Baiba Kušķe

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
«Trīs vārdi dejotpriekam» – izskanēs trīs latviešu skatuviskās dejas dižgariem veltīts koncerts
«Trīs vārdi dejotpriekam» – izskanēs trīs latviešu skatuviskās dejas dižgariem veltīts koncerts
Kā košs akcents Dziesmu un deju svētku gada izskaņā būs koncerts "Trīs vārdi dejotpriekam", kas 18. decembra vakarā notiks Nacionālajā teātrī. Tas veltīts trīs latviešu skatuviskās dejas dižgariem – Harijam Sūnam, Uldim Žagatam un Alfrēdam Spuram. Viņiem visiem šis ir jubileju gads, un viņi visi devuši ļoti lielu ieguldījumu mūsu skatuviskās dejas attīstībā. Koncertu rīko tautas deju ansamblis "Dancis". Līdzās "Danča" dejotājiem koncertā piedalīsies arī tautas deju ansambļi "Kalve", "Teiksma" un "Vektors".
Fantāzijai un apcerei aicinās ļauties Jāņa Lūsēna un Mārča Auziņa koncertprogramma «Miers (bez vārdi...
Fantāzijai un apcerei aicinās ļauties Jāņa Lūsēna un Mārča Auziņa koncertprogramma «Miers (bez vārdiem)»
Meditatīva mūzika saspēlēsies ar gaismas partitūru Ziemassvētkiem veltītajā programmā "Miers (bez vārdiem)", ko izveidojuši divi izcili skaņu meistari – komponists Jānis Lūsēns un ģitārists Mārcis Auziņš. Programmas pirmatskaņojums notiks 16. decembra vakarā Jūrmalas Dubultu baznīcā, kam sekos koncerti vēl septiņos dažādos Latvijas dievnamos. Koncerti aicinās ļauties fantāzijai, apcerei un pārdomām.
FOTO: Ar Raimonda Paula koncertu Rīgas pilī godina cilvēku devumu valsts labā
(papildināts)
FOTO: Ar Raimonda Paula koncertu Rīgas pilī godina cilvēku devumu valsts labā (papildināts)
Šodien Rīgas pilī skanēja mūzika un valdīja smiekli, jo Rīgas pils Baltajā zālē spēlēja Maestro Raimonds Pauls un jautras muzikālas parodijas izdziedāja aktieris Andris Keišs. Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ar asprātīgo koncertprogrammu atjaunoja tradīciju – ar koncertu godināt dažādu nozaru cilvēkus par darbu Latvijā un Latvijai.
Skaņās izteikta latviskuma esence. Komponistes Selgas Mences jubilejai veltīts koncerts «Laika upe»
Skaņās izteikta latviskuma esence. Komponistes Selgas Mences jubilejai veltīts koncerts «Laika upe»
Skaņās izteikta latviskuma esence – tā par Selgas Mences mūziku saka diriģents Māris Sirmais. Šis ir komponistes 70. jubilejas gads, un 7. decembra vakarā Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks viņas jubilejai veltīts koncerts "Laika upe". Tā centrā būs latviešu mūsdienu kormūzika – gan Selgas Mences, gan viņas audzēkņu komponēta. Selga Mence ar saviem audzēkņiem ļoti lepojas, viņu vidū ir tādi izcili skaņu meistari kā Ēriks Ešenvalds, Jēkabs Jančevskis, Platons Buravickis un citi. Koncertā kormūzikas darbus atskaņos Valsts akadēmiskais koris "Latvija" Māra Sirmā vadībā.
Palikt stāvoklī 15 gados. Lidija saņēma rūpes un atbalstu, kas ļāva nostāties uz savām kājām
Palikt stāvoklī 15 gados. Lidija saņēma rūpes un atbalstu, kas ļāva nostāties uz savām kājām
Lidijai bija tikai 15 gadu, kad viņai pieteicās pirmais bērns. Kaut arī viņa bija ļoti apmulsusi no šīs situācijas, viņa skaidri zināja, ka bērnu vēlas paturēt. No bērna tēva atbalstu viņa nesaņēma, arī pašas ģimenē bija materiāli ļoti spiedīgi apstākļi, tāpēc sociālā dienesta darbinieki ieteica viņai vērsties pēc palīdzības misijā "Pakāpieni". Viņa tur saņēma ne tikai praktisku un morālu atbalstu, bet arī vērtīgas iemaņas un zināšanas visai tālākajai dzīvei.
Sirsnība un mīļums latviešu rakstnieku kaķu un suņu stāstos
Sirsnība un mīļums latviešu rakstnieku kaķu un suņu stāstos
Visiem, kas mīl dzīvniekus, jo īpaši jau kaķu un suņu draugiem, prieku sagādās pirms kāda laika klajā nākušās grāmatas "Latviešu rakstnieku kaķu stāsti" un "Latviešu rakstnieku suņu stāsti". Sākotnēji izdevniecībai "Zvaigzne ABC" bija doma visus stāstus apkopot vienā grāmatā, bet tās tapšanas laikā vairākkārt nācās dzirdēt, ka "īsts kaķists vai sunists nemūžam negribēs grāmatu, kurā atvēlēta vieta arī citiem dzīvniekiem", tāpēc gan suņi, gan kaķi dabūja paši savu grāmatu.
Mūžībā devusies aktrise Ilga Hincenberga
Mūžībā devusies aktrise Ilga Hincenberga
4. decembrī 94 gadu vecumā mūžībā aizgājusi ilggadējā Latvijas Nacionālā teātra aktrise Ilga Hincenberga, Latvijas Radio apstiprināja piederīgie.
Kormūzikas konkursa «Eiropas Grand Prix» posms Jūrmalā: ko tas nozīmē Latvijai?
Kormūzikas konkursa «Eiropas Grand Prix» posms Jūrmalā: ko tas nozīmē Latvijai?
Latvija turpina spodrināt savu koru lielvalsts tēlu. Esam iekļuvuši pasaulē prestižā konkursa "Eiropas Grand Prix" apritē, un turpmāk viens no konkursa posmiem būs Jūrmalā notiekošais "Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss". Par to lēmusi "Eiropas Grand Prix" asociācija, novērtējot gan mūsu augsto kormūzikas kultūru, gan prasmi rīkot starptautiskus pasākumus.
Jau nākamgad – četru latviešu seriālu pirmizrādes
Jau nākamgad – četru latviešu seriālu pirmizrādes
Nākamā gada sākumā ceļu pie skatītājiem sāks deviņi apjomīgi pašmāju filmu projekti. Četri seriāli, trīs spēlfilmas un viena pilnmetrāžas dokumentālā filma. Tie ir augļi sešu miljonu eiro finansējumam, ko pirms nepilniem diviem gadiem Nacionālajam kino centram izdevās piesaistīt no Eiropas Savienības fonda, kas sniedza atbalstu kino industrijas atveseļošanai no Covid-19 pandēmijas sekām.
Pasniegtas «Spēlmaņu nakts» balvas; gada lielās formas izrāde – «Malleus Maleficarum. Jaunais līgums...
Pasniegtas «Spēlmaņu nakts» balvas; gada lielās formas izrāde – «Malleus Maleficarum. Jaunais līgums» (papildināts)
Ceturtdien, 23. novembrī, teātra režisora un reformatora Eduarda Smiļģa 137. dzimšanas dienā, Dailes teātrī aizvadīta gadskārtējā "Spēlmaņu nakts", kur par Gada lielās formas izrādi tika atzīta "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums". Gada mazās formas izrādes titulu saņēma iestudējums "Nelabie. Pēc Dostojevska", bet par mūža ieguldījumu teātra mākslā balva šogad pasniegta Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Lolitai Caukai un Valmieras Drāmas teātra aktierim Agrim Māsēnam.
Iesācēja ceļvedis viņpusē – Nacionālajā mākslas muzejā atklās Artūra Virtmaņa izstādi «Psihopomps»
Iesācēja ceļvedis viņpusē – Nacionālajā mākslas muzejā atklās Artūra Virtmaņa izstādi «Psihopomps»
Biedējošas nākotnes vīzijas publiskajā telpā pēdējos gados izskan gana bieži, tāpēc esam sākuši pie tām jau gandrīz pierast. Kā sava veida izaicinājums šai pierastajai sajūtai būs mākslinieka Artūra Virtmaņa jaunā izstāde "Psihopomps: iesācēja ceļvedis viņpusē". Mākslinieks izstādē piedāvās atšķirīgu un nedaudz arī provokatīvu skatījumu uz šobrīd pasaulē notiekošajiem procesiem. Izstāde ir cieša sadarbība ar citu jomu māksliniekiem, un skatītāji tajā būs aicināti kļūt par līdzdalībniekiem. Izstāde būs skatāma no sestdienas, 25. novembra, Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē.
Dvīņu fenomena valdzinājums un noslēpumi – ieskats Viljama Vainija grāmatā «Dvīņi»
Dvīņu fenomena valdzinājums un noslēpumi – ieskats Viljama Vainija grāmatā «Dvīņi»
Dvīņiem un dvīņu noslēpuma minēšanai veltīta grāmata, kas tā arī saucas –"Dvīņi". Tās autors ir Viljams Vainijs, rakstnieks, veselības pētnieks, zinātniskais līdzstrādnieks Impērijas koledžā Londonā. Arī pats viņš ir identiskais dvīnis. Grāmatu tulkojis Ilmārs Zvirgzds. Tās apakšvirsraksts ir "Valdzinājums un noslēpumi", jo patiešām dvīņu fenomens allaž ir piesaistījis īpašu cilvēku uzmanību, interesi un apbrīnu, arī uzdevis dažādas grūti atminamas mīklas.
REPORTĀŽA: Iedzīvotāji Latvijai 105. dzimšanas dienā novēl katram dot savu labo pienesumu
REPORTĀŽA: Iedzīvotāji Latvijai 105. dzimšanas dienā novēl katram dot savu labo pienesumu
Modrību, spēju vienoties un dot katram savu labo pienesumu Latvijai – šādi bija sestdien, 18. novembrī, svētku pasākumos satikto iedzīvotāju vēlējumi valstij. Pasākumos bija vērojami visu paaudžu cilvēki, bet īpaši daudz jauniešu un ģimeņu ar bērniem. Daudziem jau par ikgadēju tradīciju kļuvis svētkus iesākt ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa, iemīļotas tradīcijas ir arī militārās parādes vērošana, lāpu gājiens, kā arī svētku vakariņas ģimenes lokā.
Pēdējā vēlme pirms nošaušanas – nodziedāt mīļāko āriju. Jāņa Vītiņa varonība grāmatā «Belkanto ešafo...
Pēdējā vēlme pirms nošaušanas – nodziedāt mīļāko āriju. Jāņa Vītiņa varonība grāmatā «Belkanto ešafota ēnā»
Šī nedēļa ir bagāta ar patriotiskiem stāstiem, un tāds arī grāmatu apskatā. Žurnālista un rakstnieka Jāņa Ūdra jaunais romāns "Belkanto ešafota ēnā" vēsta par kādu Latvijai ļoti nozīmīgu spožu personību, kas diemžēl ir gandrīz pilnīgi un absolūti nepelnīti nogrimusi aizmirstībā, un tas ir Jānis Vītiņš.
Likteņdārzā pusotras stundas pastaigā piedzīvojama eposa «Lāčplēsis» gaismas izrāde
Likteņdārzā pusotras stundas pastaigā piedzīvojama eposa «Lāčplēsis» gaismas izrāde
No 10. novembra Likteņdārzā Koknesē varēs noskatīties eposa "Lāčplēsis" gaismas uzvedumu, kas būs līdz šim vērienīgākā gaismas izrāde Latvijā. Tas tapis kā privāta iniciatīva. Uzveduma radošais kodols ir režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, bet kopumā radošajā komandā darbojas vairāk nekā 20 cilvēku. Skatītāji izrādi būs aicināti piedzīvot kā pastaigu pusotras stundas garumā. Katrā no 17 epizodēm viņus sagaidīs īpaša gaismas partitūra, kas savīsies ar mūziku, aktieru balsīm un Likteņdārza atmosfēru. Gaismas uzvedumi būs skatāmi līdz 19. novembrim.
Kad fantāzija saduras ar realitāti – pirmizrādi piedzīvos filma «Vietām gaidāms stiprs lietus»
Kad fantāzija saduras ar realitāti – pirmizrādi piedzīvos filma «Vietām gaidāms stiprs lietus»
Kaislīgas un vētrainas divu jaunu cilvēku attiecības valda uz ekrāna Elizabetes Gricmanes debijas spēlfilmā "Vietām gaidāms stiprs lietus". Galvenie varoņi Sabīne un Reinis ir neprātīgi iemīlējušies, bet, tiklīdz viņu attiecībās sāk ienāk ikdiena un sadzīve, sākas arī problēmas. Kā nosargāt mīlestību un nesalūzt pie pirmajām grūtībām? – šis ir viens no filmas jautājumiem. Filma arī vēsta, cik svarīga attiecībās ir atbildība par savu rīcību un savas pašcieņas saglabāšana. Galvenās lomas filmā atveido Elīna Bojarkina un Matīss Budovskis. Pirmizrādi tā piedzīvos 13. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace".
«Mana tēva nāve» – savu pieredzi, tuvam cilvēkam aizejot, izrādē ielicis aktieris un režisors Varis...
«Mana tēva nāve» – savu pieredzi, tuvam cilvēkam aizejot, izrādē ielicis aktieris un režisors Varis Piņķis
Mēs visi esam mirstīgi, bet cilvēka dabā ir nedomāt par to. Taču pienāk brīdis, kad tas vairs nav iespējams, piemēram, ja uz aiziešanas sliekšņa nokļūst kāds tuvs cilvēks, kurš pats par sevi vairs nevar parūpēties. Šādos brīžos līdzcilvēki bieži vien piedzīvo izmisumu, bezspēcību un apjukumu. Kā palīdzēt, kā vispār sadzīvot ar šo situāciju? Pirms vairākiem gadiem šādai pieredzei cauri gāja režisors un aktieris Varis Piņķis, kad smaga slimība skāra viņa tēvu. No pārdzīvotā tagad piedzimis iestudējums "Mana tēva nāve", kam pirmizrāde "Willa teātrī" būs trešdienas, 8. novembra, vakarā.
Izrauties no narkotiku purva. Kā tapa jaunā pašmāju filma «Elpot zem ūdens»
Izrauties no narkotiku purva. Kā tapa jaunā pašmāju filma «Elpot zem ūdens»
Ja šis skarbais stāsts kaut vienu cilvēku palīdzēs atturēt no kādas atkarības posta – mūsu mērķis būs sasniegts. Tā par spēlfilmu "Elpot zem ūdens" saka tās veidotāju komanda. Lai arī filmas sižets ir izdomāts, tas balstās reālu cilvēku dzīvesstāstos, kā arī pašu filmas veidotāju ļoti sāpīgās pieredzēs. Filma ir sociāla drāma, kas vēsta par narkomānu Raiti, kurš iestrēdzis atkarības ritenī un kura dzīvē kā cerību stars ienāk attiecības ar kādu sievieti. Filmas režisors un scenārija autors ir Ronalds Mežmačs, galveno lomu atveido Kaspars Dumburs. Pirmizrāde būs skatāma ceturtdien, 9. novembrī, kinoteātrī "Splendid Palace".

Vairāk

Svarīgākais šobrīd