VID vērtē iespēju nākotnē automātiski atmaksāt iedzīvotājiem nodokļu pārmaksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vērtē iespēju nākotnē iedzīvotāju pārmaksātos nodokļus atmaksāt automātiski uz viņu kontiem, negaidot viņu iesniegumus par to.

VID vadītāja Ilze Cīrule šonedēļ Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā”, atbildot uz kāda klausītāja jautājumu, atzina, ka atbalsta „automātisko atmaksu, jo tajos gadījumos, kad VID nav nepieciešama nekāda papildu informācija, mums nebūtu vajadzīgs, lai cilvēks sniegtu deklarāciju, vienalga, elektroniskā vai papīra dokumenta veidā”.

„Mēs esam gatavi sarēķināt un pārskaitīt cilvēkam [atmaksu] uz šo viņa norādīto kontu. Te būtu vajadzīga tikai aktuāla informācija par iedzīvotāju kontiem, kura tagad jau ar kontu reģistra izveidi būs,” pauda Cīrule.

Tiesa, lai to varētu darīt, būs nepieciešamas izmaiņas likumā, kas dienestam to ļautu. 

VID ir izveidota darba grupa, kas līdz 1. martam izvērtēs situāciju ar deklarāciju iesniegšanu un  visas iespējamās problēmas, un aprīļa sākumā sagatavos ziņojumu Finanšu ministrijai, portālu LSM informēja VID.

Darba grupas uzdevums būs vērtēt arī automātiskās atmaksas iespējamību. Šis risinājums gan varētu attiekties tikai uz vienkāršākajiem gadījumiem, kur visa nepieciešamā informācija ir automātiski atlasījusies, informēja VID.

„Nevis, lai cilvēks pats deklarē, un tikai tajā mirklī VID kaut ko atmaksā, bet lai to darītu pats VID,” Latvijas Radio nākotnes vīziju ieskicēja Cīrule.

Automātiski VID varētu atmaksāt iedzīvotāju pārmaksātos nodokļus, piemēram, gadījumos, kad nav savlaicīgi piemērots kāds atvieglojums, mainījās neapliekamais minimums.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti