Daiga Mazvērsīte

Latvijas Radio 2 žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Latviski Krieviski

Autora ziņas
«Nezināmais Imants Kalniņš»: Tautā mīlēta komponista dzimšana
«Nezināmais Imants Kalniņš»: Tautā mīlēta komponista dzimšana

Par Imanta Kalniņa kā tautas mīlēta komponista dzimšanu var uzskatīt 1967. gadu. Ar to būtībā sākas laika skaitīšana latviešu rokmūzikā, jo Imants Kalniņš sacerēja savas par leģendārām kļuvušās dziesmas Rolanda Kalniņa filmai "Elpojiet dziļi", kuru padomju iestādes atzina par nevēlamu un uz daudziem gadiem nolika tālu arhīva plauktā. Daiga Mazvērsīte par godu komponista Imanta Kalniņa 75. dzimšanas dienai piedāvā darbadienu rītos rubriku "Nezināmais Imants Kalniņš".

«Nezināmais Imants Kalniņš»: Strauja izaugsme jau studiju laikā
«Nezināmais Imants Kalniņš»: Strauja izaugsme jau studiju laikā

„Domāju, ka dziesma ir vispilnīgākais mūzikas veidols. Mūzika pašos pirmpamatos ir domāta dziedāšanai” tā teicis komponists Imants Kalniņš, kura dziesmas jau četrus gadu desmitus ir pazīstamas un mīļas katram latvietim. Dažas, mazāk zināmas muzikoloģe Daiga Mazvērsīte par godu komponista 75. dzimšanas dienai piedāvā paklausīties darbadienu rītos rubrikā "Nezināmais Imants Kalniņš".

Daiga Mazvērsīte: Cirks ir slēgts! Lai dzīvo cirks!
Daiga Mazvērsīte: Cirks ir slēgts! Lai dzīvo cirks!

Pirmoreiz Rīgas cirku es apmeklēju apmēram astoņu gadu vecumā kopā ar vectētiņu. Visspilgtāko iespaidu man sagādāja nevis klauni vai cauri degošam aplim lecoši tīģeri, bet gan gailis, kas, no klauna rokas pasprucis, ielidoja man blakus sēdošās sievietes kuplajos matos. Vispirms nodomāju, ka tas paredzēts scenārijā, taču kundze bļāva tik neganti, ka arī es baismīgi pārbijos, turklāt gaiļa knābis un sarkanās acis bija patiesi šausminošas.

Daiga Mazvērsīte: Piemetīsim pagalīti!
Daiga Mazvērsīte: Piemetīsim pagalīti!

Iemesli, kādēļ autori savos jaundarbos izvēlas pievērsties tai vai citai tēmai, allaž ir ļoti intriģējoši. Dažreiz personiski, dažreiz sociāli, dažreiz politiski – emocionāli vai aprēķina vadīti, un to noskaidrošana, protams, ir jebkura daiļdarba uztveres sastāvdaļa. Ir reizes, kad paša mākslinieka skaidrojums ļauj uz viņa veikumu paskatīties citām, saprotošākām acīm.

Daiga Mazvērsīte: Tīra dvēseles istabiņa
Daiga Mazvērsīte: Tīra dvēseles istabiņa

"Acis pelnu pilnas jums, Maestro, jums," reiz dziedāja Margarita Vilcāne, atstājot neatbildētu jautājumu, kas īsti ir šie pelni? Ja pelnus interpretē kā degšanas procesa pārpalikumu, tad, likumsakarīgi, šo jēdzienu itin droši var attiecināt uz radīšanas aktu, kura rezultātā autors dedzina pats sevi. Un radītajai liesmai pienāktos sasildīt apkārtējos - klausītājus, lasītājus, skatītājus. Aizrautīgā radītprieka iekvēlinātos un no pašradītās versmes bojāgājušos varam atrast pasaules un Latvijas mākslas laukā - pirmais, kas iešaujas prātā, ir mūziķis, dziedātājs Mārtiņš Freimanis, kam ne prātā nenāca lāpīt savu sagrauto veselību, jo par visu svarīgāka bija šī iekšējās degšanas radītā katarse.

Daiga Mazvērsīte: Izkrāsot dzīvi!
Daiga Mazvērsīte: Izkrāsot dzīvi!

Lai meklētu iedvesmu pelēkajā decembrī, devos uz mākslinieces Kristīnes Luīzes Avotiņas multimediālās izstādes „Sapņu upe” atklāšanu Rīgas mākslas telpā. Ne jau tikai Avotiņas uzlādējošo, sprādzienam līdzīgi spilgto krāsu dēļ, bet arī tāpēc, lai novērtētu, ko šajā „mākslas, mūzikas un tehnoloģiju izrādē” paveicis skaņu mākslinieks Uģis Vītiņš.

Infografika:  Latvijas Radio deviņdesmit gados
Infografika: Latvijas Radio deviņdesmit gados

1. novembrī Latvijas Radio svinēja 90. jubileju. 26. oktobrī iemirdzoties Latvijas Radio jaunajam uzrakstam uz Radiomājas fasādes un atklājot Latvijas Radio vēsturisko plāksni Radio ielā, sabiedriskais radio aizsāka jubilejas mēnesi. Arī lsm.lv sveic Latvijas Radio ar jubileju un piedāvā īsumā iepazīties un ieklausīties, kā radio attīstījās deviņdesmit gadu garumā.

 

Daiga Mazvērsīte: Aijas gaismā
Daiga Mazvērsīte: Aijas gaismā

Sestdien, 17.oktobrī, biju ļoti saviļņojoša notikuma lieciniece - Rēzeknē pirmizrādi piedzīvoja Latgales entuziastu grupas "Biļdis" veidotas dokumentālās filmas pirmizrāde. Tā veltīta Latgales dziedātājai Aijai, kura mūžībā aizgāja pirms apaļiem desmit gadiem, taču viņas atstātais dziesmu mantojums guva daudz cienītāju gan toreiz, gan tagad. Un Aija Rimša bija patiesi liels, oriģināls un līdz galam nenovērtēts talants - viņas personā apvienojās dziesmu melodiju un vārdu autore un neatkārtojamas enerģētikas piesātināta izpildītāja.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd