Dienas ziņas

Saeima apstiprina valsts budžetu

Dienas ziņas

Siguldā meklē iespējas līdzfinansēt ēdināšanu

Zemgalē pieaug interese par uzņēmējdarbību

Zemgalē jaunie uzņēmēji visbiežāk pievēršas pārtikas ražošanai un tūrismam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Uzņēmējdarbības uzsācēji Zemgalē joprojām visbiežāk domā par pārtikas produktu ražošanu nelielos apjomos vai ar tūrismu saistītu pakalpojumu sniegšanu. Tendences liecina, ka interese par uzņēmējdarbību pieaug. Turklāt nereti par uzņēmējiem vēlas kļūt cilvēki ar lielu pieredzi valsts un pašvaldības iestādēs.

Inese Saulāja daudzus gadus uzņēmējdarbību mācījusi citiem, bet pirms nepilna pusotra gada arī pati nolēmusi pamēģināt, kā ir būt uzņēmējam laukos. Apzinoties risku, Inese joprojām nav pametusi algotu darbu valsts iestādē, un par uzņēmēju kļūst vien vakaros un brīvdienās, kad  audzē tomātus un vāra kečupu.

“Es ļoti ceru un ticu, ka šādi strādājot un veicinot lauku attīstību, es arī bērniem mācu, ka nav tikai pilsēta. Piemēram, piens nerodas pakās. Lai bērni saprot to dzīves dažādību, ka arī tā var strādāt,” savu apņēmību skaidro jaunā uzņēmēja Inese Saulāja.

Atteikties no algota darba vēl vismaz 2-3 gadus gan nevarēšot, tomēr jaunā uzņēmēja plāno pārkāpt pāri sezonalitātes slieksnim un savu produkciju ražot visu gadu. Kā atspēriens tam noderēšot arī konkursā “Esi uzņēmējs Jelgavas novadā” iegūtā balva 1500 eiro. Starp pieciem konkursa laureātiem arī Solveiga Arnīte, kura  nevienu vien gadu desmitu strādājusi valsts un pašvaldību iestādēs, bet šomēnes kļuvusi   par  sertificētu pirtnieci. Līdzās pirtiņai iecerēts izveidot fiziskās un garīgās labsajūtas centru.

“Par biznesu varbūt pagaidām ir mazliet pāragri runāt, bet šobrīd mēs abi ar vīru tā lēnām piestrādājam pie tā, lai izveidotu savu ģimenes uzņēmumu. Ja dzīve piespiedīs, tad skatīsimies, bet šobrīd doma un vēlme ir likt akcentu vairāk uz projektiem un pēc iespējas mazāk saistīties ar kredītiem,” stāsta Arnīte.

To, ka ideju netrūkst un cilvēki aizvien biežāk ir gatavi riskēt un mēģina tās realizēt,  apliecina arī Biznesa inkubatora pārstāve. “Mums vēl nav gads, mums būs gads janvārī kā inkubatoram. Bet šobrīd mums ir 51 komanda, no kuriem 35 ir pirmsinkubācijā, kur testē savas idejas, un 16 ir inkubācijā, kur jau saņem finansiālu atbalstu,” norāda Jelgavas Biznesa inkubatora vecākā projektu vadītāja Agnese Oļševska.

Pēc “Lursoft” datiem Zemgales reģionā pēdējo piecu gadu laikā aktīvi bijuši 19 300 uzņēmumi, no kuriem vairāk nekā 2550 ir Jelgavas novadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti