Labrīt

VID rīcībā nav «Panamas dokumentu»; pieprasīs informāciju žurnālistiem

Labrīt

Politologs: «Vienotības» atdzimšana iespējama, pārtraucot melot pašai sev

Par kadastrālo vērtību un NĪN izmaiņām

Zemes dienests: Kadastrālo vērtību pieaugums būs tik liels, ka bez izmaiņām nodokļos neiztikt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Mājokļu kadastrālo vērtību izmaiņas, kas varētu stāties spēkā 2018.gadā, paredzētas tik būtiskas, ka tās nav iespējams ieviest, ja netiks izdarītas izmaiņas nodokļu politikā, intervijā Latvijas Radio atzina Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Zemes dienesta vadītāja skaidroja, ka saskaņā ar Kadastra likumu ik pēc diviem gadiem tiek virzīta vērtību pārskatīšana. “Šobrīd, virzot jauno vērtību bāzi, kam būtu jābūt spēkā uz 2017.-2018.gadu, tika konstatēts, ka patiešām būtiski mainās mājokļa vērtības un turpina augt lauksaimniecības zemes vērtības.

Un vērtību pieaugums ir tik būtisks, ka gan Zemes dienesta, gan valdības partijām skaidrs – bez izmaiņām nodokļu politikā nav iespējams pat virzīt šo vērtību bāzi un izmantot to kā bāzi esošajās nodokļu likmēs.”

Izmaiņas visvairāk skars mājokļus, īpaši jaunos mājokļus, kas uzbūvēti pēc 2000.gada un kuriem ir cita vērtību pamatbāze, pastāstīja Baklāne-Ansberga. Tāpat būtiski pārskatītas zonas attiecībā uz savrupmājām, un vērtību paaugstinājumi attieksies arī uz jaunajām savrupmājām. Īpaši būtiski vērtību paaugstināmus būs Rīgā un Pierīgā – līdz pat divām un četrām reizēm, bet ekskluzīvajos īpašumos pat seškārtīgs paaugstinājums.

“Šobrīd esam panākuši, ka īpašuma vērtības ir atbilstošas to tirgus vērtībām. Un tagad otrais uzdevums, kas ir kopīgi Finanšu ministrijai un pašvaldībām, protams, mums piedaloties, ir jāpanāk samērīgais, taisnīgais nodokļa maksājums, kas vienlaikus rada taisnīgu nodokļa maksājumu starp būtiski dārgāku īpašumu īpašniekiem, kas maksā vairāk nekā nekvalitatīvo īpašumu īpašnieki. Bet no otras puses - atbalstot valsts politikas, kas ir ģimeņu atbalstam, un kopumā runājot par samērīgu un saprotamu nodokļa maksājumu,” stāsta dienesta vadītāja.

Izmaiņas gan nav gaidāmas tuvākā gada vai pusotra laikā, jo koalīcija nolēmusi uz gadu atlikt vērtību apstiprināšanu. Jaunās vērtības varētu tikt apstiprinātas un  stātos spēkā 2018.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti