Baiba Kušķe

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Karogu pētniecība ir īsts detektīvdarbs – pētniece Anita Gailiša iepazīstina ar grāmatu «Stāvi stipr...
Karogu pētniecība ir īsts detektīvdarbs – pētniece Anita Gailiša iepazīstina ar grāmatu «Stāvi stipri, strādā droši»
Karogs ir viens no spēcīgākajiem un emocionālākajiem simboliem – uzskata karogu pētniece, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja speciāliste Anita Gailiša. Šo atziņu apstiprina tikko klajā nākusī viņas grāmata "Stāvi stipri, strādā droši". Grāmatas pamatā ir apjomīgs pētījums par muzeja kolekcijas karogiem no 17. gadsimta līdz mūsdienām. Apskatīti valsts un pilsētu karogi, dažādu organizāciju un iestāžu karogi, kā arī karogi, kas veltīti svarīgiem notikumiem.
«Mēs nedrīkstam radīt ne mazāko baiļu sajūtu!» Kāda bija viena no Atmodas līderēm Ita Kozakeviča?
«Mēs nedrīkstam radīt ne mazāko baiļu sajūtu!» Kāda bija viena no Atmodas līderēm Ita Kozakeviča?
"Par jūsu un mūsu brīvību!" – šo slaveno poļu teicienu Latvijā savulaik iedzīvināja Ita Kozakeviča, viena no Latvijas Atmodas kustības līderēm. Viņas devums Latvijai ir ļoti nozīmīgs, kaut arī viņas aktīvā politiskā darbība ilga tikai nepilnus divus gadus, jo viņa pāragri – 35 gadu vecumā – aizgāja mūžībā. Tieši Ita Kozakeviča ir galvenās varones Alīcijas prototips jaunajā Ilzes Kungas-Melgailes spēlfilmā "Mana brīvība", kam septembrī gaidāma pirmizrāde. Šonedēļ savukārt ceļu pie skatītājiem sācis filmas reklāmkadrs jeb treileris.
Identitātes un jēgas meklējumi romānos «Tālie tēvi» un «Zem kupola». Jaunāko grāmatu apskats
Identitātes un jēgas meklējumi romānos «Tālie tēvi» un «Zem kupola». Jaunāko grāmatu apskats
Literatūras apskatā šonedēļ tulkojums no itāļu valodas – Marinas Žarres grāmata "Tālie tēvi" (tulkojusi Dace Meiere) un pašmāju autores Kristīnes Ulbergas jaunākais veikums – romāns "Zem kupola". Lai arī grāmatas ir atšķirīgas gan savā vēstījumā, gan izteiksmē, intonācijā un visādi citādi, tomēr tām ir arī kas kopīgs. Šo abu romānu galvenās varones ir sievietes, kurām ir ļoti daudz jautājumu par savu esību šajā pasaulē, savām traumām un ievainojumiem, un viņas abas šos jautājumus cenšas saprast, šķetinot savas attiecības ar vecākiem, kas bijušas gana sarežģītas.
Mūzikas akadēmija izsludina Dailes teātra rosināto uzņemšanu aktieru kursā
Mūzikas akadēmija izsludina Dailes teātra rosināto uzņemšanu aktieru kursā
Jauniešus Latvijā turpina vilināt aktiera profesija. Arī šogad liela interese bijusi par aktiermākslas studijām Kultūras akadēmijā, un jau tuvākajās dienās būs zināmi to 14 jauniešu vārdi, kuriem izdevies izturēt lielo konkursu, lai rudenī sāktu aktiermākslas studijas. Jaunums ir tas, ka šogad jaunajiem talantiem būs vēl viena iespēja sevi pierādīt, jo pēc Dailes teātra iniciatīvas arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija izsludinājusi uzņemšanu aktieru kursā.
«Viss Lielvārdes parks dzīvos Lāčplēša elpā» – šonedēļ skatāms rokoperas jauniestudējums
«Viss Lielvārdes parks dzīvos Lāčplēša elpā» – šonedēļ skatāms rokoperas jauniestudējums
Laikmetīgs un ļoti vērienīgs tiek solīts leģendārās rokoperas "Lāčplēsis" jauniestudējums, kas notiks piektdien, 28. jūlijā, Lielvārdes parkā. Andreja Pumpura dzimtajā vietā rokopera izskanēs pirmo reizi, un tā ir velte divām jubilejām: šogad aprit 135 gadi, kopš Pumpurs sarakstīja eposu "Lāčplēsis", un 35 gadi, kopš notika Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas pirmizrāde.
Pastmarka – mazais, krāšņais vēstnesis. Mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas darbi skatāmi vērienīgā...
Pastmarka – mazais, krāšņais vēstnesis. Mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas darbi skatāmi vērienīgā izstādē
Valsts vizuālā tēla veidošanā nozīmīga loma ir pastmarku dizaineriem, un Latvijā viena no vadošajām šajā jomā ir māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja. Šogad aprit 30 gadu, kopš tapa viņas pirmā pastmarka, un pa šo laiku viņa radījusi ap 100 pastmarku ar ļoti daudzveidīgu tematiku. Pati jaunākā no tām nāk klajā piektdien, 21. jūlijā, un tā ir velte Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja 250. jubilejai. Šajā dienā muzejā notiks pastmarkas pirmās dienas zīmogošana un prezentācija. Lai iepazītos ar Artas Ozolas-Jaunarājas veikumu daudz plašāk, jādodas uz mākslas galeriju "MuseumLV", kur tieši šobrīd apskatāma ļoti vērienīga viņas darbu izstāde "Pastmarka. Latvijas tēls. Artas Ozolas-Jaunarājas versijas".
Nelietis, svētais vai izcils diplomāts? Pētnieki sanāks uz karstu diskusiju par lībiešu valdnieku Ka...
Nelietis, svētais vai izcils diplomāts? Pētnieki sanāks uz karstu diskusiju par lībiešu valdnieku Kaupo
Vai Turaidas lībiešu valdnieku Kaupo var uzskatīt par pirmo baltiešu diplomātu? Šis būs viens no jautājumiem, uz kuru atbildi meklēs sestdien, 22. jūlijā, Turaidas muzejrezervātā notiekošā diskusija, kas veltīta Kaupo ceļojumam uz Romu pirms 820 gadiem. Romā viņš tikās ar tolaik pasaulē ļoti ietekmīgo pāvestu Inocentu III. Kaupo ir pirmais zināmais Baltijas sentautu pārstāvis, kuru pieņēmis Romas pāvests.
Rotaļīga un izzinoša satikšanās ar mākslīgo intelektu Jurģa Petera personālizstādē «Sintētiskā klātb...
Rotaļīga un izzinoša satikšanās ar mākslīgo intelektu Jurģa Petera personālizstādē «Sintētiskā klātbūtne»
Rotaļīga un izzinoša satikšanās ar mākslīgo intelektu skatītājus gaida jauno mediju mākslinieka Jurģa Petera personālizstādē "Sintētiskā klātbūtne", ko ceturtdien, 20. jūlijā, atklās ISSP galerijā. Izstādes centrālais darbs būs interaktīva instalācija, ar kuru skatītāji varēs sadarboties un ietekmēt tajā redzamos attēlus un vizuālos kodus. Izstāde būs mēģinājums daudz tuvāk un personiskāk iepazīstināt ar sintētisko klātbūtni, kas ir mums visapkārt esošie mākslīgā intelekta algoritmi. 
Šajā medību sezonā atļauts nomedīt 300 vilku
Šajā medību sezonā atļauts nomedīt 300 vilku
Šodien sākas staltbriežu govju un teļu, bebru, kā arī vilku medību sezona. Valsts meža dienests (VMD) katru gadu nosaka vilku pieļaujamo nomedīšanas apjomu, un šajā medību sezonā ir atļauts nomedīt 300 vilku.
Valsts kanceleja: Trauksmes cēlēju ziņojumu saturiskā kvalitāte ar katru gadu pieaug
Valsts kanceleja: Trauksmes cēlēju ziņojumu saturiskā kvalitāte ar katru gadu pieaug
Pirms četriem gadiem Latvijā ieviesta trauksmes celšanas sistēma, un jaunākie apkopotie dati liecina, ka pēdējos gados arvien vairāk pieaug trauksmes cēlēju preventīvā loma. Ziņotāju sniegtā informācija iestādēm palīdz novērst potenciālus pārkāpumus, nesagaidot negatīvas sekas valstij un sabiedrībai. Arī ziņojumu saturiskā kvalitāte ar katru gadu pieaug – atzīst Valsts kancelejas trauksmes cēlēju kontaktpunkta pārstāve Inese Kušķe. Kas ir tās jomas, par kurām cilvēki visbiežāk ceļ trauksmi, cik veiksmīgi izdodas nodrošināt ziņotāju aizsardzību, kas trauksmes celšanas sistēmā vēl uzlabojams un pilnveidojams?
Raganas, nāras, bangu lauvas. Māksliniece Velta Emīlija Platupe ved Aspazijas iedvesmotā jūras pasau...
Raganas, nāras, bangu lauvas. Māksliniece Velta Emīlija Platupe ved Aspazijas iedvesmotā jūras pasaulē
Gan Jūrmalas mākslas telpās, gan brīvdabā šobrīd ļoti bagātīgi skatāmi mākslas darbi par jūras tēmu, kas iekļaujas starptautiskajā mākslas biennālē "Marīna 2023". Piektdien biennālei pievienosies Aspazijas māja Dubultos, kur sāksies izstāde "Maģiskās jūras būtnes. Kur tās mīt?". Izstāde skatītāju ievedīs Aspazijas radīto jūras tēlu pasaulē, kam vizuālus vaibstus piešķīrusi māksliniece Velta Emīlija Platupe. Aspazija savā jūrai veltītajā dzejā bieži vien ir kaislīga, vētraina un dumpinieciska, un tieši tādi ir arī Veltas Emīlijas Platupes darbi.
«Fausta» iestudējums Siguldas opermūzikas svētkos centrā liks labā uzvaru pār ļauno
«Fausta» iestudējums Siguldas opermūzikas svētkos centrā liks labā uzvaru pār ļauno
Nedaudz vairāk kā pēc divām nedēļām klāt būs 29. Siguldas opermūzikas svētki. Šoreiz to centrālais notikums būs Šarla Guno operas "Fausts" oriģināliestudējums. To veido starptautiska komanda, galveno sieviešu lomu – Margarētu – tajā dziedās ukraiņu soprāns Olga Bezsmertna. Tieši Margarētas uzvaru pār Mefistofeli jeb labā uzvaru pār ļauno kā galveno vēstījumu iestudējumā izcels režisors Edmunds Freibergs.
Nepelnīti aizmirstā Aspazijas poēma un dzejoļi, no kuriem tikt vaļā, –  grāmatu apskats
Nepelnīti aizmirstā Aspazijas poēma un dzejoļi, no kuriem tikt vaļā, – grāmatu apskats
Literatūras apskatā šonedēļ divi darbi –  110 gadus grāmatu gaidījusī poēma "Saules dēls" un Jāņa Elsberga krājums "Bez variantiem" ar dzejoļiem, no kuriem dzejnieks "beidzot grib tikt vaļā, lai varētu dzīvot tālāk". Aspazijas poēma atvēršanas svētkus piedzīvoja pašā jūnija nogalē, bet Elsberga dzeja savus svētkus svinēs ceturtdien, 13. jūlijā.
Bobsleja leģenda un kora bass Jānis Ķipurs: «Dziesmu svētkos visi ir uzvarētāji!»
Bobsleja leģenda un kora bass Jānis Ķipurs: «Dziesmu svētkos visi ir uzvarētāji!»
Dziesmu svētkos visi ir uzvarētāji! – to kā lielāko atšķirību no sporta izceļ bobsleja leģenda, olimpiskais čempions Jānis Ķipurs. Arī viņš pats šogad ir dziedātāju rindās un pārstāv Austrijas–Latvijas apvienoto kori "Kalniem pāri". Mūzika līdzās sportam vienmēr bijusi liela viņa kaislība, bet korī viņš sāka dziedāt pirms četriem gadiem, uz ko viņu iedvesmoja 2018. gada Dziesmu svētkos piedzīvotās emocijas. Toreiz viņš bija skatītāju rindās.
Vilkme un jauda. Daži kolektīva «Gauja» dejotāji divreiz nedēļā no Rīgas mēro ceļu uz mēģinājumiem V...
Vilkme un jauda. Daži kolektīva «Gauja» dejotāji divreiz nedēļā no Rīgas mēro ceļu uz mēģinājumiem Valmierā
Valmieras tautas deju ansamblis "Gauja" dejotājiem ir tik mīļš un nozīmīgs, ka Dziesmu un deju svētkus viņi vēlējās piedzīvot tieši kopā ar šo kolektīvu, kaut arī daļa no viņiem vairs nedzīvo Valmierā. Tas viņiem prasīja divreiz nedēļā mērot 100 kilometrus turpu un atpakaļ no Rīgas uz Valmieru, lai piedalītos mēģinājumos. Bija arī krīzes brīži, bet tie tika pārvarēti, un tagad jau svētkos visi ir laimīgi, esot kopā ar savējiem.
«Dvēseles stīgas» – Brīvdabas muzejā koklei veltīta izstāde
«Dvēseles stīgas» – Brīvdabas muzejā koklei veltīta izstāde
Kāpēc tieši kokle latviešiem ir tik svarīgs simbols? Atbildi uz šo jautājumu var atrast jaunajā izstādē "Dvēseles stīgas", kas par godu Dziesmu svētkiem atvērta Brīvdabas muzejā. Izstāde izseko kokles ceļam Latvijas teritorijā cauri laiku laikiem, sākot ar vissenākajiem atradumiem līdz pat mūsdienām. Izstādes iedvesmas avots bijis kāds ļoti īpašs instruments, kas nesen nonācis muzeja krājumā un kura atrašanas stāsts ir gana brīnumains.
FOTO: Talants, darbīgums un radošums tautas lietišķās mākslas izstādē «Mēs»
FOTO: Talants, darbīgums un radošums tautas lietišķās mākslas izstādē «Mēs»
Jau tradicionāli – ļoti skaists un krāšņs akcents – Dziesmu svētku laikā ir tautas lietišķās mākslas izstāde. Šogad tai dots nosaukums "Mēs", un no sestdienas, 1. jūlija, tā apskatāma angārā, kas atrodas Sporta ielā 2. Izstāde ir gan saturiski, gan skaitliski ļoti vērienīga, tajā piedalās 1300 autoru ar vairāk nekā 3000 darbiem. Tie ir audēji, rokdarbnieki, pinēji, rotkaļi, kokgriezēji un keramiķi. Īsts mākslas darbs ir katrs izstādes eksponāts, un arī pati izstāde kopumā ir kā vienots, meistarīgs mākslas darbs, ko radījusi izcila profesionāļu komanda.
«Sekot ar stāju par latvietību» – Līgo karoga vēsture un noslēpumi
«Sekot ar stāju par latvietību» – Līgo karoga vēsture un noslēpumi
Unikāla relikvija, kas mūs joprojām cieši vieno ar pirmajiem Dziesmu svētkiem pirms 150 gadiem, ir Līgo karogs. 1873. gada svētkos tieši pie Līgo karoga Baltijas skolotāju semināra koris Jāņa Dreiberģa vadībā pirmo reizi atskaņoja Baumaņu Kārļa "Dievs, svētī Latviju!".

Vairāk

Svarīgākais šobrīd