Panorāma

Ķimeņu siers izdodas katram!

Panorāma

Policija veic pastiprinātas pārbaudes uz ceļiem

Jāņiem top ķimeņu siers no aitu piena

Jāņiem top siers no piena šķirnes aitām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ķimeņu siers no aitu piena ir vēl nebijis Latvijas produkts. Tā gatavošanu apguvusi Bauskas novada Brunavas pagasta uzņēmēja Iluta Straģe. Viņa pirmā Latvijā sākusi piena šķirnes aitu audzēšanu un siera, jogurta un saldējuma gatavošanu no aitu piena.

Piena šķirnes aitas audzē vairākās Eiropas valstīs. Latvijā aitas ar slaidajām kājiņām un kuplajiem kažokiem pirmā no Igaunijas uz Brunavas pagastu atveda uzņēmēja Iluta Straģe. Tās ir beļģu un Ostfrīzijas šķirņu krustojums, kas labi dod pienu - vidēji divus litrus dienā. Tiesa gan, ja pie mammas pielavās jau paaugušies jēri, kuriem pēc taisnības piens vairs nepienākas, tad slauktuve paliek tukša.

„Aitas man ir ļoti mīļi dzīvnieki, tāpēc tās izvēlējos. Tas ir manas bērnības sapnis. Kad uzzināju, ka aitas var slaukt, teicu - jā, siers ir mans mīļākais ēdiens. Es pie viņām pieeju draudzīgi, jo aitas man ir sirdslieta. Smarža un vizuālais – es pieeju kā pie ģimenes locekļiem.. Kad man ir kāds kreņķis – es aizeju pie aitām un palieku mierīga. Šī ir mana pirmā aitiņa. Viņu sauc Grietiņa. Viņai jau ir trešā laktācija, viņa ir atnesusi trīs meitiņas,” stāsta Iluta.

Ģimenē ir četri bērni un vasarā ciemojas arī radu bērns, tā kā Ilutai ir pieci palīgi, uz kuriem var paļauties. Vecākajai meitai Luīzei tiek uzticēts atbildīgākais darbs - slaukšana.

„Ir interesanti, dažreiz aitām uznāk kaut kādi melnie, viņas pabadās, bet tā aitas ir ļoti mīļas. Patīk slaukt,” saka Luīze.

Ganību speciālists ir Alberts: „Vai aitas klausa? - Kā kuru reizi. Ir dažas vadones, kas vada to pulku, un, ja neuzvaktē, tad viņas skrien citur.” 

Ilutai meitenes ir arī dzinējas, ir, kas nes piena krūzi, kas piedzen aitiņas, kas palīdz. Vakari ir tradicionālie, kad slaucam aitiņas.

Elīzai ļoti garšo aitas siers un jogurti, jā, arī saldējums.

Sētsvidū noliktajam saldējuma aparātam bērni brīvajos brīžos spieto apkārt un ik pa brīdim iespiež vafeļu turziņā  vēso kārumu. Aitas piens ir pateicīgs saldējuma gatavošanai, tas ir pietiekami trekns un bez piegaršas.

Iluta izbraukumu tirdziņos piedāvājusi gan saldējumu, gan aitas piena jogurtu un uz Jāņiem izgatavojusi dažādus sierus – gan ar ķimenēm, gan ar garšvielām, gan fetas sieru. Pieprasījums pēc šiem produktiem ir, bet šobrīd, dienā slaucot tikai 20 litrus piena, daudz saražot nevar. Kaut gan kilogramam siera vajag divreiz mazāk piena nekā govs sieram.

Iluta: „Kas ir aitas piens? Tas ir ļoti vērtīgs produkts, uzturvielu trīsreiz vairāk nekā govs vai pat kazas pienam. Cilvēki, kas nepanes govs pienu, var lietot kazas pienu, bet ja nepanes kazas piena piegaršu, tad var lietot aitas pienu. Vitamīni ir tādi, kādu govs pienā vispār nav – B grupas vitamīni un omegas vitamīni.”

Iluta iecerējusi paplašināt ražošanu, kā arī iegūt bioloģiskās lauksaimniecības sertifikātu. Aitas ir dzīvnieki, kas ēd tikai tīru zāli, sienu un graudus, taču atbilstoši bioloģiskajai ražošanai vajadzīgs pārstrādes sertifikāts. Tad šeit gatavotos sierus, saldējumu un jogurtu varēs pārdot arī bioloģisko produktu veikalos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti