Aktuāli

Politoloģe par Ašeradena lēmumu un jaunā ministra izvēli

Aktuāli

LM eksperte Inese Upīte par maternitātes pabalstu

Zaudēta konkursa dēļ «Rīgas siltumam» jāatlaiž 230 darbinieki

Zaudēta konkursa dēļ «Rīgas siltums» atlaidīs 230 cilvēkus; Rīga nolīgs ar «Saskaņu» saistītas firmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Zaudēta konkursa dēļ akciju sabiedrība «Rīgas siltums» vairs neapkalpos galvaspilsētas daudzdzīvokļu namu iekšējās siltumapgādes sistēmas. «Rīgas siltums» to darījis vairāk nekā 20 gadu. Taču atbilstoši Valsts kontroles revīzijā noteiktajam pašvaldības uzņēmums «Rīgas namu pārvaldnieks» par šiem darbiem nu rīkojis iepirkumu. Tajā «Rīgas siltuma» piedāvājums noraidīts, un pašlaik strīds nokļuvis tiesā. Siltumapgādes uzņēmums jau gatavojas 230 darbinieku atlaišanai.

Tikmēr Rīgas izvēlētais sadarbības partneris ir saistīts ar domes varas partiju «Saskaņa».

Akciju sabiedrība «Rīgas siltums», kurā puse pieder valstij un otra puse – Rīgas domei, gādā par 2800 Rīgas daudzdzīvokļu namu apkures lietām. Gan nodrošina siltumapgādi, gan uztur ar to saistīto infrastruktūru.

«Rīgas siltuma» pārstāve Agnete Bušta stāstīja, ka 1996.gadā Rīgas dome noteica, ka pārvaldnieks var pats apkalpot iekšējās siltumapgādes sistēmas, var sludināt iepirkumu par šo pakalpojumu vai uzticēt to siltumapgādes uzņēmumam. Un kopš 1996.gadā «Rīgas siltums» nodrošināja šos pakalpojumus, investējos darbinieku kvalifikācijā, izveidojot 29 darbnīcas visā pilsētā, lai operatīvi nodrošinātu pakalpojumu, kā arī avārijas dienestu, kas strādā ar naktī.  

Taču revīzijā pirms pāris gadiem Valsts kontrole šim pakalpojumam rosināja izsludināt atklātu iepirkumu.

Pirmo konkursu par siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi «Rīgas namu pārvaldnieks» izsludināja pērnā gada vidū. Potenciālajiem sadarbības partneriem tas varēja šķist interesants, jo piecu gadu līguma termiņa gaitā varētu tikt pie 21 miljona eiro. Taču pieteicās tikai «Rīgas siltums» un vairāku Lietuvas uzņēmēju apvienība.

Izredzes uzvarēt bija «Rīgas siltumam», kas 20 gadus to jau darījis un arī piedāvāja izdevīgu cenu. Taču «Rīgas namu pārvaldnieks» konkursu izbeidza bez rezultāta un pārtrauca pretēji Iepirkumu uzraudzības biroja aizliegumam. Gada nogalē izsludināja jaunu konkursu.

Vēlāk veica vairākus grozījumus nolikumā, bet aizvadītā vasara pagāja strīdos ar potenciālajiem pretendentiem.

«Rīgas siltums» konkursā neuzvarēja, tāpēc nākampavasar gatavojas kolektīvai atlaišanai.

Agnete Bušta stāstīja, ka būs jāatlaiž 230 darbinieki. Uzņēmums sola palīdzēt viņiem  sameklēt jaunas darbavietas, uzrakstīt motivācijas vēstules un, ņemot vērā, ka daudzi uzņēmumā strādāja jau 20 gadus un «Rīgas siltums» viņus uzskata par labākajiem profesionāļiem Rīgā, viņiem sagatavos arī rekomendācijas vēstules.

Par nākamo sadarbības partneri «Rīgas namu pārvaldnieks» izvēlējies četru vietējo firmu apvienību.

Uzņēmumu reģistra dati rāda, ka firmas pa visām kopā apgroza pusi no 21 miljona, pie kā varēs tikt nākamajos piecos gados.

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja datubāzes parāda, ka uzņēmēji ir saistīti ar Rīgas varas partiju «Saskaņu».

Uzņēmums «Lep Energy» reģistrēts pērnā gada jūnijā neilgi pirms «Rīgas namu pārvaldnieka» konkursa izsludināšanas. Tā īpašnieki ir Aleksandrs un Pāvels Popovi. Aleksandrs Popovs šā gada sākumā «Saskaņai» ziedojis 2500 eiro. «Lep Energy» pusgada laikā pērn apgrozījusi 158 tūkstošus eiro, 26 tūkstošus paturot peļņā.

Firma «Adapteris» dibināta pirms gandrīz desmit gadiem, gadā apgroza vairāk nekā 1,2 miljonus eiro un nopelna 152 tūkstošus. Tās vienīgais īpašnieks ir Tengizs Adamjancs.

SIA «Alpex» dibināta pirms vairāk nekā desmit gadiem, tās īpašnieki ir Alberts un Igors Sūnas. «Alpex» apgroza teju divus miljonus eiro, bet nopelna 90 tūkstošus. Firmai ir līgumi ar citām Rīgas domes kapitālsabiedrībām.

Uzņēmumu četrotnē SIA «SB» ir apkures biznesā pieredzējušākā, jo dibināta 2004. gadā. Tai arī lielākais apgrozījums – 11 miljoni eiro gadā ar vairāk nekā 700 tūkstošu peļņu. Uzņēmums pieder Andrim Skrūskopam un četriem Blektu ģimenes pārstāvjiem.

«Rīgas namu pārvaldnieks» uzskata, ka «Rīgas siltumu» aizraidījis pamatoti, stāstīja uzņēmuma pārstāve Santa Vaļuma.

Viņa norādīja, ka konkursā tika izvēlēts atbilstošākais pretendents, savukārt «Rīgas siltuma» piedāvājums neatbilda nolikumā norādītajam. Iepirkumu uzraudzības birojs uzklausīja abas puses un ļāva «Rīgas namu pārvaldniekam» slēgt līgumus ar citiem uzņēmumiem.

«Rīgas siltums» tam nepiekrīt, tādēļ strīds pašlaik ir Administratīvajā rajona tiesā.

Uzņēmuma ieskatā, pieteikums bija aizpildīts pareizi un tam bija saimnieciski izdevīgākais piedāvājums, taču to nemaz nevērtēja, jo piedāvājums netika līdz nākamajai vērtēšanas kārtai.

Vēl pirms pāris gadiem savā paskaidrojumā Valsts kontrolei «Rīgas namu pārvaldnieks» apgalvoja, ka «Rīgas siltums» ir vienīgais, kas spēj nodrošināt kvalitatīvu māju apkalpošanu Rīgā, jo pārzina katra nama siltumapgādes sistēmu un savlaicīgi spēj identificēt mājas problēmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti