VID Finanšu un Muitas policiju rosina apvienot vēlāk – nākamā gada sākumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldi un Muitas policijas pārvaldi varētu apvienot nevis no šā gada 1.oktobra, kā bija iecerēts iepriekš, bet vēlāk – no nākamā gada 1.janvāra. Šādu priekšlikumu otrdien Saeimas Budžeta un aizsardzības komisijas apvienotajā sēdē izteica VID vadītāja Ilze Cīrule.

Pēc VID vadītājas teiktā, VID Finanšu policijas pārvaldes un Muitas policijas pārvaldes apvienošana, izveidojot Nodokļu un muitas policiju, varētu notikt reizē, kad tiek reorganizēts VID darbiniekus uzraugošais Iekšējās drošības dienests (IDD).

IDD pašlaik atrodas VID Finanšu policijas pārvaldes pakļautībā. Jautājums par IDD pakļautību pērn rudenī bija viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ Saeima neatbalstīja grozījumus likumā par VID, kas paredzēja VID Finanšu policijas pārvaldes un Muitas policijas pārvaldes apvienošanu.

Pašlaik tiek piedāvāti pieci IDD pakļautības varianti: IDD atrodas apvienotās VID Finanšu un Muitas policijas, VID ģenerāldirektora, finanšu ministra, Iekšlietu ministrijas Iekšējās drošības biroja vai arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pakļautībā.

Cīrule Saeimas komisijā atzina, ka labprāt vēlētos, lai IDD būtu viņas – VID ģenerāldirektores – pakļautībā: "Es saprotu, ka es esmu atbildīga par iestādes sasniegto kopējo rezultātu. Tāpēc arī uzskatu, ka man ir jākontrolē Iekšējās drošības daļas darbība. Mums ir jāvienojas ar Finanšu ministriju, jo Finanšu ministrija ir likuma izmaiņu virzītājs, un mēs iesim ar kopēju viedokli un kopēju koncepciju. [Tā būs zināma] vistuvākajā laikā, jo viennozīmīgi mūsu mērķis ir līdz vasaras brīvdienām panākt izmaiņas likumā „Par Valsts ieņēmumu dienestu.”

5006
00:00 / 00:28
Lejuplādēt

Tiesa, politiskā līmenī vienošanās šajā jautājumā vēl nav, un par to, visticamāk, vēl tiks spriests koalīcijas padomē.

Vienlaikus VID sola arī būtiskus atvieglojumus godīgajiem nodokļu maksātājiem, jo īpaši lielajiem nodokļu maksātājiem. Līdz nākamā gada maijam VID neveiks pārbaudes vairāk nekā 2500 uzņēmumos. VID plāno arī paplašināt padziļinātās sadarbības programmu.

Jau ziņots, ka Nodokļu un muitas policijas izveide pērn 14.jūnijā bez iebildēm un diskusijām akceptēta valdībā.

Likumprojekts paredzēja arī VID Finanšu policijas pārvaldes IDD nodot VID ģenerāldirektora pakļautībā. "Tādā veidā būs labāks varas līdzsvars un mēs kopā labāk varēsim ķert blēžus," iepriekš skaidroja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība).

Likuma grozījumi raisīja domstarpības starp koalīcijas partijām "Vienotību" un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). Finanšu ministre Reizniece-Ozola iepriekš pārmeta likumprojekta virzības bremzēšanu, tikmēr "Vienotība" norādīja – likumprojekts ir  "juridiski nekorekts". 

Iebildes bija gan pret ideju nodot IDD iestādi VID ģenerāldirektora tiešā pakļautībā, gan pret priekšlikumu IDD paredzēt arī izmeklēšanas iestādes funkcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti