Aktuāli

Mērena interese par Tieslietu ministrijas pirmslaulību apmācībām

Aktuāli

Bērnu ķirurgs Jānis Upenieks par sociālo kampaņu "Bērnam droši"

Daļa nozares VID lēmumā par "ss.lv" domēna atslēgšanu saskata vēlmi sodīt nepaklausīgos

VID lēmumā slēgt «ss.lv» saskata vēlmi sodīt nepaklausīgu uzņēmumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa pirmdien pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) prasības atslēgusi Latvijā populārākā sludinājumu portāla "ss.lv" domēnu. Daļa Latvijas interneta industrijas pārstāvju un juristu ir pārliecināti, ka VID rīcība, vēršoties pret ar portālu saistīto SIA "Internet", ir nesamērīga, jo īpaši tādēļ, ka administratīvā tiesa vēl nav spriedusi, cik pamatota bijusi VID prasība sniegt visu informāciju par visiem ar auto tirdzniecību saistītajiem sludinājumiem, kas noteiktā laika posmā publicēti portālā "ss.lv".

"Pļauka Latvijas interneta nozarei" - tik skaļus epitetus VID lēmumam atslēgt Latvijā populārāko sludinājumu vietni "ss.lv" pirmdien, 7.augustā, veltīja vairāki interneta nozari pārstāvoši speciālisti.

Iecere piešķirt VID tiesības bloķēt domēnus raisīja plašas diskusijas jau pērnā gada nogalē, kad par to šā gada valsts budžetu pavadošās likumprojektu paketes ietvaros lēma Saeima. Kopš šā gada 1. janvāra VID šīs tiesības izmantojis divkārt, pie tam vienā no gadījumiem domēna darbība atjaunota, kad tā īpašnieki bija izpildījuši dienesta prasības.

"ss.lv" gadījums gan ir citādāks, jo šoreiz lēmums par domēna bloķēšanu pieņemts tādēļ, ka portāla uzturētāji atteikušies sniegt VID tā pieprasīto informāciju.

"Līdz šim uzņēmums ir sniedzis visu informāciju, tai skaitā ieņēmumu dienestam, arī Valsts policijai un citām struktūrām, jo šie pieprasījumi bija individuāli, samērīgi un par noteiktām personām," tā pirmdien notikušā preses konferencē pauda "ss.lv" īpašnieku pārstāvis jurists Māris Ruķeris.

Zvērināts advokāts Jānis Zelmenis VID komunikācijā ar "ss.lv" īpašniekiem saskatījis vairākas problēmas. Viena no tām – dienests lēmumu par domēna "ss.lv" bloķēšanu pieņēmis, neraugoties uz to, ka domēna īpašnieki vērsušies administratīvajā tiesā, apstrīdot VID prasību par informācijas sniegšanu tā pieprasītajā apmērā.

Administratīvajā tiesā "ss.lv" īpašnieku pozīcijas esot visai spēcīgas, sprieda Zelmenis. Pēc advokāta teiktā, situācija, kas izveidojusies pašlaik, liek domāt par to, ka, pieprasot domēna slēgšanu, VID vēlas sodīt nepaklausīgu komersantu.

"Es redzu no viņu puses zināmu tādu izbrīnu, ka kāds uzdrošinās runāt pretī," teica Zelmenis, norādot, ka šajā gadījumā VID arī neesot papūlējies nodefinēt to, kas tieši tam ir vajadzīgs. 

Arī datu apmaiņas servisa "failiem.lv" īpašnieks Jānis Viklis situāciju, kas izveidojusies saistībā ar konflikta pamatā esošo VID informācijas pieprasījumu "ss.lv" īpašniekiem, uzskata par bīstamu.

"Šis pieprasījums acīmredzami ir nesamērīgs. Runa ir ne tikai par vienu mēnesi, jo tur ir vairāki lēmumi. Faktiski ir aptverts pusgads par šiem sludinājumiem," teica Viklis.

Tikmēr VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule domā, ka, pieprasot domēna "ss.lv" bloķēšanu, dienests rīkojies juridiski korekti.

"Valsts ieņēmumu dienesta juristi ir izvērtējuši šo situāciju un ir pārliecināti, ka mēs rīkojamies atbilstoši likumam. Noteikti viņi ir izvērtējuši visas sīkākas detaļas, jo līdzīgi gadījumi mums noteikti ir praksē arī saistībā ar citām nozarēm, ar citiem uzņēmumiem, kas noteikti nav tik skaļi varbūt izskanējuši medijos. Līdz ar to es paļaujos uz viņu viedokli un viņu lēmumu," sacīja Cīrule.

Jau kopš pagājušās nedēļas sludinājumi, kas izvietoti "ss.lv" pieejami ārzemēs reģistrētā interneta vietnē "ss.com". Pagaidām VID nav tiesību pieprasīt ārvalstīs reģistrētu domēnu slēgšanu, taču Cīrule ir pārliecināta, ka arī aiziešana no Latvijas jurisdikcijas neļaus "ss" izvairīties no informācijas sniegšanas VID.

"Par iespējamo pilnvaru paplašinājumu mēs noteikti diskutēsim gan ar ekspertiem, gan ar Finanšu ministriju. Bet jāatzīmē, ka tie vispārējie principi, kā tiek uzraudzīti interneta portāli, ir ļoti līdzīgi visā Eiropā. Līdz ar to, ja mēs prasām šādu informāciju, ir ļoti liela ticamība, ka Luksemburga, kur tagad ir reģistrēts "ss.com", pieprasīs tieši tādu pašu informāciju un varbūt vēl vairāk informācijas," lēsa VID vadītāja.

"ss.lv" īpašnieku nedienas jau likušas sarosīties konkurentiem, kas patlaban aktīvi atgādina par savu eksistenci, acīmredzami cerot pārvilināt vismaz daļu "ss.lv" lietotāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti