Valmierā sākas vasaras teātra festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 2. līdz 4. augustam Valmierā teātra skatuve būs ne tikai pašā teātrī, bet var teikt, ka arī pati pilsēta būs viens liels teātris, jo sākas Valmieras vasaras teātra festivāls, un tā norisei izraudzītas dažādas vietas pilsētvidē. Teātra izrādes skatītājus gaidīs garāžā, mazdārziņā, angārā, Vecpuišu parkā, pat zem tilta un autobusā. Un šīs netradicionālās vietas būs it sevišķi saistošas bērniem un jauniešiem, kuriem tad arī ir veltīts šīs reizes Valmieras vasaras teātra festivāls.

Smejas vecs auto izrādē „Pagalms atdzīvojas” - tas būs stāsts par vienā pagalmā dzīvojošiem draugiem, kuri ik nedēļu satiekas pie pagalmā esošās garāžas. Un īstais piedzīvojums sāksies tad, kad pēkšņi atdzīvosies asfalts un lietas, kas ir garāžā. Režisors Toms Treinis stāsta, ka izrādes pamatā ir rosināt bērniem fantāziju.

Valmierā sākas vasaras teātra festivāls
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

“Tā ir tikai mūsu fantāzijas rosinoša izrāde, manuprāt, ja mēs paši pieslēdzam fantāziju, cik vien tālu mēs varam to izdarīt, lai atdzīvojas pilnīgi jebkas, un tā sākotnējā ideja bija, vai asfalts var runāt, vai automašīna var sākt dziedāt - visas tās lietas, ko mēs piedēvējam cilvēkiem, piedēvēt arī priekšmetiem, tādā veidā bērniem parādot to, ka vecās lietās ir ļoti daudz interesantu pavērsienu, ka viņas spēj runāt, dzīvot un ka tava fantāzija var atdzīvināt jebko,” stāsta Treinis.

Bungu skaņas vēsta par kustību izrādi „Pus Otrs”, kas noritēs pie kādas mājas sienas. Ar šo iestudējumu iepazīstina režisore Liene Grava.

“Šeit būs muzikāli dramatiska dejas izrāde, sauksies „Pus Otrs”, tas galvenais stāsts ir par dvīņiem, kuri līdz šim ir darījuši visu kopā, vienādas spēles, vienādas rotaļas, vienādas izklaides, vienādas drēbes, vienādas alkas pēc vienas meitenes, un tad vienā brīdī vienam tas paliek garlaicīgi un viņš grib saprast, kas viņš ir patiesībā, būt tā kā viens un individualitāte. Principā vairāk šis darbs ir par šiem dvīņiem, bet arī par tādām tā kā rotaļām un spēlēm, ko var darīt ārā, it īpaši vasarā un tāda dauzīšanās, puiku dauzīšanās,” skaidro Grava.

Zēnu pulciņam, kas vēro šīs izrādes mēģinājumu, jau ir savs vērtējums. “Man ļoti patika, gribējās pašam izmēģināt.”

“Šī mums ir nākamā vieta, Beātes iela 9, tas ir dārziņš, un šeit būs Klāva Meļļa izrāde „Mūžīgā izlaušanās” un šī izrāde būs domāta pusaudžiem.” Teātra festivāla programmas direktors Jānis Znotiņš izrāda vēl vienu no spēles laukumiem – dārzu un, protams, jautājums, kāpēc iestudējumu norisei izvēlēta pilsētvide?

"Man ļoti gribējās, lai paši režisori, paši mākslinieki, kas veido šīs izrādes, lai viņi iedziļinās pašā pilsētā un vietā, kurā viņš taisa šo izrādi, tā kā es pats strādāju ar bērniem un pusaudžiem, tad man likās, es gribēju, lai režisori domā par pilsētu, kā dzīvu organismu, kam ir savas jūtas, domas, ka arī viņa savu stāstu stāsta, un tad es nonācu pie tēmas - dzīvā pilsēta," norāda Znotiņš.

Izrādes veido septiņi režisori no Latvijas, Austrālijas un Igaunijas. Tās būs tikšanās ar šausmīgiem elementiem, zinātniskās īstenības piedzīvojumi, izrāde par noteikumiem, izrāde braucošā autobusā –  un tie ir tikai dažu izrāžu pieteikumi, kas jau sola kaut ko intriģējošu, kopumā deviņi iestudējumi, kas varētu būt saistoši bērniem un jauniešiem.

"Bērni, pusaudži, mūsu tā sabiedrības jaunākā daļa, kas vēl mācās un mēģina saprast, kā šajā pasaulē dzīvot, tad viņi ir tas īstais, kur es tās savas vērtības gan kā režisors, gan kā programmas vadītājs varu nodot, tās vērtības, kas liekas svarīgi dzīvē, kādi lai viņi būtu cilvēki, tas ir veids, kā mainīt, kas tev nepatīk, kas man nepatīk mūsu valstī, tad tas ir tas veids, kā mainīt, jo viņi būs nākamie pieaugušie, viņi būs nākamie, kas ies uz vēlēšanām, viņi būs nākamie politiķi, nākamie strādnieki, viņi būs nākamie Latvijas iedzīvotāji, un tas ir jautājums, kādu mēs gribam redzēt Latviju nākotnē, un tas ir iemesls, kāpēc strādāt ar bērniem un pusaudžiem," skaidro Znotiņš.

Paralēli  izrādēm festivāla apmeklētājiem būs iespēja arī darboties mākslinieku meistardarbnīcās, kā arī apmeklēt brīvdabas kino vakarus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti