Skolēnu dziesmu svētkus plāno ārtelpās un bez nakšņošanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dziesmu un deju svētku padome 3. martā uzklausīja iespējamos scenārijus uz šo vasaru pārceltajiem skolēnu svētkiem. Paredzams: ja svētki šovasar vispār drīkstēs notikt, tad pārsvarā tikai ārtelpās, bez lieliem masu koncertiem un bez ierastās dalībnieku nakšņošanas Rīgas skolās nedēļas garumā.

Svētku rīkotājs – Valsts izglītības satura centrs – informēja, ka pie pašreizējām saslimstības prognozēm ir maz cerību īstenot plašāko A variantu, tādēļ pašlaik rīkotāji balstās uz B scenāriju, kurā svētki notiktu no jūlija līdz oktobrim un ārtelpās drīkstētu pulcēties līdz 3000–4000 dalībnieku. Galvenās svētku norises vietas būtu Mežaparka Lielā estrāde nelieliem koru un pūtēju orķestru koncertiem, Mežaparka gājēju alejas – deju kolektīvu koncertiem, Brīvdabas muzejs, Vērmanes dārzs, Rīgas Doma dārzs un “Hanzas perona” āra terase.

Skolēnu dziesmu svētku norises scenāriji – prezentācija Dziesmu un deju svētku padomes sēdē
Skolēnu dziesmu svētku norises scenāriji – prezentācija Dziesmu un deju svētku padomes sēdē

Agra Bērziņa par skolēnu dziesmu un deju svētku norisi 2021. gadā
00:00 / 00:52
Lejuplādēt

Valsts izglītības satura centra pārstāve Agra Bērziņa stāstīja: “Tātad svētkus mēs neplānojam vienu tradicionālo nedēļu, kad Rīgā ierodas tūkstošiem un tūkstošiem dalībnieku. Šobrīd mēs plānojam, ka katrā kalendāra datumā notiek kāds cits pasākums. Vienā dienā nenotiek divi vai trīs notikumi, kā tas ir bijis tradicionāli. Vienā dienā bērni atbrauc, izmēģina, ir kopmēģinājums, svētku brīdis vakara pusē, un bez nakšņošanas dodas atpakaļ uz mājām. Mūsu galvenais mērķis ir saglabāt bērnos vēlmi un dot motivāciju šajā brīdī, kad viņi gatavojas un cer. (..) Savukārt C variantā – ja nebūs nekas ļauts, bet drīkstēs pulcēties pašvaldībās, tad katrs savā skolas pagalmā, estrādītē, stadionā vai laukumā – izdzied, izdejo, bez grūtībām un sarežģījumiem, bet dara ar prieku.”

Gala lēmumu par to, kuru variantu īstenot, svētku rīkotāji sola paziņot maija otrajā pusē, bet izglītības ministre norāda, ka konceptuāls lēmums jāpieņem jau aprīļa beigās.

KONTEKSTS:

2020. gada martā, kad Latvijā tika ieviesta ārkārtējā situācija Covid-19 dēļ, tika pieņemts lēmums XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus pārcelt uz nākamo gadu.

Novembrī Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība nolēma atkārtoti valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, kas vairākkārt pagarināta un pašlaik ir spēkā līdz 6. aprīlim. Pakāpeniski tika noteikti dažādi ierobežojumi arī kultūras nozarē, tai skaitā ir atcelti un aizliegti visi klātienē notiekošie publiskie kultūras pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti