Ārpus ētera
Karaļauči Kaļiņingradas vietā. Poļi Austrumprūsijā
Karaļauči Kaļiņingradas vietā. Poļi Austrumprūsijā
Maija sākumā, Krievijas "Uzvaras dienā", Polijas Ģeogrāfisko nosaukumu standartizācijas komisija ārpus Polijas Republikas, kas atrodas Varšavā, nolēma poļu valodā mainīt nosaukumu "Kaliningrad" uz "Królewiec". "
Māra Uzuliņa: Kāpēc es nejūtu līdzi Hermanim? Par robežu, kur teātris saplūst ar biznesu
Māra Uzuliņa: Kāpēc es nejūtu līdzi Hermanim? Par robežu, kur teātris saplūst ar biznesu
Dienā, kad Alvis Hermanis izaicināja uz "lielo tiesas prāvu" savus kaimiņteātra vadītājus "lielo teātra biznesmeni Juri Žagaru" un "vanabī Krišjāni Baronu", es nespēju noticēt, ka tiešām kāds ir sašūpojis tā karaļa troni, kurš ilgus gadus bezrūpīgi baudījis labvēlību gan no skatītājiem, gan no aktieriem, kuri, beidzot studijas, visi ilgojās saņemt darba piedāvājumu tieši no Jaunā Rīgas teātra. 
Anita Brauna: Par Latvijas Radio «pretvalstisko rīcību»?
Anita Brauna: Par Latvijas Radio «pretvalstisko rīcību»?
"Ko pašlaik raida @LRZinas? Trūkst vārdu par pretvalstisko rīcību." Tā šogad 9. maijā tviterī ierakstīja kāda profesionāla žurnāliste. "Tas ir noziedzīgi," iekaistot diskusijai, viņa vēlāk turpināja. Kas tad bija šis "noziegums" un "pretvalstiskā rīcība", ko pieļāva Latvijas Radio (LR)?
Aleksis Vilciņš: Grūti mīlēt valsti, kas nemīl tevi
Aleksis Vilciņš: Grūti mīlēt valsti, kas nemīl tevi
Jau kopš bērnības esmu pieradis dzīvot savā iekļaujošajā, gaišajā un drošajā burbulī – pārsvarā bez vardarbības, naida un visiem citiem nepatīkamajiem vārdiem. Arī skolā starpbrīžos nekāvāmies, bet stāvējām rindā pēc piena. Tomēr ik pa laikam burbuļi plīst un nākas saskarties arī ar to, kas notiek to ārpusē. Un šoreiz "ārpusē" piedzīvoju kārtīgu auksta ūdens šalti, kas, manuprāt, īpaši "Riga Pride" nedēļā kalpo par vērtīgu atgādinājumu un pārdomu vielu mums visiem.
Māris Rīmenis: Hokejam rekordi ne tikai uz ledus, jaunas virsotnes arī mediju reitingos (precizēts)...
Māris Rīmenis: Hokejam rekordi ne tikai uz ledus, jaunas virsotnes arī mediju reitingos (precizēts) (papildināts)
Pasaules čempionāts hokejā aizvadīts – Latvija pirmo reizi vēsturē tikusi pie bronzas godalgām, valstsvienības spēlētāji un komandas vadība mājās sagaidīti kā varoņi, pirmdien pat valstī tika izsludināta svētku diena. Hokejs daudziem noteikti būs ilgā atmiņā, daudzi devās arī uz pēdējām divām spēlēm Tamperē. Šoreiz jauni rekordi sasniegti arī TV reitingos, kas tikai pierāda līdzjutēju lielo interesi un mīlestību pret hokeju un īpaši mūsu valstsvienību.
Latvijas Radio mobilā lietotne tagad pieejama izmantošanai arī automašīnās
Latvijas Radio mobilā lietotne tagad pieejama izmantošanai arī automašīnās
Lai nodrošinātu ērtu un mediju patēriņa paradumiem atbilstošu satura pieejamību, Latvijas Radio mobilā lietotne turpmāk būs pieejama arī izmantošanai automašīnās. Jau šobrīd "Android Auto" un "Apple CarPlay" lietotājiem ir iespēja automašīnās klausīties visu sabiedriskā radio saturu: ziņas, podkāstus, mūziku un izklaidi gan tiešsaistē, gan pēc pieprasījuma, informēja Latvijas Radio.
TESTS: Vai esi tikpat gudrs kā 12. klases skolēns?
TESTS: Vai esi tikpat gudrs kā 12. klases skolēns?
Aicinām ikvienu pārbaudīt savas zināšanas testā LSM.lv portālā, atbildot uz dažiem no jautājumiem, kas daudzu sezonu laikā izskanējuši Latvijas Televīzijas spēlē visai ģimenei "Gudrs, vēl gudrāks"!
Sievietes loma svarīgās TV un radio diskusijās. Kas mainījies gada laikā?
Sievietes loma svarīgās TV un radio diskusijās. Kas mainījies gada laikā?
Tieši pirms gada, pēc atklātas vēstules saņemšanas, analizējām, vai sievietēm ir līdzvērtīgas iespējas piedalīties būtisku jautājumu apspriešanā Latvijas sabiedrisko mediju diskusiju formātos. Dati rādīja nozīmīgu disproporciju, kopumā no visiem dalībniekiem  diskusijās bija aicinātas izteikties 38% sieviešu,  kuras lielākoties runāja par sociāliem un kultūras jautājumiem, pārstāvēja izglītības un veselības jomu, nevalstiskās organizācijas (NVO).
Natālija Mihailova. Tiesības uz nāvi
Natālija Mihailova. Tiesības uz nāvi
Vecums un nāve pie mums joprojām ir neērtas un tabu tēmas. Tas ir skumji, tas ir smagi, bet mums arī parastajā dzīvē problēmu pietiek, lai vēl domātu par to, kas spīd (vai visdrīzāk nespīd) tuneļa galā.
Latvijas brīvprātīgais Hersonā Andrejs: «Krievu pasaules» šausmas turpinās arī pēc okupantu atkāpšan...
Latvijas brīvprātīgais Hersonā Andrejs: «Krievu pasaules» šausmas turpinās arī pēc okupantu atkāpšanās
Es dzīvoju netālu no Rīgas lidostas, tāpēc esmu tik pieradis pie lidmašīnu trokšņa, ka bieži vien to ignorēju. Tādēļ biju ļoti pārsteigts, kad mani draugi no Kijivas, kas tikko bija ieradušies Latvijā, bailēs iespiedās krēslos, tiklīdz apkārt atskanēja lidmašīnas dzinēju rūkoņa. Jāatzīst, man nebija ne jausmas, cik liela skaņas nozīme ikdienā ir daļai Ukrainas iedzīvotāju. Martā man bija iespēja aizbraukt uz Hersonu un savām acīm redzēt tās dzīvi no iekšpuses. Pirmajā mirklī šī pilsēta atgādina savu ēnu, bet ieklausoties saproti, cik daudz no ierastajām skaņām šī pilsēta ir zaudējusi.
Maijs, apvērsuma mēnesis. Pilsudskis Polijā un Ulmanis Latvijā
Maijs, apvērsuma mēnesis. Pilsudskis Polijā un Ulmanis Latvijā
Pirms dažām dienām es iegāju opozicionālās Polijas zemnieku partijas – Latvijas Zemnieku savienības analoga – mājaslapā. Sadaļā "Kalendāra lapa" bija rakstīts: "1926. gada 12. maijā Juzefs Pilsudskis (Józef Piłsudski) lojālo karavīru priekšgalā devās uz Varšavu. Tā sākās traģiskie notikumi, kas vēsturē iegāja kā "maija apvērsums". Varšavas ielās notika brāļu kaujas, kuru rezultātā gāja bojā 379 cilvēki, tostarp 164 civiliedzīvotāji. Prezidents Staņislavs Vojcehovskis (Stanisław Wojciechowski) un premjerministrs Vincentijs Vitoss (Wincenty Witos), nevēloties pieļaut vēl vairāk asiņaino cīņu, piekāpās, un valsts vadītāja pienākumus pārņēma Saeimas maršals Macejs Ratajs (Maciej Rataj). Maija apvērsums iznīcināja 1921. gada konstitūciju, kas bija visdemokrātiskākais pamatlikums to laiku Eiropā. Atceroties šos notikumus, Tautas kustības atbalstītāji nolika ziedus pie Vincentija Vitosa pieminekļa.
Anita Brauna: Iebiedēt un apklusināt. Kas ir naida kurināšanas troļļi Latvijā?
Anita Brauna: Iebiedēt un apklusināt. Kas ir naida kurināšanas troļļi Latvijā?
Nesen beidzu lasīt latviski izdoto somu žurnālistes Jesikas Aro grāmatu "Putina troļļi", kas stāsta par Krievijas informācijas kara operācijām. Lai arī žurnāliste apraksta Kremļa operācijas citās valstīs, grāmata palīdz labāk saprast arī to, kas notiek Latvijā, tāpēc izlēmu padalīties ar dažiem vērojumiem un secinājumiem.
Anda Rožukalne: Stāstā par 8. un 9. maiju Latvijā neiederas Putina «dvēseles» apskats un dezinformāc...
Anda Rožukalne: Stāstā par 8. un 9. maiju Latvijā neiederas Putina «dvēseles» apskats un dezinformācija!
9. maija notikumi gadiem ilgi bijuši daļa no ziņām. Šogad tie atšķirīgi, jo nav pieminekļa Pārdaugavā, kas bija kļuvis par politisko resursu plūsmas bagātinātu mērķi kaimiņvalsts maigās varas izrādīšanai un propagandas kanalizācijai. Mainījies arī regulējums, un tiem, kam 9. maijs šķiet atzīmējama diena, šajā pavasarī bija iespēja doties tikai uz Otrā pasaules kara kareivju apbedījuma vietām.
Daugaviņa ienākšana hokeja izlasē bija īsts atelpas brīdis. Atvars Tribuncovs «Sporta studijas» podk...
Daugaviņa ienākšana hokeja izlasē bija īsts atelpas brīdis. Atvars Tribuncovs «Sporta studijas» podkāsts #104
Atvars Tribuncovs Latvijas valstsvienības sastāvā piedalījies desmit pasaules čempionātos un divās olimpiskajās spēlēs. Augumā raženais aizsargs savulaik bija viens no nedaudzajiem, kurš bija pieprasīts hokejists tā laika spēcīgākajās līgās. Izlasē Atvars piedzīvoja teju visus brīnumus, kas noticis ap Latvijas izlasi. Redzēja, kā vecā gvarde ar Oļegu Znaroku priekšgalā kontrolēja notikumus izlasē, treneru atlaišanas pēc spēlēm, vēl ģērbtuvē esot, spēlējis vienā duetā ar Sandi Ozoliņu, Kārli Skrastiņu.
«Arī poļi bija «pa kreisi»». Par poļiem un kreiso spārnu Latvijā
«Arī poļi bija «pa kreisi»». Par poļiem un kreiso spārnu Latvijā
Ja tagad jautāsim jaunam varšavietim, ko viņam nozīmē 1. maijs, skaidru atbildi nesaņemsim. Polijā tas vairāk ir "garo brīvdienu" un grilēšanas laiks (3. maijā tiek atzīmēta arī Konstitūcijas diena). Pirms Otrā pasaules kara tā nebija: gan Polijā, gan Latvijā Darba svētki daudz ko nozīmēja, lai gan abās valstīs kreisais spārns darbojās atšķirīgajā ietekmes pakāpē: Latvijā tas uzvarēja katrās Saeimas vēlēšanās, bet Polijā tā bija partija, kas saņēma labākajā gadījumā ap desmit procentiem atbalsta. Tomēr Rīgas un Varšavas sociālistus vienoja draudzīgas attiecības. Latvijas galvaspilsētā un citās pašvaldībās darbojās Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) poļu sekcija. Abu valstu sociālistu draudzība pārdzīvoja Otro pasaules karu un pēckara periodu, kad abās valstīs neatkarīgo kreiso darbība tika aizliegta kā komunistiem riskanta konkurence. Tad poļi un latvieši arī satikās trimdā.
Par ko Tu balsotu 1920. gadā? Uzzini Satversmes sapulces šķirotavā
Par ko Tu balsotu 1920. gadā? Uzzini Satversmes sapulces šķirotavā
Lai gan Satversmes sapulces vēlēšanas bija pirms vairāk nekā 100 gadiem, tās rezultātus mēs izjūtam arī šodien. Latvijā, pretstatā Lietuvai un Igaunijai, spēkā vēl arvien ir 1922. gadā apstiprinātā konstitūcija. Tātad gadsimtu seni Satversmes sapulces lēmumi turpina ietekmēt mūsu ikdienu. Tāpēc rodas jautājums, kāda būtu Satversme, ja visiem mums būtu iespēja nobalsot 1920. gadā. Lai uz to atbildētu, esam izveidojuši Satversmes sapulces šķirotavu, kas ļaus katram no mums ne tikai paust savu pilsonisko nostāju, bet arī uzzināt vairāk par Satversmes sapulces vēsturi. Kā šķirotavas satura autors šajā ierakstā paskaidrošu, kā un kāpēc esmu izvēlējies šķirotavu veidot šādi.
Iveta Kažoka: Prezidentu gaidot
Iveta Kažoka: Prezidentu gaidot
Jau pavisam drīz – 31. maijā – 14. Saeima mēģinās ievēlēt Latvijas Valsts prezidentu. Ja nesanāks, tad pēc 10–15 dienām mēģinās atkal. Un tad atkal. Līdz brīdim, kad kāds no kandidātiem saņems vismaz 51 balsis no Saeimā pārstāvētajiem deputātiem.
Māris Rīmenis: Līdere Ostapenko tenisā atgūst sportisko formu, trenējas arī Sevastova
Māris Rīmenis: Līdere Ostapenko tenisā atgūst sportisko formu, trenējas arī Sevastova
Aļonai Ostapenko sezona uz māla seguma šogad sākās tikai Štutgartē – slimības seku dēļ bija jāizlaiž turnīrs Čarlstonā, bet nu jau sportiste ieiet ierastajā ritmā. Štutgartē bija gana labs sniegums, un par zaudējumu Onsai Žabērai otrajā kārtā nav jākaunas. Šonedēļ Madrides turnīrs, vēl pēc nedēļas būs jāspēlē Romā un jābūt gatavai "Grand Slam", kas sāksies maija beigās Parīzē.  

Vairāk

Svarīgākais šobrīd