sarunas par latviešu valodu – lasītprasme
Latviešu valoda ir viens no vaļiem, uz kura balstās mūsu identitāte. Tā ir sargājama, liela, skaista un reizēm arī navigējama daudzo ietekmju ūdeņos. Raidieraksta "LSMnīca" ciklā "Valis" žurnāliste Eva Johansone kopā ar zinošiem sarunu biedriem mēģina uzzināt vairāk par mūsu valodu.
Eva Johansone: Kultūras frizūras
Eva Johansone: Kultūras frizūras
Reiz izstādē satiku Džemmu Skulmi, kura paziņoja, ka vakaros vienmēr skatoties LTV Kultūras ziņas. Pavaicāju, kurus jaunumus gaida visvairāk, taču viņa atmeta ar roku: "Neklausos tos jūsu tekstus, abi ar Raginska kungu runājat parāk ātri. Man svarīgi paskatīties, kāda tev frizūra un kleita. Esmu vizuāls cilvēks, tādēļ skatos, kas krāšņs!"
Eva Johansone: Kādēļ 8. marta ziedu vietā nopirku zaļojošu laukumiņu Ganā?
Eva Johansone: Kādēļ 8. marta ziedu vietā nopirku zaļojošu laukumiņu Ganā?
Pirms desmit gadiem es saņēmu vēstuli no latvietes Lindas, kura jau ilgstoši uzturējās Gvatemalā. Viņa bieži viesojās Čahabālas ciematā, kas atrodas kalnainā apvidū, aptuveni 30 minūšu braucienā no Gvatemalas otras lielākās pilsētas. Viņa, redzot, cik grūtos apstākļos norit Čahabālas bērnu ikdiena, aicināja draugus ziedot, lai nopirktu ģimenēm vistas, apģērbu un skolai nepieciešamās lietas. 
Eva Johansone: Divas svarīgas stundas nedēļā
Eva Johansone: Divas svarīgas stundas nedēļā
Reiz lasīju, ka Austrālijā veiktā pētījumā secināts, ka cilvēki, kuri vismaz divas stundas nedēļā velta brīvprātīgajam darbam, jūtas laimīgāki. Kādēļ tieši divas stundas nedēļā? Tās ir apmēram 100 stundas gadā. Palīdzēšana citiem, negaidot atalgojumu, ceļot pašapziņu un vairojot prieku. Piedevām, stiprinot demokrātiju un vietējo kopienu. Šodien, 5. decembrī, pasaulē svin Starptautisko brīvprātīgo dienu.
Izturēt slavu -  Eva Johansone par filmas «Influenceri» tapšanas aizkulisēm
Izturēt slavu - Eva Johansone par filmas «Influenceri» tapšanas aizkulisēm
Vasarā, stāvot tramvaja pieturā, sapratu, ka atpazīstu balss īpašnieci, kura netālu runā pa  telefonu. Pēc brīža ieskanējās citas balsis. Arī tās atpazinu bez grūtībām. Līdzās stāvošais puisis šķirstīja “Instagram” storijus, un, neredzot runātājus, pārsteigta secināju, ka atpazīstu gandrīz visus. Veicot izpēti un gatavojoties filmai “Influenceri”, piesekoju iespējami daudziem Latvijas “Instagram” influenceriem, un divu gadu garumā sekoju līdzi viņu paradumiem un veidam, kā viņi uzrunā savu auditoriju. 
Eva Johansone: Atbalsts jaunatnes NVO ne tikai vārdos
Eva Johansone: Atbalsts jaunatnes NVO ne tikai vārdos

Pirms 10 gadiem Eiropu uzrunāju kā Latvijas Jaunatnes padomes prezidente, 22. jūlijā - kā Eirovīzijas gada kora pasākuma vadītāja. Apmests skaists desmitgades loks. Saprotu, cik daudz mani tomēr veidojusi nevalstisko organizāciju (NVO) vide.

«Momentuzņēmums»: Iepirkšanās un ziedošana
«Momentuzņēmums»: Iepirkšanās un ziedošana

Divas dienas filmējām labdarības veikalu "Otrā elpa". Desmitos no rīta iekārtojos stūrīti un vēroju cilvēkus, kā arī veikalā atrodamās lietas. Kā jau ierasts, īsi pirms Adventes laika - vieni ziedo, otri iepērkas! 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd