Edgars Zicāns

LSM.lv ziņu redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Kopš kara sākuma Ukrainā pieaugusi Latvijas iedzīvotāju interese par ieroču iegūšanu
Kopš kara sākuma Ukrainā pieaugusi Latvijas iedzīvotāju interese par ieroču iegūšanu
Kopš Krievijas sāktā kara pret Ukrainu 2022. gada 24. februārī pieaugusi Latvijas iedzīvotāju interese par ieroču atļauju kārtošanu un iegūšanu. Lai arī šaujamieroču īpašnieku skaits Latvijā šajā laikā ir samazinājies, reģistrēto ieroču skaits audzis. Skaidrāka progresija vērojama tieši pašaizsardzībai reģistrēto ieroču pieaugumā. To apstiprina arī tirgotāji, norādot, ka cilvēki neslēpj savu interesi par šaujamieročiem pašreizējās ģeopolitiskās situācijas dēļ. 
Jaudīgs brauciens skarbajā Safari rallijā: Rovanpera uzvar pasaules čempionāta posmā Kenijā
(papildi...
Jaudīgs brauciens skarbajā Safari rallijā: Rovanpera uzvar pasaules čempionāta posmā Kenijā (papildināts)
Divkārtējais pasaules čempions Kalle Rovanpera ("Toyota Gazoo Racing") izcīnīja uzvaru pasaules rallija čempionāta (WRC) posmā Kenijā. Skarbajā Safari rallijā pilnu sezonu nestartējošais Somijas pilots bija vienīgais no vadošajiem braucējiem, kurš spēja izvairīties no šo sarežģīto sacensību mestajiem izaicinājumiem gan tehnikai, gan ekipāžai. 
Nē – suņu ķēdei, čipi arī kaķiem un mājas seskiem. No jūlija izmaiņas mājdzīvnieku labturības likumo...
Nē – suņu ķēdei, čipi arī kaķiem un mājas seskiem. No jūlija izmaiņas mājdzīvnieku labturības likumos (papildināts)
No jūlija Latvijā suņus, kas dzimuši pēc pērnā gada 31. augusta, būs aizliegts turēt pie ķēdes, nepieļaujot, lai dzīvnieks visu mūžu pavada piesiets. Mājdzīvnieku labturības uzlabošanai ieviestas arī citas prasības, piemēram, būs jāreģistrē arī kaķi un mājas seski. Tāpat valstī būs spēkā vairāk prasību audzētājiem, lai stingrāk kontrolētu dzīvnieku pavairošanu. To paredz Saeimā ceturtdien, 14. martā, galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Dzīvnieku aizsardzības un Veterinārmedicīnas likumos. 
Rallijā «Sarma» uzvaras laurus 14. gadu pēc kārtas plūc ārzemju braucējs
Rallijā «Sarma» uzvaras laurus 14. gadu pēc kārtas plūc ārzemju braucējs
Gulbenes novadā 10. februārī noslēdzās Latvijas rallija čempionāta (LRČ) otrais posms – tradicionālais ziemas rallijs "Sarma", kurā arī šogad uzvaru rallija kopvērtējumā izcīnīja ārzemju pilots – igaunis Egons Kaurs, kurš startēja ar "Hyundai i20 VRT" spēkratu. Tādējādi jau 14 gadus latviešu braucēji nav spējuši izcīnīt absolūto uzvaru šajā rallijā.
WRC sezonas startā Montekarlo rallijā Nevils izcīna «maksimālo» uzvaru
(papildināts)
WRC sezonas startā Montekarlo rallijā Nevils izcīna «maksimālo» uzvaru (papildināts)
Pasaules rallija čempionāta (WRC) 2024. gada sezonas pirmajā posmā leģendām apvītajā Montekarlo rallijā uzvaru izcīnījis beļgu rallists Tjerī Nevils ("Hyundai Shell Mobis"), kurš pēc 17 ātrumposmiem sacensību finišā tuvāko sekotāju apsteidza par 16 sekundēm. Braucējs šajā rallijā izcīnīja maksimālo iespējamo kopvērtējuma punktu skaitu.
Pasaules rallija čempionāta 2024. gada sezona paies pārmaiņu zīmē un ar svētkiem Latvijas autosporta...
Pasaules rallija čempionāta 2024. gada sezona paies pārmaiņu zīmē un ar svētkiem Latvijas autosportam
Ar atsvaidzinātu sacensību kalendāru un komandu sastāviem atnākusi pasaules rallija čempionāta (WRC) 2024. gada sezona. Lai arī ieviesta jauna punktu skaitīšanas sistēma, kuras mērķis ir saglabāt intrigu visa rallija garumā, esošā pasaules čempiona izvēle sportiskajā plaukumā nestartēt pilnu sezonu raisījusi runas par WRC stagnāciju. Tomēr, neraugoties uz to, WRC 52. sezona būs kā svētki pašmāju autosportam, jo pirmo reizi vēsturē Latvija uzņems pasaules čempionāta posmu.
Latvijas rallija sezonas ievadā Alūksnē pēdējā ātrumposmā uzvaru izrauj Blūms/Eglītis
Latvijas rallija sezonas ievadā Alūksnē pēdējā ātrumposmā uzvaru izrauj Blūms/Eglītis
Latvijas rallija čempionāta (LRČ) sezona sākusies ar pašmāju ekipāžas Emīls Blūms/Didzis Eglītis ("Mitsubishi Lancer Evo IX") panākumu ziemīgajā "Rally Alūksne", kas piektdien un sestdien norisinājās Alūksnes apkārtnes ceļos un pulcēja kuplus skatītāju pulkus. Blūms pēdējā ātrumposmā spēja atgūt vairāk nekā 8 sekundes un izraut uzvaru. 
Ar 2025. gadu tabakas izstrādājumus drīkstēs pirkt no 20 gadu vecuma, e-cigaretes – bez garšas
(papi...
Ar 2025. gadu tabakas izstrādājumus drīkstēs pirkt no 20 gadu vecuma, e-cigaretes – bez garšas (papildināts)
No 2025. gada 1. janvāra cigaretes un citus tabakas izstrādājumus, tabakas aizstājējproduktus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un uzpildes tvertnes turpmāk nedrīkstēs pirkt līdz 20 gadu vecumam. To paredz Saeimā ceturtdien, 11. janvārī, trešajā – galīgajā – lasījumā atbalstītie grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā. Tāpat no 2025. gada būs aizliegts tirgot elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumus un tabakas aizstājējproduktus ar aromatizētājiem, izņemot tādus, kas rada tabakas smaržu vai garšu. 
«Bariņš pīpējošu deputātu» – tomēr nolemj saglabāt iespēju smēķēt Saeimas un valdības ēkās
(papildin...
«Bariņš pīpējošu deputātu» – tomēr nolemj saglabāt iespēju smēķēt Saeimas un valdības ēkās (papildināts)
Pretēji plānotajam Saeimas un Ministru kabineta ēkās tomēr būs iespēja smēķēt telpās, kas tam īpaši ierīkotas. To paredz ceturtdien, 11. janvārī, Saeimā atbalstītais opozīcijas deputāta Ingmāra Līdakas ("Apvienotais saraksts") priekšlikums, galīgajā lasījumā pieņemot grozījumus Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā.
Citāds notikumu apskats. Kā 2023. gads nenovēršami mainīja 2024. gadu?
Citāds notikumu apskats. Kā 2023. gads nenovēršami mainīja 2024. gadu?
Ikreiz ap gadumiju medijos aizvadītais gads tiek guldīts vēstures annālēs, veidojot visdažādākos gada notikumu apskatus, kur tiek pieminētas konkrētā gada zīmīgākās norises. Portāls LSM.lv izvēlējās šī gada spilgtākos notikumus pašmāju un ārvalstu politikā, kultūrā un sportā izmantot kā tālskati nākotnē, lai skaidrotu – kā 2023. gads nenovēršami izmainījis jauno, 2024. gadu. 
Hipotekāro kredītu pārkreditēšanu citā bankā plāno atvieglot un padarīt lētāku
(papildināts)
Hipotekāro kredītu pārkreditēšanu citā bankā plāno atvieglot un padarīt lētāku (papildināts)
Lai atvieglotu kreditētāja nomaiņu hipotekāro kredītu ņēmējiem, plāno samazināt šī pakalpojuma izmaksas, atcelt reklāmas aizliegumu hipotekārajiem kredītiem un noteikt, ka kredītņēmējam nebūs jāsaņem esošā kredīta devēja piekrišana, lai dotos pie citas kredītiestādes. To paredz valdībā atbalstītās izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības un citos likumos. Lai atvieglojumi stātos spēkā, tie vēl jāatbalsta Saeimai.
Latvija rosinās Eiropas Savienībai aizliegt Krievijas graudu importu
(papildināts)
Latvija rosinās Eiropas Savienībai aizliegt Krievijas graudu importu (papildināts)
Latvija rosinās Eiropas Savienībai (ES) aizliegt graudu importu no Krievijas, par to vienojusies valdība. Pašlaik no Krievijas un tostarp tās okupētajām teritorijām Ukrainā, Eiropas Savienībā ieplūst agresorvalsts graudi, kas ir ievērojami lētāki par tirgus cenu. Daļa šo graudu paliek Latvijā un citās Eiropas valstīs. 
Vai Fico vadībā Slovākija var nonākt līdz katastrofai? Saruna ar slovāku aktīvistu
Vai Fico vadībā Slovākija var nonākt līdz katastrofai? Saruna ar slovāku aktīvistu
Pēdējā laikā Slovākija nonākusi Eiropas uzmanības centrā, jo pie tās valdības stūres atgriezies prokrieviski noskaņotais politiķis Roberts Fico, kura vadībā valsts jau paziņojusi par militārās palīdzības apturēšanu Ukrainai. Taču ne mazāk satraucoši ir tas, kā Fico valdība ietekmēs iekšpolitiskos procesus, cīņu ar korupciju un dezinformāciju Slovākijā, sarunā ar portālu LSM.lv uzsvēra slovāku aktīvists un organizācijas "Mier Ukrajine" jeb "Ukrainas miers" dibinātājs Marians Kulihs. 
Satversmes tiesas spriedums Jūrmalai tomēr ļauj par iebraukšanu iekasēt 3 eiro visu gadu
(papildināt...
Satversmes tiesas spriedums Jūrmalai tomēr ļauj par iebraukšanu iekasēt 3 eiro visu gadu (papildināts)
Lēmums apturēt Jūrmalas domes ieceri iebraukšanas maksu pilsētā celt līdz 3 eiro un to piemērot visa gada garumā bijis nepamatots, nosprieda Satversmes tiesa (ST). Līdz ar to Jūrmalas dome uzvarējusi lietā, kurā apstrīdēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lēmumu apturēt izmaiņas. Tas nozīmē, ka par iebraukšanu Jūrmalā visa gada garumā būs jāmaksā 3 eiro.
Elektrības sadales tarifa daļas kāpumam nosaka griestus nākamajiem diviem gadiem
Elektrības sadales tarifa daļas kāpumam nosaka griestus nākamajiem diviem gadiem
No nākamā gada janvāra līdz 2025. gada 31. decembrim attiecībā uz elektroenerģijas lietotājiem – mājsaimniecībām – būs noteikti sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griesti. To paredz Saeimā otrajā – galīgajā – lasījumā atbalstītās izmaiņas trīs likumos – Elektroenerģijas tirgus likumā, Enerģētikas likumā un Likumā par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem. 
Kāpēc vīrieši Latvijā mirst jauni?
Kāpēc vīrieši Latvijā mirst jauni?
Gadu no gada veselība uzlabojas, sabiedrībā pieaug veselībpratība un arī vēlme uzlabot savu dzīves kvalitāti, tomēr uz Eiropas Savienības fona Latvijas iedzīvotāju veselība ir slikta. Īpaši izceļas vīrieši, kuri vairākos statistikas lauciņos atrodas tuvāk lejasgalam. Kāda ir vīriešu veselība Latvijā, un kādi ir ārstu novērojumi par kungu paradumiem? To īpašā rakstu sērijā portāls LSM.lv tirzās tuvākajās nedēļās, arī ārpus vīriešu veselības mēneša novembra.
Edgars Zicāns: Vai Latviju gaida garlaicīga pasaules rallija čempionāta viesošanās?
Edgars Zicāns: Vai Latviju gaida garlaicīga pasaules rallija čempionāta viesošanās?
Pēc astoņiem mēnešiem Latvijā pirmo reizi notiks pasaules rallija čempionāta (WRC) posms. Autosporta piekritēji to gaidījuši gadiem. Nezinātājam, ceļojot pa Kurzemi, vērojot ātri braucošas mašīnas un sagremojot gaisā uzrautos putekļus, visticamāk, augstākā līmeņa autorallija sacīkšu debija Latvijā būs tīri baudāms pasākums. Taču tas nemaina to, ka WRC ir kļuvis vienmuļš, reizēm pat – neintriģējošs.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd