Elīna Lapiņa

ReTV

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Dobele bez sniegavīriem, Jelgava tērē pat 150 000 eiro. Kā pašvaldības pošas Ziemassvētkiem?
Dobele bez sniegavīriem, Jelgava tērē pat 150 000 eiro. Kā pašvaldības pošas Ziemassvētkiem?
Ziemassvētki tuvojas arvien straujākiem soļiem, un ne viens vien jau sācis domāt par dāvanu pirkšanu un sava mājokļa sapošanu svētkiem. Arī pašvaldībās egles jau iedegtas un uzstādīti dažādi rotājumi – atkarībā no rocības kādā vietā vairāk, kādā mazāk. Finansējums, ko reģionos atvēl dekorācijām, svārstās no dažiem tūkstošiem eiro līdz pat 150 tūkstošiem eiro. Arī Jaunā gada uguņošanas visur nebūs.
Kur nonāk izglītības iestāžu virtuves atkritumi?
Kur nonāk izglītības iestāžu virtuves atkritumi?
Jau pavisam drīz – vien pēc pusotra mēneša – Latvijā būs obligāta bioloģisko atkritumu šķirošana. Dažās pašvaldībās to jau praktizē – galvenokārt Rīgā un Pierīgā, dažās pamazām sāk piedāvāt iedzīvotājiem un uzstādīt brūnos konteinerus, citviet tas vēl priekšā. Tā kā daļu no bioloģiskajiem atkritumiem veido arī virtuves atkritumi, tad par to šķirošanu jau tiek domāts arī pašvaldību iestādēs – skolās un bērnudārzos, kur ēdienu ik dienu pagatavo krietni vien lielākos apjomos nekā mājsaimniecībās.
Divi mēneši kopš postošā negaisa: līdz sniegam steidz pabeigt cietušo jumtu labošanu
Divi mēneši kopš postošā negaisa: līdz sniegam steidz pabeigt cietušo jumtu labošanu
Vairāk nekā divus mēnešus pēc postošās vētras un negaisa ar lielgraudu krusu, kurā cieta vairāk nekā viens tūkstotis mājsaimniecību un vairāki desmiti pašvaldības īpašumu Dobeles un Augšdaugavas novados, daļa cietušo jau ir zem jauna jumta, citi gan tikai daļēji, vēl kādam ir aizķeršanās ar apdrošinātāju, kā arī veidojas rinda pie būvniekiem.
Vai pašvaldību policijas gatavas ķert ātruma pārkāpējus?
Vai pašvaldību policijas gatavas ķert ātruma pārkāpējus?
Jau vairāk nekā divus mēnešus arī pašvaldību policijas var kontrolēt atļautā braukšanas ātruma ievērošanu, kā arī sodīt par pārkāpumiem. Šobrīd gan nav informācijas, ka kāda no pašvaldību policijām šīs tiesības izmantotu. Tam ir nepieciešami tehniskie līdzekļi, piemēram, radari. Vairākas uzrunātās pašvaldību policijas norāda – vajadzīgais aprīkojums izmaksā dārgi un šobrīd arī grūti paredzēt, vai un cik daudz naudas pašvaldības budžetā tam atradīsies. Vienlaikus ar nākamā gada 1. janvāri katrā pašvaldībā būs jābūt pašvaldības policijai, bet joprojām ir dažas, kurās tādas nav. Kāda tā būs un cik cilvēku sastāvā, tas arī atkarīgs no finansējuma.
«Aizstājiet ar normālu oficiantu!» – sociālo uzņēmumu pieredze līdz šim ne vienmēr viegla
«Aizstājiet ar normālu oficiantu!» – sociālo uzņēmumu pieredze līdz šim ne vienmēr viegla
"Šo kropli aizstājiet ar normālu oficiantu" – frāze, kas pateikta par cilvēku ar īpašām vajadzībām, kurš bija pieņemts darbā kafejnīcā Ogrē – sociālajā uzņēmumā ar mērķi nodarbināt cilvēkus ar invaliditāti.  1.aprīlī Sociālā uzņēmuma likumam apritēja pieci gadi. Šobrīd Latvijā darbojas vairāk nekā 200 sociālie uzņēmumi. Un pa šiem gadiem sociālajā uzņēmējdarbībā ir daudz pieredzes stāstu. Piemēram, Ogrē ceļš uz vienu no idejām par sociālo uzņēmumu nav bijis viegls, bet pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem, iespējams, jau drīz ar trešo reizi iecere izdosies.
Ģimenes ārsti jūtas nenovērtēti – trūkst naudas, apsver arī domu streikot
Ģimenes ārsti jūtas nenovērtēti – trūkst naudas, apsver arī domu streikot
"Pārslodze, izdegšana", "ģimenes apstākļu dēļ nevaru atļauties pārtraukt, citos apstākļos būtu ko pārdomāt", "pieauguši prakses uzturēšanas izdevumi", – šie ir tikai daži izteikumi no šogad veiktās ģimenes ārstu aptaujas par to, kāds ir viņu noskaņojums un nākotnes plāni. Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijā norāda, ka aptuveni 50% no kolēģiem jūtas nenovērtēti, pārguruši, ir finansiālas problēmas, problēmas piesaistīt papildu darbiniekus, un gandrīz 50% no kolēģiem apsver iespēju pārtraukt sadarbību ar Nacionālo veselības dienestu.
Drūpošs apmetums, no balkoniem krītošas detaļas un citas problēmas – daudzdzīvokļu ēku stāvoklis Lat...
Drūpošs apmetums, no balkoniem krītošas detaļas un citas problēmas – daudzdzīvokļu ēku stāvoklis Latvijā dažāds
Dzīvojamo ēku tehniskais stāvoklis Latvijā ir ļoti dažāds. Ir ēkas, kas uzturētas, ir, kam uzmanība pievērsta mazāk. Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijā norāda, – ir pat tik bēdīgi piemēri, kur dzīvokļu īpašniekiem drosmīgi jāpasaka, ka viņu ēku vairs pat nav ekonomiski pamatoti atjaunot. Tas gan vairāk skar koka būves, kas celtas pagājušā gadsimta sākumā. Bet kā ir ar pārējiem daudzdzīvokļu namiem, kas būvēti vēl pirms dažiem desmitiem gadu?
Kurš maksās, un kur likt vairs nelietojamo? Latvija [pus]ceļā uz tekstila atkritumu savākšanas sistē...
Kurš maksās, un kur likt vairs nelietojamo? Latvija [pus]ceļā uz tekstila atkritumu savākšanas sistēmu
Latvija ir viens no lietotā tekstila galamērķiem Eiropā, kas nozīmē samērā daudz zemākas kvalitātes apģērba, kas arī kalpo mazāk. Tas savukārt rada izaicinājumus ar tekstila atkritumiem, jo lielāko daļu nevar vairs atkārtoti izmantot. Līdzās neskaidrībai, ko iesākt ar vairs nelietojamu tekstilu, pašlaik aktuāls jautājums ir par to, kurš maksās par tekstila atkritumu dalīto vākšanu. Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums pieļauj maksas iekļaušanu sadzīves atkritumu tarifā, bet ministrija vēlas sistēmā iekļaut arī ražotāju atbildību.
Ziemassvētku dāvināšanas prieks – vai krīzes važās?
Ziemassvētku dāvināšanas prieks – vai krīzes važās?
Šis laiks, kad dārdzības dēļ arvien vairāk piedomājam pie saviem tēriņiem, daudziem liek arī apsvērt, ko un cik daudz atļauties šajos Ziemassvētkos, kādas dāvanas saviem tuvākajiem pirkt? Tas dzirdams gan savstarpējās sarunās, gan arī dažādas aptaujas rāda, ka daudzi dāvanām šogad tērēs mazāk, bet neliela daļa tās neiegādāsies vispār.
Smēķē un alkoholu lieto arvien gados jaunāki skolēni; atkarību izraisošās vielas iegādāties palīdz p...
Smēķē un alkoholu lieto arvien gados jaunāki skolēni; atkarību izraisošās vielas iegādāties palīdz pieaugušie
Šī gada pirmajā pusgadā fiksēti teju 1400 gadījumi, kad nepilngadīgais smēķējis vai glabājis tabakas izstrādājumus un citus smēķēšanas produktus. Savukārt par alkohola lietošanu – 889 gadījumi. Valsts policijā norāda, tendence, varētu teikt, ir nemainīga un problēma aizvien aktuāla. Nepilngadīgo kontrolē un uzraudzībā iesaistās arī pašvaldību policijas darbinieki, pašas pašvaldības, skolas, arī sociālie dienesti.
Nomaļāki ciemi paliek tukšāki. Kādas ir to nākotnes iespējas?
Nomaļāki ciemi paliek tukšāki. Kādas ir to nākotnes iespējas?
Par to, ka lauki paliek arvien tukšāki, pēdējos gados dzird runājam bieži. Attālāku un nomaļāku
pagastu iedzīvotāji dažkārt atceras, kā savulaik ciemā kūsāja dzīvība, bet tagad ir kļuvis klusāks – daudzi aizbraukuši vai pārcēlušies uz dzīvi pilsētā. Kādas ir ciemu nākotnes iespējas?
Saplēsti podi un veci televizori pie konteineriem – cilvēki aizvien neprot šķirot atkritumus
Saplēsti podi un veci televizori pie konteineriem – cilvēki aizvien neprot šķirot atkritumus
Pēc mazliet vairāk nekā 10 gadiem atkritumu poligonos varēs noglabāt tikai desmito daļu no kopējā sadzīves atkritumu daudzuma. Tas nozīmē, ka atkritumi būs jāšķiro vēl vairāk un rūpīgāk. Tomēr novērojot, kas dažreiz notiek, piemēram, pie daudzdzīvokļu māju atkritumu konteineriem, jāsecina, ka daļai sabiedrībai trūkst izpratnes un atbildības. Un, lai arī atkritumu apsaimniekotāji un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā norāda, ka situācija uzlabojas, sabiedrība par atkritumu šķirošanu jāturpina izglītot.
Iedzīvotāji arvien vairāk izvēlas lētākas preces, pirkumi kļūst pārdomātāki
Iedzīvotāji arvien vairāk izvēlas lētākas preces, pirkumi kļūst pārdomātāki
Pieaugot pārtikas cenām, daļa iedzīvotāju arvien vairāk sāk izvērtēt savus pirkumus – iegādājas mazāk preču, izvēlas lētākās un lūkojas pēc akcijām. To, ka iepirkšanās paradumi mainās, izjūt arī tirgotāji, taču pagaidām, kamēr ir vasara un izdevumu ir salīdzinoši mazāk, iedzīvotājiem arī noskaņojums labāks, līdz ar to reālo ainu varēs novērot rudenī.
Līdz Dziesmu un deju svētkiem gads. Vai repertuārs apgūts?
Līdz Dziesmu un deju svētkiem gads. Vai repertuārs apgūts?
Šobrīd, kad liela uzmanība pievērsta karam Ukrainā un pieaugošajai dārdzībai, daudziem jau piemirsies, ka vēl tikai pirms diviem, trīs mēnešiem sākām atgriezties ikdienas ritmā pēc Covid-19 ierobežojumiem. Tad arī beidzot kopā varēja sanākt deju kolektīvi un arī kori aktīvi atsāka mēģinājumus. Kolektīviem šis ir saspringts laiks, jāgatavojas Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem, kas notiks nākamgad. Covid-19 laiks gan radīja bažas, vai dziedātājiem un dejotājiem nebūs zudusi vēlme turpināt darboties un kāda būs izpildījuma kvalitāte.
Skolām un ēdinātājiem satraukums par skolēnu pusdienām rudenī
Skolām un ēdinātājiem satraukums par skolēnu pusdienām rudenī
Dažus produktus jau tagad vairs nevar atļauties, un skolās ēdienkarte kļūst vienveidīgāka. Cenām turpinot augt, ar bažām tiek gaidīts rudens. Vai jaunajā mācību gadā varēs izpildīt pat minimumu, gatavojot pusdienas skolēniem? Skolu ēdinātāji jau agrāk norādījuši, ka valstī noteiktā pusdienu dotācija 1,42 eiro 1.–4.klašu skolēniem nav pietiekama.
Ar sabiedrības līdzdalību dokumentē liecības par dzīvi Latvijā pēdējos 70 gados
Ar sabiedrības līdzdalību dokumentē liecības par dzīvi Latvijā pēdējos 70 gados
Banāns – nekur vēl nebija redzēts, un tā garša sagādāja vilšanos; vienas no pirmām rotaļlietām – gumijas vai papīra lellītes; citā ģimenē ar skaidām pildīts lācis, kas palicis ar vienu kāju; komunālo dzīvokļu šaurība un stāsti par laiku, kad modē nāca krimplēna apģērbs. Latvijas Nacionālais vēstures muzejs izveidojis digitālu platformu “Gadsimta stāsti”, lai ar sabiedrības līdzdalību dokumentētu liecības par aptuveni pēdējo 70 gadu cilvēku ikdienas dzīvi Latvijā.
Pirmais mēnesis ar taromātiem: dažviet Latvijā tie darbojas veiksmīgi, citviet – stāv dīkā
Pirmais mēnesis ar taromātiem: dažviet Latvijā tie darbojas veiksmīgi, citviet – stāv dīkā
Ir pagājis jau mazliet vairāk nekā viens mēnesis, kopš Latvijā sākusi darboties depozīta iepakojuma sistēma. Tās operators norādīja, ka līdz 1. martam atpakaļ nodoti jau ap 100 tūkstoš iepakojumu un ar katru dienu apjoms palielinās, jo pieaug arī veikalos piegādāto depozīta iepakojumu skaits. Kā jau tik liela mēroga projektā, sākumā neiztikt arī bez pārpratumiem un neatbilstībām, tāpēc arī noteikts pusgada pārejas laiks.
Neatbraukušo ārvalstu viesu dēļ Zemgalē tūrisma objekti strādā taupīgā režīmā
Neatbraukušo ārvalstu viesu dēļ Zemgalē tūrisma objekti strādā taupīgā režīmā
Viena no Zemgales un visas Latvijas tūrisma pērlēm ir Rundāles pils. Covid-19 radīto ierobežojumu dēļ nu jau otrajā pandēmijas gadā apmeklētāju skaits tūrisma objektā ievērojami samazinājies. Tas radījis finansiālus zaudējumus. Tiesa, kā Kultūras ministrijas pakļautībā esošs muzejs Rundāles pils saņēmusi atbalstu no valsts. Arī reģiona pašvaldību tūrisma objektiem šo laiku pārdzīvot bijis vieglāk nekā privātiem uzņēmējiem.
Uzsākta ziedojumu vākšanas kampaņa bērniem ar mācīšanās traucējumiem
Uzsākta ziedojumu vākšanas kampaņa bērniem ar mācīšanās traucējumiem
Ar katru gadu pieaug to bērnu skaits, kuriem tiek diagnosticēti dažādi traucējumi, kas apgrūtina zināšanu un prasmju apguvi, norāda sabiedriskā labuma organizācija “Brīnummāja” Cēsīs, kas sniedz atbalstu bērnu attīstības veicināšanā. Nupat sākta ziedojumu kampaņa, lai bērniem ar mācīšanās un valodas attīstības traucējumiem mācīties būtu vieglāk.
«Rail Baltica» reģionālo staciju projekts aktualizē jautājumu par Bauskas apvedceļu
«Rail Baltica» reģionālo staciju projekts aktualizē jautājumu par Bauskas apvedceļu
Par “Rail Baltica” projektu nu jau dzirdam arvien biežāk un skaļāk – būvniecība jau sākusies Rīgas Centrālajā stacijā, maijā tiks uzsākta arī lidostā “Rīga”, un vienlaikus šobrīd aktīvi noris arī projektēšanas darbi pārējās pašvaldībās, kur plānota jaunā dzelzceļa līnija un reģionālās stacijas. Tikmēr Bauskas novadā vēl aktuālāks kļuvis jautājums par Bauskas apvedceļa nepieciešamību. 
Sācies Latvijas filmu maratons
Sācies Latvijas filmu maratons

Valsts svētku laikā tūrē devies filmu maratons “Latvijas kino Latvijai”. Kopā ar režisora Ivara Zviedra dokumentālo īsfilmu “Štābs Ipiķi” un Signes Baumanes animācijas filmu “Akmeņi manās kabatās” tūres laikā pie aizvien lielāka skatītāju pulka aizceļo arī Latvijas jaunākā spēlfilma “Modris”.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd