VID cer - lielāks kases aparātu klāsts mudinās uzņēmējus tos nomainīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pietiekami liels jauno kases aparātu klāsts, kas varētu būt pieejams jau šomēnes, uzņēmējus varētu mudinātu pāriet uz kases aparātu modeļiem, kuri atbilst jaunajām tehniskajām prasībām, cer Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Jūlija sākumā VID vienotajā datubāzē ir reģistrēti 12 jaunajām tehniskajām prasībām atbilstoši kases aparāti, kases sistēmas, specializētās ierīces un iekārtu modeļi. Patlaban atbilstības pārbaudes tiek veiktas vēl 24 modeļiem, līdz ar to jau pavisam drīz uzņēmējiem būs krietni lielākas izvēles iespējas, liecina VID paziņojums medijiem.

Jaunajiem kases aparātiem jau bija jādarbojas, bet realitātē tas tā nav. Jaunās sistēmas ieviešanas termiņi vairākkārt ir pārlikti. Lai uzņēmēji neciestu no tā, ka jaunie kases aparāti nav piegādāti nepieciešamajā apjomā, pāreju nolemts veikt pakāpeniski, Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" informēja VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktores vietniece Inese Bindemane.

Šobrīd esot pieejams pietiekami plašs modeļu klāsts, tāpēc termiņi pagarināti vairs netiks.

Izvēles iespējas būšot pietiekošas visiem biznesa veidiem. Mazajiem uzņēmumiem līdz 100 kases aparātiem uz jaunajiem modeļiem jāpāriet būs mēneša laikā no brīža, kad ir zināms, ka viņu biznesam atbilstošais kases aparāts ir pieejams. Pirms tam tiks sniegta arī konsultācija, piešķirts termiņš un vēlāk veikta pārbaude par to, vai kases aparāts ir nomainīts. Lielajiem kases aparātu lietotājiem uz jaunajiem modeļiem būs jāpāriet sešu mēnešu laikā, informēja Bindemane.

Viss process noslēgties varētu tad, kad būs veiktas visas nepieciešamās pārbaudes. 

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone norādīja, ka svarīgs ir loģisks pārejas periods - nevis ar solījumu, ka būs tādi aparāti, bet ar konkrētiem pierādījumiem un adekvātiem termiņiem. Galvenais ir neradīt liekas izmaksas vidējā un mazajā sektorā. 

Jau ziņots, ka no 1.jūlija tirgotājiem jāsāk lietot jaunām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas. Pret to iebilst Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA), kas sāka parakstu vākšanu par prasību pāriet uz jaunajiem kases aparātu modeļiem atcelšanu. Asociācijā lēš, ka kopējās izmaksas, lai iegādātos 2014. gada rudenī noteiktajām prasībām atbilstošus kases aparātus, varētu sasniegt pat 75 miljonus eiro, un tirgotāji neredz vajadzību esošos aparātus mainīt. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti