Krustpunktā

Kas būs šī gada galvenie notikumi?

Krustpunktā

200 miljonu budžeta pieaugums veselības aprūpē neatrisinās visas problēmas

VID vadītāja Ilze Cīrule: Par nodokļu piemērošanu informācija arī VID mājas lapā

VID: «Gan Bei» nodokļos par 2017.gadu būs samaksājis divreiz vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Iepriekš nodokļu nemaksāšanā pieķertais ēdināšanas uzņēmums “Gan Bei”, kuram Valsts ieņēmumu dienests (VID) ļāvis turpināt darbu un laboties, joprojām nestrādā ideāli, taču tas nodokļos par 2017.gadu būs samaksājis aptuveni divas reizes vairāk nekā iepriekš, Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sacīja VID vadītāja Ilze Cīrule.

Viņa pastāstīja, ka uzņēmumi, kuri pieķerti nodokļu nemaksāšanā, piemēram, restorānu ķēde “Tokyo City” vai “Gan Bei”, arī pēc tam ir dienesta uzmanības lokā. "Nav tā, ka mēs pateikuši, lai viņi strādā, kā līdz šim," norādīja Cīrule.

Viņa pastāstīja, ka iepriekš “Gan Bei” nodokļos maksāja aptuveni 2,5 miljonus eiro gadā, bet par 2017.gadu būs samaksājis sešus miljonus eiro.

“Nav tā, ka mēs būtu novērtējuši viņu darbību ar 10 ballēm, bet mērķis ir panākt, lai budžetā ienāktu vairāk nodokļu,” norādīja Cīrule.

Viņa arī uzsvēra, ka VID nevar apkarot aplokšņu algu un nodokļu nemaksāšanu bez sabiedrības līdzdalības, ja cilvēki neziņo VID par pārkāpumiem.

Viņa arī prognozēja, ka šogad sagaidāmi priekšlikumi, kā padarīt nodokļu nomaksu sabiedriskās ēdināšanas nozarē vienkāršāku un vienkāršāk administrējamu, lai komersantus mudinātu maksātu nodokļus.

Jau ziņots, ka tā saucamā "Gan Bei" lieta izsauca plašu rezonansi sabiedrībā 2014.gada nogalē, kad likumsargi atklāja vairākas krāpšanās ar kases aparātiem un grāmatvedības dokumentiem, kā arī aizturēja divas personu grupas. Kopumā aizturēti 19 cilvēki un aplēsts, ka tādā veidā ar nodokļiem palikuši neaplikti 1,2 miljoni eiro.

Vēlāk LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" vēstīja, ka vairāki starpnieki piedāvā nopirkt kases aparātus, kas pieļauj manipulācijas ar čekiem. Savukārt novembrī VID Finanšu policijas pārvalde, veicot 15 kratīšanas Rīgā un Rīgas apkārtnē, apturēja kārtējā noziedzīgā grupējuma darbību, kas darbojās sabiedriskās ēdināšanas sektorā un veica nelikumīgas manipulācijas ar kases aparātu datiem.  

2016.gadā jūlijā “Gan Bei” krimināllietā tiesa piekrita deviņiem apsūdzētajiem piemērot nosacītu brīvības atņemšanu un naudas sodus. Lielākie sodi ir "Gan Bei" īpašumā esošā "Lage Ko" līdzīpašniekam Oļegam Arupam un uzņēmuma finanšu direktorei Gaļinai Karmačai.

Restorānu "Gan Bei" īpašniece ir kompānija "Lage Ko", kurai tostarp pieder arī restorāni "Thali", "Grill bārs", "Neo" u.c.. "Lage Ko" vienādās daļās pieder Oļegam Arupam, Irēnai Līcei un Natālijai Pavlovai. Līdzīgs īpašnieku sastāvs kā "Lage Ko" ir arī kompānijai "Lage Ltd", kurai pieder restorāns "Galleria D’arte" - šajā kompānijā īpašnieki bez Arupa, Līces un Pavlovas, kuriem katram pieder pa 30% kapitāldaļu, ir arī Gaļina Karmača (5%) un Indijas pilsonis Dīps Rams Verma (Deep Ram Verma), liecina "Lursoft" informācija. Abām kompānijām ir viena juridiskā adrese.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti