Anete Ašmane-Vilsone

Latvijas Radio 3 raidījumu vadītāja, LTV kultūras žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Laikmetīgās mūzikas komponists Latvijā – profesija vai hobijs?
Laikmetīgās mūzikas komponists Latvijā – profesija vai hobijs?
Laikmetīgās mūzikas komponisti Latvijā jūtas nenovērtēti. Ar ienākumiem, ko dod mūzikas komponēšana, viņi nav spējīgi izdzīvot, un visai bieži jaundarbi tiek atskaņoti tikai vienu reizi. Kultūrtelpas spēj piesaistīt publiku pirmatskaņojumiem, bet trūkst sistēmas, kā uz koncertskatuvēm mūsdienu klasiskās mūzikas skaņdarbiem nodrošināt ilgāku dzīvi, pat tiem, kas saņēmuši Lielo mūzikas balvu. Naudas apjomu mūzikas jaunradei varētu palielināt privātu ziedotāju piesaiste, tomēr laikmetīgās mūzikas popularitātes veicināšana sabiedrībā ir vēl sarežģītāks uzdevums.  
Mērķis mūzikā. Saruna ar dāņu kontrabasistu un komponistu Kenetu Dālu Knudsenu
Mērķis mūzikā. Saruna ar dāņu kontrabasistu un komponistu Kenetu Dālu Knudsenu
"Ir labi būt par mūziķi, kas sevi pilnībā velta mūzikai, bet tas ir tas romantiskais stāsts, ko mēs par sevi gribam stāstīt citiem. Bet patiesībā man riebjas trenēties gammas. Tas nav ne jautri, ne seksīgi, ne forši. Bet, ja gammu trenēšanās man ļauj kāpt uz skatuves un spēlēt kopā ar cilvēkiem, ar ko vēlos, tad es esmu super motivēts to darīt. Ja man nebūtu mērķa, es nezinu, vai no rīta ņemtu basu, es darītu kaut ko jautrāku." Tā sarunā Latvijas Radio 3 "Klasika" teic dāņu kontrabasists un komponists Kenets Dāls Knudsens, kas šonedēļ viesojas Latvijā, lai uzstātos gan "M/Darbnīcā", gan Dzintaru koncertzālē.
Mākslinieka brīvība pret amatpersonu varu – ko mācīties no nesenajiem cenzūras gadījumiem pašvaldībā...
Mākslinieka brīvība pret amatpersonu varu – ko mācīties no nesenajiem cenzūras gadījumiem pašvaldībās
Sabiedrības izglītošana un pašu mākslinieku cīņa par tiesībām uz radošo brīvību var izskaust cenzūras precedentus Latvijā. Tā uzskata raidījuma "Kultūršoks" aptaujātie eksperti, no kuriem lielākā daļa ir skeptiski noskaņoti par steidzamu likuma grozījumu pieņemšanas efektivitāti atsevišķu pašvaldību amatpersonu "savaldīšanai". Vērtējot pēdējos cenzūras gadījumus pašvaldībās, "Providus" vadošajai pētniecei Līgai Stafeckai ir sajūta, ka "peles pa galdu danco", taču politisko kultūru esot grūti mainīt straujiem soļiem.
Balvu dalīšana, jubilejas svinēšana un pusaudži. Kultūras izlase šai nedēļai
Balvu dalīšana, jubilejas svinēšana un pusaudži. Kultūras izlase šai nedēļai
Kuri kļūs par aizvadītā gada labākajiem mūziķiem un mūzikas notikumiem – to uzzināsim jau 7. martā, sekojot līdzi Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijai. Šo un citus kultūras notikumus šonedēļ iesaka Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu redaktore Anete Ašmane-Vilsone.
Nacionālais simfoniskais orķestris aizvadījis koncertturneju Francijā
Nacionālais simfoniskais orķestris aizvadījis koncertturneju Francijā
Pagājušo nedēļu Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aizvadīja Francijā, sniedzot koncertus Ēksanprovansā, Parīzē un Mecā. Orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā uz Franciju devās ne pirmo reizi, taču šis bija pirmais koncertbrauciens pēc pandēmijas pārtraukuma.
Akcija sankcijām pakļautā Avena reputācijas atgūšanai? «Kultūršoks» vētī Ogrē iecerētās izstādes «ai...
Akcija sankcijām pakļautā Avena reputācijas atgūšanai? «Kultūršoks» vētī Ogrē iecerētās izstādes «aizkulises»
Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (Nacionālā apvienība) noliedz, ka rīkot miljardiera Pētera Avena retro trauku izstādi viņu mudinājuši vēl citi mērķi, ne tikai novada iedzīvotāju iepazīstināšana ar latviešu mākslinieku veikumu. Politologs Filips Rajevskis uzskata, ka riski, ka šādas izstādes var izmantot citiem mērķiem, ir augsti, jo tāda statusa cilvēki kā Pēteris Avens "līdz pēdējam elpas vilcienam" cīnīsies, lai atgūtu savu reputāciju. Filozofs Artis Svece norāda, ka Kremlim šādu izstāžu rīkošana ir noderīga, lai Eiropa samierinātos ar situāciju un tai apniktu cīnīties pret Krievijas režīmu.
Netēlot, bet dzīvot. Intervija ar operdīvu Kristīni Opolais
Netēlot, bet dzīvot. Intervija ar operdīvu Kristīni Opolais
"Ir jauki, ja ej pa vienu un to pašu ceļu, dziedi vienas un tās pašas lomas – viss mierīgi, bez liekas nervozitātes, bet... Pēdējā laikā man bieži kļūst garlaicīgi: varbūt tas saistīts ar manu raksturu, bet visu laiku gribas piedzīvot un nodziedāt ko jaunu. Gribas izmēģināt ko tādu, kas nav loģisks," smej pasaulslavenā latviešu operdziedātāja Kristīne Opolais, kura šogad debitēs Karmenas lomā.
LVM ziedojumu vietā valsts budžeta nauda? Vai Kultūrkapitāla fonds turpmāk spēs atbalstīt kultūru re...
LVM ziedojumu vietā valsts budžeta nauda? Vai Kultūrkapitāla fonds turpmāk spēs atbalstīt kultūru reģionos
Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) šonedēļ koalīcijas sadarbības padomes sēdē saņēmis ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") mutisku solījumu palielināt Valsts kultūrkapitāla fonda šī gada budžetu par 2,7 miljoniem eiro. Valdībai pirms Ziemassvētkiem neapstiprinot VAS "Latvijas Valsts meži" ziedojumu plānu, fonds zaudēja 10% no šī gada finansējuma, kas lielākoties tika novirzīts reģionu konkursiem, kā arī Dziesmu un deju svētku tradīcijas attīstībai.
Gada pirmās nedēļas kultūras akcenti
Gada pirmās nedēļas kultūras akcenti
Iesākas jauns gads, un, lai arī nedaudz pieklusinātāk kā gada izskaņā, šonedēļ kultūras notikumu birums turpina savu ritējumu. Dažus akcentus izceļ Latvijas Televīzijas redaktore un Latvijas Radio 3 – "Klasika" programmu vadītāja Anete Ašmane-Vilsone.
Latvijas Radio 3 «Klasika» TOP 10 jeb 2022. gada jaudīgākie muzikālie akcenti
Latvijas Radio 3 «Klasika» TOP 10 jeb 2022. gada jaudīgākie muzikālie akcenti
Noslēgumam pietuvojies gads, kurā cerības par pandēmijas mazināšanos un dzīves iegrozīšanos ierastajās sliedēs mūsu emocionālajā kartē uz brīdi noslaucīja Krievijas izraisītā kara šausmu, neziņas un baiļu sajūtas. Kad šķita, esam bīstami tuvu apokaliptiskam iznākumam, un nekam citam šajā pasaulē vairs nav nozīmes.
Jubilejas Dziesmu un deju svētku vērienīgajām svinībām pietrūkst 5,5 miljoni eiro
Jubilejas Dziesmu un deju svētku vērienīgajām svinībām pietrūkst 5,5 miljoni eiro
Lai gan līdz Dziesmu un deju svētkiem atlikuši mazāk par septiņiem mēnešiem, svētku rīkotājiem pietrūkst 5,5 miljoni eiro savu ieceru nodrošināšanai. Nacionālais kultūras centrs ir izsludinājis vairāk nekā 60 svētku pasākumus, ticot kultūras ministra Naura Puntuļa (Nacionālā apvienība) solījumam, ka nauda būs, lai gan paralēli tiek gatavots plāns B, ja visu vajadzīgo summu neizdosies iegūt. Starptautiski godalgotā pasākumu producente Inese Lukaševska, vērtējot notiekošo, atzīst, ka svētku rīkotājiem "patīk lēkt bez izpletņa".
Mākslas cenzūra Rotko centrā. Daugavpils piemērs brīdina – jāizglīto sabiedrība
Mākslas cenzūra Rotko centrā. Daugavpils piemērs brīdina – jāizglīto sabiedrība
Daugavpils gadījums ar baznīcai netīkamo darbu izņemšanu no izstādes Marka Rotko mākslas centrā atklāj izpratnes līmeni par laikmetīgo mākslu reģionos. Rotko centra vadītājs Māris Čačka uzskata, ka nopietni jāstrādā ar sabiedrības izglītošanu, lai tad, kad beidzot tiks uzbūvēts Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs, nebūtu tā, ka iedzīvotāji nav gatavi tā saturam. Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags ir pārliecināts, ka šajā situācijā vissvarīgākais ir dialogs par mākslas robežām, nevis tās sabiedrības daļas nosodījums, kurus igauņu keramiķa Sandera Raudsepa darbi ir aizvainojuši.
«Rats ir iegriezies. Kas būs tālāk?» Diskusija par Latvijas džeza ainu
«Rats ir iegriezies. Kas būs tālāk?» Diskusija par Latvijas džeza ainu
"Šie galīgi nav sliktākie laiki Latvijas džeza vēsturē – ir jauna kustība un jauna dzīvība. Mēs neesam sliktā pozīcijā, drīzāk tādā dzīvelīgā. Jo vairāk būs jauniešu, kas gribēs ar to nodarboties, jo dzīvāka būs scēna," diskusijā Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Džeza impresijas" spriež mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis.
«Spēlmaņu nakts» žūrijas pārstāve par aktrisei Hamatovai piešķirto balvu: Žūrija vērtē teātri
«Spēlmaņu nakts» žūrijas pārstāve par aktrisei Hamatovai piešķirto balvu: Žūrija vērtē teātri
23. novembra vakarā pasniegtas "Spēlmaņu nakts" balvas, un pēc ceremonijas plašu reakciju izpelnījies žūrijas lēmums gada aktrises balvu piešķirt krievu aktrisei Čulpanai Hamatovai. Atbildot uz sociālajos tīklos pausto neizpratni un nosodījumu, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" balvas žūrijas komisijas priekšsēdētājas vietniece Līga Ulberte lēmumu pamatoja ar vārdiem "žūrija vērtē teātri".
Izskanēs Baltijas jauno komponistu bigbenda kompozīciju konkursa fināls. Saruna ar trompetistu Domin...
Izskanēs Baltijas jauno komponistu bigbenda kompozīciju konkursa fināls. Saruna ar trompetistu Dominiku Višņausku
24. novembrī pulksten 19.00 Spīķeru koncertzālē noritēs Baltijas jauno komponistu konkursa fināls, kurā Latvijas Radio bigbends starptautiskai žūrijai un publikai atskaņos četru finālistu jaundarbus, kas radīti īpaši bigbenda sastāvam. Solista loma visos jaundarbos uzticēta brīnišķīgajam lietuviešu trompetistam Dominikam Višņauskam, kurš secinājis, ka visas kompozīcijas zināmā mērā rakstītas līdzīgā stilistikā: "To varētu saukt par tumšu, bet – ļoti skaisti tumšu mūziku. To, iespējams, ietekmējuši pēdējos divos gados piedzīvotie notikumi. Bet tā ir ļoti skaista mūzika!" 
Klātbūtnes neaizstājamība. Saruna ar mākslinieci Žaneti Skaruli
Klātbūtnes neaizstājamība. Saruna ar mākslinieci Žaneti Skaruli
12. oktobrī galerijā "Alma" varēja vērot Žanetes Skarules iniciēto performanci "Dziedināšanas sesijas", kas tapusi sinerģijā ar Jeti Lonu Hermani (Jette Loona Hermanis), Deividu Vitautu (Deividas Vytautas), Viktoriju Martjanovu un Annu Ansoni. Pateicoties tehnoloģiju un laikmetīgās performances simbiozei, šī bija iespēja piedzīvot garīgu un taktilu meditāciju, pieejamu ikvienam galerijas garāmgājējam. Par Žanetes Skarules ceļu uz šo notikumu un attiecībam ar virtuālo realitāti sarunā Latvijas Radio Klasika studijā.
Stūra mājas liktenis politiķu rokās – kas notiks ar ēku, kurā neviens negrib nomāt telpas
Stūra mājas liktenis politiķu rokās – kas notiks ar ēku, kurā neviens negrib nomāt telpas
Partijas "Vienotība" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens nepieļauj iespēju, ka jaunā Saeima varētu izšķirties par Stūra mājas pārdošanu. Valsts akciju sabiedrība ''Valsts nekustamie īpašumi'' cer, ka politiķi nākamā gada laikā beidzot pieņems lēmumu, ko iesākt ar namu, kuram pagātnes dēļ ir neiespējami atrast īrniekus. Lēmumu gaida arī Okupācijas muzeja veidotā Stūra mājas ekspozīcija, kurai garantēta palikšana ēkas pagrabā un pirmajā stāvā ir tikai līdz 2024. gada maijam.
Process, nevis perfekcionisms. Saruna ar mūziķi Tomu Rudzinski
Process, nevis perfekcionisms. Saruna ar mūziķi Tomu Rudzinski
"Laba formula ir domāt nevis par perfekcionismu, bet par progresiju. Respektīvi, ir svarīgi katru dienu kļūt mazliet labākam, lai pēc gadiem, ja atskaties, šodien tu patiešām būtu kaut nelielu daļiņu labāks nekā toreiz. Ja šodien esi patrenējies un kaut ko sapratis, tad, pēc gadiem atskatoties, var redzēt to ceļu – attīstības līkne ir jau daudz, daudz lielāka. Tātad process, nevis perfekcionisms," uzskata saksofonists un komponists Toms Rudzinskis, kurš pēc ilgākas dzīves ārvalstīs atgriezies Latvijā, strādā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Ventspils Mūzikas vidusskolā, veido džema sesijas "M/Darbnīcā".
Nacionālajā operā izskanējis Zigmara Liepiņa klasiskās mūzikas koncerts
Nacionālajā operā izskanējis Zigmara Liepiņa klasiskās mūzikas koncerts
Pēdējās nedēļās esam atkal un no jauna dzirdējuši plašu Zigmara Liepiņa muzikālo daiļradi, atceroties gan senākas, gan pavisam nesen radītas dziesmas. Taču komponists pievērsies arī klasiskās mūzikas radīšanai, un tā jubilejas koncertu maratonā izskanēja Nacionālajā operā.
Teātra un kino pārbagātība. Kultūras notikumi šonedēļ
Teātra un kino pārbagātība. Kultūras notikumi šonedēļ
Šonedēļ kultūras notikumu pārbagātība vērojama jau teātrī vien – pirmizrāžu birums neapskaužams. Taču turpinās arī vērienīgais kino rudens un nesnauž arī citi mākslas žanri. Dažus akcentus izvēlas Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja un Latvijas Televīzijas redaktore Anete Ašmane-Vilsone.
«Klubs Biedrība» dod iespēju jaunajiem mūziķiem satikties ar klausītājiem
«Klubs Biedrība» dod iespēju jaunajiem mūziķiem satikties ar klausītājiem
Rīgas Latviešu biedrībā jau pāris mēnešus iemājojis klubs ''Biedrība", kas vairākus vakarus nedēļā aicina baudīt koncertus un citus kultūras notikumus. Lai piedāvātu mūzikas vidusskolu audzēkņiem iepazīt savu nākamo profesiju reālajā dzīvē, jaunatvērtais klubs ''Biedrība" savā programmā vietu atvēlējis arī pavisam jauniem mūziķiem. Šo iespēju jau izmantojuši džeza mūzikas studenti no Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas.
Domu un ideju duelis uz JRT skatuves – Alvis Hermanis iestudējis Žižeka un Pītersona «intelektuālo k...
Domu un ideju duelis uz JRT skatuves – Alvis Hermanis iestudējis Žižeka un Pītersona «intelektuālo kautiņu»
Viens parastā T kreklā un familiāru runas veidu, otrs uzvalkā un ļoti ieturēts. Tie ir slovēņu filozofs, kapitālisma, neoliberālisma un politkorektuma kritiķis Slavojs Žižeks un kanādiešu klīniskās psiholoģijas doktors, intelektuālis Džordans Pītersons, kas satiekas Jaunā Rīgas teātra (JRT) izrādē "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis". Šoreiz aktieru Viļa Daudziņa un Kaspara Znotiņa portretējumā piedāvāts "Žižeka un Pītersona nekad nenotikušais intelektuālais kautiņš Rīgā" Alvja Hermaņa režijā.
Maskavas, Puškina, Turgeņeva iela – vai Latviju sagaida vērienīga ielu pārdēvēšanas kampaņa?
Maskavas, Puškina, Turgeņeva iela – vai Latviju sagaida vērienīga ielu pārdēvēšanas kampaņa?
Lai piespiestu pašvaldības pārdēvēt komunistiskā režīma un rusifikācijas rezultātā radušos ielu nosaukumus, Tieslietu ministrija iesniegusi Saeimā likumprojektu, kurā smalki uzskaitīts, kādu cilvēku, ģeogrāfisko vietu, norišu un režīma iedibināto svētku vārdos nosauktās ielas Latvijā ir jāmaina. Ja likumprojekts tiks pieņemts, Rīgai būs jāmeklē 19 jauni ielu nosaukumi, tostarp arī 16 kilometrus garajai Maskavas ielai.
Moderni, bet bez vēriena – jauna pilsētas svētku ēra? Secinājumi pēc Rīgas «Drosmes un prieka vasara...
Moderni, bet bez vēriena – jauna pilsētas svētku ēra? Secinājumi pēc Rīgas «Drosmes un prieka vasaras»
Rīgas pašvaldība šovasar atkāpās no pilsētas vasaras svētku tradīcijām, to vietā iedzīvotājiem piedāvājot "Drosmes un prieka vasaru". Jaunie svētki, kuri tika rīkoti apkaimēs un noslēdzās ar Rīgas dzimšanas dienas pikniku augusta nogalē, izmaksāja 2,5 reizes vairāk par pēdējiem pirms-pandēmijas svētkiem. Lai gan Rīgas jaunā pieeja svētku svinēšanā tiek uzteikta kā ļoti moderna, svētku vēriena pietrūka. Pat paši domnieki atzīst, ka svētku kulminācija – dzimšanas dienas pikniks – Rīgai bija "par šķidru".
Apdraudēta Valmieras teātra rekonstrukcija būvnieka un VNĪ konflikta dēļ
(papildināts)
Apdraudēta Valmieras teātra rekonstrukcija būvnieka un VNĪ konflikta dēļ (papildināts)
Situācija ir kritiska – tā notiekošo ar Valmieras Drāmas teātra rekonstrukciju raksturo Kultūras ministrija. Sadārdzinājuma dēļ ieilgušie strīdi starp ēkas īpašnieku, būvniecības projekta virzītāju "Valsts nekustamajiem īpašumiem" un būvnieku apdraud ne vien šo, bet, iespējams, arī nākamo sezonu teātrī. Kamēr ierēdņi un būvnieki skaidro attiecības, aktieri un tehniskais personāls strādā izdzīvošanas režīmā, ēkā bez jumta, sienām un apkures.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd