Pa ceļam ar Klasiku

Džezs kā metafora jeb Rīgas Domā sākusies vasara

Pa ceļam ar Klasiku

Pienākums pret tautasdziesmu. Saruna ar etnomūziķi Birutu Ozoliņu

Maras un Kabiles muižā vēsturiskās mākslinieciskās vērtības apvienosies ar mūziku

Maras un Kabiles muižā vēsturiskās mākslinieciskās vērtības apvienosies ar mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar koncertu "Muzikālais soirée Maras muižā", kas 4. jūlijā skanēs Maras muižā, tiks atklāts jauns kultūrvēsturiski izzinošs pasākumu cikls "Markabe", kas risināsies gan Maras, gan Kabiles muižās.

Cikla atklāšanas koncertā Annijas Endijas Kolertas un ģitārista Mika Akota izpildījumā skanēs Šūberta, Bartoka, Debisī, Pjacollas un Vilas-Lobuša skaņdarbi, bet pirms un pēc pasākuma ikvienam apmeklētājam būs iespēja aplūkot nesen restaurēto Maras muižu, kas atrodas Kuldīgas novada Turlavas pagastā.

Muižas kungu pils ir celta 1750. gadā kā tipiska baroka ēka ar apaļo mezonīnu. Unikāla ir ne tikai līdz mūsdienām saglabājusies baroka laikmeta ēka, bet arī senie Livonijas laika pamati ar velvētām pagraba telpām. Līdztekus lieliskam koncertam interesentiem būs iespēja izbaudīt gan autentiski saglabāto kungu māju ar senu parku, gan civilizācijas neskarto apkārtni.

Digitālā ekskursija pa Maras muižu atrodama šeit.

Maras muiža
Maras muiža

"Tas nosaukums nav mans izdomājums – to man pačukstēja priekšā Kabiles muižas pārvaldniece Agate Eniņa – sertificēta arhitekte, kura ļoti cītīgi strādā pie muižas atjaunošanas un restaurācijas darbiem, un šī ideja – "Markabe" – ir tieši Agates ideja. Tas ir apvienojums no diviem vārdiem – Maras un Kabiles muižas," intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" stāsta "Liepaja Music" projektu vadītāja Irita Kalēja.

Pirmais izzinošais pasākums notiks jau pavisam drīz - 4. jūlijā pulksten 19.00. Maras muiža ir saistīta ne tikai ar vācu baltu vēsturi – tā saistīta arī ar kuršu ķoniņu vēsturi, un šīs abas pasaules te lieliski sadzīvo. Nākamais cikla pasākums būs 24. jūlijā Kabiles muižā. Kādēļ tieši šīs divas muižas?

"Tā ir gan nejaušība, gan uzaicinājums," uzsver Kalēja. "Janvārī man piezvanīja Maras muižas īpašniece Ilga Pranca-Hartingere – brīnišķīga aristokrāte, kura ilgus gadus dzīvojusi Minhenē, bet šobrīd ar vīru pārcēlusies uz dzīvi Latvijā, iegādājusies šo muižu un to restaurējusi. Ilga man piezvanīja un teica, ka ļoti vēlētos atdzīvināt mājas muzicēšanas tradīcijas. Viņa toreiz minēja Karlu Amendu, kuram ir saistība ar Talsiem un Kurzemi.

Ilgas vēlēšanās bija – Maras muižā iedzīvināt tikai un vienīgi akadēmisko mūziku, kas būtu ieturēta klasicisma stilā.

Tā nu mēs ar meitu, vijolnieci Anniju Endiju Kolertu, aizbraucām uz šo Maras muižu, kas man bija milzīgs pārsteigums. Tā aura... Muiža atrodas nekurienes vidū, te saglabāts viss autentiskums – restaurējot saglabātas gan mēbeles, gan iekārtojums, tikai ar svaigu elpu. Absolūtais lauku miers un dabiskā vide mani tik ļoti, ļoti uzrunāja, ka mēs ar īpašnieci vienojāmies – sāksim rīkot koncertus! Tas bija vēl pirms dižķibeles Covid-19."

Annija Endija Kolerta
Annija Endija Kolerta

"Pirmo koncertu bijām ielikušas maija sākumā un ar Ilgu jau bijām vienojušās par četriem koncertiem. Izdomājām tos rīkot līdz vēlam rudenim, bet tad man

radās ideja – kāpēc neuzaicināt vēl kādu muižu?

Ir taču brīnišķīgais sociālais tīkls "Facebook", kur ir grupa "Latvijas muižas un pilis" – pievienojos šai grupai un ierakstīju "postiņu", vai kādai Kurzemes muižai nav vēlme pievienoties šai brīnišķīgajai idejai. Tas sakrita arī ar Kultūrkapitāla [fonda] Kurzemes programmas izsludināšanas laiku, un domāju – kāpēc neuzrakstīt šo projektu?

Tas ir brīnišķīgi – vēsturiskās mākslinieciskās vērtības savienot ar mūziku...

Gribu aizbraukt uz Kabiles muižu, ko esmu tikai virtuāli paskatījusies, ar Agati runājusi tikai telefoniski, bet šīs ir divas brīnišķīgas vietas. Ceru, ka mums tas projekts izdosies," pauž Irita Kalēja.

Šīs vietas ir brīnišķīgas arī tādēļ, ka tām ir brīnišķīgi saimnieki. Dažu gadu laikā šeit daudz kas paveikts – ne tikai sakārtota apkārtne un jaunu elpu ieguvusi lielākā daļa telpu, bet radusies arī vēlme dalīties ar citiem.

"Ilgas ideja par koncertiem Maras muižā pat nav viņas: daudzi viņai nākuši klāt un vaicājuši – kad sāksiet ko kamerīgu rīkot mājas muzicēšanas stilā," atstāsta Kalēja.

"Tā Maras muižā tas arī aizsācies, bet Kabiles muižā viss vēl nav restaurēts, tur darbi tikai sākušies. Agates vēlme – nevis apmeklētājiem parādīt gatavu un sterilu, tīru produktu, bet lai cilvēks šo procesu redz no sākuma līdz gatavam produktam, lai viņš redz pārmaiņas, izmaiņas. Protams, muižas ir atvērtas, arī bez koncertiem var braukt tās skatīties. Īpašnieki ir pieejami ikdienā, viņi tur dzīvo."

Projekts tiek īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda un ''Latvijas Valsts mežu'' Kurzemes kultūras programmas finansiālu atbalstu. Nākamais cikla pasākums Kabiles muižā ieplānots 24. jūlijā, kad tur muzicēs Liepājas simfoniskā orķestra stīgu kvintets.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti