Baiba Kušķe

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Jau nākamgad – četru latviešu seriālu pirmizrādes
Jau nākamgad – četru latviešu seriālu pirmizrādes
Nākamā gada sākumā ceļu pie skatītājiem sāks deviņi apjomīgi pašmāju filmu projekti. Četri seriāli, trīs spēlfilmas un viena pilnmetrāžas dokumentālā filma. Tie ir augļi sešu miljonu eiro finansējumam, ko pirms nepilniem diviem gadiem Nacionālajam kino centram izdevās piesaistīt no Eiropas Savienības fonda, kas sniedza atbalstu kino industrijas atveseļošanai no Covid-19 pandēmijas sekām.
Pasniegtas «Spēlmaņu nakts» balvas; gada lielās formas izrāde – «Malleus Maleficarum. Jaunais līgums...
Pasniegtas «Spēlmaņu nakts» balvas; gada lielās formas izrāde – «Malleus Maleficarum. Jaunais līgums» (papildināts)
Ceturtdien, 23. novembrī, teātra režisora un reformatora Eduarda Smiļģa 137. dzimšanas dienā, Dailes teātrī aizvadīta gadskārtējā "Spēlmaņu nakts", kur par Gada lielās formas izrādi tika atzīta "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums". Gada mazās formas izrādes titulu saņēma iestudējums "Nelabie. Pēc Dostojevska", bet par mūža ieguldījumu teātra mākslā balva šogad pasniegta Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Lolitai Caukai un Valmieras Drāmas teātra aktierim Agrim Māsēnam.
Iesācēja ceļvedis viņpusē – Nacionālajā mākslas muzejā atklās Artūra Virtmaņa izstādi «Psihopomps»
Iesācēja ceļvedis viņpusē – Nacionālajā mākslas muzejā atklās Artūra Virtmaņa izstādi «Psihopomps»
Biedējošas nākotnes vīzijas publiskajā telpā pēdējos gados izskan gana bieži, tāpēc esam sākuši pie tām jau gandrīz pierast. Kā sava veida izaicinājums šai pierastajai sajūtai būs mākslinieka Artūra Virtmaņa jaunā izstāde "Psihopomps: iesācēja ceļvedis viņpusē". Mākslinieks izstādē piedāvās atšķirīgu un nedaudz arī provokatīvu skatījumu uz šobrīd pasaulē notiekošajiem procesiem. Izstāde ir cieša sadarbība ar citu jomu māksliniekiem, un skatītāji tajā būs aicināti kļūt par līdzdalībniekiem. Izstāde būs skatāma no sestdienas, 25. novembra, Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē.
Dvīņu fenomena valdzinājums un noslēpumi – ieskats Viljama Vainija grāmatā «Dvīņi»
Dvīņu fenomena valdzinājums un noslēpumi – ieskats Viljama Vainija grāmatā «Dvīņi»
Dvīņiem un dvīņu noslēpuma minēšanai veltīta grāmata, kas tā arī saucas –"Dvīņi". Tās autors ir Viljams Vainijs, rakstnieks, veselības pētnieks, zinātniskais līdzstrādnieks Impērijas koledžā Londonā. Arī pats viņš ir identiskais dvīnis. Grāmatu tulkojis Ilmārs Zvirgzds. Tās apakšvirsraksts ir "Valdzinājums un noslēpumi", jo patiešām dvīņu fenomens allaž ir piesaistījis īpašu cilvēku uzmanību, interesi un apbrīnu, arī uzdevis dažādas grūti atminamas mīklas.
REPORTĀŽA: Iedzīvotāji Latvijai 105. dzimšanas dienā novēl katram dot savu labo pienesumu
REPORTĀŽA: Iedzīvotāji Latvijai 105. dzimšanas dienā novēl katram dot savu labo pienesumu
Modrību, spēju vienoties un dot katram savu labo pienesumu Latvijai – šādi bija sestdien, 18. novembrī, svētku pasākumos satikto iedzīvotāju vēlējumi valstij. Pasākumos bija vērojami visu paaudžu cilvēki, bet īpaši daudz jauniešu un ģimeņu ar bērniem. Daudziem jau par ikgadēju tradīciju kļuvis svētkus iesākt ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa, iemīļotas tradīcijas ir arī militārās parādes vērošana, lāpu gājiens, kā arī svētku vakariņas ģimenes lokā.
Pēdējā vēlme pirms nošaušanas – nodziedāt mīļāko āriju. Jāņa Vītiņa varonība grāmatā «Belkanto ešafo...
Pēdējā vēlme pirms nošaušanas – nodziedāt mīļāko āriju. Jāņa Vītiņa varonība grāmatā «Belkanto ešafota ēnā»
Šī nedēļa ir bagāta ar patriotiskiem stāstiem, un tāds arī grāmatu apskatā. Žurnālista un rakstnieka Jāņa Ūdra jaunais romāns "Belkanto ešafota ēnā" vēsta par kādu Latvijai ļoti nozīmīgu spožu personību, kas diemžēl ir gandrīz pilnīgi un absolūti nepelnīti nogrimusi aizmirstībā, un tas ir Jānis Vītiņš.
Likteņdārzā pusotras stundas pastaigā piedzīvojama eposa «Lāčplēsis» gaismas izrāde
Likteņdārzā pusotras stundas pastaigā piedzīvojama eposa «Lāčplēsis» gaismas izrāde
No 10. novembra Likteņdārzā Koknesē varēs noskatīties eposa "Lāčplēsis" gaismas uzvedumu, kas būs līdz šim vērienīgākā gaismas izrāde Latvijā. Tas tapis kā privāta iniciatīva. Uzveduma radošais kodols ir režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, bet kopumā radošajā komandā darbojas vairāk nekā 20 cilvēku. Skatītāji izrādi būs aicināti piedzīvot kā pastaigu pusotras stundas garumā. Katrā no 17 epizodēm viņus sagaidīs īpaša gaismas partitūra, kas savīsies ar mūziku, aktieru balsīm un Likteņdārza atmosfēru. Gaismas uzvedumi būs skatāmi līdz 19. novembrim.
Kad fantāzija saduras ar realitāti – pirmizrādi piedzīvos filma «Vietām gaidāms stiprs lietus»
Kad fantāzija saduras ar realitāti – pirmizrādi piedzīvos filma «Vietām gaidāms stiprs lietus»
Kaislīgas un vētrainas divu jaunu cilvēku attiecības valda uz ekrāna Elizabetes Gricmanes debijas spēlfilmā "Vietām gaidāms stiprs lietus". Galvenie varoņi Sabīne un Reinis ir neprātīgi iemīlējušies, bet, tiklīdz viņu attiecībās sāk ienāk ikdiena un sadzīve, sākas arī problēmas. Kā nosargāt mīlestību un nesalūzt pie pirmajām grūtībām? – šis ir viens no filmas jautājumiem. Filma arī vēsta, cik svarīga attiecībās ir atbildība par savu rīcību un savas pašcieņas saglabāšana. Galvenās lomas filmā atveido Elīna Bojarkina un Matīss Budovskis. Pirmizrādi tā piedzīvos 13. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace".
«Mana tēva nāve» – savu pieredzi, tuvam cilvēkam aizejot, izrādē ielicis aktieris un režisors Varis...
«Mana tēva nāve» – savu pieredzi, tuvam cilvēkam aizejot, izrādē ielicis aktieris un režisors Varis Piņķis
Mēs visi esam mirstīgi, bet cilvēka dabā ir nedomāt par to. Taču pienāk brīdis, kad tas vairs nav iespējams, piemēram, ja uz aiziešanas sliekšņa nokļūst kāds tuvs cilvēks, kurš pats par sevi vairs nevar parūpēties. Šādos brīžos līdzcilvēki bieži vien piedzīvo izmisumu, bezspēcību un apjukumu. Kā palīdzēt, kā vispār sadzīvot ar šo situāciju? Pirms vairākiem gadiem šādai pieredzei cauri gāja režisors un aktieris Varis Piņķis, kad smaga slimība skāra viņa tēvu. No pārdzīvotā tagad piedzimis iestudējums "Mana tēva nāve", kam pirmizrāde "Willa teātrī" būs trešdienas, 8. novembra, vakarā.
Izrauties no narkotiku purva. Kā tapa jaunā pašmāju filma «Elpot zem ūdens»
Izrauties no narkotiku purva. Kā tapa jaunā pašmāju filma «Elpot zem ūdens»
Ja šis skarbais stāsts kaut vienu cilvēku palīdzēs atturēt no kādas atkarības posta – mūsu mērķis būs sasniegts. Tā par spēlfilmu "Elpot zem ūdens" saka tās veidotāju komanda. Lai arī filmas sižets ir izdomāts, tas balstās reālu cilvēku dzīvesstāstos, kā arī pašu filmas veidotāju ļoti sāpīgās pieredzēs. Filma ir sociāla drāma, kas vēsta par narkomānu Raiti, kurš iestrēdzis atkarības ritenī un kura dzīvē kā cerību stars ienāk attiecības ar kādu sievieti. Filmas režisors un scenārija autors ir Ronalds Mežmačs, galveno lomu atveido Kaspars Dumburs. Pirmizrāde būs skatāma ceturtdien, 9. novembrī, kinoteātrī "Splendid Palace".
«Čekas šofera atmiņas» un «Saķemmē matus!». Jaunumi grāmatu pasaulē
«Čekas šofera atmiņas» un «Saķemmē matus!». Jaunumi grāmatu pasaulē
Šoreiz būs stāsts par divām grāmatām, kas pagājušajā nedēļā piedzīvoja atvēršanas svētkus. Stūra mājā atvēršana bija jaunākajam Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrības izdevumam "Čekas šofera atmiņas". Savukārt kultūrtelpā "Ola Foundation" – Vintras Vilcānes grāmatai "Saķemmē matus!". Atvēršanas svētki vienā nedēļā ir vienīgais, kas grāmatas sasaista, bet izvēlējos tās apskatīt kopā tādēļ, ka Vintras Vilcānes grāmata, kas ietver ko līdzīgu sajūtu gleznām, var kalpot kā atsvars "Čekas šofera atmiņām", kas savukārt ir gana dokumentālas, reālas piezīmes, ko savulaik rakstījis patiešām čekas šoferis Kārlis Ceipe.
Ar izrādes «Sibīrijas haiku» pirmizrādi Leļļu teātris atgriežas mājās – atjaunotajā ēkā
Ar izrādes «Sibīrijas haiku» pirmizrādi Leļļu teātris atgriežas mājās – atjaunotajā ēkā
Vēl nepilnas divas nedēļas, līdz savā mājvietā pēc vairāku gadu prombūtnes atgriezīsies Latvijas Leļļu teātris. Atjaunotā ēka tiks atklāta ar īpašu notikumu – novatoriskā tehnikā veidotu papīra animācijas izrādi "Sibīrijas haiku". Tās pamatā ir daudzas godalgas ieguvušais lietuviešu grafiskais stāsts par izsūtījuma tēmu, kura autores ir Jurga Vile un Lina Itagaki.
Kā gadsimtu laikā mainījusies sēdēšanas kultūra Rīgā? Atklās izstādi par krēsliem
Kā gadsimtu laikā mainījusies sēdēšanas kultūra Rīgā? Atklās izstādi par krēsliem
Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs turpina svinēt savu 250 gadu jubileju un iepazīstināt skatītājus ar savas kolekcijas dārgumiem. Muzejā glabājas Latvijā lielākā kultūrvēsturisko mēbeļu kolekcija, kuras ļoti interesanta daļa ir aptuveni 400 krēslu no 17. gadsimta līdz mūsdienām. 50 no šiem krēsliem ir rūpīgi restaurēti, lai kļūtu par galvenajiem varoņiem muzeja jaunajā izstādē "Katram savs krēsls. Krēsli un sēdēšana Rīgā no 13. gadsimta līdz mūsdienām". Izstāde būs skatāma no piektdienas, 27. oktobra, un tajā varēs gan apbrīnot dažādus unikālus eksponātus, gan izsekot sēdēšanas kultūras attīstībai Rīgā, kas laika gaitā piedzīvojusi kardinālas pārmaiņas.
Par uzdrīkstēšanos atdzimt grupas «Zāle» jaunajā albumā «Sniegs»
Par uzdrīkstēšanos atdzimt grupas «Zāle» jaunajā albumā «Sniegs»
Par uzdrīkstēšanos atdzimt vēsta mūsdienu tautas mūzikas grupas "Zāle" jaunais albums "Sniegs". Tā prezentācijas koncerts notiks sestdien, 28. oktobrī, Rīgā, kultūrvietā "Tu jau zini Kur", un no sestdienas albums būs pieejams arī visās digitālajās platformās. Grupa "Zāle" dibināta pirms 10 gadiem, pa šo laiku tai iznākuši divi albumi, kas izpelnījušies gan balvas, gan nominācijas "Zelta mikrofonā". Arī jaunajā albumā dzirdēsim grupai "Zāle" raksturīgo emocionāli meditatīvo skanējumu, ko veido dažādu mūzikas stilu sajaukums un solistu balsu saskanīgais tandēms.
Par iedvesmojošām personībām senioru vecumā vēstīs izstāde «Vecums? Nē! Tikai skaitlis»
Par iedvesmojošām personībām senioru vecumā vēstīs izstāde «Vecums? Nē! Tikai skaitlis»
Par iedvesmojošām personībām senioru vecumā vēstīs izstāde "Vecums? Nē! Tikai skaitlis", ko trešdien, 25. oktobrī, atklās mākslas centrā "Zuzeum". Izstādes ideja pieder producentei, aģentūras "Luka" vadītājai Inesei Lukaševskai. Viņa uzskata, ka ļoti svarīgi ir mainīt mūsu sabiedrības attieksmi pret vecumu. Mēs vecumu dažkārt uztveram gandrīz vai kā slimību vai defektu, nespējot saskatīt tā vērtību, kas ir dzīves pieredze, uzkrātas atziņas, personības briedums. Izstādi veidos 12 lielformāta fotogrāfijas, kas oriģinālā veidā atklās katra seniora unikālo būtību. Par katru no viņiem varēs izlasīt arī stāstu.
VIDEO: Riga IFF galveno balvu saņem režisores Tias Kouvo filma «Ģimenes laiks»
(papildināts)
VIDEO: Riga IFF galveno balvu saņem režisores Tias Kouvo filma «Ģimenes laiks» (papildināts)
Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), kas no 12. līdz 22. oktobrim atzīmē savu desmitgadi kinoteātros Rīgā un tiešsaistē visā Latvijā, apbalvošanas ceremonijā "Riga IFF Awards" ir paziņojis šīs sezonas laureātus! Pilnmetrāžas konkursā uzvarēja un festivāla galveno balvu – "Zelta gaili" – saņēma somu režisores Tias Kouvo filma "Ģimenes laiks".
Trim ietekmīgākajām krāsām veltīta izstāde «Melns, balts, sarkans» Modes muzejā
Trim ietekmīgākajām krāsām veltīta izstāde «Melns, balts, sarkans» Modes muzejā
Sestdien, 21. oktobrī, Modes muzejā sāksies jauna izstāde "Melns, balts, sarkans", kas veltīta trim ietekmīgākajām krāsām modes pasaulē. Izstādē varēs apskatīt tērpus no 19. gadsimta sākuma līdz mūsdienām, to vidū Valentino, Senlorāna, Lāgerfelda un citu izcilu modes dizaineru veikumu. Kāda ir melnās, baltās un sarkanās krāsas simbolika modes pasaulē? Kāda ir to rituālā un sociālā nozīme? Kā radās mazā, melnā vakarkleita? – šie ir daži no jautājumiem, uz kuriem izstāde atbildēs. Vairākas no tajā skatāmajām kleitām savulaik piederējušas ļoti īpašām valkātājām, viena no viņām – aktrise un stila ikona Merilina Monro.
Senās amata prasmes mūsdienīgā pieejā kultūras centra «Iļģuciems» izstādē «Tīrums»
Senās amata prasmes mūsdienīgā pieejā kultūras centra «Iļģuciems» izstādē «Tīrums»
Cik radoši senās amata prasmes var savienot ar mūsdienīgu pieeju – par to skatītāji varēs pārliecināties jaunajā izstādē "Tīrums", ko ceturtdien, 19. oktobrī, atklās kultūras centrā "Iļģuciems". Izstādē savu veikumu gada garumā rādīs septiņas centra lietišķās mākslas studijas, kā arī gleznošanas studija "Grīva". Izstādei izraudzītā tēma "Tīrums" atklāsies keramikā, rokdarbos, pinumos, metālkalumos, rotās un citos lietišķās mākslas darbos.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd