Dienas ziņas

Pie Burtnieka ezera atklāj akmens laikmeta apbedījumu

Dienas ziņas

Ventspilī jauniešus mudina pievērsties uzņēmējdarbībai

Zemgalē sākusies ziemāju kulšana

Zemgalē sākusies ziemāju kulšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Līdz ar saulaina laika iestāšanos Zemgalē sākusies intensīva ziemas rapša novākšana un dažos laukos uzsākta arī ziemas kviešu kulšana. Ražas  kvalitāti un izmaksas   gan joprojām ietekmējot pārlieku lielais mitrums, bet kopraža solās būt laba.

Labības lauki Zemgalē ieguvuši zeltainu nokrāsu, un zemnieki izmanto katru mirkli, lai ražu novāktu. Zemnieku saimniecības "Straumēni" un''Jaunzemgaļi'' Penkules pusē ziemas kviešus vēl nevācot, bet  par ziemas rapsi sūdzēties nevarot.

"Ir, eļļa ir, un raža ir laba, bet ir tāds ticējums: kamēr nenokul, tikmēr neko nesaki nevienam, ka nenoskauž," saka ZS "Straumēni" saimnieks Ivars Stanga.

Pirmās kravas ziemas rapša šonedēļ ievestas arī jaunajā  graudu pieņemšanas kompleksā Bēnē. Laborante teic, ka eļlas daudzums atbilst normai, bet mitrums tikai šodien daudzmaz nostabilizējies.

"Mitrums ir ļoti mainīgs. Ja lietus ir nolijis un nav mazliet nogaidīts, tad mitrums pārsniedz to bāzes cipariņu, kas rapsim ir 8%," teic laborante Vita Bērtule.

3,2 miljonus eiro vērto graudu apstrādes un glabāšanas kompleksu Bēnē uzņēmums ''Balticovo'' uzbūvēja, lai zemniekiem nevajadzētu mērot tālu ceļu, bet pašam uzņēmumam būtu nepieciešamais apjoms, no kā sagatavot lopbarību.

Pašreiz gan līgumi netiekot slēgti, bet raža tiekot pieņemta pēc fiksētās dienas maksas.

"Mums ir 20,5 tūkstoši tonnas kompleksā, kur glabāt graudus. Līdz ar to mēs vēl ļoti ilgu laiku nebūsim pilni. Mēs ņemsim rapsi, ņemsim miežus. Tos mēs nedalīsim ne pa kādām grupām, bet kviešus mēs dalīsim trīs grupās," klāsta "Balticovo" pārstāvis Sandris Buholcs.

Ražas novākšana Zemgalē sākusies apmēram divas nedēļas vēlāk nekā citus gadus, un tagad svarīgi ir ne vien novākt izaudzēto, bet arī vismaz līdz 25 . augustam iesēt jauno ziemas rapsi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti