Aiga Pelane

Latvijas Radio Ziņu dienesta producente un LSM.lv autore

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Aiga Pelane: Pensiju sistēmu Latvijā vajag rūpīgi pārskatīt
Aiga Pelane: Pensiju sistēmu Latvijā vajag rūpīgi pārskatīt
„Nav naudas,” tā saka politiķi, kas ik pa laikam jau kaut kādu naudiņu tomēr pensionāriem piemet. Tiesa, miljoni, kas papildus tiek sadalīti „uz galviņām”, nekādu taustāmu uzlabojumu senioru dzīves līmenī nedod. Vai Latvijas pensiju sistēma, kas par labu atzīta citviet pasaulē un izslavēta ar savu taisnīgumu un solidaritātes principu ievērošanu, var turpināt nemainīgi pastāvēt un „ražot” jaunus nabagus?
Aiga Pelane: Latvijā sievietes ir gudrs un salīdzinoši lēts darbaspēks
Aiga Pelane: Latvijā sievietes ir gudrs un salīdzinoši lēts darbaspēks
8.marts – kādam Starptautiskā sieviešu solidaritātes diena, kādam bijušie padomju laika svētki, kādam tulpju dāvināšanas laiks un labas peļņas iespēja. Tā ir katra brīva izvēle. Taču, manuprāt, šī ir laba diena, lai padomātu par ko daudz nopietnāku, proti, par sieviešu lomu Latvijas darba tirgū. Lai arī ikdienā izliekamies, ka viss jau principā ir kārtībā, taču tā nebūt nav. Šoreiz bez nejēdzīga disputa – vajag vai nevajag dāvināt šajā dienā sievietei ziedus - parunāsim par sievieti kā ekonomisko vienību mūsu tautsaimniecībā.
Skaitļi un fakti: divos gados nerezidentu nauda Latvijas bankās sarukusi par 35%
Skaitļi un fakti: divos gados nerezidentu nauda Latvijas bankās sarukusi par 35%
2015.gadā nerezidentu noguldījumi Latvijā sasniedza savu vēsturiski augstāko punktu, proti, Latvijas komercbankās atradās 12,4 miljardi eiro ārzemnieku naudas. Pēc pārmetumiem dalībā netīrās naudas atmazgāšanā naudas plūsmas uz Latviju ir mazinājušās, un pērnā gada beigās banku depozītos atradās nedaudz virs astoņiem miljardiem eiro. Divu gadu laikā nerezidentu līdzekļu apmērs sarucis par 35%.
Spiediens ievest darbaspēku tikai pieaugs. Intervija ar Arni Sauku
Spiediens ievest darbaspēku tikai pieaugs. Intervija ar Arni Sauku
Šodien uz valdības galda nonāk saraksts ar profesijām, kurās prognozēts būtisks darbaspēka trūkums un kurās darbā uz Latviju ar nedaudz atvieglotiem nosacījumiem var tikt uzaicināti ārzemnieki. Šobrīd sarakstā ir iekļauti augsta līmeņa speciālisti, piemēram, zinātnieki, informācijas tehnoloģiju (IT) speciālisti, inženieri, tehnologi, finanšu jomas speciālisti. Lai arī politiķi uzsver, ka lētā darbaspēka ievešana uz atvieglotiem nosacījumiem šobrīd netiks pieļauta, visdrīzāk spiediens atvērt plašākus imigrācijas vārtus arī šādam – lētam darbaspēkam tikai pieaugs. Kā Latvijas politiķiem vajadzētu rīkoties un ko darīt, lai ekonomika nesāktu buksēt darbaspēka trūkuma dēļ – saruna ar ekonomistu, ēnu ekonomikas un ārvalstu investoru noskaņojuma pētnieku Arni Sauku.
Skaitļi un fakti: Eiropā bez izmaiņām – sporta karaļa tronī sēž futbols
Skaitļi un fakti: Eiropā bez izmaiņām – sporta karaļa tronī sēž futbols
Olimpiādes ir vieni no populārākajiem sporta notikumiem, kuriem seko pat tie, kuri ikdienā ar sportu īpaši neaizraujas. Tomēr tas ir arī labs laiks, lai noskaidrotu, cik ieinteresēti par sporta notikumiem esam ne tikai šajās reizēs, bet vispār. Izrādās, Eiropā regulāri sporta pasākumus apmeklē aptuveni 30% iedzīvotāju. Tas atbilst arī Latvijas rādītājiem.
Aiga Pelane: Lētā darbaspēka ievešana nepalielinās ekonomikas konkurētspēju
Aiga Pelane: Lētā darbaspēka ievešana nepalielinās ekonomikas konkurētspēju
Pēdējos mēnešos pieaug spiediens uz valdību no uzņēmēju puses, kas ļoti labprāt vēlētos ievest tā saucamo lēto darbaspēku uz daudz izdevīgākiem nosacījumiem, nekā šobrīd iespējams. Vai tiešām Latvijā jau ir krīzes situācija un būtu daudz plašāk jāver vaļā imigrācijas vārti? Un galu galā – vai lētais darbaspēka imports mūsu ekonomiku tiešām padarīs konkurētspējīgāku?
Intervija ar Eiropas Latviešu apvienības pārstāvi Elīnu Pinto
Intervija ar Eiropas Latviešu apvienības pārstāvi Elīnu Pinto
Latvijas valsts piederīgie arvien aktīvāk mēģina aizstāvēt arī savas tiesības un lobēt intereses dzimtenē. Jaunā diaspora aug un kļūst arī arvien aktīvāka. Un tā ir pozitīvā ziņa, jo tas nozīme - ārzemēs dzīvojošie nav vienaldzīgi par to, kā attīstās Latvija. Taču viņi esot arī daudz kritiskāki par notiekošo Latvijā nekā tie, kas palikuši. Un tam arī ātri tiek atrasts iemesls – mediji raksta par problēmām un negācijām un tur, ārzemēs, tiek izdarīti secinājumi. Taču vai tas ir vienīgais iemesls un kāpēc tieši topošo pensionāru intereses šobrīd ir vēlme aizstāvēt visvairāk? Par to oktobrī Latvijas Radio runāja ar Eiropas Latviešu apvienības pārstāvi un aktīvu dalībnieci Elīnu Pinto, kura dzīvo Luksemburgā.
Aizbraukušajiem svarīgi parādīt, ka viņus šeit reāli gaida. Intervija ar Vjačeslavu Dombrovski
Aizbraukušajiem svarīgi parādīt, ka viņus šeit reāli gaida. Intervija ar Vjačeslavu Dombrovski

Darbaspēka tirgus lēnām uzkarst – vidējā alga palielinās, bezdarbs samazinās un aizvien vairāk uzņēmēju atzīst, ka Latvijā darbiniekus atrast kļūst arvien grūtāk. Jo asāk Latvijas tautsaimniecībā trūks darbaroku, jo potenciāli straujāka būs ekonomikas izaugsmes bremzēšanās.  Politiķi arvien biežāk sāk minēt, ka, iespējams, būs jāieved darbaspēks no trešajām valstīm, tāpat parādās spriedumi, ka nu ir pienācis laiks aizbraukušos saukt daudz aktīvāk atpakaļ uz mājām. Kāds ir mūsu darbaspēka tirgus patlaban, un vai viegli būs dabūt aizbraukušos atpakaļ? Septembrī par to runājām ar ekonomistu, bijušo izglītības un zinātnes, kā arī ekonomikas ministru, tagad domnīcas „Certus”  valdes priekšsēdētāju Vjačeslavu Dombrovski.

Aiga Pelane: Latvijā svarīgi veidot vidi, kas piesaista cilvēkus
Aiga Pelane: Latvijā svarīgi veidot vidi, kas piesaista cilvēkus

Visu šo nedēļu runājām par migrāciju. Cik nu patiesi varējām, neizvairoties arī no nepatīkamām lietām. Man šķiet, ka šī saruna bija ļoti būtiska tieši svētku nedēļas laikā – jo galu galā par ko gan citu runāt Latvijas dzimšanas dienas priekšvakarā, ja ne par lietām, kas ir būtiskas, kas praktiski skar mūs visus un kas svarīgas, domājot par mūsu valsts nākotni pēc desmit, divdesmit vai nākamajiem simt gadiem.

Labklājības līmenis Latvijā aug lēni
Labklājības līmenis Latvijā aug lēni

Mūsu labklājības līmenis ir vairāk nekā divas reizes sliktāks par vidējo rādītāju Eiropas Savienībā (ES), un mēs dzīvojam vidēji septiņas reizes nabadzīgāk par bagātākās ES valsts – Luksemburgas – iedzīvotājiem. Latvija joprojām ir viena no nabadzīgākajām valstīm Eiropā. Kā liecina Eurostat apkopotā informācija, Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju pērn bija 12,8 tūkstoši eiro, un tas ir sestais sliktākais rezultāts ES.

Dzīvot dzimtenē ir mazāk riskanti. Intervija ar Aiju Lulli
Dzīvot dzimtenē ir mazāk riskanti. Intervija ar Aiju Lulli

Iespējams, tas sanācis pavisam nejauši, bet nu tas ir kļuvis par realitāti – mēs esam sadalījušies. Tajos, kas aizbraukuši, un tajos, kas palikuši. Skaļi sabiedrībā par to neviens īpaši nerunā, jo vienkārši tā nav pieņemts. Mēs – sabiedrība, oficiāli esam gatavi runāt par tautas vērtībām, priecājamies par tautiešiem, kas latvietību vēlas saglabāt svešumā, minam tos pozitīvos piemērus, kuri apliecina, ka atgriešanās mājās  ir būtiska. Taču tas neliedz ik pa laikam vienam uz otru burkšķēt – sastopoties ikdienā vai pie rakstiem par migrācijas problemātiku ierakstot kādu naidpilnu komentāru. Par to, ka vieni ir muļķi, kuri palikuši, un otri – tie, kas aizbraukuši, lai tad arī dzīvo tajās ārzemēs laimīgi, ja jau viss tur ir tik rožaini.

Vai šī situācija ir tikai pagaidu psiholoģiskā blakne, vai tomēr mums visiem ir jābūt gataviem būtiskām pārmaiņām un tam, ka iespējams, mēs tā arī nekad vairs neatradīsim kopsaucējus? Šo problēmu oktobra vidū apspriedām ar migrācijas pētnieci Aiju Lulli.

Aiga Pelane: Arī tautiešu atgriešanās var radīt problēmas
Aiga Pelane: Arī tautiešu atgriešanās var radīt problēmas

Strādājot pie Tēta projekta un diskutējot ar kolēģiem mūsu kopā sanākšanas reizēs, viendien man neviļus izrāvās frāze, ka tiem daudzajiem komentētājiem sociālajos tīklos, kas mūs, te palicējus, apsaukā par lūzeriem jeb neveiksminiekiem, zināmā mērā ir taisnība. Jā, manī pēkšņi zuda pārliecība, ka esmu darījusi pareizi, palikdama Latvijā. Turklāt, lai arī secinājums bija emocionāls, tam bija vairāki racionāli apsvērumi.

Sarūk no ārvalstīm uz Latviju sūtītās naudas apmērs
Sarūk no ārvalstīm uz Latviju sūtītās naudas apmērs

Kopš 2014.gada pakāpeniski sarūk ārzemēs strādājošo tautiešu naudas sūtījumu apmēri uz Latviju, tā liecina Latvijas Bankas (LB) aplēses. 2014.gadā, kas patlaban vērtējams kā rekordgads, uz Latviju tika atsūti vairāk nekā 700 miljoni eiro, bet pērn tie varētu būt vairs tikai ap 615 miljoniem eiro. Turklāt tendence liecina, ka šogad šī summa varētu būt vēl mazāka.

Aizbraucēju mērķis tagad ir pārcelties uz dzīvi. Intervija ar Mihailu Hazanu
Aizbraucēju mērķis tagad ir pārcelties uz dzīvi. Intervija ar Mihailu Hazanu

Latviju ļoti sāpīgi skāra 2008.gada pasaules ekonomiskā un finanšu krīze. Daudzi palika bez darba, samazinājās darba algas, problēmas radīja paņemto kredītu atdošana. Tolaik daudzi izvēlējās aizbraukt no Latvijas, meklēt darbu citviet. Taču, lai arī patlaban ekonomiskā situācija ir pavisam cita, no Latvijas cilvēki turpina emigrēt. Ārzemēs veidojas jauna, arvien lielāka Latvijas valsts piederīgo diaspora.

Kas liek iedzīvotājiem joprojām pamest valsti, un kas tomēr atgriežas? Par to oktobra beigās runājām ar Latvijas Universitātes profesoru, migrācijas pētnieku Mihailu Hazanu.

Aiga Pelane: Vēlme pamest Latviju nekur nepazudīs
Aiga Pelane: Vēlme pamest Latviju nekur nepazudīs

Laiki, kad daudzi brauca uz ārzemēm lasīt sēnes, ir garām. Tāpat kā pagātnē ir krīzes laika galvenais aizbraukšanas iemesls – augstais bezdarbs Latvijā, palikšana bez iztikas līdzekļiem un lielie parādi bankai. Kas tad īsti tagad brauc prom no Latvijas, un vai mums par to būtu jāsatraucas?

Sešpadsmit gadu laikā vidējais atalgojums Latvijā audzis teju četras reizes
Sešpadsmit gadu laikā vidējais atalgojums Latvijā audzis teju četras reizes

Teju četras reizes pēdējo sešpadsmit gadu laikā ir audzis vidējais atalgojums valstī.  No vienas puses, tas šķiet vērā ņemams sasniegums, taču, ieraugot reālos algas apmērus, priekam īsti nav pamata. 2001.gadā vidējais neto atalgojums (alga, ko saņem pēc nodokļu nomaksas) bija 164 eiro mēnesī, bet 2016.gadā tas ir sasniedzis 631 eiro. Šī naudas summa tālu atpaliek no tā atalgojuma, ko reāli mūsu tautieši var saņemt, strādājot ārvalstīs.

Aiga Pelane: Darbi rāda - reemigrācija nav prioritāte
Aiga Pelane: Darbi rāda - reemigrācija nav prioritāte

Jau kādu laiku ir politiski pareizi runāt par to, ka jāsauc aizbraukušie tautieši atpakaļ. Te vienlaicīgi ieskanas arī kāda sentimentāla nots – mēs gaidām jūs atpakaļ, brauciet mājās, Latvija taču ir tik skaista. Nu, vismaz publiski tā nereti mēdzam par šīm lietām runāt. Taču, ja atliek malā sentimentu, paliek pāri racionāls apsvērums – Latvijā sāk trūkt darbaspēka, darbaspēks mums ir aizbraucis, un tagad saucam to darbaspēku atpakaļ. Vai viss ir tik vienkārši, un vai patiešām te kāds kādu gaida?

Kustība «Gribu Tevi atpakaļ» vēl tikai aug augumā. Intervija ar Aivu Rozenbergu.
Kustība «Gribu Tevi atpakaļ» vēl tikai aug augumā. Intervija ar Aivu Rozenbergu.

Ir pagājis vairāk nekā gads, kopš Latvijas Institūts (LI) sāka jaunu kustību – „Gribu Tevi atpakaļ”. Šis sauklis vieniem radīja smieklus, citiem – ironiju, bet citiem tas bija labs iemesls atkal runāt par migrācijas problemātiku. Līdz šim bijām gan tikai piedzīvojuši, ka ir eksperti, kuri ceļ trauksmi, un ir politiķi, kas izliekas šo problēmu risinām. Tagad kāds mēģināja iekustināt pašu sabiedrību. Pirms gada šis sauklis, tautas valodā runājot, - „aizgāja rūkdams”. Šodien to vairs tikpat kā nedzird. Kāpēc un kas notiek ar tautas kustību patlaban? Septembrī par to runājam ar Latvijas Institūta direktori, kustības „Gribu Tevi atpakaļ” radītāju Aivu Rozenbergu.

Pēc neatkarības atjaunošanas Latviju pametuši 600 tūkstoši iedzīvotāju
Pēc neatkarības atjaunošanas Latviju pametuši 600 tūkstoši iedzīvotāju

Liela mēroga emigrācija, ko Latvija ir pārdzīvojusi pēc neatkarības atjaunošanas 1991.gadā, ir galvenais iemesls, kas arvien pasliktina demogrāfiskos rādītājus un nu jau rada problēmas pašmāju ekonomikas tālākai attīstībai. Kopš 1991.gada no Latvijas ir aizbraukuši 600 tūkstoši iedzīvotāju, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 1991.gadā Latvijā bija reģistrēti vairāk nekā 2,65 miljoni iedzīvotāju, savukārt pēc 26 gadiem – 2017.gadā – to bija vairs tikai 1,95 miljoni.

Aiga Pelane: Pie migrācijas jāsāk pierast
Aiga Pelane: Pie migrācijas jāsāk pierast

Latvijas Radio un Lsm.lv "Tēta projektā" pievēršas migrācijas tēmai – aizbraukšanai no Latvijas, mūsu atvērtībai citu valstu pilsoņiem, kā arī dokumentāliem stāstiem par atgriešanos. Ko latvietis saprot ar vārdu migrācija un kad tas ir labi, bet kad – ne īpaši?

Aiga Pelane: Politiskie kāposti un gurķi
Aiga Pelane: Politiskie kāposti un gurķi

Šī nebūt nav pirmā reize, kad Latvijā tiek apspriesta iespēja samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) pārtikas produktiem. Taču šī varētu būt pirmā reize, kad tas reāli arī varētu notikt. Nāk vēlēšanas, un tautai vajag iepriecinājumu. Kāpēc lai tas nebūtu lētāku kartupeļu un kāpostu veidā? Tiesa, šādi politiski lēmumi ne vienmēr ilgtermiņā izrādās ekonomiski pozitīvi noturīgi, jo tā vien gribas atgādināt – mīļie cilvēki, Latvijā cenas nenosaka valsts, bet gan tirgus! Turklāt ne tikai iekšējais, bet arī ārpus Latvijas robežām.

Ilgstošie pensiju 2.līmeņa pārvaldītāji saglabā tirgus pozīcijas – skaitļi un fakti
Ilgstošie pensiju 2.līmeņa pārvaldītāji saglabā tirgus pozīcijas – skaitļi un fakti

Pagājuši teju trīs mēneši, kopš par pensiju 2.līmeņa jeb valsts fondēto pensiju pārvaldītājiem pietekušies divi jauni dalībnieki – „Indexo” un „ABLV Asset Management”, tādējādi palielinot šī līmeņa pensiju plānu pārvaldītāju skaitu līdz deviņiem. Tiesa, viens no tiem – „ABLV Asset Management” – šajā laikā vēl nevienu 2.līmeņa plānu Latvijas iedzīvotājiem nav piedāvājis, savukārt „Indexo” 21.jūnijā, kad reāli sāka darboties tā aktīvais plāns, piesaistījis vien nepilnus divus tūkstošus dalībnieku.

Ieviešot progresīvo IIN, vairāk maksās tikai apmēram 1% strādājošo - skaitļi un fakti
Ieviešot progresīvo IIN, vairāk maksās tikai apmēram 1% strādājošo - skaitļi un fakti

Pagājušās nedēļas reformas kontekstā jāmin divas būtiskas lietas saistībā ar izmaiņām iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likumdošanā. Pirmā – nākamgad lielākai daļai IIN nodokļu likme samazināsies par trim procentpunktiem un tikai aptuveni katram desmitajam strādājošajam IIN paliks tāda kā līdz šim – 23% apmērā, bet lielāks IIN būs jāmaksā tikai aptuveni vienam procentam lielo algu saņēmējiem. Otrā – minimālās algas pieaugums līdz 430 eiro mēnesī masveidā bezdarbniekus, ar ko baida atsevišķu pašvaldību vadītāji, neradīs. Turklāt nākamgad pašvaldību ienākumi, salīdzinot ar šo gadu, varētu pieaugt pat par 90 miljoniem eiro. Līdz ar to pašvaldību situācija nu nekādi nepasliktināsies.

Brīvprātīgi pensijas kapitālu sev krāj tikai neliela daļa iedzīvotāju – skaitļi un fakti
Brīvprātīgi pensijas kapitālu sev krāj tikai neliela daļa iedzīvotāju – skaitļi un fakti

Iespējams, jau ar nākamo gadu daļai Latvijas iedzīvotāju iemaksas pensiju 3.līmenī kļūs obligātas. Tā paredz viens no priekšlikumiem tā saucamā nodokļu reformas likumu projektu paketē, kas nu nonācis uz galda arī Saeimas deputātiem. Patlaban brīvprātīgi pensiju 3.līmenim pievienojušies nedaudz vairāk nekā 275 tūkstoši iedzīvotāju un kopējais šī līmeņa pensiju plāna neto aktīvu apjoms ir sasniedzis 391,5 miljonus eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apkopotie dati.

Latvijā pieaug to cilvēku skaits, kas savu veselību vērtē kā labu – skaitļi un fakti
Latvijā pieaug to cilvēku skaits, kas savu veselību vērtē kā labu – skaitļi un fakti

Laikā, kad starp ārstiem un Veselības ministriju attiecības arvien vairāk saasinās, kur ārsti norāda, ka atalgojums pārāk mazs, bet ministrija aicina domāt arī par pakalpojuma kvalitāti, Latvijas iedzīvotāji savu veselību arvien biežāk novērtē kā labu vai ļoti labu, liecina Centrālās statistiskas pārvaldes apkopotie dati. Turklāt Latvijā ik gadu palielinās arī jaundzimušo vidējais paredzamais mūža ilgums. Ja 2006.gadā dzimušie vidēji varētu nodzīvot 70,6 gadi, tad 2015.gadā piedzimušie jau par vairāk nekā četriem gadiem ilgāk – 74,7 gadus. Šie dati liek secināt, ka nemaz tik slikti ar mūsu medicīnu nav.

Atalgojuma plaisa starp Rīgu un reģioniem saglabājas ievērojama – skaitļi un fakti
Atalgojuma plaisa starp Rīgu un reģioniem saglabājas ievērojama – skaitļi un fakti

Gada laikā neto alga jeb tie ienākumi, ko strādājošais saņem „uz rokas”, auguši teju par 7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Tiesa, vidējās algas apmērs valstī reālos skaitļos joprojām nav nekāds lielais – tikai 675 eiro mēnesī. Turklāt vidējo algas līmeni uz augšu ceļ Rīgas rādītāji – tur vidēji samaksa par darbu 2017.gada martā sasniedza 761 eiro mēnesī „uz rokas”, kamēr Latgalē oficiālā vidējā alga knapi aizvelk līdz 461 eiro. Latgalē vidējās algas lielums ir zemākais valstī un tas sasniedz tikai 60% no galvaspilsētā strādājošā vidējā atalgojuma.

Latvijai parāds uz pusi mazāks nekā vidēji ES - skaitļi un fakti
Latvijai parāds uz pusi mazāks nekā vidēji ES - skaitļi un fakti

Neskatoties uz to, ka Eiropas Komisija (EK) ir paudusi bažas par iecerēto Latvijas nodokļu sistēmas reformu, kuras rezultātā varētu pieaugt budžeta deficīts un valstij tā segšanai visdrīzāk būtu arī jāaizņemas nauda, oficiāli dati rāda, ka Latvija nemaz tik slikti uz pārējo Eiropas Savienības (ES) valstu fona neizskatās, proti, parāds ir salīdzinoši neliels, un akūtas nepieciešamības gadījumā varētu izmantot arī šādu iespēju.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd