Kā rodas rūgušpiens? «Izzini ķīmiju!» – projekts bērniem un vecākiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Piedāvājam izzināt, kā no piena rodas rūgušpiens, kādi procesi pienā notiek. Jums tikai jāiegādājas piens!

Projektā "Izzini ķīmiju!" esam sagatavojuši 31 eksperimentu, ko var veikt mājās, izmantojot viegli pieejamus materiālus, kas bērniem palīdzēs izprast dažādus procesus, vielu sastāvu un reakcijas.

Izzini ķīmiju!

Izzini ķīmiju!

Bērnistaba, sadarbojoties ar Laboratorium.lv, katru dienu publicēs pieaugušajiem ar bērniem kopā veicamu uzdevumu ķīmijas procesu un akārtējās pasaules izzināšanai. Eksperimenti aptvers dažādas ikdienā sastopamas lietas un tēmas.

Krāsojami zīmējumi un spēles par ķīmijas tēmu atrodami Bērnistabā.

Kā rodas rūgušpiens?

Lai gan piens izskatās kā viendabīgs šķidrums, apskatot piena pilienu mikroskopā, var ievērot, ka tā nav. Tajā ir redzami mikroskopiski tauku pilieni un piena olbaltumvielas – kazeīna lodītes. Pienā ir izšķīduši kalciju saturoši sāļi un piena cukurs – laktoze, kura ļoti garšo laktobaktērijām jeb pienskābajām baktērijām. Jo vairāk šīs baktērijas savairojas, jo ātrāk notiek piena rūgšana. Piedāvājam pārbaudīt, kā rodas rūgušpiens.

Kad piena rūgšanas process ir tikko sācies, parasti saka, ka piens ir saskābis, jo pienam parādās specifiska smarža un skāba garša pienskābes dēļ. Kad rūgšanas process turpinās, tad saka, ka piens ir sarūdzis, jo pienā ir vēl vairāk pienskābes, kā arī piena olbaltumvielas saķeras kunkuļos.

Nepieciešams:

  • 2 glāzes
  • piens
  • marle

Darba gaita:

  1. Ielej pienu abās glāzēs līdz pusei.
  2. Abas glāzes atstāj nepārklātas virtuvē uz galda apmēram 3–4 stundas.
  3. Tad nosedz abas glāzes ar marli un vienu ieliec ledusskapī līdz nākamajai dienai, bet otru līdz nākamajai dienai atstāj virtuvē uz galda.
  4. Salīdzini rezultātu, kas ir sanācis katrā no glāzēm.

Speciālistu ieteikumi vecākiem, paskaidrojot bērnam eksperimentā notiekošo:

Pienskābes baktērijas ļoti labprāt dzīvo un vairojas siltumā, piemēram, istabas temperatūrā. Tādēļ, jo ilgāk piens atrodas siltumā, jo ātrāk vairojas pienskābās baktērijas. Ledusskapja aukstums samazina pienskābo baktēriju vairošanās ātrumu, tāpēc piens ir jāuzglabā ledusskapī. Sviegpienā jau sākotnēji ir vairāk pienskābo baktēriju nekā pasterizētā pienā, tādēļ svaigpienam ir īsāks uzglabāšanas termiņš nekā pasterizētam pienam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti