Dienas ziņas

E-veselības sistēma pirmajās dienās buksē

Dienas ziņas

2018. gada putns – pļavu tilbīte

Vērtē degvielas cenu kāpumu

Visticamāk, degvielas cenu kāpums vidzemnieku braukšanas paradumus nemainīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Augošās degvielas cenas nemainīs auto izmantošanas biežumu un paradumus, paredz autovadītāji Vidzemē.

Vēl pirms jaunā gada degvielas uzpildes stacijās Valmierā varēja novērot visai daudz autovadītāju, kuri, kā atzina, piepilda pilnu bāku, kamēr cenas vēl nav paaugstinātas. Daži līdzi bija paņēmuši un papildus piepildīja arī degvielas kannas, lai tās pietiktu mazliet ilgākam laikam.

“Uzpildījām 300 litrus. Kādu laiku varēs braukt!” saka kāds autovadītājs.

Uz jautājumu, vai turpmāk braucienus plānos rūpīgāk, vairums domā, ka “drīzāk nē”. Ikdienas vajadzības un nepieciešamība kaut kur nokļūt jau tāpēc nemainās, turklāt degviela pamazām dārgāka kļuva jau kopš vasaras beigām.

“Tad jau redzēsim. Nevaru šobrīd pateikt, ko es darīšu tālāk ar tādām cenām,” norāda valmierietis Viktors Medvedevs. Pārliecību, ka neko nemainīs, izsaka autovadītājs Jānis: “Tik, cik vajag, tik arī brauc. Neko jau tur izmainīt nevar.” Savukārt smiltenietis Jānis Brolišs atgādina, ka cenas jau visu rudeni ir kāpušas.

Kā skaidro Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijā, pēdējā pusgadā degvielas cenas pamazām paaugstinājās visā pasaulē. Tagad ar jauno gadu neatkarīgi no tā, līdz ar izmaiņām likumā “Par akcīzes nodokli” kāpums sevišķi straujš – benzīnam attiecīgi par 4,8 centiem ar PVN, dīzeļdegvielai par 3,8 centiem, bet gāzei par 2,5 centiem.

Degvielas tirgotājiem tas nozīmē, ka šī daļa būs jāmaksā valsts budžetā. Kā asociācijai skaidrojusi Finanšu ministrija, tas ir ar nolūku kompensēt to izdevumu daļu, kas rodas, palielinot atvieglojumus citās jomās.

“Mēs paredzam, ka daļa no tranzītmašīnām, kuras virzījās cauri Latvijai no Igaunijas un Somijas uz Eiropu, vairs neuzpildīsies tādā mērā kā līdz šim, bet uzpildīsies Lietuvā un Polijā. Paredzam arī, ka daļa pierobežas ar Lietuvu iedzīvotāji pie izdevības mēģinās uzpildīties Lietuvā,” neslēpj Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis.

Līdz ar grozījumiem likumā “Par akcīzes nodokli” ar 1.jūliju arī lauksaimniekiem tiks palielināta akcīze dīzeļdegvielai, turklāt otrs tikpat straujš cenu kāpums sagaidāms arī ar 2020.gada 1.janvāri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti