Ārpus Rīgas

Avīzes "Ziemeļlatvija" galvenā redaktore Ingūna Johansone par bezdarba problēmu Valkā

Ārpus Rīgas

Kartupeļu audzētāji steidz vākt slapjajā zemē nesapuvušos tupeņus

Viļānos par 3 miljoniem eiro būvē jaunu govju fermu

Viļānos par 3 miljoniem eiro būvē jaunu govju fermu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Viļānu novadā, ieguldot vairākus miljonus eiro, tiek izbūvēta moderna govju ferma. Jau šobrīd uzņēmējs atzīst – modernizācija krietni uzlabojusi izslaukumu. “Lopkopības izmēģinājumu staciju Latgale”, kas fermas modernizāciju sākusi jau pērn, ir viens no lielākajiem novada nodokļu maksātājiem. Pašvaldībā, kur bezdarba līmenis sastāda vidēji 20%, lopkopības uzņēmumā darbs tiek nodrošināts vairākiem desmitiem iedzīvotāju. Vietējā pašvaldībā atzīst – prieks esot par jebkuru stabilu uzņēmumu novadā.

Braucot uz Viļānu novada AS “Lopkopības izmēģinājumu staciju Latgale”, kur tiek turētas gandrīz 600 slaucamas govis, ganībās lopus nemana. Izrādās, pēc tam, kad pērn tika izbūvēta jauna modernizēta ferma, govis ganībās vairs nemaz netiek dzītas, stāsta saimniecības vadītāja Valentīna Sarkane:

“Uz ganībām aiziet, atnākt - tas arī govi nogurdina, un viņai izslaukums pazūd, jo enerģija tiek patērēta nevis piena ražošanai, bet staigāšanai. Šeit ir piecmetrīgs barības galds, te viņām divas reizes dienā barību papildina. Ar govīm ir tā, ka viņas ar purnu izbaksta to barību - tur pliks, te ir daudz. Mums ir tāds robotiņš, kas ik pēc stundas pāriet pa kūt,i uz vienu galu aiziet, uz otru un piestumj to barību govij klāt.”

Uz padomju laika Lopkopības izmēģinājumu stacijas bāzes 1998.gadā izveidotās akciju sabiedrības valde pieņēma drosmīgu lēmumu - ņemt kredītus un veikt radikālus saimniecības modernizēšanas darbus.

Šodien šeit apsaimnieko ap 2000 hektāru zemes, audzē vairāk nekā 1 000 dažāda vecuma liellopu un nodarbina 60 cilvēkus.

Valentīna Sarkane atzīst, sākotnējā jaunās fermas būvniecībai bija plānota par 4 miljoniem eiro, taču sapratuši, ka tik lielu aizdevumu bankas uzreiz diez vai būs gatavas iedot vienai saimniecībai, uzņēmuma īpašnieki nolēma ambiciozo būvniecības plānu sadalīt divās kārtās.

“Pirmo kārtu mēs pagājušā gada rudenī realizējām un nodevām ekspluatācijā. Te ir izbūvēta govju kūts 500 govīm, un tad piena māja, kurā ir slaukšanas karuselis ar 36 vietām, tur ir piena dzesētāji, tur ir strādnieku telpas,” stāsta Valentīna Sarkane.

Pirmā projekta kārta izmaksāja 2,26 miljonus eiro, no kuriem viens miljons eiro bija Lauku atbalsta dienesta finansējums no Eiropas fondiem, atlikusī summa – aizņēmums bankā.

Dzīvnieku pārvietošana un izmitināšana jaunās telpās, kur govis netiek piesietas, bet brīvi pārvietojas - vienas raibaļas cītīgi ēd skābbarību, citas atpūšas dzelteniem salmu pakaišiem noklātās novietnēs, vēl cita kasa sānus pie speciāli novietotajām masāžas birstēm, deva negaidīti pozitīvus rezultātus - izslaukums no vienas govs pieauga gandrīz par 13%.

Arī piena uzpircējs - kompānija, ar ko Viļānu lopkopības saimniecība sadarbojas jau 20 gadus, apstiprināja, ka pēc pārcelšanās uz jaunajām telpām saimniecības nododamā piena daudzums ir pieaudzis, uzlabojusies arī tā kvalitāte, stāsta uzņēmuma “Food Union” pārstāvis Mārtiņš Strazdiņš-Stradiņš:

““LIS Latgale” ir pieaudzējusi piena apjomu par 30% nekā tas bija iepriekšējā gadā. Otra lieta – kvalitāte uzlabota, gan baktērijas, gan somatiskās šūnas, un tas tikai norāda, ka viņu uzņemtais mērķis, šis stratēģiskais kurss ir pierādījies.”

Pašlaik Viļānu novada saimniecībā notiek būvniecības otrā kārta, tiek būvēta kūts cietstāvošajām govīm un mazajiem teliņiem, skābbarības bedres, sakārtota infrastruktūra. Būvniecības otrās kārtas realizācijai paņemts vēl 1,1 miljona eiro kredīts. Investīcijas uzņēmums cer atpelnīt desmit gados.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti