Rīgas lidosta šogad prognozē pasažieru skaita kritumu no plānotajiem 8 līdz 1,6 miljoniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lidostā “Rīga” līdz šā gada beigām apkalpoto pasažieru skaits varētu būt vien aptuveni 1,6 miljoni iepriekš plānoto 8 miljonu vietā. Pašlaik lidosta gatavojas pasažieru lidojumu pakāpeniskai atsākšanai pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Lidostas pārstāve Laura Karnīte informēja, ka prognozētais pasažieru skaits līdz šā gada beigām varētu būt vien aptuveni 1,6 miljoni, bet nākamajā gadā 4,6 miljoni pasažieru iepriekš plānoto aptuveni 8 miljonu vietā.

Tas aprēķināts, vadoties no pašlaik aviokompāniju iesniegtajiem datiem par līdz gada beigām plānotajiem reisiem un to piepildījumu, kā arī vadoties no starptautisko aviācijas organizāciju prognozēm par aviācijas atjaunošanās tempiem Eiropā un pasaulē.

2019. gadu lidosta "Rīga" noslēdza ar apkalpoto pasažieru skaita rekordu – pērn kopumā lidostā "Rīga" apkalpoti vairāk nekā 7,8 miljoni pasažieru. Arī 2020. gada pirmajā mēnesī bija vērojams pasažieru skaita pieaugums, taču martā pasažieru apgrozījums lidostā samazinājās par vairāk nekā pusi. 

Kopumā līdz šā gada 27. aprīlim lidostā apkalpoti 1,2 miljoni pasažieru.

Tas ir samazinājums par 36,9% pret 2019. gada attiecīgo periodu.

Lidostas rīcībā esošie aviokompāniju dati par plānoto lidojumu atsākšanu pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas liecina, ka lidojumu atjaunošanās notiks pakāpeniski, ņemot vērā gan ceļošanas un saskarsmes ierobežojumus Latvijā un citās valstīs, gan izmaiņas iedzīvotāju ceļošanas gatavībā un paradumos. Daudzi ārējie tirgi būs ierobežoti arī pēc krīzes beigām, un

lidojumi uz Rīgu vēl vairākus gadus notiks daudz mazākā apjomā nekā iepriekš.

Gatavojoties starptautisko pasažieru lidojumu atsākšanai pēc ārkārtējās situācijas beigām, lidosta “Rīga” strādā pie papildus preventīvajiem pasākumiem lidostas terminālī darbinieku un pasažieru aizsargāšanai un Covid-19 izplatības ierobežošanai, kā arī pie nepieciešamo personāla un infrastruktūras resursu plānošanas pakāpeniskam lidojumu skaita pieaugumam, paziņojumā medijiem informēja lidosta.

Lidosta plāno veselības drošības pasākumus saslimšanas risku mazināšanai reģistrācijas zonā, drošības kontrolē, pie iekāpšanas vārtiem un autobusos, gan reģistrācijas galdu aprīkošanu ar aizsargstikliem, gan darbinieku apgādi ar personiskajiem aizsarglīdzekļiem. Tāpat tiek plānoti pastiprināti tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi termināļa telpām, aprīkojumam un autobusiem, kā arī mediķu iesaiste pasažieru veselības uzraudzībā.

Balstoties uz šiem datiem un starptautisko aviācijas organizāciju prognozēm, lidosta ir izstrādājusi trīs atjaunošanās scenārijus, par pamata scenāriju pieņemot vidēja tempa atjaunošanās prognozi. Atbilstoši šim scenārijam tiek plānoti infrastruktūras un personāla resursi, lai nodrošinātu lidostas gatavību elastīgi reaģēt uz aviokompāniju pieprasījumu.

Vienlaikus lidosta turpina īstenot pasākumus, lai nodrošinātu uzņēmuma stabilitāti ilgtermiņā, samazinot saimnieciskos izdevumus, efektivizējot personāla resursus un pārskatot investīciju programmu.

KONTEKSTS:

Nolūkā ierobežot jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 izplatību Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija un no šā gada 17.marta ir atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi no un uz lidostu “Rīga”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti