Ienākumu deklarācijas no 2021. gada varēs iesniegt tikai elektroniski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 2021. gada ienākumu deklarācijas Latvijā varēs iesniegt tikai elektroniski. To paredz Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie un otrdien, 24. septembrī, valdībā akceptētie grozījumi likumā par nodokļiem, informēja FM.

Lai mazinātu administratīvo slogu nodokļu maksātājiem, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administratīvās izmaksas papīra veidā iesniegto dokumentu apstrādei, paredzēts visus VID adresētus iesniegumus, kā arī nodokļu un informatīvās deklarācijas (tai skaitā gada ienākumu deklarācijas) iesniegt tikai elektroniski, izmantojot Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

Šobrīd pienākums iesniegt deklarāciju elektroniska dokumenta viedā ir noteikts tikai juridiskajām personām un fiziskajām personām, kas veic saimniecisko darbību, norādīja FM.

Valdības sēdes laikā Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve vērsa uzmanību, ka daudz cilvēku internetu ikdienā aizvien neizmanto un jaunā kārtība viņiem varētu būt apgrūtinājums.

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") gan uzsvēra, ka tāpat kā pašlaik vajadzības gadījumā klienta iesniegto dokumentu elektroniski noformēt palīdzēs VID apkalpošanas centros.

FM atzīmēja, ka, ņemot vērā, ka VID nodokļu maksātājiem nodrošina vairāk nekā 220 dažādus pakalpojumus nodokļu (nodevu) administrēšanas un muitas jomā, ar likumprojektu paredzēts, ka turpmāk nodokļu maksātāji visus VID adresētos iesniegumus par nodokļu (nodevu) administrēšanas jomu iesniegs tikai, izmantojot EDS, ja konkrētajā normatīvajā aktā nebūs noteikta cita iesniegumu iesniegšanas kārtība. Lai persona, kas nav reģistrēta kā EDS lietotāja, varētu iesniegt iesniegumu, tai pirms būs nepieciešams reģistrēties VID kā EDS lietotājam.

FM informēja, ka gandrīz 82% fizisko personu, kas nav saimnieciskās darbības veicējas, gada ienākumu deklarāciju iesniedz elektroniska dokumenta veidā, izmantojot EDS. Personām, kurām nav datoru vai iemaņu darbā ar datoru, jau šobrīd ir nodrošināta iespēja saņemt praktisku palīdzību un konsultāciju deklarāciju iesniegšanā VID klientu apkalpošanas centros un Valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros.

Grozījumi likumā vēl jāskata Saeimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti