Aija Eriņa

lsm.lv kultūras ziņu redaktore

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski

Autora ziņas
Brīvdienu izklaides top-5: Kungiem priekšroka
Brīvdienu izklaides top-5: Kungiem priekšroka

Mariss Jansons, Normunds Šnē, Mārtiņš un Lāčplēsis - šie ir stiprie vārdi, kas jo spilgti iezīmējas, apcerot nedēļas nogales un turpat tuvu sekojošas kultūras notikšanas. Lūdzu, piecelties - kungi nāk!

Brīvdienu izklaides top-5. Nosargāt taureņus rudenī
Brīvdienu izklaides top-5. Nosargāt taureņus rudenī

Īstā rudens simfonija ar gaudojošām vēja aukām, ar nepielūdzami lejup virpuļojošām mirušajām koku lapām, ar pirmajām salnām, kas nokož arī vēlīnās rudens puķes, ar nosalušiem pirkstu galiem, kas tver pēc vecāsmātes adītiem dūrainīšiem. Bet kā nosargāt taureņus rudenī? Varbūt kaut kā tā.

Brīvdienu izklaides top-5: Absolūta mūzika
Brīvdienu izklaides top-5: Absolūta mūzika
Kādas dziedātājas fanu saruna: "Dzirdēju, ka jaunā programma publikai netīk." - "Tas vēl būtu maigi teikts. Piezvanīju uz kasi un jautāju, cikos sākas koncerts. Man atbildēja: "Cikos jums būtu ērtāk?"" Nē, tas neattiecas ne uz vienu no topā minētajiem mūziķiem, un visiem topa notikumiem ir arī savs konkrēts starta laiks. Un tomēr. Kārtējo reizi attopoties pie izpārdotām un nokavētām biļetēm uz teātru grāvējiem, jāsecina, ka piektdienas rītā sākt plānot nedēļas nogales kulturālās izpriecas krietni vieglāk muzikālā virzienā, kur plašajā un dažādajā piedāvājumā var tikt pie kārotā. Un, protams, protams - banālā rudens "nepareizā sajūta", ne saukta, ne gaidīta, arī dara savu. Varbūt kāda no sekojošām receptēm līdzēs.
Brīvdienu izklaides Top-5: Mītelis un Rainis, ražas pilns spainis
Brīvdienu izklaides Top-5: Mītelis un Rainis, ražas pilns spainis

Lai gan atvasara vēl nebeidz lutināt, kultūras dzīve tomēr pamazām pārceļas uz iekštelpām - sākusies koncertzāļu un teātru jaunā sezona. Šajā nedēļas nogalē rudens apcerībai nodoties aicina Bēthovens, Mītelis un Rainis, bet vasaras noslēguma nebēdnībām ļauties mudina bekošana, vīnošana un vērošana.

Brīvdienu izklaides Top-5: Gaisma, uguns, ūdens, akmens
Brīvdienu izklaides Top-5: Gaisma, uguns, ūdens, akmens

Svētku simbols gaisma. Vai tā būtu ilgi lolotā zinību pils, apgaismība dzejā, sasniegta mūzikas svētnīcas virsotne vai ugunskuri jūras krastā, pašdarbnieku nerimstošā dzirksts novados, radošums sportā un mūzikā - tie visi kā taureņi tiecas uz gaismu. Kad pie rūtīm jau klauvē rudens brāzmainie vēji un no skapja šķelmīgi raugās vecie, labie zābaciņi, lai netrūkst gaismas, raugi, brīvdienu salasīšanās vietas un lietas.

Brīvdienu izklaides Top-5: Pēdējā iespēja
Brīvdienu izklaides Top-5: Pēdējā iespēja

Saules nogurdinātie! Šī gada festivālu vasara neatgriezeniski tuvojas izskaņai, tāpēc pēdējiem spēkiem jāsteidz baudīt mūzikas un jūras peldes, smiltis mutē un prieku acīs pirms sākt konservēties rudens nostaļģijā.

Brīvdienu izklaides Top-5: Kur pūlim nav vietas
Brīvdienu izklaides Top-5: Kur pūlim nav vietas

Kad lielāku un mazāku notikšanu rīkotāji vēsta par arvien jauniem apmeklējuma rekordiem, daudzi sākotnējie notikšanas cienītāji tieši šī iemesla dēļ turp atsakās doties. Absurdi sanāk - rīkotāju interesēs ir piesaistīt arvien lielākus pūļus, bet apmeklētāji kāro elpot svaigu gaisu, pārredzēt spēles laukumu, nestāvēt rindās. Tāpēc rodas ķecerīga doma, vai maz vajag popularizēt tos pasākumus, kuros no iepriekšminētajām neērtībām izdevies izvairīties. Vismaz iepriekšējos gadus. Neko gan nevar solīt, bet var cerēt, ka sapņotājus, atklājējus, klejotājus, darītājus un slavinātājus festivālu industrijas modes tendences neskars.

Brīvdienu izklaides Top-5: Meditācija mēra laikā
Brīvdienu izklaides Top-5: Meditācija mēra laikā

Meditēt par mieru pasaulē. Aizlūgt par mieru pasaulē. Tiekties uz mieru pasaulē. Ko gan es? Sākums esmu es, sākums ir mana sēta, ciems, pilsēta, novads, valsts. Iztaisnot muguru, iemācīties himas vārdus no galvas, izlasīt "Dvēseļu puteni", izbraukt laivā Daugavas lokus, galu galā - pacelt skārdeni, noglāstīt suni, pasmaidīt kaimiņam. To visu var vieglāk, nekā uztaisīt pašiņu ar elku festivālā, ja laimējas. Samīļot savējos, ja laimējas vēl vairāk. Kamēr vietumis pasaulē cilvēkus dauza kā odus. Pārdomāt un novērtēt to, kas ir. Daži sabiedriski meditācijas virzieni nedēļas nogalei.

Brīvdienu izklaides Top-5: Laipni lūdzam mūsu zemē!
Brīvdienu izklaides Top-5: Laipni lūdzam mūsu zemē!

Raibu raibā nedēļas nogale iezīmējas ar daudzu pasaules valstu dziedātāju, dejotāju un veidotāju viesošanos Latvijā - no sacensībām dziedāšanā Rīgā un smilšu skulptūru veidošanā Jelgavā līdz lustēm kopā ar jaunām un vecām pasaules zvaignēm Liepājā un dažādu etnosu pārstāvjiem Rēzeknē. Un tā - "Welcome To My Country"!*

Brīvdienu izklaides Top-5: Zvaigznīšu brīdis
Brīvdienu izklaides Top-5: Zvaigznīšu brīdis

Šīs nedēļas nogales oficiāli svarīgākais notikums ir koncerts "Dzimuši Rīgā", kas Eiropas kultūras galvaspilsētā pie Latvijas Nacionālās operas pulcēs spožas Rīgā uzlekušas, pasaules plašumos mirdzošais zvaigznes. Tikmēr ne mazāk zvaigžņota kultūras un izklaides dzīve savu gaitu rit arī citviet - Līksnā festivālā pulcēsies latgaliešu mūzikas zvaigznes, Bruknā ar pašmāju mūzikas zvaigžņu palīdzību tuvāk zvaigznēm tuvojas baznīcas torņi, bet kaimiņzemē Igaunijā nedēļas nogalē mums tik ļoti labi pazīstamos priekos - Dziesmu un deju svētkos - pulcēsies igauņu amatiermākslas zvaigznes.

Brīvdienu izklaides Top 5: Iegriežam sauli!
Brīvdienu izklaides Top 5: Iegriežam sauli!

Vismaz divās no četrām brīvdienām nešaubīgi visas ugunis degs, siera rituļi griezīsies un alus putos par un ap Līgām un Jāņiem. Bet atgādināšanas vai skaidrības labad jārunā par divām šo svētku tradīcijām - vasaras saulgriežiem, kad tiek svinēta gada visgarākā diena un tai sekojošā īsākā nakts, un plaši svinamo Līgo un Jāņu dienu. Vasaras saulgrieži ir vislatviskākie svētki, kas kopš aizvēsturiskiem laikiem tiek svinēti 21. vai 22.jūnijā, kā nu kurā gadā astronomiski iekrīt saulgriežu kulminācijas punkts. Savukārt Jāņu dienas tradīcija sakņojas kristīgajā ticībā, jo  24.jūnijā Romas katoļu baznīca svin Jāņa Kristītāja dzimšanas dienu. Mūsdienās Jāņu un Līgo dienas svinībām gan nav nekāda sakara ar baznīcu, jo laika gaitā tie kļuvuši par plaši svinamiem svētkiem daudzviet pasaulē.

Brīvdienu izklaides Top-5: Baznīcas un Sabantujs, rabarberi un piens
Brīvdienu izklaides Top-5: Baznīcas un Sabantujs, rabarberi un piens

Vasarsvētkos svētdien svinēsim ne tikai dabas, bet arī mūsu garīgo atdzimšanu. Tradicionāli dienu pirms Vasarsvētkiem visi tīra un pušķo sētu, sakopj istabas, slauka pagalmus, izpušķo māju, istabās tiek ienesti bērzi un ceriņi. Daba ir atvērusies visā savā krāšņumā. Mūsdienās Vasarsvētkus varam svinēt gan laicīgi - dzīrojot pilsētu svētkos, gadatirgos un festivālos, vai atbilstoši kristīgajām tradīcijām, dodoties uz īpašo dievkalpojumu baznīcā.

Brīvdienu izklaides Top-5: Svētki pagalmos un krastos, pilīs un ciemos
Brīvdienu izklaides Top-5: Svētki pagalmos un krastos, pilīs un ciemos

Kāds darbs, tāda alga. Šajā nedēļas nogalē vērtēsim, cik čakli aizvadītos piecus gadus strādājuši mūsu eiroparlamentārieši un kuriem astoņiem no 170 kandidātiem sestdienas vēlā vakarā būs iemesls svinībām. Mazākas vai lielākas svinības sagādāt sev var ikviens - sākot no par baltu velti pieejamiem priekiem un beidzot ar 215 eiro vērtu baudījumu Londonas Simfoniskā orķestra koncertā.

Brīvdienu izklaides Top-5: Eiropa vieno, Latvija mīļo
Brīvdienu izklaides Top-5: Eiropa vieno, Latvija mīļo

"Saulīt, mana māmuliņa, abas vienu baltumiņu, paskatos saulītē, raugu savu māmuliņu". Ar tautasdziesmas viediem vārdiem, pašu sacerētiem laba vēlējumiem un sarūpētiem cienastiem bez kultūras un izklaidējošiem pasākumiem brīvdienās jāsveic mammas. Kamēr Tēvu diena vēl tikai pamazām nostiprina savas pozīcijas īpaši atzīmējamo dienu kalendārā, māmiņas jau tradicionāli tiek godinātas maija otrajā svētdienā.

Brīvdienu izklaides Top-5: Tīri un kulturāli
Brīvdienu izklaides Top-5: Tīri un kulturāli

Veselā miesā vesels gars, vēsta latviešu sakāmvārds. Un kas gan cits Latvijas garu stipru turēs, ja ne mēs paši, tāpēc ne tikai šajās brīvdienās, kad daudzi atbildīgas un zaļas pārliecības cilvēki būs nodevušies apkaimes sakopšanas darbiem Lielajā talkā, ceram un apņemamies tīri un kulturāli uzvesties ne tikai reizi gadā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd