Ārpus Rīgas

Guna Šulce par LLKC zaļo publisko iepirkumu

Ārpus Rīgas

Sesavas pamatskolā plaisu dēļ atceļ nodarbības sporta zālē

Zilupes zirgaudzētavas jaunais saimnieks atjauno tradīcijas

Zilupes zirgaudzētavas jaunais saimnieks atjauno tradīcijas un cer rīkot Latvijas mēroga sacensības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vēl no padomju laikiem Zilupē aktīvi audzēti zirgi. Pavisam nesen Zilupes zirgaudzētava pārgājusi jaunu saimnieku rokās, kas pierobežā plāno ne tikai attīstīt savu saimniecību, aktīvi iesaistoties novada tūrisma dzīvē, bet arī rīkot Latvijas mēroga zirgu sacensības. 

Robertam Škaparam ir vien divdesmit pieci gadi, bet nu jau aptuveni gadu viņš saimnieko pašā pierobežā Zaļesjes pagastā Zilupes zirgaudzētavas staļļos. Pirmie 70 sporta zirgi pārpirkti no vietējās zemnieku saimniecības "Akmeņlauki", bet šobrīd zirgu skaits Zilupes staļļos sasniedzis jau 80.

“Nopirkām Zilupes zirgaudzētavu. Diendienā nākot uz stalli, var redzēt, ka ir progress, tas nozīmē, ka tu ej uz priekšu un dari pareizi. Un arī zirgi citādāk sāka izskatīties,” saka Škapars.

Viņš pats ir aktīvs jātnieks un atceras, ka pirms kāda laika audzētavā ieradies, lai iegādātos trīs sporta zirgus, un, izskanot piedāvājumam nopirkt visu stalli, sākumā šaubījies. Kā pats atzīst – ne darba baidījies, bet milzīgās atbildības.

Šobrīd no visiem staļļos esošajiem zirgiem tikai diviem, kā Roberts saka, nopelniem bagātiem pensionāriem, ir ļauts dzīvot savā vaļā un atpūsties. Pārējie vai nu regulāri trenējas, vai ir vaislas zirgi.

“Mums šeit pārsvarā ir tādi sporta zirgi, kas ir iejādes un konkūra zirgi. Mums ir Holšteinas zirgi, Hanoveras šķirne, Oldenburgas šķirne un viens andalūzietis mums arī ir. Pārsvarā mums zirgiem ir vācu asinis,” stāsta saimnieks.

Rudenīgā rītā Zilupes zirgaudzētavas staļļos var redzēt vien 15 zirgus, kuri, atgriezušies no pastaigas, tagad kāri ēd sienu.

Pārējie kur kurais - kumeļi kopā ar mātēm izvesti tālākā aplokā, bet ērzeļi pat pastaigas laikā ganās atsevišķos aplokos, jo nereti te notiek cīņas par līdera pozīcijām. Viskarstasinīgākais esot spānietis Radiantass.

Izrādot zirgaudzētavas teritoriju, Roberts uzsver – Latgale zirgu audzēšanai ir laba vieta, un attālums līdz galvaspilsētai, par kuru parasti sūdzas uzņēmēji, nav noteicošas. Zirgaudzētava te attīstās pamazām, nesen te ierīkots arī treniņlaukums zirgiem.

“Viennozīmīgi Latgalē ir lētāka ražošana - siens, darbaspēks, un pluss vēl tas, ka mums te ir daudz, daudz vairāk vietas, nekā Rīgā mums bija. Mums ir ļoti lielas ganības - gandrīz 100 hektāri, un zirgus mēs vasaras sezonā varam izganīt,”  piebilst Škapars. 

Viņš ir pārliecināts -  tagad daudz kas ir atkarīgs no ieguldītā darba un pareizās pieejas zirgu apmācīšanā. Jaunie sporta zirgu talanti saimniecībā jau šobrīd tiek meklēti starp nesen dzimušajiem kumeļiem. Tādi šobrīd te ir trīs, bet jau pēc gada staļļos gaidāms krietns pieaugums.

“Mēs plānojam nākamgad paši arī rīkot sacensības. Šeit kādreiz Zilupē tas ir bijis, un tad izdomājām, ka šī tradīcija ir jāturpina,”  Škapars atklāj plānus Zilupes zirgaudzētavas popularizēšanai jau tuvākajā nākotnē.

“Mums pārsvarā ir konkūra zirgi. Ceram, ka uz sacensībām brauks daudz cilvēku. Mēs, protams, apzināmies arī to, ka esam diezgan patālu no galvaspilsētas, bet kopumā visi zirgaudzētāji ir tādi lieli entuziasti, mēs ceram, ka piesaistīsim diezgan daudz sportistus šai vietai,” saka saimnieks.

Jebkādas  uzņēmējdarbības attīstība pierobežā ir atbalstāma, uzsver Zilupes novada tūrisma organizatore Ilga Ivanova. Viņa arī neslēpj – šejienes zirgu audzēšanas tradīcijas ir joma, kas varētu ieinteresēt tūristus.

“Roberts Škapars ir jauns saimnieks un jauns savas lietas entuziasts. Man prieks, ka viņš domā par tūrisma piedāvājumu attīstību nākamajā tūrisma sezonā. Parasti ar zirgiem asociējas izbraukumi, izjādes un arī tādi pakalpojumi mūsu novadā tiek piedāvāti citā zirgu sētā, bet Roberta piedāvājums vairāk skars vēsturisko ciltsdarba attīstību ne tikai Latvijā, bet īpaši Zilupes novadā,” piebilst Ivanova.

Zirgaudzēšanai kā biznesam ne vien pierobežā, bet Latvijā kopumā perspektīvu saredz arī  Latvijas Zirgaudzētāju biedrības eksperts Juris Mežnieks.

Latgales reģions jau izsenis ir pazīstams ar Latgales rikšotājiem un ikgadējām rikšošanas sacensībām, bet, iespējams, jau pēc dažiem gadiem Zilupes pusē jaunā uzņēmēja, zirgu trenera Roberta Škapara vadībā te notiks arī Latvijas un starptautiska līmeņa konkūra un iejādes zirgu sacensības.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti