Riebiņu novada Galēnos par godu Latvijas neatkarības gadadienai projekta “Gribu, varu, daru” ietvaros tika svinēti Baltā galdauta svētki, gatavojot vairāku nacionalitāšu ēdienus.
“Mazākumtautībām mūsu novadiņos nav īpaši pievērsta uzmanība tieši šo nacionālo ēdienu jautājumā,” atzina Galēnu kultūrvēstures biedrības priekšsēdētāja Gunita Strode. Tā nu šajos svētkos “visi sanākam kopā un jūtamies kā vienota sabiedrība”.
Riebiņu novadā dzīvo septiņu nacionalitāšu pārstāvji, kas labprāt dalās ar savu tradicionālo virtuvi. Šoreiz tās bija latgaliešu, ukraiņu, krievu virtuves receptes. Riebiņu, Viļānu un Varakļānu novadu pavāres kautrīgi noteic - cik saimnieču, tik recepšu.
Ukrainiete Nadežda stāsta, kā viņas ģimenē no paaudžu paaudzēm gatavoti “vareņiki”.
“Litru piena ar ūdeni atšķaidīt. Viena ola vai divas, sāls un milti. Samīcīt un rullēt. Pildījumu var visādu. Ko gribi - kartupeļus, biezpienu vai ogas,” saka Nadežda.
Šajos svētkos galdā likti arī senie latgaliešu ēdieni. Saimnieces teic - tie ir no bērnības, un daudzi šodien vairs nezina, kas ir, piemēram, pārpucis un bibalkis.
Projektu “Gribu, varu, daru” atbalsta Kultūras ministrijas un Dienvidlatgales nevalstisko organizāciju atbalsta centrs, rosinot reģionu iedzīvotājus izrādīt pašiniciatīvu savas dzīves kvalitātes uzlabošanai un ēdiena tradīciju saglabāšanai no paaudzes paaudzē.